Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:05, 24 paź 2015

Do góry
Fajnie się czyta takie forumowe rozważania. Nie pomogę, bo wybór to jednak bardzo indywidualna sprawa.

Mogę tylko napisać, że masz rację w kwestii gęstości doorenbosów. One stanowczo nie są takie ażurowe jak zwykłe brzozy. I pokrój mają taki, jak piszesz: bardziej owalny niż stożkowy.
Trudny teren - dużo pracy! 19:51, 24 paź 2015

Do góry
Przepraszam za brak obecności. Od tygodnia choruje i zamiast dobrze to jest źle. Zapalenie gardła mnie dopadło i nie poszłam do lekarza. Wzięłam antybiotyk i o mały włos nie rozsądziło mi żołądka.

Dzisiaj z mężem zabraliśmy się za porządki na działce, dość dużo powycinalismy akacji - samosiejek bo wchodziły nam na naszą dzialke. Poza tym grabienie, przygotowywanie fragmentu terenu do warzywniaczka. Zrobiłam tez wianek z galazek brzozy - swój pierwszy , a mój mąż zbudował mega duży karmik ( chyba dla dzików bo taki ogromny). Teraz leżę i zdycham bo gardło boli...

Anitko, przepraszam, że milczenie, jestem z Tobą myślami bo podgladam cie na B.

bdan zaglądaj, będzie mi miło
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:47, 24 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Liście brzozy doorenbos Long Trunk
Po lewej z początku sezonu a po prawej - juz takie jak powinny być 8-10 cm - wyrosły pod koniec sezonu. Za rok wszystkie gałęzie będą mieć tylko takie wielki liście. I jak widać są jeszcze calutkie zielone a pospolitych sa żółte jak jajecznica

A u mnie na odwrót. Doorenbosy żółte, a Youngii zielona
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 17:42, 24 paź 2015

Do góry
Witaj Alicja
na plakietce pisało tylko brzoza brodawkowa z grzybnią (mam nadzieje że za parę lat chociaż trujak z tej grzybni wyrośnie haha )zgadzam się z Tobą iż brzozy mają coś w sobie u mnie za płotem pełno brzóz i choinek chciałam nawiązać do tego otoczenia a pozatym też mi się podobają
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:03, 24 paź 2015

Do góry
Leżą mimi w tym problem bo leźa mi tez brzozy i grusze ;
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:21, 24 paź 2015

Do góry
Podoba mi się biel przy wejściu
Gdyby nie żółte graby można by powiedzieć, że cały czas końcówka sierpnia u Ciebie
Brzozy pewnie w przyszłym sezonie będą już pokazywały pierwszą biel pni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:48, 24 paź 2015

Do góry
Liście brzozy doorenbos Long Trunk
Po lewej z początku sezonu a po prawej - juz takie jak powinny być 8-10 cm - wyrosły pod koniec sezonu. Za rok wszystkie gałęzie będą mieć tylko takie wielki liście. I jak widać są jeszcze calutkie zielone a pospolitych sa żółte jak jajecznica
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:56, 24 paź 2015

Do góry
Wystarczy ze kupie takie jak mam we wglebniku...sa juz spore i mocno rozgalezione i brzozy ekspresowo rosna wlasnie....no nie wie nie wiem....przed chwila juz kupowalam graby teraz mysle znowu o brzozie.....chyba kupie grusze
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:46, 24 paź 2015

Do góry
Ogladnelam....ale to chyba jest tak ze jak sie ma ze szkolki juz taka chuda wysoka brzoze to ona tez ciut inaczej rosnie...moje brzozy te rozlozyste sa grubsze...a docelowo jak od oiczatku brzoza doorenbos ma miejsce gdzie sie rozrastac to ona ma podobno wlasnie bardziej kulista budowe niz zwykla....
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:14, 24 paź 2015

Do góry
Ja głosuję na graby Choć brzozy też piękne Ale do tej ścianki i reszty ogrodu geometrycznie cięte graby byłyby miodzio
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:49, 24 paź 2015

Do góry
Ja bym sadziła graby, przecież nie puścisz ich na 20 metrow tylko bedziesz ciać
brzozy Cie nie zasłonią, też urosną wysokie a zadania nie spelnią
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 12:03, 24 paź 2015

Do góry

mikami napisał(a)
Wykurowana wracam a właściwie już wczoraj wróciłam do ogrodu
Posadziłam wszystkie cebulkowe które kupiłam teraz czekam do wiosny co z tego wyrośnie
a oto mój nowy nabytek posadzony by zakrył płot sąsiada

Witaj Mirela, piękny ogród się zapowiada. To są brzózki, prawda? Uwielbiam brzozy, zawsze miały dla mnie jakiś nieopisany urok, ale trochę mam mało miejsca w swoim ogrodzie na nie Możesz zdradzić jaka to odmiana?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:32, 24 paź 2015

Do góry
Nie swieci u Ciebie słońce?

Poczytałam o wysokosci grabów fastigiata (16 M) i doorenbosów (10m) wiec wydaje sie ze brzozy sa lepszym wyborem dla Ciebei i beda piekne zima gdy ogród jest smutny. Ale jesli planujesz ciecie to poelcam graby, bo brzozy wyjątkowo źle i brzydko reagują na cięcie

I co ciekawe fastigiaty rzekomo wg ZSP utrzymują na zime liscie... A u mnie co roku gubią...czyżbym miała coś innego mimo etykiet?bczy moze z wiekiem beda utrzymywac liście?
Makowo na Kociewiu 23:13, 23 paź 2015

Do góry
A ja kocham brzozy - wszystkie. Ale najlepiej te rosnące w naturze. Uważam je za najpiękniejsze drzewa. Ale twoja w ogrodzie też wygląda pięknie. Pozdrówka.
Makowo na Kociewiu 23:08, 23 paź 2015

Do góry
Brzózka cudna , a nie masz problemu z roslinami pod nią ? Brzozy to pijaczki.My mamy 4 ale takie duże , juz je zastalismy ale koło nich nic nie chce rosnać , tylko kapusty dały radę choć są trochę mniejsze .
Makowo na Kociewiu 19:15, 23 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Też życzę realizacji planów

Kasiu...a napisz mi ile cm długości mają te listki. No nie daje mi to spokoju

idę zmierzyć
Liście mają ponad 8 centymetrów
po lewej liść z Youngii po prawej liść z brzozy samosiejki

do Brzozy Dorenbos jednak im chyba daleko

Enklawa w mieście 19:00, 23 paź 2015

Do góry
Nie dałam rady dziś wszystkiego, nawet z pomocą. Dzisiaj posadziliśmy bonicę i 15 szt przed domem. Jutro reszta i najgorszy teren, bo kamienisty. Wybieram się do szkółki po pissardi bo widzialam taką 3m. Posadzę ją w rogu przy murze. Miałam kupić 3 brzozy doorenbos, ale nie widziałam w miarę pokaźnych. Jutro może upoluję. No i muszę wypełnić lukę po padniętych szmaragdach, widziałam 2 szt.takie 250cm z donicą, ale jeszcze zahaczę o szkółkę, może mają też. No i bukszpan...ajajaj czego to ja bym nie chciała....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:51, 23 paź 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
I u Mirki, Choć ja trochę żałuję że sadziłam bez opamiętania świerki i brzozy, teraz to osuszacze terenu a u mnie nie jest wilgotno więc ciągle problem z podlewaniem

U mnie u góry musi sobie natura sama poradzić tam same osuszacze terenu......bardziej by się przydały na dole bo tu wilgotno stale ....szczególnie jak rów wyleje, ale problem jest z pozwoleniami na ewentualną wycinkę to na dole nie sadzę bo gdyby się kiedyś przepisy zmieniły to można w razie W budować dom......w sensie gdyby dzieci chciały
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:35, 23 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 sosenek.....wczoraj sadziłam
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny
1 grujecznik...jeszcze u Kasi, ale jesienią trafi do gruntu

To razem ile wyszło???

Nie licząc wszystkich jodełek na oko ok 60 nowych drzew
A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono

No pięknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies