Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:06, 27 paź 2021

Do góry
Ogród tonie w słońcu. Bywają przymrozki, ale nie robią szkód.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 07:54, 27 paź 2021

Do góry
Może ktoś wie co to za drzewo? Specjalista od projektowania ogrodów powiedział, że to "samosiejka" bez nazwy...
Ogród w Klein Kottorz 22:44, 26 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Słoneczna jesień

Danusiu u mnie nie ma takich kolorów trawiastych. Może te słoneczne dni teraz kolorów doda Bardzo bym chciała.
Na dwóch ostatnich moja ulubienicą tak.
Co zauważyłam że trawy czerwone na dole 2 fota u ciebie jeszcze takie ładne. A wszędzie już szaro bure. To jakaś odmiana?
Pszczelarnia 22:43, 26 paź 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jesień w Pszczelarni wygląda bardzo apetycznie.
Wyczytałam, że chcesz sadzić grusze w szpalerze. Ciekawa jestem efektu.
U siebie sadziłam grusze na podkładce z Pigwy S (rosną niższe) i na podkładce z gruszy kaukaskiej (rosną szybciej i wyżej). Owocowały po 5 latach. Najwięcej owoców daje Konferencja.

Gruszko od grusz, to u siostry młodszej. Ma piękny kawałek ogrodzenia z cegły i tam jest tak ciepło (słońce południowe i zachodnie ten mur ogrzewa). Grusze kupię w Kórniku. Czy wiesz, że likwidują Szkółki Kórnickie? Zrobię tam jeszcze ostatnie zakupy na pamiątkę.

Były zbiory wszelakie

Pszczelarnia 22:32, 26 paź 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ewa, już po konsultacji z Kwartetem i tak: grusze wchodzą w owocowanie późno, nawet po 7 latach, więc plony póki co liche. Anka sadziła roczne zrazy, co 60 cm. Odmiany - to zależy jakie Ci smakują, ona ma Konferencję (ta zaczęła owocować najwcześniej), Lukasówkę i Faworytkę. Odmiany różne, żeby dochodziło do zapylenia - chyba, że masz w sąsiedztwie sad, to wtedy problem z głowy.

Dziękuję. Chcę u siostry posadzić przy murze. Moja grusza poniemiecka owocuje co roku, a klapsa (czy to klapsa?) co 2 rok.

Ten buk po lewej stronie wiosną zostanie radykalnie przycięty, otrzyma nowe kształty. Nie chcę go puszczać na żywioł, bo rośnie od południa.

Pszczelarnia 22:26, 26 paź 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Ależ bym tu siedziała i podziwiała cudną, pełną barw jesień masz Ewuś a ta szklarenka to mój zachwyt wzbudza ogromny, o jak bym chciała taką u siebie...
przepięknie...

Szklarnia na takie "wybryki", np. rozmaryny. Co zrobić? Rozmaryn uwielbiam. Są też selery wykopane z warzywnika przed przymrozkami. Najlepiej byłoby mieć dwie szklarnie.

Krowy, staw i my... 22:22, 26 paź 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Samo w ogrodzie nic się nie robi, więc zdjęcia z prac ogrodowych też muszą być Mini rabata mojego syna. Sadzi tam to na co ma ochotę, ale najgorszą robotę to już mama musi zrobić

I po

Rabatka synusia prezentuje się pięknie. Kanciki robią robotę.

Rozchodniki z motylkami piękne, bardzo lubię takie "stada".
Pszczelarnia 22:20, 26 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jesień ciepła słoneczna zjawiskowa w kolorach, otula tym ciepłem barw. Dom z bali moje marzenie, nie zostanie spełnione, zachwycam się u Ciebie. Ja bym z Twojego ogrodu nie chciała wracać do siebiezwłaszcza gdybym się rozsiadła na tej ławeczce pod ścianąTeż lubię hosty w jesiennych kolorach... w ogóle lubię hosty. Dziury po ślimakach już mniej, a moje w tym roku mocno były zdziesiątkowane.

Dużo pracy w tych naszych ogrodach.

Wschodzi sałata. I szpinak przepikowany. Ciekawa jestem czy przezimują w nieogrzewanej szklarni?

Pszczelarnia 22:13, 26 paź 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Ewo, jakoś się pogubiłam u Ciebie. Dom masz różowy, a tu takie cudowne drewno? Muszę od nowa wątek przejrzeć.
Z tych kadrów bije przyjemny, ciepły spokój.

Dom jest (i tak też został zbudowany pod koniec XIX w.) jako drewniany z bali i murowany z cegły. Część drewniana została całkowicie wymieniona (zachowała się tylko jedna izba w oryginalnych belkach i część korytarza). Wykonawcami byli górale i zastosowali swoją technikę tzw. mszenia - wióry drzewne plecione. Nie jest to nasze sudeckie, niestety i będziemy to zmieniać.

Tu widać lepiej.

Pszczelarnia 22:08, 26 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Ewo Pszczelarnia w jesiennej odsłonie bardzo kolorowa i piękna .
Pozdrawiam

Mirko, dziękuję za odwiedziny. Kolor teraz jest wszędzie. Taki ostatni akord.

Mam jeszcze ciągle kwitnące nagietki. Kwitną od czerwca. Przez całe lato obcinałam przekwitłe kwiatostany i te kwitnące (do suszenia), przymrozek -1,7 im nie zaszkodził.

Doświadczalnia bylinowo-różana 22:03, 26 paź 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Chryzantema, kiedys przez pare lat w donicy. Po przesadzeniu do gruntu coraz wieksza i piekniejsza Na ostatniej osmial.

Piękna ta chryzantema . Kolor ma świetny!

Kalaminta trafia na moją przyszłoroczną listę

Fajnie, że pokazałaś takie jeszcze letnio-jesienne fotki . U mnie tylko niedobitki zostały z kwitnących (pojedyncze róże) .
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:03, 26 paź 2021

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:01, 26 paź 2021

Do góry
A w niedzielę przyleciał drapieżnik

z zaporami działamy tylko w soboty...

ale kończymy już dolne piętro
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:00, 26 paź 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękna jesień i goście też fajni super, masz dla nich dużo miejsc noclegowych

Jeże to bardzo mili ogrodowi goście. Obawy miałabym tylko w przypadku osiedlenia się w ogrodzie zaskrońców.
A jesień warto pokochać. Żadna inna pora roku nie daje sama z siebie tylu doznań wzrokowych.

Pszczelarnia 21:57, 26 paź 2021

Do góry
Helen napisał(a)

Mistrzostwo, cudowne ujęcie.
Piękny masz ogród i zawsze zauważysz coś artystycznego do pokazania. Zachwycam się wszystkim, nie tylko cytowanym zdjeciem.

Już jesienią widać w nim struktury zielone i przebarwiające się drzewa. Na rabatach totalny chaos.

I zasłonki wierzbowe

Ogród w Tarnowie 21:57, 26 paź 2021

Do góry
Richie napisał(a)
Jeszcze trochę jesieni

Jedno wielkie WOW!
Te kolory i faktury, kształty… przepięknie

Czy to jakiś klon (ten czerwony w oddali)?
W ogródku emerytki 21:57, 26 paź 2021

Do góry
gogo napisał(a)

Basiu, mamy 2 izolatki: ciepłą i zimną.
Teraz maluszki są w ciepłej, każdy w swoim boksie i są karmione w nocy co 2-3 godziny, do osiągnięcia wagi ok. 1 kilograma.
I wtedy przenosimy je do zimnej izolatki, też oddzielnie, gdzie hibernują do wiosny.
Po obudzeniu się znowu jedzą, a potem wypuszczamy w świat, każdego ze swoim domkiem.
Tak wyglądają boksy.

faktycznie wysoka jeżowa specjalizacja
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:54, 26 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, ależ dawka piękna.... zachwycające te kolory w Twoim ogrodzie! Ubywające, ale nadal jest moc. Czy to ambrowiec tak pięknie bursztynowy? A po jego prawej stronie? Serce się rozkleja na takie widoki. Dzięki za to!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:53, 26 paź 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Szkoda wiąza, dobrze, że tak łatwo się regeneruje

Czasem tak bywa. Ambrowca kot mi oskalpował. Udało się go uratować. Ambrowca oczywiście.
Strzępki się zaczęły przebarwiać. Za jakieś dwa lata może wreszcie będą bardziej widoczne z bocznego okna.

Pszczelarnia 21:52, 26 paź 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ach ta cudna jesień w Pszczelarni chatą się zachwycam i dąb cudnie wygląda w duecie z delikatną brzozą i dekoracja na stoliku, w swojej prostocie i pigwa też, taka niby zwykła, niepozorna a jednak

Pigwa - jedno z piękniejszych drzew. W kwitnieniu nie ma sobie równych. Jesienią długo trzyma zielone liście i pożytek z jej owoców. Zerwałam 2 takie kosze. Będzie nalewka i już jest w słoiku do herbaty i ciast.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies