Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 21:04, 22 wrz 2025

To chyba był ostatni weekend wyjazdowy.
Mam nadzieje, że przyszły spędzę cały w ogrodzie.
Mam w planach poprzesadzanie roślin, porządki. Muszę koniecznie zrobić oprysk na grzyba.
Ale zbyt dużych prac nie planuję.

Margo2 21:05, 22 wrz 2025

April 07:41, 23 wrz 2025

Gosiu, dzięki za odwiedziny i fotki
Sorry że dopiero teraz.
anabuko1 10:04, 23 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
A ja wolę takie nieoczywiste ogrody. Te bardzo dobrze zaprojektowane , ubogie w nasadzenia trochę przypominają rabaty w mieście, w przydomowym ogrodzie musi być wszystkiego po trochu Inaczej bym się zanudziła

No to ja mam tak samo.
Lubię dużo różnych roślin. Bogato w w różne kwitnienia.
Ogród żyje kolorami, zapachami i ja też
Joku 20:19, 23 wrz 2025

Gosiu, ja myślę że twój różnorodny ogród wpisuje się w aktualne trendy ogrodowe. Minimalizm stał się mnie popularny, na rabatach króluje tzw. bioróżnorodność i sadzenie jak ja to nazywam w łączkę. Najważniejsze że rośliny dobrze rosną i ciebie cieszą. Nas zresztą też . Ja bardzo lubię twój ogród.
Alija 21:22, 23 wrz 2025

Margo2 napisał(a)

Gosiu, uroczo wygląda ta rabatka z płotkiem, tak sielsko. Bardzo lubię oglądać zdjęcia z Twojego ogrodu, tu nie ma nudy.
Też mam w planach trochę prac ogrodowych, przede wszystkim muszę przesadzić kilka róż, które bardzo mi zmarniały zarośnięte przez byliny, mam nadzieję, że dadzą się odratować. Największym problemem będzie znalezienie im nowego miejsca.
Margo2 22:32, 23 wrz 2025

April napisał(a)
Gosiu, dzięki za odwiedziny i fotki
Sorry że dopiero teraz.

Jolu, nie ma sprawy.
Wiesz, że uwielbiam Twój ogród i bardzo chętnie spotykam się z Tobą ♥️

anabuko1 napisał(a)

No to ja mam tak samo.
Lubię dużo różnych roślin. Bogato w w różne kwitnienia.
Ogród żyje kolorami, zapachami i ja też

Aniu, Ty jako artystka masz inne spojrzenie na ogród.
Ja bardziej podchodziłam do ogrodu terapeutycznie. Miałam okres w życiu, kiedy potrzebowałam koloru, lekkiego szaleństwa.
Teraz życie się uspokoiło i ja chyba też potrzebuję mniej bodźców.
Chociaż nadal nie umiem zmniejszyć ilości kwitnących roślin
Ciągnie mnie jednak do kwiatów.

Joku napisał(a)
Gosiu, ja myślę że twój różnorodny ogród wpisuje się w aktualne trendy ogrodowe. Minimalizm stał się mnie popularny, na rabatach króluje tzw. bioróżnorodność i sadzenie jak ja to nazywam w łączkę. Najważniejsze że rośliny dobrze rosną i ciebie cieszą. Nas zresztą też . Ja bardzo lubię twój ogród.

Masz rację Jolu, że teraz popularne są ogrody naturalistyczne, bioróżnorodne.
Ja też staram się iść w tym kierunku. Musi coś kwitnąc cały sezon, żeby owady miały co jeść, musi być pełno kryjówek dla ptaków i zwierząt.
Uwielbiam obserwować otoczenie oczka, bo tam często dzieją się bardzo ciekawe rzeczy.
Codziennie rano żałuję, że nie mogę zostać w domu, żeby móc obserwować życie jakie toczy się w ogrodzie.
Jolu, bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój ogród ♥️

Alija napisał(a)

Gosiu, uroczo wygląda ta rabatka z płotkiem, tak sielsko. Bardzo lubię oglądać zdjęcia z Twojego ogrodu, tu nie ma nudy.
Też mam w planach trochę prac ogrodowych, przede wszystkim muszę przesadzić kilka róż, które bardzo mi zmarniały zarośnięte przez byliny, mam nadzieję, że dadzą się odratować. Największym problemem będzie znalezienie im nowego miejsca.

Alicjo dziękuję ♥️
Tak, masz rację. U mnie dużo się dzieje
Moje róże też nie są w najlepszej kondycji. Też mają wokół siebie inne rośliny. Ale ja tak nie lubię samotnych róż. Ja ich na 100% nie mam gdzie przenieść, bo gdzie znajdę miejsce na wykopanie 50 dołków?
Szczególnie, że mam coraz mniej słonecznych miejsc. No trudno. Muszą sobie poradzić. Najwyżej jesienią obłożę je kompostem, żeby lepiej wystartowały wiosną.
Powinnam zmniejszać powoli ilość roślin, a ja je co chwila kupuję. Coś nienormalnego.
Ale chyba większość z nas tak ma

Dzisiaj zdążyłam tylko podlać warzywnik i posadzić kilka zabiedzonych wrzosów do doniczek. Za długo je trzymałam w torebce, w której je przyniosłam ze sklepu. Bałam się, że je zasuszę, a ja je przelałam. Pewnie nic z nich już nie bedzie.
Juz się ściemniało, kiedy usłyszałam u sąsiadów odgłos opryskiwacza spalinowego. Po chwili zadzwonił telefon, sąsiadka dzwoniła z pytaniem, czy nie chcę zrobić oprysku na grzyby. Oczywiście, że chciałam, bo nawet miałam rozrobiony preparat, ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby zrobić oprysk. No i ja robiłabym opryskiwaczem ręcznym.
Już całkiem po ciemku, z czołówką na głowie, sąsiad zrobił oprysk całego ogrodu.
Zostawiam sobie jeszcze tylko troszeczkę preparatu, żeby podlać piwonie. Coś mi w tym roku strasznie zmarniały. Praktycznie liści nie mają, wszystko brązowe. I nie wiem czy to od suszy, czy od grzyba.
Dzień zaliczam do udanych.
Jutro wybieram się do kina, więc nic w ogrodzie nie zrobię.
Ale nastawiam się na weekend. Nawet zaplanowana na piątek impreza została odwołana
Będzie się działo . Mam nadzieję

Margo2 22:33, 23 wrz 2025

Margo2 22:36, 23 wrz 2025

anabuko1 11:19, 24 wrz 2025

To dobrze, że najpierw powstały rabaty z tyłu.
Jak tam spędziliście więcej czasu to milej i ładniej i chętniej w takim miejscu zawsze chce człowiek być dłużej.

A rabaty z przodu wyszły super.
Dobrze, że są.
Nie ważne że później ważne, że jest ładniutko