Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Komendówka 20:55, 05 paź 2015

Do góry
Sylwio ścieżka piękna. Ja na razie nie wiem, rozglądam się co i jak. Brzozy były pewniakiem, bo oboje z mężem bardzo je lubimy. Podziwiam Cię, że te pomysły lęgną Ci się w głowie jak na zawołanie. Ja tak nie umiem. Jakiś feler mózgowy mam czy coś
Donice na zimnym i ciemnym tarasie 20:51, 05 paź 2015

Do góry
Tamte brzozy rzeczywiście mogły przemarznac, były w innych donicach. A te donice mają wymiary 90:65:65 myśli Pani ze jednak będą za małe?
Komendówka 20:45, 05 paź 2015

Do góry
To posadziłyśmy prawie tyle samo bo ja 7 szt obdarowałam chętnych sąsiadów, teraz na 4 podwórkach brzozy będą rosły, Moje maja się na dzień dzisiejszy b dobrze i już planuję ścieżki i jestem na etapie zamawiania materiału na ławeczkę brzozową( jak będzie w przystępnej cenie to wezmę i eM mi zrobi do brzeziniaka
Na tym wątku znalazłam inspirację do mojego brzeziniaka
ostatnie zdjęcie to moja przyszła ścieżka , a na drugiej stronie leżący konar już też mam załatwiony z koleżanką

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2851-angielski-ogrod-chcialabym?page=37
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:09, 05 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Super że masz brzozy Ja nadal nie ogarniam Twojej działki. Mogłabyś jakieś foty z piętra porobić, czy cuś
Zbiory masakra!! Ile krzaków pomidorów miałaś? jakoś dużo chyba

pozdrawiam!

No wlasnie sie nie da...ja mam taki dziwny dom ze z okna sypialni widze tylko lewy rog dzialki (ten kawałek z lezakami zółtymi ) bo salon zaslania resztę
I nie mam wiecej okien na gorze
Karola, musisz przyjechac i juz

Pomidorow mialam ze 30 krzakow chyba...
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:05, 05 paź 2015

Do góry
Super że masz brzozy Ja nadal nie ogarniam Twojej działki. Mogłabyś jakieś foty z piętra porobić, czy cuś
Zbiory masakra!! Ile krzaków pomidorów miałaś? jakoś dużo chyba

pozdrawiam!
Wilcza Góra 19:31, 05 paź 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Piękne są Twoje hortensje, nie mogę się wprost napatrzeć. Chciałabym żeby moje choć w części raczyły być podobne do Twoich. Brzozy są cudne - stanowią super tło dla roślin. A jak sobie radzicie z liśćmi jesienią ?
Witam z Wilczych progach
grabimy liście i w większości wykorzystujemy do ściółkowania rabat;
usypuję też z nich kopczyki do ocieplania wrażliwszych traw i tylko lekko posypuję korą, aby utrudnić zadanie wiatrowi
jak mamy nadwyżki to kompostujemy, ale to prawie się nie zdarza
jak spadnie jakieś "zatrzęsienie" liści, to ustawiamy kosiarkę na wysoki nóż i zbieramy je w ten sposób ... mamy też odkurzacz, który czasem włączamy wciągając liście do worka ....

i to chyba wszystko co robimy z liśćmi...

macham Wilczą łapą
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:25, 05 paź 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Boski widok
Te brzozy to jeszcze u Ciebie?
Podziwiam zbiory - obfite
Z trawami różnie bywa. u mnie 2 rozplenice kwitną, a trzecia się zbuntowala.

Trawy to takie "must have" w kazdym ogrodzie

2 pierwsze brzozy u mnie dalsze juz nie

za ta rabatką trawkowo rozaną mam jeszcze owocownik i warzywnik wiec jakies 6m za nia jeszcze jest moja dzialka
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:20, 05 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Boski widok
Te brzozy to jeszcze u Ciebie?
Podziwiam zbiory - obfite
Z trawami różnie bywa. u mnie 2 rozplenice kwitną, a trzecia się zbuntowala.
Donice na zimnym i ciemnym tarasie 19:03, 05 paź 2015

Do góry
To nie choroby, albo przedobrzyłeś albo zaniedbałeś. Może przenawoziłeś a nie potrzeba, może spaliłeś bo temperatura do oprysków była za wysoka? Jak padało podlewałeś? Jak był skwar ile wlałeś jednorazowo do jednej donicy wody? Albo jeśli to była sadzone w te afrykańskie upały to nic by nie przetrwało bo ziemia w donicy się nagrzewała a podlewanie i tak było niewystarczające. Albo zakupiłeś brzozy bez korzeni

Pryskanie różnymi środkami to niedobry pomysł, diagnozuje się chorobę, przyczynę a nie pryska na oślep czym popadnie i w dodatku w krótkich odstępach.

Jak wsadzisz miłorząb i będziesz tak samo dbał to jeszcze szybciej padnie. niż brzoza która jest niezawodna i wytrzymała do takich celów.

Żeby nie było, że nie wiem o czym mówię - brzoza na tarasie na 6 piętrze w drewnianej donicy zimuje i rośnie już 6 rok.

Lato

Jesień, czerwone gałązki to dereń 'Sibirica'

Wilcza Góra 18:27, 05 paź 2015

Do góry
Piękne są Twoje hortensje, nie mogę się wprost napatrzeć. Chciałabym żeby moje choć w części raczyły być podobne do Twoich. Brzozy są cudne - stanowią super tło dla roślin. A jak sobie radzicie z liśćmi jesienią ?
Komendówka 18:25, 05 paź 2015

Do góry
Na zdjęciach tych moich biedaków prawie nie widać, to se dorysowałam

Toszka miała nosa, radząc mi zaokrąglenie nasadzeń, bo ja stary tłumok, dopiero zauważyłam, ze brzozy za płotem będą robić za starsze siostry:

Donice na zimnym i ciemnym tarasie 17:32, 05 paź 2015

Do góry
Brzozy były ok, tylko pewnie pielęgnacja zaszwankowała, Powinny wyglądać zjawiskowo. One nie mają "przetrwać" tylko musisz o nie dbać, podlewać itd. Skoro nie "przetrwały" to żadna roślina nie przeżyje.

Przemyśl co robiłeś źle i zweryfikuj swoją pracę nad tym, żeby rośliny miały dobrze.
Wilcza Góra 15:41, 05 paź 2015

Do góry
Jadwiszka napisał(a)
pięknie!
dziękuje

Mysza napisał(a)
Ale ładnie u Ciebie
Jak to robisz, że te Anabelki takie sterczące?Moje strasznie się pokładają.
myślę, że to "kwestia wieku"

malkul napisał(a)
lubie tu spacerowąć, dojrzaly piękny ogród inny niż większość tych z O.
ps. paczki brak
spaceruj ile chcesz...
może nas tylko uratować gruba folia bąbelkowa, w którą owinęłam Twoje cudeńko

Viola napisał(a)
Piękne "pocztówki"
uwielbiam kolaże; robię je od lat i nie zamierzam przestać...jak zrobię nowe...podzielę się

Marlenaa napisał(a)

Pięknie u Ciebie Kocham brzozy, tworzą śliczne tło.

ja też je uwielbiam, są bardzo ważne w naszym ogrodzie

Enya73 napisał(a)
Kocham Twój ogród miłością bezwzględną Jest niesamowity , zwłaszcza o tej porze roku. Nie mogę się napatrzeć

Buziaki
kochana moja ... miło to słyszeć ... mam nadzieję, do zobaczenia wkrótce
W Kruklandii 13:17, 05 paź 2015

Do góry
ivo napisał(a)
Jeżeli w tym kole żwirowym białym będą brzozy to ja bym tam gdzie ta wiśnie nie sadziła już drzewa

W kole żwirowym jst ognisko
Koło z brzozami jest za ścieżką z trawnika....widać tylko kawałeczek po prawej.
W Kruklandii 13:14, 05 paź 2015

Do góry
Jeżeli w tym kole żwirowym białym będą brzozy to ja bym tam gdzie ta wiśnie nie sadziła już drzewa
Juzia napisał(a)
Co zamiast klona???? Na rabacie będą róże.

Z tyłu jest wiśnia Amanogawa, a obok po prawej koło z trzema brzozami.
Wilcza Góra 13:11, 05 paź 2015

Do góry

Pięknie u Ciebie Kocham brzozy, tworzą śliczne tło.
Ogród wyrozumiały 11:26, 05 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Iza mam kilka gracków między brzozami, linie kroplującą mają ale porównując z grackami kupionymi w tym samym czasie, które posadziłam w innych miejscach to słabo urosły, choć moje brzozy młode i pełno tam prześwitów, słońca dużo tam dociera - więc chyba faktycznie to kwestia ilości wody.
Tak więc koniecznie tą linię musisz przewidzieć, to że rozwiązanie połowiczne nieistotne, byle wodę dostarczać.

Linia będzie ,a co ja tu wycuduję ...to się okaże ,bo ja jestem okropna (w dziedzinie ogrodowej ,żeby nie było ,że znowu tak całkiem ).
Moja niedecyzyjność mnie dobija !!

Zazdroszczę Wam konsekwencji w działaniu.

Ogród wyrozumiały 10:45, 05 paź 2015

Do góry
to jeszcze z niekłopotliwych (nie wymagających nakładów pracy), a efektownych roslin pod brzozy kilka inspiracji

hakonechloa (za nią) ręczę

https://www.pinterest.com/pin/340021840593506537/

a pomiedzy proponuję tawułki Arendsa (na inspiracji na paproć nie patrzymy, a widzimy tam fontanny hochli)

https://www.pinterest.com/pin/340021840591010968/

niewymagający pracy, efektowny, samonapędzający się podszyt powstanie.
Co ważne, interesujący cały rok. Hochla szybko startuje - praktycznie w maju już jest spora. Proponuję zwykłą, macra. Żadnych cudów na patyku
Donice na zimnym i ciemnym tarasie 10:40, 05 paź 2015

Do góry

Witam, potrzebuję pomocy kompletnie nie mam pomysłu co posadzić w moich nowych donicach. Taras znajduje się w północno - wschodniej części domu. Słoneczko zagląda tu tylko rano do tego silnie wieje. Poprzednio stały tu cztery brzozy youngi ktore niestety nie dały rady przetrwać. Bardzo prosze o jakieś rady bo totalnie nie wiem jak się za to zabrać.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:06, 04 paź 2015

Do góry
Sto lat od Cioci

Karabelcia, u Stefana są piękne brzozy , te co wiosną widziałyśmy, tylko wtedy nie były na sprzedaż. Zadzwoń zapytaj czy są jeszcze ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies