Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Pawlus 21:26, 13 lis 2015

Madzenka napisał(a)

Młode Long Trunk (czyli doorenbos pendula)

Mam pytanko, zawsze podpisujesz swoje Long Trunk jako doorenbos pendula, a nie powinno być po prostu utilis Long Trunk? To są chyba 2 odmiany brzozy pożytecznej.

Tak tylko z czystej ciekawości pytam
Madzenka 22:12, 13 lis 2015

A nie wiem, nigdy tak głeboko nie zgłębiałam tematu. Czytałam , ze long trunk to brzoza szczepiona na podkładce doorenbos. Ale kto ja wie. Mam nadziej, że wkrotce brzozy po obu stronach będa zbliżone rozmiarami. Na szczescie te potfory szybko rosną
Madzenka 22:18, 13 lis 2015

Rady Danusi są bezcenne, skoro pisze, ze karmnik powinien wrócić to z pewnością w przyszlym sezonie pojawi sie ponownie akurat w tym miejscu był najdłużej, ale tak strasznie sie zachwaścił ze go zdjęłam. Ale zaobserwowałam, ze go mozna zdjąć, odchwaścić stanowisko i posadzic ponownie. Zatem wiosna będe działać z karmnikiem.
Wszystkie porady Danusi dot mojego ogrodu to strzał w 10-tkę, zatem bez jakiejkolwiek dyskusji je wcielam w życie.

Gdy powiedziała, ze do bladych róż zamiast lime marmelade mam dać żurawki georgia peach, to rabata nabrała od razu wyrazu. Gdy rzekła na lewo przydałby sie szpaler bordowych drzew aby wysłonic domy posadziłam 8 purpurowych bukow. Niech no tylko wreszcie podrosna to zrobią efekt
Gdy powiedziała brzozy musza zostac to oborniła je przed piła i platany alpen's globe sa nadal w sferze marzeń
A teraz karmnik
Pawlus 22:20, 13 lis 2015

I te cudne białe pieńki. Świetne są.

Fajnie że karmnik wróci, może już teraz chwastów będzie mniej.
Madzenka 22:20, 13 lis 2015

I dziekuje za pochwały, jeseiń wyjatkowo piekna a wybarwiające sie drzewa i trawy uwielbiam.
Mam tylko nerwa na graby... Z powodu szpecieli łysieją , porazone liscie opadają. Chyba żywopłot grabowy bedzie w tym roku zimą łysy. Musze na dodatek te liscie wszystkie odkurzyć i wyeksmitować z ogrodu, bo pewnie te przędziorkowate zmagazynowały sobie tam jaja...
Madzenka 22:23, 13 lis 2015

Pawlus napisał(a)
I te cudne białe pieńki. Świetne są.

Najpiekniejsze są zima w kulach bukszpanowych.
Musze tylko te parasole brzóz wyżej podciągnąć aby lepiej przesłanialy okoliczne domy. I wreszcie licze na nowe brzozy....że po lewej tez zaistnieją, ale widziałam, że sie przyjęly bo zaczęły wreszcie pod koniec lata wypuszczać łodygi z wielkimi liśćmi. A w 2016 pnie powinny im sie tez wybielic
Madzenka 22:25, 13 lis 2015

Pawlus napisał(a)

Fajnie że karmnik wróci, może już teraz chwastów będzie mniej.

Chyba bede musiała użyć tego znienawidzonego roundapu?
Sebek 22:32, 13 lis 2015

Jak wyszło?
Pawlus 22:41, 13 lis 2015

Madzenka napisał(a)

Chyba bede musiała użyć tego znienawidzonego roundapu?

Poprzednio karmnik sadziłaś zaraz przy zakładaniu ogrodu? Teraz po tych kilku latach myślę że problemu z chwastami nie powinno być.
Magda70 22:43, 13 lis 2015

malkul napisał(a)

oj masz medal jak ta przepowiednia się sprawdzi

nawet dwa medale