Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród dla moich synków 00:29, 26 mar 2014

Do góry
Tess,
Bardzo się cieszę, że tak się rozpisałaś. Dziękuję za cenne rady. Właśnie dlatego założyłam ten wątek, bo potrzebuje pomocy. Jestem całkiem zielona Chwalić się nie mam jeszcze czym.
Szmaragdy umieściłam w projekcie, bo wizualnie pasowało mi tam coś wysokiego i smukłego, a o tym pokroju znam tylko szmaragdy. :/ No i są zimozielone. Najpierw chciałam tylko liściaste rośliny.
Dzięki za radę. Chmielu nie będzie!
Tak, plac zabaw planuję w drzewach, chociaż boję się kleszczy.
Hortensje bardzo mi się podobają. Jasne, wysokie byliny?Hmm... poszukam. Dzięki.
Jeszcze raz spryskam randupem. Masz rację, przyłożę więcej uwagi do walki z chwastami. Co nas nie zabije to nas wzmocni
Pozdrawiam serdecznie
Ogród w lesie 23:54, 25 mar 2014

Do góry
Grabie w lesie?

Nie zagaduj, wrzucaj wreszcie coś
Ogród dla moich synków 23:38, 25 mar 2014

Do góry
Margo (Małgorzato?)

Jeśli mogę coś Ci radzić, to nie spiesz się.
Wiem, że głupio to wygląda, tak radzić komuś, kto osiem lat już ten temat odkłada
Ale skoro można było czekać osiem lat, to może warto poczekać jeszcze trochę?

Nie chodzi mi o to, żeby nic nie robić. Robić, i owszem, masz tam roboty po kokardę!
Ale nie spiesz się z planowaniem i sadzeniem drzew/krzewów.
To potem trudno się zmienia

Nie wiem, jak długo podczytujesz ogrodowisko, ale na podstawie doświadczenia własnego i obserwacji innych Forumowiczów sądzę, że dopiero po roku(do dwóch) oglądania innych ogrodów i uczenia się na błędach i sukcesach innych się wyrabia zdanie, co się lubi i co chce się mieć w ogrodzie (rośliny, styl, kolor).

I nie próbuj ogarniać wszystkiego naraz. Masz dużo pracy z trawnikiem, czy raczej miejscem na trawnik (oprysk jeden raz roundapem nie wystarczy, moim zdaniem, żeby odchwaścić solidnie, powtórzyłabym jeszcze raz, dodając chwastoxu).

Po odchwaszczeniu i ew. wyrównaniu proponuję posiać trawę. Nie czekać na rabatki, bo to zajmie Ci dużo czasu, a odchwaszczone miejsca znowu zarosną chwastami.

Pisałaś, że wolisz naturalne żywopłoty. Czemu więc rozważasz szmaragdy? Co myślisz o żywopłocie liściastym (z ligustru, grabu albo buka)?
To taka propozycja.

Nie wprowadzaj chmielu do ogrodu. Rośnie jak chwast.
Bluszcz na śliwki - dobry pomysł.

Mata wiklinowa na siatkę to dobry pomysł, (sama ją mam w ogrodzie), ale na taką długość rzeczywiście spory koszt. Więc może zamiast wydawać kasę na matę, wydaj na sadzonki czegoś na żywopłot?

Ale się rozpisałam.
Dodam jeszcze, że pomysł z hostami, paprociami w zacienionym kąciku, ze względu na zacienione stanowisko to dobry pomsł. Ale co z placem zabaw? Ma być w środku tych drzewek?
Dodałabym jeszcze hortensje i jakieś rozjaśniające wysokie byliny.

A miało być tak pięknie.... 22:55, 25 mar 2014

Do góry
Renatko, dzięki za chęci, ale chyba muszę dojrzeć do róż.

Piękna wiosna w Twoim ogrodzie.
A krokusów rzeczywiście - nigdy za wiele
Ogród dla moich synków 22:52, 25 mar 2014

Do góry
Witaj Tess!
Dzięki Ci dobra duszyczko, że się nade mną ulitowałaś Mam linka!

A teraz pokaże co wymyśliłam. Oczywiście czekam na Wasze uwagi.
Propozycja nr 1, zgodnie ze wskazówkami Danusi: "ograniczona ilość gatunków". Długość rabaty ponad 30m.
Od lewej:
Wysokie piętro: leszczyna południowa "purpurea", kalina japońska "Grandiflurum", żywotniki szmaragd, Lilak pospolity "Mme Florent Stepman" lub "Miss Ellen Wilmott", winobluszcz lub chmiel na śliwki,
Średnie piętro: jodła szlachetna "Blaue Hexe"(srebrne igły), berberys Thunberga "Green Carpet", Pod śliwkami: barwinek pospolity

Co myślicie?

Chyba kupię maty wiklinowe na siatkę. Na tej długości będzie mnie to sporo kosztowało ;/
Ogródkowy chaos u monitki 22:45, 25 mar 2014

Do góry
O, niechcący klub posiadaczek rozgrzebanego się zawiązał
Ino Madżen się na członkię nie nadaje, do przodu z planem jest.
Ciekawe, jakie to uczucie - być do przodu z planem...
Mnie całkowicie obce
Igiełkowy ogródeczek 22:40, 25 mar 2014

Do góry
Kto to nam się ze snu zimowego zbudził?
Krokusiki mnie zachwyciły.
Ogród świetnie wygląda po zimie.
Znowu na wsi 22:36, 25 mar 2014

Do góry
Jolu, pozdrawiam
(jestem na bieżąco, co jest prawie nie do uwierzenia)
Ogród dla moich synków 22:17, 25 mar 2014

Do góry

Hej, Marga
Zrób "cytuj" i skopiuj:

Ogród dla moich synków
Jurajski Ogród 16:23, 25 mar 2014

Do góry
Marzenko, Kasik, Tess, Asiach, Basiu, Polinko - dla Was za odwiedziny
Jurajski Ogród 10:32, 25 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Agnieszko, zapomniałam Ci podziękować za rady w sprawie przylaszczek (nie były do mnie, ale skorzystałam)
Już dostały grysik wapienny.

Ja też chciałam skorzystać z rad o przylaszce bo dostałam sadzonkę ,cofłam się pare stron ale nic nie znalazłam jaką ona lubi glebe?Napisz proszę jeszcze raz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:35, 24 mar 2014

Do góry
Alex, Gusiarz, Marzenko-Magda70, Ewchen-całuski

Tusiawka, dzięki za rozjaśnienie tematu leżakowego

Tess- poliwęglan posiada takie kanliki i w zależności jak stio płyta są oke w pionie lub poziomie.
Płytę powinno się montowac pionowo aby woda która się dostanei do tych kalikó mogła swobonie spłynąć do ziemi a my z braku wiedzy o tym daliśmy je poziomo i teraz ta wilgoć nie ma jak się wydostać. Po dłuższym czasie(kilka lat) spowodowało by to zielenienie tych kanalików.

Agnieszko - odnośnie szklarni to mąż będzie się starał aby wszystko starannie poizolować aby się tam wilgoć nie wkradała.
Nieciekawie w każdym bądź razieL

Ann- na tarasie jest olej
Akwarela w ogrodzie:) 09:36, 24 mar 2014

Do góry
Witaj, Akwarelko
Oczywiście, że dasz radę!
Czy to jest aktualny stan ogrodu?
Chodzi mi o to, co robisz z tymi już przygotowanymi kawałkami ogrodu.
Witam Państwa! :) 09:32, 24 mar 2014

Do góry
Witaj, Mariszko
Będzie z Ciebie doskonała ogrodniczka, wnosze z tej "frajdy", którą już sprawia Ci ogród
Dużo inspiracji znajdziesz na Ogrodowisku.
Witam Was wszystkich 09:29, 24 mar 2014

Do góry
Witaj, Michale
Gdzie masz tę działkę (nie musi być bardzo dokładnie)?
Pewnie, że pomożemy.
Na pewno Ci soię uda stworzyć piękne miejsce.
Opuchlaki 09:22, 24 mar 2014

Do góry
Na stronach każdego sprzdawcy jest napisane, że nemasys można trzymac w lodówce w zamkniętym oryginalnie opakowaniu do terminu wazności na opakowaniu.
Np. tu:
http://www.trzmiel.pl/sklep/produkt/16.html
Opuchlaki 23:03, 23 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Moje do połowy maja ważne.
Nie wiem, jaka jest u Ciebie pogoda.
U mnie pod koniec tygodnia było lato, a w sobotę upał - 21 stopni. W nocy też ciepło.
Mnie z zastosowaniem nemasysu wstrzymywał dotąd tylko brak czasu i susza w ogrodzie.
Dzisiaj pada, jeśli popada jeszcze jutro, to we wtorek leję.

Krewetki mam wszędzie. Może niezbyt dużo, bo jednak stosowałam w ub. roku Larvanem, ale wszędzie.
Pod żurawkami, cisami, stokrotkami...
Nawet w donicy z kordyliną, którą trzymałam zimą w domu, znalazłam dzisiaj to paskudztwo, kiedy dosadzałam bratki
jak je kupiłam to mierzyłam temperaturę ziemi i okazało, że się nie nadaje, gotowa byłam lać. Teraz parę dni było ciepło ale np pojutrze pokazują u mnie 0 w nocy... a po 30 nawet i -3 nie mam pojęcia czy lać czy czekać. Bo jak one (nicienie) szybko zaatakują larwy to może jutro polać? co Wy na to? zgłupłam...
Opuchlaki 22:52, 23 mar 2014

Do góry
Moje do połowy maja ważne.
Nie wiem, jaka jest u Ciebie pogoda.
U mnie pod koniec tygodnia było lato, a w sobotę upał - 21 stopni. W nocy też ciepło.
Mnie z zastosowaniem nemasysu wstrzymywał dotąd tylko brak czasu i susza w ogrodzie.
Dzisiaj pada, jeśli popada jeszcze jutro, to we wtorek leję.

Krewetki mam wszędzie. Może niezbyt dużo, bo jednak stosowałam w ub. roku Larvanem, ale wszędzie.
Pod żurawkami, cisami, stokrotkami...
Nawet w donicy z kordyliną, którą trzymałam zimą w domu, znalazłam dzisiaj to paskudztwo, kiedy dosadzałam bratki
Kubusiowo II 22:45, 23 mar 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Jak z obrazka
Piękne figury i kolory.
Opuchlaki 22:45, 23 mar 2014

Do góry
Tess moje też w lodówce, czekają na pogodę, myślisz że już można stosować? Moje przyszły następnego dnia po zamówieniu z datą ważności bodajże 20.04
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies