Wykopałam w październiku cztery kępki tej trawy, wsadziłam do doniczki i trzymam w szklarence, więc będę miała doświadczenia w tym roku. Na razie jest ok.
Napisałaś u mnie:
Ania, nie mysie, tylko królicze uszy, czyli stachys bizantea, czyli czyściec wełnisty.
Na wiosnę będziesz musiała pewnie wykopać trochę i hodować nową kępę. Mój w środku nawet nie łysieje, ale ja skrupulatnie obcinam mu kwiatki, zostawiam je tylko na krótko, jeśli w ogóle, bo zauważyłam że królicze uszy wysilając się na kwitnienie, gorzej potem wyglądają.
Moim zdaniem starzec najlepiej się prezentuje jako gruba obwódka, trzeba tylko przycinać ją wzdłuż, żeby nie rozrastał się za bardzo w głąb rabaty.
Jego szare liście jeszcze teraz są ładne, ale przygniecione długo śniegiem po zimie już takie nie będą. Tyle że brzydki okres trwa krótko i na wiosnę uszy bardzo ładnie odrastają.
Trochę mnie nie było, nastukane tu kilkaset postów, więc wybacz że nie przeczytam wszystkiego i nie tłumacz się, tu u Ciebie to norma przecież. Pozdrawiam.
Aniu, ale elaboraty Bardzo ciekawe,poczytałam, skorzystam, zgadzam się z wieloma stwierdzeniami, ...
Moja stipa mizerota przetrzymała zimę w gruncie, ale u Ciebie inne warunki...
miłego
Opisałam się i przez przypadek zamknęłam Forum.. i poszło w kosmos..
Teraz krótko.. dobrze, że nie podpadłam moimi poglądami.
Marta - pędraków na szczęscie jeszcze nie miałam, ale kupa ludzi z tym walczy.. poszukaj na forum. Myślę, że jedyny skuteczny środek to nicienie, ale to kosztuje. Walka chemiczna jest bez sensu, bo szybciej sie wytruje wszytko wokół, a nie pędraki. To tak jak z opuchlakami..
Glina glinie nierówna, jak z wierzchnich warstw gleby to można dodać, ale jak gdzieś z głębokich podkładów to lepiej nie dawać.. bo to sam ubogi ił. Na oborniku się nie znam na tyle, by udzielać rad
Teraz ogród wygląda na dość zdrowy, a w czasach jak szlag trafiał nie robiłam zdjęć.. bo byłam zajęta rwaniem włosów z głowy..... zresztą to co brzydkie nie pokazuję, chyba, że ma jakieś uzasadnienie i coś wnosi do wątku.
Zapowiadali śnieg, ale na razie jeszcze biało nie mam.. to tak z rzeczy optymistycznych... i dobrze, bo woda jest w instalacji nawadniającej i pompy w oczkach wodnych..
Zastanawiam się, an ile ma szansę stipa przeżyć zimę w domu? Bym wykopała te mniejsze siewki i próbowała przetrzymać.. macie doświadczenie w tej materii???
Akurat wczoraj siedziałam mnóstwo czasu z laptopem na kolanach. Przejrzałam setki zdjęć z Ogrodowiska i nie tylko stąd w poszukiwaniu kompozycji z trawami, gdyż bardzo pokochałam te rośliny jako uzupełnienie rabat. Podjęłam też ostateczną decyzję, że ja rozchodnika Dark Red połączę z rozplenicami. Ta trawa ma w sobie mnóstwo uroku, fajny pokrój i jej kwitnienie jest obłędne. Dodatkowym jej atutem jest to, że już ją posiadam więc z tych potężnych kęp będę mogła ją podzielić i wiem, że pięknie u mnie rosną. Poza tym to zdjęcie mam cały czas przed oczami:
Tak, to jest ta co razem kupowałyśmy, ale pamiętasz, babka nie znała nazw...
Dziękuję ci, jeśli to ona, to powinna przetrwać, ale jedna ma takie poskręcane końcówki, jak loczki
tę trawkę tez mam fajną, jeśli psy się na niej nie kładą...
i zobacz jakie dorodne bukszpany Waligóry!
Cieszę się, że moje zdjęcia Cię zainspirowały, zastanów się jeszcze nad czymś. Trzcinniki wyglądają nieco "śmieciowato", to fakt, beżowe kolory z daleka są fajne, ale z bliska widać połamane liście. Ta trawa akurat nie budzi mojej sympatii, może w autentycznym ogrodzie preriowym tak, ale przy tak spektakularnym nasadzeniu, jakie chcesz zrobić nie polecam jej. Może w takim razie spróbuj z zimozielonymi turzycami? np brązowymi Carex 'Bronze Form" albo srebrny "Frosted Curls" ? Jest zimozielony, z rozchodnikiem ślicznie wyglada Stipa tenuissima, ale może nie zimować.
Irenko - to na 99% carexy Amazon Mist - Stipa jest całkiem inna - wyższa i bardziej delikatna. Carex Frosted Curls od razu się pokłada, ten jest bardziej sztywny
Ewo, nie okrywam, jedynie wiążę w supełki i podsypuję korą. Ubiegłą zimę przetrwały wszystkie moje trawki prócz zielonych carexów i stipy... stipa wygniła chyba (bo leżał tam długo śnieg). A z zielonymi i rudymi carexami będę próbowała i tej zimy, niedawno sadziłam... zobaczymy
Zdecydowanie to carex comans, wysoce prawdopodobne że amazon mist, ale jaki zapytaj Wieloszki
Amazon ma Iza niech zerknie na twoją trawkę. Na 100% to nie stipa.
Kupowałyśmy ją razem na targu, ja brązową , Ty jasną.