Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Blaski i cienie nowego życia 13:21, 29 wrz 2024

Do góry
Udało mi się wykorzystać trochę wolnego czasu w sobotę na przesadzanie, dzielenie i sadzenie własnych sadzonek letnich. Przesadziłam m.in perukowca.
Z lekka ułożyłam zeszłoroczną rabatę, którą oglądam od wiosny do zimy. Te widoki są priorytetowe do ogarnięcia. Jeszcze mi się prawa strona nie podoba i pójdzie do poprawki
Bardziej lewa strona

I z nowymi sadzonkami, mikroskopijnymi żurawek i obiedki. Bodziszki wspaniałe mają już rok, a irysy na drugim planie to sadzonki tegoroczne.

Środek i prawa strona, kto pamięta,źe sadzone w zeszłym roku patyczki astrów od Madzi, ułożyły fantastyczną obwódkę przed nimi uporządkowałam niskie brunery i bergenie.

Na tyłach tej rabaty jeszcze kwitnie hibiskus, dokarmiany regularnie skoszoną trawą

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:21, 29 wrz 2024

Do góry
2/3 czosnku posadzone. Padłam

Kapustki I cukinia z działki

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:20, 29 wrz 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:19, 29 wrz 2024

Do góry
Wrzesień się już kończy, a ja pokazałam dopiero sam początek

W lasku

Bylinowa łąka 13:06, 29 wrz 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Róża ma śliczne owoce, ale cały krzak to taka ciężka kopa. Mam ochotę ją przesadzić w inne miejsce.

Gosiu, w tym roku niesamowicie wszystko poszło do przodu. Siewki i sadzonki w niezłej kondycji. A jesień masz przecudną,bo kolory się mieszają. Ładnie nasadzone
Muszę przyznać, że Twoje początki są dużo lepsze niż moje efekty widać już po kilku latach
Bodziszek korzeniasty robi robotę zadarniająca, lubię go za to. Jeszcze musisz dołożyć kopytnika w cieniste zakątki. Lubię też runiankę, u mnie wolno idzie, a u niektórych szybko zarasta.
Ogród w malinówkach 12:52, 29 wrz 2024

Do góry
Tutaj pokażę jeszcze z innej perspektywy.

A tutaj aspekt techniczny. Pas na żywopłot ma dokładnie 105 cm i dałbym cisy po środku. Ale po drodze są 2 szafy elektryczne, skrzynka gazowa i dwie bramy z silnikiem, a pod nimi wylewka betonowa. Więc linia żywopłotu jest mocno przesunięta.

A jeszcze jedno. Bramy muszą mieć miejsce na swobodny przesuw.

Ostatecznie wyszło 40 cm od krawężnika, a 65 cm od betonowej podmurówki.
Ogród w malinówkach 12:44, 29 wrz 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Oj tak pięknie to wygląda takie płótno gotowe do malowania po nim pokaż jeszcze efekt po sadzeniu ciski naprawdę piękne zdrowe ,zieloniutkie ile płaciłeś za sztukę ?
Proszę, dziś zrobiłem foto dopiero. 24 zł za sztukę, wysokość 45-50 cm.
30 arów wietrznej pustyni 11:14, 29 wrz 2024

Do góry
Tu czy tu? Świdośliwy lubię, mam 2 na rabatkach przy bramie. A mam w donicy tego derenia Satomi-nada się tutaj? Chociaż derenie lubią słońce..-tu w miejscu zielonego drzewka jeszcze teraz miałby słońce i potem dopiero po południu. Miejsce niebieskie jest zacienione do popołudnia.
Ogród z zegarem 10:58, 29 wrz 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Udało mi się dziś odwiedzić rodziców i zrobiłam kilka fotek z ich ogrodu

Przedpłocie

Aga fajny ogród mają twoi rodzice a czy twoja mama zagląda na forum Ogrodowisko?
Ogrodowe wariacje 10:32, 29 wrz 2024

Do góry
Rabata gotowa, cisy przytnę na wiosnę, musicie sobie wyobrazić kostki
Dodałam hakonki żarówki, aby rozjaśnić miejsce i nawiążą do już rosnących wokół. Ładnie się już miskant przebarwia i ma białe piękne kwiatostany. Zostało trochę miejsca na cebulowe Teraz rabata taki jamnik się zrobił

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:44, 29 wrz 2024

Do góry
Porankowa, jesienna fotka z kuchennych drzwi .
30 arów wietrznej pustyni 08:59, 29 wrz 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)

Róże słońce będą mieć do godz.16- to wystarczy? Czosnki juz zamówiłam-myślalam ze tyllo z cebulek są takie inwazyjne, dlatego chciałam w doniczkach je sadzic jak Wiola.
Domówiłam szybko trzecią Angelę po tym jak Lidka napisałana szczęście udało sie dopisać ją do poniedziałkowej wysyłki.
Miejsce na drzewo niby jest-ale nie za dużo- pomyślałam o Amanogawie ze względu na pokrój, ale mąż protestuje bo mówi, że przy wietrze będzie uderzac o rynnę i jeśli tu ma być drzewo to max do 3m, a amanogawy wyższe rosną.
Wąż wyznacza krawędź rabaty-niby jest duża, ale patrząc na to gdzie konczy sie dach,to za duzo miejsc nie ma. Dlatego myślałam czy by tutaj nie dać jakiegos krzewu (ostrokrzew lub Roseum) a drzewo bardziej na skraju rabaty-mmiej więcej tam gdzie jest pętla z węża-tu juz do dachu większa odległość a drzewo z tej strony nie będzie mi zacieniać sypialni, ale to takie luźne przemyślenia. Tu koło podjazdu w sumie kiedys myślałam o przewieszajacym się, ale wiele płaczków to giganty.

Słońce do 16stej wystarczy.

Tam przy rogu może być rzeczywiście za mało miejsca.
Ewentualnie mogłabyś posadzić drzewo/krzew na tej półokrągłej rabacie pod oknem. Świdośliwa lamarckii jest dość przejrzysta, nie będzie zacieniać i bardziej w kierunku tarasu przy brzegu rabaty nie będzie zbyt dużo zasłaniać okna.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:45, 29 wrz 2024

Do góry

To juz jesień jak przekwitają astry kwitną marcinki.Szkoda lata!!!!!!!!
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:34, 29 wrz 2024

Do góry
Malgo, Aniu dziękuję

Juzia, dlatego taką formę tam wrysowałam z tej perspektywy właśnie tam jest to drzewko. Rysunek ujmuje to bardziej od strony drogi.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:17, 29 wrz 2024

Do góry
Ale ja jestem straszna....
Z czystej ludzkiej ciekawości odszukałam tę fotkę z Panem R. no muszę się przyznać, bo... wpadł mi pomysł jak już ją znalazłam

Chciałaś powtórzenie? To może najprostsze pomysły najlepsze jednak?
Ogrodowe wariacje 08:12, 29 wrz 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
To tutaj zawita Lady in Red i cały czas myślę czy planowana niska obwódka cisowa lub kostki nie zostaną pożarte przez miskanta jak on osiągnie większe rozmiary.

Ten miskant osiąga po 5 latach średnicę kępy liściowej około 150 cm. Również wysokość wraz z kwiatostanami jest zbliżona, bo około 160 cm. Więc nie masz się co martwić o pożeranie innych roślin jeśli tylko zostawisz odpowiednią przestrzeń dla fontanny liści.
Wymarzony sielankowy ogród..... 01:38, 29 wrz 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)
Jakoś nie miałam weny, żeby coś powstawiać, dlatego też lekka przerwa była... Ale ostatnio, jak to Tarcia naposała, jakiś power się pojawił doniczki zgromadzone wkońcu wsadzone zostały tylko tulipany do posadzenia
No to kilka widoczków dzisiejszych
Trochę kolorku jeszcze jest

Monia, cudne widoczki! Dobrze,że power wrócił! U nas pogoda bardzo sprzyjająca pracom. Ciepło, w dzień słonecznie, ąle nie upalnie, ziemia wilgotna, bo pada wieczorami lub nocą. Trochę kiepsko u mnie z czasem, ale tak po dwie godzinki dziennie coś dłubię w ogrodzie, głównie w części warzywnej.
Grzebiuszka ziemna 01:01, 29 wrz 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Może to być Double Click Snow Puff ...

Asiu chyba masz rację, szukałam białych wielopłatkowych, znalazłam jeszcze Psyche, ale bardziej pasują do Twojej nazwy

Basiu - ten chyba ostatni, "oświadczynowy" kwiatek kaktusowy w tunelu zakwitł u rodziny, tam miał warunki

sylwia_slomczewska napisał(a)
Melduję, że nadrobiłam...

Sylwio no, no, nie wiem czy podziwiać czy współczuć
ha, ha, dziękuję

hankaandrus_44 napisał(a)
... Hanusia po tylu latach prowadzenia wątku, nie ma zbyt wiele do pokazania, Nawet układ ogrodowy nie zmienia się znacznie. Ale meldujję, że jestem i podglądam u Ciebie. Radości ogrodowej życzę.

Haniu dziękuję za podglądactwo i życzenia radości ogrodowej odwzajemniam
ale co do ogrodu, to czasami warto wrzucić ogólny plan, bo nowi nie widzieli Twojego ogrodu

Juzia napisał(a)
My mieliśmy takiego arbuza małego... ale był dojrzały.... tylko nie urósł

O! Czyli jest nadzieja
Monia81 napisał(a)
Ależ szczęśliwy psiaczek u mnie tak kiciuś się rozkładał, widać, że zwierzak zadowolony...

No wreszcie ktoś zauważył psie szczęście i za resztę dziękuję

Kuklik mi zakwitł

Ogródek Gosi 23:36, 28 wrz 2024

Do góry
Poza tym zmieniłam jeszcze jedną rabatę

Uformowałam hortensje na drzewka. Teraz mam więcej miejsca obok. Oczywiście wykorzystałam to i posadziłam kilka roślin, ale będa widoczne dopiero w przyszłym roku.
Nie umiem zrobić dobrego zdjęcia temu miejscu.

Ogródek Gosi 23:29, 28 wrz 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

My się nie starzejemy takiej myśli nie dopuszczam do siebie, nie mam na to czasu I tak jak piszesz też na to nie masz czasu, no nie? także, wiesz, starość nas nie dotyczy, tyle rzeczy do ogarnięcia, że starość musi poczekać ja mam jeszcze malowanie płotu do dokończenia. Malowaliśmy, zabrakło nam farby, domawialiśmy, trochę to trwało, bo zawsze coś, potem przyszły upały, a teraz... no dużo wymówek Ale muszę zmobilizować domowników i to dokończyć, bo dziwnie wygląda, tak do połowy A co do wieku, to mam jakieś tam, "jaśniejsze", pojedyńcze włosy, ale to nie starość, to od słońca, bo dużo w ogrodzie siedzę

Basiu, już mam mniej myśli o starości
2 dni w ogrodzie i od razu człowiek lepiej sie poczuł.
Lat mi od razu ubyło

Gosialuk napisał(a)
I ten tok myślenia mi się podoba.

Gosiu, mi też to się podoba, tylko czasem głowa nie słucha.
Ale już jest ok.

Agatorek napisał(a)

Gosia, bardzo chętnie, ale na razie nie dam rady.
Trafił mi się przypadkiem wyjazd, a raczej wylot na 8 dni. I muszę się lekko sprężyć z pracą, żeby mieć spokojną głowę.

Aguś, wiem, że Ty ostatnio w ciągłych rozjazdach. Szalej ile możesz. Kiedy wracasz?

Monika83 napisał(a)
Gosia i ja również witam się w twoim wątku, masz fajny ogród i sporą kolekcje pięknych róż, będe zaglądać i super zakupy z takim większym rozmachem

Cześć Moniko, zakupy przy mojej ilości roślin to ciut za duże zrobiłam. Coś mnie ostatnio napadło. Nigdy nie kupowałam aż tyle.
Część już wsadziłam, ale jeszcze sporo przede mną.
Najgorsze, że to co zostało nie wiem gdzie upchnąć.

Wszystkie moje narzekania w końcu sie skończyły. Przynajmniej na razie .
2 dni popracowałam w ogrodzie. Nareszcie udało mi sie skopać troszkę trawnika, a to lubię najbardziej
Powstała mini rabatka leśna. Namówiły mnie na nią Jola Aprilka i Mrokasia.
Obawiam sie, że znowu posadziłam wszystko za gęsto, ale miałam tyle roślin, że nie wiedziałam co z nimi zrobić.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies