Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

an_tre 13:16, 02 lut 2014

Poszerzyłam u ciebie wiedzę nt dyni piżmowej, mam tylko olbrzymią
pozdrawiam miłej niedzieli
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Mala_Mi 15:08, 02 lut 2014

Gabrysiu.. lista róż do zakupu interesująca.. żadnej z nich nie ma, wiec fotki nie wrzucę..
Wycieczka się szykuje fajna
Dyń na szczęscie nie lubię, ale pomidory i inne nasionka zakupiłam.. łapki świerzbią by już posiać.. ale sałatę chyba posieję. Z resztą czekam do połowy marca.
W nieogrzewanej szklarnii zadołowałam kilka stipa Pony TAILS.... ZIMA SŁABA, WIEC NIE WIEM CZY EKSPERYMENT SIE UDA
Sorki capslok się włączył..
gusiarz 15:20, 02 lut 2014

Gabrysiu... chyba bliziutko mamy do siebie... ja mieszkam niedaleko Niepołomic .
Nie mogę odnaleźć stronki ze stipą Jana... cały wieczór szukałam i nie wiem co to był za sklep .... Ja też na nią poluję, bo nie ma kłopotu z zimowaniem... i jak już mi się udało... to gdzieś przepadło...
gusiarz 15:33, 02 lut 2014

Co do róż zastanawiałam się nad Moonstad, ale w końcu jesienią zamówiłam Williama ... - też ciemny kolorek. Nie podejrzewałam się o aż takie zainteresowanie kwieciem angielskim... a tu od ubiegłej wiosny wciąż coś dokupuję ... końca nie widać
Ale teraz największy problem stanowi dla mnie dobór roślin do różanki. Nie chcę tradycyjnych bylinek, choć są piękne... marzę o rabacie trawiasto-różanej... no... nietypowo, ale może będzie ciekawie.... Jak myślisz?
Gabriela 22:57, 02 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Gabrysiu.. lista róż do zakupu interesująca.. żadnej z nich nie ma, wiec fotki nie wrzucę..
Wycieczka się szykuje fajna
Dyń na szczęscie nie lubię, ale pomidory i inne nasionka zakupiłam.. łapki świerzbią by już posiać.. ale sałatę chyba posieję. Z resztą czekam do połowy marca.
W nieogrzewanej szklarnii zadołowałam kilka stipa Pony TAILS.... ZIMA SŁABA, WIEC NIE WIEM CZY EKSPERYMENT SIE UDA
Sorki capslok się włączył..

Aniu, co do stip żyjemy wszystkie nadzieją.
Połowa marca to bardzo rozsądny termin na sianie wszystkiego. No, może tylko werbenę i lobelię ciut wcześniej.
Gabriela 23:01, 02 lut 2014

gusiarz napisał(a)
Co do róż zastanawiałam się nad Moonstad, ale w końcu jesienią zamówiłam Williama ... - też ciemny kolorek. Nie podejrzewałam się o aż takie zainteresowanie kwieciem angielskim... a tu od ubiegłej wiosny wciąż coś dokupuję ... końca nie widać
Ale teraz największy problem stanowi dla mnie dobór roślin do różanki. Nie chcę tradycyjnych bylinek, choć są piękne... marzę o rabacie trawiasto-różanej... no... nietypowo, ale może będzie ciekawie.... Jak myślisz?

Z dyskusją trawiasto- różaną przeniosłam się do Twojego wątku, pewnie dziewczyny do niej się chętnie przyłączą. Wybór róż zawsze jest ekscytujący.
Jak myślę o nowoczesnym ogrodzie różanym, to od razu przypominam sobie The Savill Garden i gatunki sadzone w wielkich grupach.
Pszczelarnia 20:04, 03 lut 2014

Gabrysia, ja też już wolę INDYWIDUALNIE zwiedzać ogrody. Indywidualnie oznacza, z właściwym osobistym zaangażowaniem?
Hani odpowiadając, pisałaś o dyniach hetero.... ????

Czy ta dynia, co ją mam od Ciebie to jest ta piżmowa, o której mowa? Jest napisane moim charakterem pisma "piżmowa od Gabrysi. Intensywnie pomarańczowa (ale jakie to miałoby znaczenie?, nie wiem), dużo miąższu."

Co do róż - myślę, że latem jeszcze w tzw. międzyczasie domówisz kilka w donicach. Czyż nie?

Moja lista jeszcze nie zamknięta. Zasadzam się również na róże czerwone - miododajne? raczej pyłkodajne chyba.)
Munstead Wood (wiadomo dlaczego) mam na liście ale jeszcze nie znam opinii o niej.
Gabriela 20:50, 03 lut 2014

Ewo, indywidualnie to znaczy powoli i tak długo jak się da, bez poganiania. Dlatego "indywidualnie" przewyższa "zbiorowo".

Jak napisałaś o tej dyni, to przed chwilą aż podskoczyłam, bo jak Ci dałam ich trochę, to znaczy że mam. No to po co ja je dzisiaj kupiłam? . Pewnie po to, żeby za rok nie zabrakło.
Tak, to jest dynia piżmowa i nazywa się Butternut, czyli masło orzechowe.
To że jest pięknie pomarańczowa ma znaczenie, bo zupa z niej zrobiona jest nie tylko pyszna ale i piękna. A Butternut jest wyjątkowo "gładka".

Czytałam, że pszczoły nie widzą czerwonego, więc dlaczego mają wybrać takie róże? Ciekawe.

Munstead Wood ma Danusia w bukszpanowym, a raczej przed. Koniecznie muszę ją mieć, pamiętam jej zapach.
Pszczelarnia 23:00, 03 lut 2014

I ja to sprawdzę. Czerwony widzą jak czarny.
To dla Ciebie. Prostota (lubisz żółty), tam dojrzałam obok cudnej bordowej piwonii angelicę gigas.

EPODLAS 23:02, 03 lut 2014

Gabrysiu, też bardzo lubię zwiedzać ogrody. Na razie żadnych planów wyjazdowych nie mam, więc trochę ci zazdroszczę. Też lubię zwiedzać indywidualnie, a to dłużej postoję przy jakieś roślinie, patrzę do woli no i fotkę zrobię. Nie muszę martwić się że się zgubię, albo mnie zostawią. Miłej wycieczki