Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

butterfly 19:04, 24 paź 2015

I ja chce taką jesień - a dokłądnie słoneczka Przy sniadaniu u mnie ładnie swieciło ale jak tylko wyszłam do ogrodu to schowało sie za chmurami... i juz tam zostało... ja się tak nie bawie....

A zostało mi jeszcze 100 krokusów - i tyś temu winna bo zamówiłam jak wspomniałas o przecenach
kasia_w 19:08, 24 paź 2015

Madżenko, wspaniale ogród w słońcu jesiennym wygląda. Piękne eleganckie kompozycje w bieli. Czy to nowe laurowiśnie na tarasie? Nie pamiętam ich.

A tak poza tym- zastanawiam się na poważnie, czy nie zlecić Ci na stałe zakupów roślinnych do mojego ogródka Zawilce, które mi kupiłaś, pięknie się rozrastają i kwitną jak szalone. Bez porównania do tych, która kupowałam sama.
Jednym słowem masz dobrą rękę do kupowania roślin

Juzia 19:47, 24 paź 2015

Madzenka napisał(a)
Liście brzozy doorenbos Long Trunk
Po lewej z początku sezonu a po prawej - juz takie jak powinny być 8-10 cm - wyrosły pod koniec sezonu. Za rok wszystkie gałęzie będą mieć tylko takie wielki liście. I jak widać są jeszcze calutkie zielone a pospolitych sa żółte jak jajecznica

A u mnie na odwrót. Doorenbosy żółte, a Youngii zielona
Ewik 20:07, 24 paź 2015

Jesienne fotki w słoneczku cudne są
lindsay80 20:39, 24 paź 2015

No gdzie ta jesień? - tyle słońca w Twoim ogrodzie, tylko graby troszkę o niej przypominają
Ogród cudowny, wszędzie porządek, który aż bije po oczach.
Ale też najbardziej dziś donice w bieli mnie zachwyciły.
Zielona 22:15, 24 paź 2015

Mmmmmm... wejście w jesiennej odsłonie jak z najlepszych katalogów.
A ogród jak z końca lata. Cudnie.
Madzenka 08:16, 25 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
U nas tez cieplo i slonecznie az milo.a Ty marzeno werbene obcielas czy wywalilas.ja dzis swoja przy serbach obcielam by mi sie niekontrolowanie nie rozsiala.pozdrawiam

Werbene obcięłam, jeśli znów przeżyje zime zostanie przesadzona do perovski i tam niech sie sieje. No i planuje z główek kwiatów pobrać nasiona.
Madzenka 08:18, 25 paź 2015

Kasya napisał(a)
slicznie w sloneczku
jakie masz klony ?

Masz na mysli japońskie? Shirasawa i Orange Dream ale nie przywiązuje sie do nich bo mi wszystkie klony padaja...
Madzenka 08:28, 25 paź 2015

kasia_w napisał(a)
Madżenko, wspaniale ogród w słońcu jesiennym wygląda. Piękne eleganckie kompozycje w bieli. Czy to nowe laurowiśnie na tarasie? Nie pamiętam ich.

A tak poza tym- zastanawiam się na poważnie, czy nie zlecić Ci na stałe zakupów roślinnych do mojego ogródka Zawilce, które mi kupiłaś, pięknie się rozrastają i kwitną jak szalone. Bez porównania do tych, która kupowałam sama.
Jednym słowem masz dobrą rękę do kupowania roślin

Kasiu to sa laury wawrzynolistne nie laurowisnie , z daleka wygladaja bardzo podobnie. Laurowiśnie byłyby ładniejsze (błyszczace liście i szybciej rosną). Laury (moge z nich pobierać liscie laurowe do gotowania ) sa w tych donicach juz od 2012 r. I stoją na tarasie przez całe lato aż do mocnych mrozów. Hoduje je od małych drzewek i juz nabrały masy. Własnie planuje kupić większe donice bo trzeba będzie je przesadzić aby wykształciły wieksze korony i mniej fruwały po ogrodzie w czasie silnych wiatrów. Ale jak pomyśle o cenach..... A teraz marzą mi się dwa drzewka oliwne do tych mniejszych donic. Ale musze poszukać przez zime dobrego dostawcy bo wszędzie marne drzewka.

Co do zakupów wystarczy ze będziesz ze mna je robiła Zawilce są Finkowe, wiele bylin i traw od Marty mam i jestem z nich bardzo zadowolona o cenach nie wspomnę, bo te same rośliny kupowane w centrach maja juz narzut handlowca...
Madzenka 08:33, 25 paź 2015

Ciesze sie, ze Wam sie donice podobaja ale od 1 listopada bedzie zmiana. Gdy nadchodzą bure dni ta biel nie pasuje, chowam wtedy białe donice. Pewnie zostanie tylko jedna biała chryzantema a inne rosliny dokupie na giełdzie. Zreszta małe chryzantemy stoja juz chyba od miesiaca , są biedronkowe i gdy je kupowałam nie przypuszczałm, ze będa takie ładne, ale juz przekwitają.
Odkad mam elewację drewnianą przemalowana na dąb bielony- ani pomarańcz, ani bordo mi jakos nie pasuja.... Zostaje biel i delikatny róz do tych szarosci z dębem.
Stożek laur wawrzynolistny przed wejsciem chyba nie dotrwa do Bożego narodzenia, bede musiała go schować do domu a szkoda bo miał udawać choinkę . Chyba ze sprawdza sie prognozy i bedzie ciepło w grudniu. Laury bowiem wytrzymuja temperatury do -15 stopni.

Macham do Was i oddajcie moej słońce !!!!