Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Kordina 23:04, 23 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Zaskoczył mnie miskant Graziella, bo z małych sadzonek urosły duże trawy.

Niebawem zaskoczy Cię jeszcze bardziej ,mój ma ok 2 m wysokości i szerokość może ok 1,30 nie mogę sobie przypomnieć kiedy go kupiłam, ze 3 lata temu chyba
Marcin89 08:50, 25 wrz 2025

HELP

Jak myślicie, lepiej przesadzić magnolię już teraz w stanie z zielonymi liśćmi, czy poczekać aż je zrzuci i temperatury będą jeszcze niższe?

JoanNa 09:04, 25 wrz 2025

Magnolie ponoć nie lubią w ogóle przesadzania..ja moją wsadziłam mc temu choć miała rosnąc gdzie indziej i tak chodzę kolo niej jak pies kolo jeża.. ja poczekalabym na te liście skoro to taka kapryśna panna. Choć wczoraj wykopalam 2 śś z liśćmi..bo w ich miejsce są Kanzany. Uznałam że świdośliwa jest raczej mocna, poradzi sobie.
Patrycja_KG_Lu 10:09, 25 wrz 2025

W szkółkach jak sprzedają rośliny kopane z gruntu to czekają aż liście prawie lub zupełnie odpadną. Warto iść ich tropem. Chociaż na Ogrodowisku niewielu się trzyma terminów sztywnych.
Marcin89 11:12, 25 wrz 2025

JoanNa napisał(a)
Magnolie ponoć nie lubią w ogóle przesadzania..ja moją wsadziłam mc temu choć miała rosnąc gdzie indziej i tak chodzę kolo niej jak pies kolo jeża.. ja poczekalabym na te liście skoro to taka kapryśna panna. Choć wczoraj wykopalam 2 śś z liśćmi..bo w ich miejsce są Kanzany. Uznałam że świdośliwa jest raczej mocna, poradzi sobie.
Tak, podobno magnolie nie lubią przesadzania, ale nie mam wyjścia. Myślę, że nie zaszkodzimy roślinom, a jedynie zgubią liście szybciej. A i tak jest jesień. Poczekam jeszcze z moją magnolią
Marcin89 11:17, 25 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W szkółkach jak sprzedają rośliny kopane z gruntu to czekają aż liście prawie lub zupełnie odpadną. Warto iść ich tropem. Chociaż na Ogrodowisku niewielu się trzyma terminów sztywnych.
Masz rację z tymi liśćmi, więc poczekam jeszcze. Tym bardziej, że magnolia jest w tym roku zdrowia i jeszcze zielona. Jeden sezon miała pechowy, gdzie złapała grzyba i wszystkie liście opadły bardzo szybko.

A terminy sadzenia z internetu mnie śmieszą trochę, bo jest np. sadzenie 6 tygodni przed przymrozki. To w jednym roku będzie to sierpień, a w innym nawet październik. Tego się nie da oszacować