Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

AnnaCh 22:56, 12 lis 2015

Cieszę się, że z oczkiem już lepiej
anabuko1 09:18, 13 lis 2015

Oj co ja czytam, problemy z okiem,, to smutne, trudne.ale dobrze,że lepiej.
Wszystkiego dobrego zyczę
waldek727 10:12, 13 lis 2015

Kawa napisał(a)

Chętnie posadziłabym te cisy kolumnowe ale przejeździłam i obdzwoniłam wszystkie szkółki i takich cisów nie ma
czekać do wiosny jak myślicie pojawi się coś czy zdecydować się na coś innego

Kamila.
Ogrodnika powinna cechować cierpliwość. Skoro postanowiłaś sobie, lub nawet masz w planach zagospodarowania przestrzennego ogrodu posadzenie cisów kolumnowych np ,,Wojtek" czy ,,Krakus" to niezależnie od przeszkód dopnij swego i nie szukaj na siłę zamienników. U mnie tak się zdarzyło, że przez dwa lata nie mogłem nigdzie upolować brzozy brodawkowatej ,,Trost's Dwarf". Cierpliwość wynagrodziłem sobie tym, że już ją mam w swoim ogrodzie. Choć to jeszcze małe drzewko to obchodzę się z nią jak z jakimś skarbem. Proponuję Ci przełożyć zakupy na przyszły rok i cieszyć się z planowo zakupionych roślin.
Kawa 13:50, 13 lis 2015

Hej no tak tą cierpliwością to różnie jest. Spotkałam ładne cisy hicsi. Ale jutro jadę jeszcze do jednej szkółki tam miał Wojtka tylko małego chyba.
Kawa 08:50, 16 lis 2015

witam
zastanawiam się nad tymi cisami hicsi
naprawdę ładne były wąsko do góry szły no i wielkość tez mi odpowiadała
z okiem juz lepiej, bez porównania

przekopałam rabatę po usunięciu wszystkiego zostało 2 metry zabrakło czasu i pogody, na wiosnę poszerzę teraz już raczej nie zdąże

wierzby znalazły nowe miejce mam nadzieję że jeszcze chwilę będe rosły i im przeprowadzka nie zaszkodzi
zobaczymy na wiosnę

AnnaCh 09:10, 16 lis 2015

Szalejesz kobieto, szalejesz
Wierzby pewnie się przyjmą i wiosną będą ładne.
Hicksii sama sobie posadziłam 4 sztuki, bo mi się podobają.
iwka 09:12, 16 lis 2015

hejka

Twoje wierzby mają jeszcze listki? obie bedziemy patrzeć wiosną czy się udało, czy nie
Kawa 09:14, 16 lis 2015

iwka napisał(a)
hejka

Twoje wierzby mają jeszcze listki? obie bedziemy patrzeć wiosną czy się udało, czy nie

mają
od strony gdzie pecherznice je zasłaniały wyłysiały ale mam nadzieję że jak ciachnę na wiosnę to się obudzą
jolka 22:10, 16 lis 2015

Widzę praca wre, rabatka świeżo przekopana
Cisy hicksi będę tu super. Piękne tło stworzą dla dalszych kompozycji.
Toszka 22:31, 16 lis 2015

Jestem z ciebie dumna, jak szybko podjęłaś męską decyzję z wierzbami
Oko kontroluj, nawet jak będzie już dobrze.

Odnosnie wyboru cisów. Należy podejść do tematu pragmatycznie, czyli jeśli ma być to osłona, to kolumnowe nie spełnią szybko tej funkcji. Sadź Hicksii - po dwóch latach jak się ukorzeni błyskawicznie przyrasta. Wspomagany cięciem z wysokości i szerokości bardzo szybko się zagęści i będzie tworzyć elegancki, ciemnozielony, szczelny parawan, a jednocześnie będzie pięknym tłem dla rabaty przed.
Teraz musisz podjąć decyzję czy na łapu capu kupujesz i sadzisz, czy też ożywiasz po żarłocznych wierzbach i pęcherznicach glebę obornikiem, kompostem, korą, dolomitem i idealnie by było mączką bazaltową (wszystko przekopać w miarę głęboko), a na wiosnę sadzisz cisy.

edit,
tak, czy siak KONIECZNIE zanim zapłacisz za cisy dokładnie obejrzeć MUSISZ każdy krzak czy nie ma misecznika. Trzeba patrzeć od srodka, pomiędzy gałazkami, zwłaszcza na rozwidleniach. Szukaj małych brązowych, lekko błyszczących żyjątek schowanych pod brązową płytką. Po potarciu paznokciem odpada. Dodatkowym wskaźnikiem jest czarny nalot, trochę jak puder - grzyb sadzak.
Jeśli cokolwiek zauważysz z wyżej wspomnianych nie kupuj. Szukaj gdzie indziej.