Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Salvia - szałwia 09:57, 28 lis 2013

Do góry
Aniu, ta trawka to stipa tenuissima pony tails, mam też szałwię, ale jakaś inna, szukam takiej kompaktowej,
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:36, 25 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

Zastanawiam się, an ile ma szansę stipa przeżyć zimę w domu? Bym wykopała te mniejsze siewki i próbowała przetrzymać.. macie doświadczenie w tej materii???

Wykopałam w październiku cztery kępki tej trawy, wsadziłam do doniczki i trzymam w szklarence, więc będę miała doświadczenia w tym roku. Na razie jest ok.

Napisałaś u mnie:

asc napisał(a)
Byłam... poczytałąm..
A teraz mi powiedz (i najlepiej u mnie) co robić z tymi mysimi uszami na zimę... poprzednia zimę nic nie robiłam, ale teraz porosły wielkie i w środku są brzydkie..

Ania, nie mysie, tylko królicze uszy, czyli stachys bizantea, czyli czyściec wełnisty.
Na wiosnę będziesz musiała pewnie wykopać trochę i hodować nową kępę. Mój w środku nawet nie łysieje, ale ja skrupulatnie obcinam mu kwiatki, zostawiam je tylko na krótko, jeśli w ogóle, bo zauważyłam że królicze uszy wysilając się na kwitnienie, gorzej potem wyglądają.
Moim zdaniem starzec najlepiej się prezentuje jako gruba obwódka, trzeba tylko przycinać ją wzdłuż, żeby nie rozrastał się za bardzo w głąb rabaty.
Jego szare liście jeszcze teraz są ładne, ale przygniecione długo śniegiem po zimie już takie nie będą. Tyle że brzydki okres trwa krótko i na wiosnę uszy bardzo ładnie odrastają.

Trochę mnie nie było, nastukane tu kilkaset postów, więc wybacz że nie przeczytam wszystkiego i nie tłumacz się, tu u Ciebie to norma przecież. Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:37, 25 lis 2013

Do góry
Aniu, ale elaboraty Bardzo ciekawe,poczytałam, skorzystam, zgadzam się z wieloma stwierdzeniami, ...
Moja stipa mizerota przetrzymała zimę w gruncie, ale u Ciebie inne warunki...
miłego
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:29, 25 lis 2013

Do góry
Opisałam się i przez przypadek zamknęłam Forum.. i poszło w kosmos..

Teraz krótko.. dobrze, że nie podpadłam moimi poglądami.

Marta - pędraków na szczęscie jeszcze nie miałam, ale kupa ludzi z tym walczy.. poszukaj na forum. Myślę, że jedyny skuteczny środek to nicienie, ale to kosztuje. Walka chemiczna jest bez sensu, bo szybciej sie wytruje wszytko wokół, a nie pędraki. To tak jak z opuchlakami..

Glina glinie nierówna, jak z wierzchnich warstw gleby to można dodać, ale jak gdzieś z głębokich podkładów to lepiej nie dawać.. bo to sam ubogi ił. Na oborniku się nie znam na tyle, by udzielać rad

Teraz ogród wygląda na dość zdrowy, a w czasach jak szlag trafiał nie robiłam zdjęć.. bo byłam zajęta rwaniem włosów z głowy..... zresztą to co brzydkie nie pokazuję, chyba, że ma jakieś uzasadnienie i coś wnosi do wątku.

Zapowiadali śnieg, ale na razie jeszcze biało nie mam.. to tak z rzeczy optymistycznych... i dobrze, bo woda jest w instalacji nawadniającej i pompy w oczkach wodnych..

Zastanawiam się, an ile ma szansę stipa przeżyć zimę w domu? Bym wykopała te mniejsze siewki i próbowała przetrzymać.. macie doświadczenie w tej materii???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:01, 22 lis 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Heloł
Jak się stipa nasiała, to stoję w kolejce

Wiesz że i trawki wisze mówisz i masz
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:50, 22 lis 2013

Do góry
Heloł
Jak się stipa nasiała, to stoję w kolejce
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:19, 21 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
U mnie rozplenice sie nie wysiewają tak bardzo.. a raczej bym powiedziała, że sie nie sieją.. dopiero u Alinki na spotkaniu dowidziałam sie , że one sie rozsiewają... i faktycznie u siebie znalazłam kilka siewek My7 z Marzeną mamy ziemie gliniastą i zakorowane.. może dlatego nie mam problemu??
Marzena. tobie sie sieje rozplenica?? Bo też jestem ciekawa.

Na razie mi się nie sieje a stipa mi się w tym roku posiała
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 06:55, 20 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Czy Ty wiesz, że 3 dni u Ciebie nie byłam????? Jakimś cudem tak wyszło... i teraz czytam, oglądam.. i już tyle mam myśli, że sie sama pogubiłam.....

Na pewno zauważyłam jałowca z pomponikami, tego wcześniej chyba nie było...

Rozplenicy też bym nie wiązała.. Twoja piękna i jeszcze zielona.. zwiąż ją jak przyjdzie śnieg.. by nie łamał..a tak szkoda.

Trawka nad którą sie zastawiasz to na pewno nie stipa.. na 200% nie stipa...

Aaaaa i jałowce fajnie przycięte i tak równiutko.....

I okiennice też widziałam Domek zaczyna wyglądać na prawie skończony

Jak sobie przypomnę co jeszcze siedziało mi w głowie to wrócę..

Aniu, no wieje u mnie nuda, nic sie nie dzieje, ogród wciaz ten sam, wlaścicielka też
Widoki tez
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:30, 19 lis 2013

Do góry
Czy Ty wiesz, że 3 dni u Ciebie nie byłam????? Jakimś cudem tak wyszło... i teraz czytam, oglądam.. i już tyle mam myśli, że sie sama pogubiłam.....

Na pewno zauważyłam jałowca z pomponikami, tego wcześniej chyba nie było...

Rozplenicy też bym nie wiązała.. Twoja piękna i jeszcze zielona.. zwiąż ją jak przyjdzie śnieg.. by nie łamał..a tak szkoda.

Trawka nad którą sie zastawiasz to na pewno nie stipa.. na 200% nie stipa...

Aaaaa i jałowce fajnie przycięte i tak równiutko.....

I okiennice też widziałam Domek zaczyna wyglądać na prawie skończony

Jak sobie przypomnę co jeszcze siedziało mi w głowie to wrócę..
Ogród niby nowoczesny ale... 16:00, 18 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Przechowalnia i rozmnażalnia super

buziaczki Aniu Pędziwiatrze...

gusiarz napisał(a)
Magdziu donice suuperanckie . Trawkowy festiwal obejrzałam i mam wciąż niedosyt, bo wciąż na zbliżeniach... jedynie skrzyneczki warzywne nieco dalej ujęte... Magdziu pokaż jeszcze troszkę ogordu, zanim śnieg posypie

A w moim warzywniku jeszcze brokuły oststnie, ale też wkopałam do niego bukszpankowe przedszkole

W sobotę postaram się zrobić. W ten weekend leniuchowałam - w ogóle nie myślałam o ogrodzie. Obijanie na całego było...

gierczusia napisał(a)
Aż do trawek się wróciłam ... Są piękne ... Jak mnie żal ,że stipa nie zimuje

żal....ale liczę, że jednak zima obejdzie się z nią łagodnie...
Właśnie sobie przypomniałam, że miałam małe siewki wykopać z ogrodu bo już są!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:09, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cieszę się, że moje zdjęcia Cię zainspirowały, zastanów się jeszcze nad czymś. Trzcinniki wyglądają nieco "śmieciowato", to fakt, beżowe kolory z daleka są fajne, ale z bliska widać połamane liście. Ta trawa akurat nie budzi mojej sympatii, może w autentycznym ogrodzie preriowym tak, ale przy tak spektakularnym nasadzeniu, jakie chcesz zrobić nie polecam jej. Może w takim razie spróbuj z zimozielonymi turzycami? np brązowymi Carex 'Bronze Form" albo srebrny "Frosted Curls" ? Jest zimozielony, z rozchodnikiem ślicznie wyglada Stipa tenuissima, ale może nie zimować.

Akurat wczoraj siedziałam mnóstwo czasu z laptopem na kolanach. Przejrzałam setki zdjęć z Ogrodowiska i nie tylko stąd w poszukiwaniu kompozycji z trawami, gdyż bardzo pokochałam te rośliny jako uzupełnienie rabat. Podjęłam też ostateczną decyzję, że ja rozchodnika Dark Red połączę z rozplenicami. Ta trawa ma w sobie mnóstwo uroku, fajny pokrój i jej kwitnienie jest obłędne. Dodatkowym jej atutem jest to, że już ją posiadam więc z tych potężnych kęp będę mogła ją podzielić i wiem, że pięknie u mnie rosną. Poza tym to zdjęcie mam cały czas przed oczami:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych/photos
Dziękuję za wszystkie rady!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:13, 18 lis 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Irenko - to na 99% carexy Amazon Mist - Stipa jest całkiem inna - wyższa i bardziej delikatna. Carex Frosted Curls od razu się pokłada, ten jest bardziej sztywny

To jeśli już 3 zdania, że to carex, to jestem spokojna...ona się nie pokłada rzeczywiście
Sebciu dzięki 99% to pewniak

a tu limki, stoją cały ten rok na baczność, a w śród nich widać jak wysokie są róże Chopin i jakie zdrowe, nawet dalej kwitną

mury gołe, opadł winobluszcz i magnolia i miłorzęby w środku rabaty...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:08, 18 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Zdecydowanie to carex comans, wysoce prawdopodobne że amazon mist, ale jaki zapytaj Wieloszki
Amazon ma Iza niech zerknie na twoją trawkę. Na 100% to nie stipa.
Kupowałyśmy ją razem na targu, ja brązową , Ty jasną.

Tak, to jest ta co razem kupowałyśmy, ale pamiętasz, babka nie znała nazw...
Dziękuję ci, jeśli to ona, to powinna przetrwać, ale jedna ma takie poskręcane końcówki, jak loczki

tę trawkę tez mam fajną, jeśli psy się na niej nie kładą...
i zobacz jakie dorodne bukszpany Waligóry!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:04, 18 lis 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Irenko, moim zdaniem to nie jest stipa.
Zauważyłam(na drugim zdjęciu) poskręcane końcówki, może to carex frosted curls

Joasiu dzięki
tak sobie patrzę i rzeczywiście jedna ma takie końcówki..., a pozostałe nie, są sztywniejsze..
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:15, 18 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)
Tak, zgadza się taki miałam zamiar Ale te zdjęcia bardzo mnie urzekły.. Kompozycja z trawami wygląda oszałamiająco, No i przekonuje mnie argument o tym, że takie zestawienie będzie szybciej atrakcyjne. Dobrze, ze jest takie miejsce, w którym można liczyć na "burzę mózgów" i tyle dobrych rad

Cieszę się, że moje zdjęcia Cię zainspirowały, zastanów się jeszcze nad czymś. Trzcinniki wyglądają nieco "śmieciowato", to fakt, beżowe kolory z daleka są fajne, ale z bliska widać połamane liście. Ta trawa akurat nie budzi mojej sympatii, może w autentycznym ogrodzie preriowym tak, ale przy tak spektakularnym nasadzeniu, jakie chcesz zrobić nie polecam jej. Może w takim razie spróbuj z zimozielonymi turzycami? np brązowymi Carex 'Bronze Form" albo srebrny "Frosted Curls" ? Jest zimozielony, z rozchodnikiem ślicznie wyglada Stipa tenuissima, ale może nie zimować.

Ogród niby nowoczesny ale... 22:15, 17 lis 2013

Do góry
Aż do trawek się wróciłam ... Są piękne ... Jak mnie żal ,że stipa nie zimuje
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:40, 17 lis 2013

Do góry
Irenko - to na 99% carexy Amazon Mist - Stipa jest całkiem inna - wyższa i bardziej delikatna. Carex Frosted Curls od razu się pokłada, ten jest bardziej sztywny

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 07:40, 17 lis 2013

Do góry
Ewo, nie okrywam, jedynie wiążę w supełki i podsypuję korą. Ubiegłą zimę przetrwały wszystkie moje trawki prócz zielonych carexów i stipy... stipa wygniła chyba (bo leżał tam długo śnieg). A z zielonymi i rudymi carexami będę próbowała i tej zimy, niedawno sadziłam... zobaczymy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 03:17, 17 lis 2013

Do góry
Zdecydowanie to carex comans, wysoce prawdopodobne że amazon mist, ale jaki zapytaj Wieloszki
Amazon ma Iza niech zerknie na twoją trawkę. Na 100% to nie stipa.
Kupowałyśmy ją razem na targu, ja brązową , Ty jasną.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:04, 16 lis 2013

Do góry
Irenko, moim zdaniem to nie jest stipa.
Zauważyłam(na drugim zdjęciu) poskręcane końcówki, może to carex frosted curls
https://www.google.pl/search?q=carex+frosted+curls&rlz=1C1TEUA_enPL497PL497&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=R8-HUvH9OdSB7QbVrIHADg&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=666#facrc=_&imgdii=_&imgrc=eUJpj2yGLUlQAM%3A%3B3uHNwQ1Lcbdu3M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.nzplants.co.uk%252FWebRoot%252FStore2%252FShops%252Fes121783%252F4A8A%252FF458%252F129E%252F7DCA%252F5D6B%252F0A0F%252F1115%252F8E48%252Fcarex_comans_frosted_curls.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.nzplants.co.uk%252FCarex-comans-v-frosted-curls%3B500%3B377
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies