Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Liliowo i kolorowo:) 18:48, 12 lip 2019

Do góry

Danusiu jak bym nie podlewała też bym tak miała jeszcze gorzej bo u nas w Wawie padało, ale u mnie (zostawiam wiadro jako miarkę) było sucho.
U was wiosną padało u nas nic Wisłę można przejść na drugą stronę. Jeszcze miesiąc temu fala powodziowa przechodziła jak u Sylwii tak padało.

Też dużo zależy od rzadzących opalanie węglem zamiast stawiać na ogniwa voltaniczne, budowę elektrowni wiatrowych wstrzymano przez górnictwo. Co z tego, że jest dofinansowanie do zmiany kopciuchów jak ludzie nie korzystają z tego bo nie będą mogli palić byle czym.

Też nie buduje się na rzekach zbiorników rotencyjnych, ale za to rozdaje się wszystkim co się da nie myśląc o przyszłości tego pokolenia i co się dzieje z klimatem. Bezmyślność sięga zenitu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:37, 12 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)
kwitnie rozplenica wschodnia, rok temu sadzone, mizerne, nawet myślałam, że padły

Miluś też mam dalię bishop... dopiero mi jeden kwiatek rozkwitł kolor nie do opisania piękny amarant z ciemnymi liśćmi bajeczny widok (ty też ją masz w zeszłym roku widziałam).
Kupiłam też inne kolory bishop... kwiatów, ale u mnie to jeszcze rozkwit w powijakach.
Nasiałam też dalii kołnierzykowych, ale też nic na razie nie kwitnie.
Masz ładnie rozwinięte hortki u mnie dużo kwiecia ale jeszcze zielone.

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:25, 12 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Sylwia, fakt, mam sporo, jakoś tak wyszło, ale i innych roślin nie brakuje, cały rok coś jest, dzięki serdeczne. Robota nie do przerobienia, cięcia mam od groma....róż nie mam kiedy przyciąć, bo tnę wszystko na raz, jak nie przytnę, nie ponowią kwitnienia, no trudno, estetycznie też nie jest. Mam jedną rabatę do poprawy, od 7 lat, stale nic tam się nie sprawdza. I jeszcze pies łazi się tam załatwiać i na płask mam wszystko.

rudbekia Cherry super przezimowała, w zależności ok światła, ma różne kolory; fajnie z czerwonymi jeżówkami się komponuje, różowe same się posiały i białe

Przepiękna kompozycja tych jeżówek i cherry... w przyszłą wiosnę sieję wszędzie mam dużo rudbekii żółtych i wysokie też się sieją wszędzie i zimują dobrze.
Czy one rosną w słońcu?
Ptasi gaj 14:57, 12 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Fajnie z tymi bluszczami, też mam gdzie nie gdzie, ale na dłuższą metę, to cięcia od groma z tym bluszczem mam, bo w wielu miejscach.

Milus o jakim cięciu mowisz. Niech rosną gdzie chca mogą nawet do sąsiada niech on się martwi. Pod tą winoroślą na niektórych jest bluszcz zimozielony.

W tym roku mocno ścięłam bluszcz na płocie siatce potem przyszedł przymrozek i był w opłakanym stanie. eM dopiero teraz mi nie dawno powiedziało podsiał winorośl nawozem do trawników i jest gorzej niz przed podcieciem tarza się po trawniku 3 metry od siatki
Ptasi gaj 12:30, 12 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nie zrobiłam fotek tegorocznych, ale m fotki zeszłoroczne kupiłam 4 szt i dokupilam w tym roku jeszcze 4 sztuki ale mniejsze. Zrobię fotkę to dam znać warto kupić bo piękne
To są zeszłoroczne fotki

Dęby piękne podziwiam, że tak masz od dziecka, że robisz do końca i na czysto, ja juz umiem bumelować, a kiedyś podobna byłam
Ptasi gaj 12:26, 12 lip 2019

Do góry
Jeszcze inne

Fajnie z tymi bluszczami, też mam gdzie nie gdzie, ale na dłuższą metę, to cięcia od groma z tym bluszczem mam, bo w wielu miejscach.
Ptasi gaj 09:28, 12 lip 2019

Do góry
To rudbekie to jest gatunek jak na fiszce są różne kolory

I na koniec kolorowo

Śliczne te ciemne rudbekie.
Moja ciemna niestety nie przezimowala
Moja działka na Dębowym Lesie 08:57, 12 lip 2019

Do góry
U mnie nie ma tyle kwiatów. Teraz czekam na hirtensje
Lilie u mnie zawsze spóźnione wszędzie przekwitają a u mnie zaczynają kwitnac taki to klimat mam. Teraz noce zimne.
Ani byłam wczoraj i guzik napadało podlewalam.

Ptasi gaj 08:52, 12 lip 2019

Do góry
Kasiu dzisiaj się dowiem
Bluszcze puściłam tylko na sosnach i 2 metasekwojach.
Ptasi gaj 23:49, 11 lip 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Oglądałam fotki cudownie u Ciebie nie widać suszy w ogrodzie

Bożenka bo podlewamy.
W Wawie lało i to sporo a kilka kilometrów od Wawy nie widać deszczu.
Pojechaliśmy dzisiaj myślę pochodzę nie trzeba podlewać atu guzik

Mam postawione wiadro miarkę ile na padało a w wiadrze sucho.
Ptasi gaj 23:45, 11 lip 2019

Do góry
Aniu nic nie wiem o szkodliwości. Na działkę jadę przez Konstancin, Zalesie rosną tam stare sosny olbrzymie i też są porośnięte bluszczem zimozielonym. Bluszcz aby się wspiąć na sosnę o wys ok 25 m musi długo rosnąć i nie widać aby sosna coś szkodziło.

Słyszałam też że bluszcze na domach są nie wskazane a to nieprawda.

Ja specjalnie bluszcz zimozielony posadziłam pod sekwojami w lecie piękne igliwie a w zimie Łyse. Chce aby zima były zielone.
Ptasi gaj 23:27, 11 lip 2019

Do góry
Jeszcze inne

Bardzo podobają mi się drzewa porośnięte bluszczem, też takie chciałabym mieć! Podobno jednak, to szkodzi drzewom! Co myślisz na ten temat?
Ptasi gaj 23:18, 11 lip 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:14, 11 lip 2019

Do góry
Jeszcze inne

Ptasi gaj 23:09, 11 lip 2019

Do góry
Byłam dzisiaj na działce u mnie nie padało. Dalej sucho można się załamać.
Podlewalam.

Fotki dla Anki ten mniejszy kosztował 89 zł a wyższy w zeszłym roku 289 zł zmetek

Mirkowy ogród (początki) 20:35, 11 lip 2019

Do góry
Też się cieszę niech pada. Myśmy podlewali brzozy to pijawki wypijały wszystko dokoła a korzenie mają szeroko od pnia.
Inne rośliny usychaly.
W tym roku wszystkie rośliny mają ładne przyrosty. Patrzę na twojego Serba to ten rozłożysty ma piękny przyrost o ile się nie mylę to drugi rok w tym miejscu rośna. Teraz będą śmigać.
Elu tak serby tu rosną 2 sezon.W tym roku ładnie przyrosły.
Co do brzuzek to będę je wykopywać za rabatą trawiastą bo mi wodę z rabaty wypijają ,posadzę na ich miejsce brabanty.
Tu po prawej stronie za trawami mam brzozy.

jutro zrobię lepsze zdjęcie
Ostnica - Stipa 23:10, 10 lip 2019

Do góry
Kiedyś czesałam i rzeczywiście są nasionka wyglądają jak plemniki tylko w dużym pomniejszeniu. Zasiałam i stipy wyrosły i mam swoje.
Jak czytam na forum wysiewają się same i wszędzie to problem u niektórych.

U mnie też już stipy przekwitły, ale trzeba by spróbować wyczesać i zobaczyć, czy ziarenka sa twarde czy nie.
Chwasty w trawniku 23:04, 10 lip 2019

Do góry
Zanim o coś zapytacie czy pokażecie fotki sprawdzajcie kilka stron wstecz. Chwastnica tutaj na tym wątku jest szeroko komentowana więc porady można otrzymać od zaraz.

Przede wszystkim chwastnicę najlepiej wycinać czy wyciągać z korzeniem razem z kwiatostanami bo się rozsiewa. Na kompost się nie nadaje trzeba ją najlepiej wysuszyć na jakiejś folii i później spalić.

Drugi ratunek to preparat "puma" ale można uszkodzić niektóre trawy też nie zawsze działa. Trzeba by było pędzelkiem "chwastnicę" pomalować. Albo nałożyć na gumowa rękawicę nałożyć bawełnianą maczać w płynie i "głaskać" chwastnicę.
Paradise czyli mój kawałek raju 22:49, 10 lip 2019

Do góry
Ten tata to duży worek ma z kasą - daje ci kart blanche z zakupami. Ładne zakupki. tak jak Kasia napisała New dawn szybko rośnie i cały sezon kwitnie też szybko zrzuca kwiaty ale szybko zawiązuje nowe więc cały czas ma kwiaty. Posadź ją tak aby ci nie zaśmiecała za bardzo najlepiej w trawie.

Błękitny anioł bardzo ładny powojnik mam go 2 sezon już się dosyć dobrze rozrósł, ale powojniki to dopiero po 3 roku dają czadu. Jesienią przysyp mu korzenie (kopczyk) kompostem lub obornikiem jak masz dostęp. Na wiosnę go trzeba przyciąć na wys. ok. 30 cm ładnie się rozkrzewi.

Ciemna lilia bardzo ładna może znasz nazwę.
Ptasi gaj 22:16, 10 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajnie masz Elu,ze więcej deszczu popadało u ciebie. U mnie tylko w nocy trochę. Ech i dalej sucho.
Ładne te cieniste zakątki. Dobrze widzę ?Świecznika tam kwitnie ?Czy cos innego ??

Tak Aniu to świecznica. Fotki nie oddają tego co tam jest w tym zakątku jak się wejdzie to ma się wrażenie jak by to dżungla była. Na ziemi płoży się bluszcz który już wrasta na drzewa. Bo sąsiedzi za tzw. szmatą którą siatkę zasłoniłam też mają sosny i brzozy więc widok bardzo ładny. Chciałam aby bluszcz obrósł drzewa ten zimozielony, ale nie wychodzi mu muszę drabinki dać. Winorośl za to rośnie aż do czubków sosny.

Jestem dzisiaj tak zmęczona, padam siędzę przed stacjonarnym i oczy mi się zamykają (spada ciśnienie).

Troche popadało, ąle to wciaż za mało 2 dni słońca i znowu susza. Przechodza chmury dzisiaj rano ładnie lunęło. Zawsze to coś i mniej podlewania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies