Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:50, 27 wrz 2013

Do góry
Marzenko, jak ze stipą postępujesz na zimę? Kusi mnie ta:
http://www.dobrepole.pl/Stipa%20arundinacea_-_ostnica%20trzcinowata_nlat_1640.html
Mam już ze 4, ale kupione w tym roku, chcę dokupić i bardzo mi pasi, tylko czytam, że może nie przezimować, a u Ciebie zimuje pod korą. To znaczy co? Sypiesz na nią więcej kory?
Front - moje pierwsze nasadzenia 19:28, 23 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Krzewy przed Rh nie wejdą moim zdaniem, jeśli to są hortensje. Ale pisałaś o azaliach więc japońskie wejdą, ale w jednym rzędzie.

Jeden róża głupio wygląda, może 3, moim zdaniem będzie ładniej ? Może dalej od brzegu trawnika, czyli bliżej płotu? a nie w tym samym rzędzie co pienny iglak.

Danusiu dziękuję za odzew!
Na 1 zdjęciu rzeczywiście ta 1 róża wygląda głupio.
Zrobiłam wizualizację z 3 różami, ale zmieniłam kolor na delikatniejszy. Podsadziłam ją hakonechloe, bo rośnie dalej między żywotnikami, a z przodu szławia. Chociaż jak teraz patrzę, to może lepsza by była pionowa, niewysoka trawka pod tymi różami, coś jak STIPA

Przed różanecznikami są właśnie azalie japońskie. Chcę je tam posadzić. Najwyżej jak różaneczniki mocno się rozrosną, to je przesadzę.

Nadal myślę nad kształtem trawnika...
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 10:44, 21 wrz 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
A hello Dziękować w tak zwaną "jodełkę" ... mnie też się podoba... dziś malowałem deseczki na obicia ścian w altanie, więc coraz bliżej ku końcu Trawka to Ostnica 'Pony Tails' (Stipa)... bardzo rozsławiona ostatnimi czasy na ogrodowisku... polecam! No dopiero ale nie martw się raz, dwa przeleci jak ja uznam, że połowa życia przeleciała - tak ten czas niestety szybko nam mija...
Mam też świeżego newsa, otóż dostałem się na architekturę krajobrazu do Krakowa Very happy...
Pozdrawiam

Marzenko i Aguś K kompozycja jak szybko powstała tak szybko znikła... turzyca i wrzos już posadzone na "wrzosowisku"... w przyszłym roku dopiero jeśli znajdę więcej czasu skupię się nad nasadzeniami donic, bo ogólnie nie jestem ich miłośnikiem Pozdrawiam

Gratulejszyn!!!!!
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 22:08, 20 wrz 2013

Do góry
A hello Dziękować w tak zwaną "jodełkę" ... mnie też się podoba... dziś malowałem deseczki na obicia ścian w altanie, więc coraz bliżej ku końcu Trawka to Ostnica 'Pony Tails' (Stipa)... bardzo rozsławiona ostatnimi czasy na ogrodowisku... polecam! No dopiero ale nie martw się raz, dwa przeleci jak ja uznam, że połowa życia przeleciała - tak ten czas niestety szybko nam mija...
Mam też świeżego newsa, otóż dostałem się na architekturę krajobrazu do Krakowa Very happy...
Pozdrawiam

Marzenko i Aguś K kompozycja jak szybko powstała tak szybko znikła... turzyca i wrzos już posadzone na "wrzosowisku"... w przyszłym roku dopiero jeśli znajdę więcej czasu skupię się nad nasadzeniami donic, bo ogólnie nie jestem ich miłośnikiem Pozdrawiam
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 20:14, 20 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Stipa - u ciebie do niczego... wymarznie.. szkoda kasy, lepszy skalp... jak sie rozrośnie to już nie jest skalp..
Stipa to wiem, że u mnie nie ma szans, a tak bym ją chciała... A Ania, rany boskie, co to za skalp???

asc napisał(a)
Pod murek dobrze zrobić jakieś zbrojenie i utwardzenie by sie nie zapadał.. mogę napisać kiedy jak... ale bez auta..... przywieźć druty i cement... na rowerze.... trudna sprawa... ale wcale nie niemożliwa.. z obłych kamieni ułożyć suchy murek raczej się nie da...
Aniaaa, jakie zbrojenie..? Rany boskie, a ja chciałam sobie tylko kamienie jedne na drugich poukładać i skleić jakimś cementem czy czymś, betonem może.. Coś widzę, że murek pozostanie w sferze wyobraźni, bo moje największe osiągnięcie to jak do tej pory ułożenie kamiennej obwódki wokół domu..
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 20:23, 19 wrz 2013

Do góry
No i gdzie ta plantacja...... ???

Stipa - u ciebie do niczego... wymarznie.. szkoda kasy, lepszy skalp... jak sie rozrośnie to już nie jest skalp..

Wiciokrzewa mam tylko Pomorskiego...

Pod murek dobrze zrobić jakieś zbrojenie i utwardzenie by sie nie zapadał.. mogę napisać kiedy jak... ale bez auta..... przywieźć druty i cement... na rowerze.... trudna sprawa... ale wcale nie niemożliwa.. z obłych kamieni ułożyć suchy murek raczej się nie da...

Uciekam, bom nie czasowa.. a siedzę na forum już 2 godziny

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:54, 19 wrz 2013

Do góry
Jak chcesz, to jutro zajadę i kupię jeśli jeszcze będą. Ostatnio babka mówiła, że trawy po 2 zł a byliny po 1 zł, ale jak liczyła wszystko co nabrałam, to zrobiła po złotówce. Jeśli opłaca Ci się to z wysyłką, to nie ma sprawy. Tylko ile porzebujesz i czy tam tyle będzie?

Moja lista to rozplenica Moundry, stipa Pony Tails, perłówka, trzcinnik krótkowłosy... Lista chciejstw jest długa, ale na te juz mam zaplanowane miejsca.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:01, 16 wrz 2013

Do góry
Podoba mi się pomysł z kosówką a jeszcze jak stipa przeżyje zimę będzie uroczo
http://www.pinterest.com/pin/317081629984898785/
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:37, 16 wrz 2013

Do góry
A najbardziej to chyba mi to podchodzi

W każdym powyższym połączeniu staram sie pamietać o wypadku gdyby stipa mi nie przezimowała - wtedy zasąpią ją najprawdopodobniej rozplenicą Hameln - więc musze dac coś tu takiego żeby ewentualnie nie kolidowało wizualno-artystycznie z ww rozplenica
Mój mały skrawek ziemi 19:40, 15 wrz 2013

Do góry
U mnie stipa przeżyła zeszłą zimę i nawet dokupiłam 15szt...zobaczymy czy teraz da radę
Fajna jest też carex Amazon Mist
Mój nowy stary ogród 18:10, 15 wrz 2013

Do góry
dorciabe napisał(a)

A ja sie chcialabym dowiedziec co to za trawka, bo kompletnie nie moge skojarzyc. Stipa raczej mialaby kwiatostany o tej porze i te w tle to chyba wlasnie stipy, ale te z przodu.... To jakis carex???
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 07:58, 15 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Krysiu, moja stipa tez własnej produkcji

A masz może zdjęcie, jak te jeżówki białe się "starzeją"? Czy ten biały kolor robi się brzydki z czasem?

Zawilce japońskie mam - na innej rabacie, i tez mi się podobają

Beatko, nie mam aparatu, bo ładowarkę zostawiłam u córki, wczoraj dokładnie obserwowałam jeżówki i wiem, że te pełne, odmianowe brzydko się starzeją, robią się całe brązowe "Hot Papaya" oraz chyba "Secret Passion" natomiast białe są sliczne , nie wiem czy to są odmianowe, mają tak jakby rozdwojone płatki na końcach, jak przekwitną to śliczne są brązowe szyszki, czerwone też i te popularne różowe są dosyć ładne, czerwony kolor blednie robi się taki blady pomarańcz. Zrobię zdjęcia i pokaże jak tylko będę miała czym. Trudno sugerować, każdy z nas jest inny i podoba nam się co innego, ja lubię te, które nie są pełne, podobają mi się te jeże, których nie ma przy pełnych jeżówkach. Moje jeżówki szczeniaki troszkę zdeptały, polubiły ten gąszcz, ale teraz już pilnuję.Mam też wysokie koloru czerwono-pomarańczowy, ale mają ponad metr wysokości w innym miejscu, kupiłam je parę lat wcześniej, ładne są, ale bardzo wysokie, myślę, że do traw wyższych ładnie by się komponowały. W Holandii zachwyciłam się rabatą dł.ok 400 m z brzozami podsadzonymi miskantami gracilimus orza dużymi kępami kwitnących zawilców oraz jeżówek raczej wysokich. To rabata długa i wąska między dwoma pasami szerokiego pasażu między szpitalnymi budynkami w nowoczesnym stylu.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:39, 14 wrz 2013

Do góry
Aniu, cóż, klimatu na razie nie zmienię, za dobrze nam tu Stipa... mam z nasion tegoroczną, lebiodki takie. Zobaczymy - jeśli zimę przetrwają, to może ruszą wiosną. Ostrogowca dzisiaj wypatrywałyśmy z Dziewczynami, ale nie było, ani jednego. Nikt też nie miał kolumnowych jabłonek Balerina... cóż, może kiedy indziej

Jolu, ja sama nie nadążam, więc podziwiam że Ty próbujesz Buziaki!

Leżenie do góry brzuchem jest sprzeczne z moją naturą, Irenko Lubię jak się coś dzieje

Beatko, pomidorków mamy tyle, że kupuję tylko sporadycznie. A ledwo parę krzaków, ale obrodziły wyjątkowo
Moja codzienność - ogród Oli 17:50, 14 wrz 2013

Do góry
Ola...fajnie,że wybrałaś linie proste,czemu to chyba nie usze pisać
....miłorząb fajnie będzie wyglądał w skarpecie,choć kulki też mi się podobają...
...trawek jest całe mnóstwo fajnych.a może jakieś carexy?...frosted curls,amazon mist,stipa?
...czemu zrobiłaś taki uskok?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:31, 14 wrz 2013

Do góry
Krysiu, moja stipa tez własnej produkcji

A masz może zdjęcie, jak te jeżówki białe się "starzeją"? Czy ten biały kolor robi się brzydki z czasem?

Zawilce japońskie mam - na innej rabacie, i tez mi się podobają
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:22, 14 wrz 2013

Do góry
Czy to stipa pony tails??? Ona jest taka wysoka???
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:45, 14 wrz 2013

Do góry
Karola.. mój się e mnie śmieje.. i sobie cały czas kpi... ale ja tak jak Ty... Jakbym zrobiłą raz a dobrze, to co wtedy bym robiła.

Stipa z zimowaniem u ns beznadzieja, zanim się pozbiera do wyglądu po zimie z tego co zostało i z wysianych nasion..to wygląda już fatalnie, najrozsądniej kupować co roku..
Ostrogowca mam już 2 lata.. i z różnych źródeł... kupowałam sadzonki, sadziłam z nasion, i mam z siewek.. taki ostrogowiec jak ten na fotach u nas nie rośnie. Kwitnie długo, ale kwiatki ma takie mizerne.. w porównaniu do tych na foto.
Albo jakaś inna odmiana, albo trzeba zmienić klimat.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:50, 13 wrz 2013

Do góry
Biała stipa przywieziona z Anglii

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:43, 12 wrz 2013

Do góry
Beta, w projektowaniu ogrodów Danusia dała kiedyś... boskie to! chcę, tylko gdzie? żeby jeszcze stipa chciała u mnie zimować...
Tez mam 3, tez z własnych siewek
pozdrawiam!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:15, 11 wrz 2013
Do góry
Margarete napisał(a)

Hej, Anulka
juz widze że się pewnie z różanką tej jesieni nie wyrobię, wracam póxno z pracy i szybko zapada zmrok a najblizsze dwa wekendy ma juz zapalnowane, wiec pewnie rżanka bedzie robiona wiosną.
Cebulowe tez juz mam naszykowane do sadzenia ( nie miałam ani 1 sztuki..!!) jeszcze tylko domówiłam w internecie czosnki, bo podobaja mi sie, najbardziej z trawa stipa.. tylko nie wiem gdize ja je wszystkie te cebule powciskam..

Czosnki też jeszcze zamówiłam ale karatwskie,z olbrzymich zrezygnowałam,u nas drożyzna.Chociaż bardzo mi się podobają.
Ja część cebulowych już posadziłam,reszta czekała grzecznie w koszyczkach w holu...plany były takie,że kępami kolorów chciałam posadzić resztę tulipanów przy pętelce bukszpanowej i tak by było...wczoraj odwiedziła mnie koleżanka z wnuczkiem Odprowadzając ją myślałam,że pęknę ze śmiechu...moje cebule tulipanowe tak skrzętnie posegregowane w koszyczkach włącznie z karteczkami jaka to odmiana,kolor...znalazły się na podłodze ładnie poukładane gęsiego jeden za drugim w dwóch rządkach
No nic będzie mieszanka bordowo-fioletowo-różowo-biała,też ładnie

Też miałam plany co do jednej rabaty by ją skończyć ale już odpuściłam,poczekam też do wiosny.
A swoje róże i trawy jak przetrzymasz przez zimę?Zakopcujesz w donicach ?
Miłego popołudnia Małgoś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies