Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 21:56, 28 sty 2014

anna_g napisał(a)
Dzień dobry w zimowy dzionek U Ciebie piękne zimowe widoczki U mnie niestety nie chce tyle nasypać ani nawet porządnie przykryć ziemi

u mnie codziennie pada śnieg
a w niedzielę trzy razy trzeba było na łopacie "pojeździć"

przed bramą mam już prawie metrowe zaspy
Skula 22:08, 28 sty 2014

anna_g napisał(a)
widziałam na Twoich zdjęciach że na ogrodzeniu masz winobluszcz pięciolistkowy (nie wiem czy to Ty czy sąsiad na przykład go sobie na ogrodzenie puścił) ale jeśli Ty to proszę cię powiedz mi jak długo zarastał siatkę (czy co tam masz), czy często go musisz przycinać? nie jest uciążliwy? myślę o takim rozwiązaniu w jednym miejscu ale nie wiem ja się spisuje Pozdrawiam zimowo

tak to ja go sadziłem
jak kupiliśmy działkę była ona ogrodzona od strony sąsiada siatką i od jego strony panelami drewnianymi
tak więc od naszej strony nie ciekawie to wyglądało
postanowiłem zakryć siatkę sadząc właśnie winobluszcz
i jednocześnie hederę - bluszcz
nie wiedziałem wtedy jak bardzo różni się tempo wzrostu tych dwóch roślin
na korzyść oczywiście winobluszczu

hederę kupowałem w centrach ogrodniczych
a winobluszcz przywoziłem ze swojej drugiej działki , którą mam w lesie
na opustoszałej sąsiedniej działce rośnie on dziko jak szalony wspinając się na drzewa i ma naprawdę po kilka - kilkanaście metrów

zawsze wiosną , ale więcej jesienią - przywoziłem po kilkanaście sadzonek - i w miarę porządkowania terenu obsadziłem nim całą siatkę
nie były to małe sadzonki - niektóre miały po kilka metrów długości - i fakt ten na pewno przyczynił się do szybkości z jaką roślina ta zarosła ogrodzenie
jest ona dosyć ekspansywna i jak ma po czym się wspinać to to zrobi - bez różnicy czy jest to pień drzewa czy np. tuja
raz do roku reguluję jej wzrost obcinając najbardziej "agresywne" odrosty

jak wspominałem równocześnie z nią posadziłem hederę i to ta roślina docelowo jest pożądana

pytałaś jak długo potrzebowała do obrośnięcia płotu ?
trzy lata , ale tak jak wspominałem sadzonki były dużych rozmiarów

szkoda że daleko mieszkasz - bo na wiosnę bym Ci przywiózł worek sadzonek

Skula 22:20, 28 sty 2014

tak to wyglądało :

2 lata temu :

Skula 22:24, 28 sty 2014

i rok zeszły :

Skula 22:25, 28 sty 2014

o matko.... ja nie mogę oglądać takich zdjęć zimą....
toż to jakaś tortura !
anna_g 22:34, 28 sty 2014

Dziękuję Skula Bardzo wyczerpująco mi odpowiedziałeś Nooo różnica między "2 lata temu" a zeszłym rokiem jest przeogromna. Szybko poszedł ten winobluszcz. To może ja jakieś mniejsze sadzonki zrobię

Jeśli chodzi o bluszcz to ja mam kilka miejsc bluszczem porośnietych, ale tempo wzrostu nawet nie ma co się równać z winobluszczem Poza tym zauważyłam że np. na siatce lub pergoli bluszcz czasami wymarza. Lepiej ma sie u mnie na drzewach lub drewnianych ścianach lub zacisznej ścianie budynku. W dodatku zasmakował w nim opuchlak ;( co już jest mniej fajne... Lubię bluszcz ale jest trudniejszy w utrzymaniu a poza tym - u mnie jest go już dość trochę Winobluszczu trochę się boję bo jednak jest ekspansywny ale może sobie z nim poradzę
Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz.
Zdjęcia lata piękne, piękne, ach ta zieleń
anna_g 22:40, 28 sty 2014

A tak jeszcze a propos winobluszczu - to znalazłam jeszcze taką odmianę http://e-clematis.com/pl/p/Parthenocissus-quinquefolia-Star-showers-winobluszcz-pieciolistkowy/151 - wolniej ponoć rośnie i jest mniej ekspansywny niż zwykły. Ładnie wygląda tylko czy taka pstrokacizna na większej powierzchni byłaby fajna to jakoś nie wiem i nie mogę sobie wyobrazić
aga_szsz 08:10, 29 sty 2014

Skula napisał(a)

ja mam niezłą burzę w głowie pomysłów i realizacji
chciałem kiedyś wyłożyć dno wgłębnika balami drewnianymi - widziałem takie wykonanie
potem myślałem o żwirze
a teraz nie dawno o cegłach
a ideałem byłyby płyty kamienne - łupek np....
muszę się zorientować w kosztach - to jest tylko i aż 20 m2
a może ktoś z Was zna ceny ?

Drewniane bale mogą być śliskie,
Fajnie wyglądałaby cegła,
co do łupków, też szukałam, ale u mnie w grę wchodził tylko zakup przez internet i o ile cena materiału była w miarę dostępna, to koszt transportu przewyższał ją nawet dwukrotnie! Zrezygnowałam więc.
Kamyki- ciężko się sprząta, niewygodnie chodzi po nich, ja mam wysypaną ścieżkę przed domem i chodzę po obrzeżach, bo kamyki w podeszwie gumowców zostają!
aga_szsz 08:12, 29 sty 2014

Magda70 napisał(a)

Hmmm...u mnie trawy dopiero drugi rok rosną...
Jestem zadowolona tak szczerze ze wszystkich na dzień dzisiejszy...
rozplenica hameln - cudowna jak dla mnie
hakoncheloa aureola - świetnie daj sobie radę...
carex bronze form
carex evergold -
carex everest - te dwie posadziłam dopiero w 2013
red baron - na razie jej kiepsko idzie ale biedaczka jest przesadzana przeze mnie co rok...a jest u mnie 3 lata
stipa - ma problemy z zimowaniem ale warta zachodu - podoba mi się.
carex frosted curls...ulubiona
to są te średnie trawy i wszystkie u mnie rosną w słońcu.
Mam jeszcze troszkę niższych i wyższych...

Aczkolwiek fajną wiedzę na tema traw ma Bociek...u niej możesz dokładniej popytać o te do cienia bo ma je troszkę dłużej...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1049-bockowe-perypetie-ogrodkowe

a i doczytałam, że z pampasową się bawisz...zobaczymy..u mnie dwa razy wymarzła więc ją sobie odpuściłam...

Dziękuję i ja za listę trawek!
Muszę przestudiować!
Skula 08:42, 29 sty 2014

anna_g napisał(a)
A tak jeszcze a propos winobluszczu - to znalazłam jeszcze taką odmianę http://e-clematis.com/pl/p/Parthenocissus-quinquefolia-Star-showers-winobluszcz-pieciolistkowy/151 - wolniej ponoć rośnie i jest mniej ekspansywny niż zwykły. Ładnie wygląda tylko czy taka pstrokacizna na większej powierzchni byłaby fajna to jakoś nie wiem i nie mogę sobie wyobrazić

hm w sumie ciekawa propozycja
ale też nie jestem pewien efektu na dużej powierzchni
co prawda ten mój jesienią pięknie przebarwia się na purpurowo - ale jednak powiedzmy jednolicie