Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 22:13, 29 mar 2025

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 22:12, 29 mar 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś zrobiłam małą rewolucję w donicy. Wywaliłam z niej berberysy i wrośnięty w nie bluszcz. Resztę bluszczu znacznie ograniczyłam ale i tak zastanawiam się czy go całkiem stąd nie wywalić… Jednak zimą i wczesną wiosną fajnie wygląda zwieszający się z murku.
Efekt mi się podoba. Mam tam teraz sporo wolnego miejsca, chyba dosadzę niebieskie i białe dzwonki poszarskiego.
Przed (z daleka nie wygląda tak źle jak z bliska, berberysy to te kłębowiska na rogach donicy)

I po

A tak wyglądały berberysy poprzerastane bluszczem. Masakra.

Teraz się chmurzy, idę rozsypać nawóz na trawnik bo ma padać.

Bluszcz to też moje skaranie. Dzisiaj 2 kopiaste taczki wywiozlam. Jeszcze czekaja że 3. W życiu jak bym wiedziała, że coś takiego mnie spotka, że zawładnie moimi sosnami i powierzchnia pod nimi bym go nie posadziła. Przez 6 lat pędy grube jak moja ręka w nadgarstku.
Druga zmora to wszystkie inne winobluszcze i barwinek nigdy w życiu w tym roku muszę to wszystko wytępić.

Łączę się w walce z tym dziadostwem
Pozdrawiam
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:55, 29 mar 2025

Do góry
Prawie poleciał mi tunelik. Wiatr nie był szczególny,ale padało. zostawiłam drzwi otwarte.
Dziś już znalazłam czas i zakotwiczyłam prętami dł ok 1,2-1,3m. poszły 3 pasy. oby to było dobre rozwiązanie.

Pasy urody mojemu brzydakowi nie dodały...

Rozsypałam sobie też kompostu po rabacie oraz zaczęłam w truskawkach. Ładnie taki czarniutki wygląda.

Anna i Ogród 2 21:48, 29 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Mączka bazaltowa skutkuje obfitym kwitnieniem ciemierników. Udało się. Rok temu były 2 kwiatki

Bardzo ładne bardzo lubię białe. Wyróżniają się. Jeszcze ciemno wiśniowe są ładne.

U mnie w tym roku beznadziejnie rosną jak nigdy. Ten mróz mi ciemierniki skosiła. Na początku lutego były piękne kwitnące teraz tragedia.
Nawiozlam bym mączka bo nawet mam tylko u mnie mają tyle dobroci, że boję się przedobrzyć.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:31, 29 mar 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Niektóre piwonie mocno się pchają w górę, inne jeeszcze w ziemi.

Coś dużo mi tych żółtych narcyzów wyszło. Więcej niż świadomie bym nasadziła... czyżby pomyłki?!

U mnie też pomyłki narcyzowe. I też żółcieluchy!
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:15, 29 mar 2025

Do góry
Lidko, obiecane dawno temu zdjęcie jabłonki sadzonej w 2020 roku. Na ostatnim foto zaznaczyłam czerwonym która to. Obok niej jest kompostownik, czasem koty lub ptaki niestety rozgrzebują trochę i coś tak się załapało na foto. Te nowsze nabytki już ładniej prowadzę, a na tych starych się uczyłam przycinania.

W tym rzędzie jesienią pozbyliśmy się najstarszych naszych truskawek, bo rosną one (po 10 szt) między drzewkami owocowymi - rozwiazanie wypatrzone na YouTube u autora metody - Back to Eden (była o nim dyskusja jakiś czas temu u Juzi). Mąż odchwaścił to miejsce i przygotował pod nowe nasadzenia. Wypadałoby jeszcze czosnek posadzić pomiędzy tak jak to robiłam w poprzednich latach.

Na foto powyżej widoczne pozostałe dwa rzędy truskawek założone w 2024 roku, w tym roku powinny dać największy zbiór.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:53, 29 mar 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Mam stróża do roślin

Wszystko pięknie rośnie, ale przy takiej opiece trudno się dziwić.

Żółte narcyzki śliczne.
Zacisze Alicji 20:50, 29 mar 2025

Do góry
Pieknie
U mnie teraz najwiecej snieznikow

Alija napisał(a)
Ostatnie tej wiosny zdjęcia krokusowej łączki, krokusy kończą kwitnienie, powoli ustępują miejsca innym kwiatom.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:49, 29 mar 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
A to derenie ktore dzisiaj przywiozlam

OMG, Kasiu, akrobacje samochodowe, niesamowita jesteś.
Ożankowy ogród 20:43, 29 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Ulka, czy to jakiś pierwiosnek, taki zmyślny, śliczny . Mój biały też już kwitnie. Też mam bodziszka korzeniastego i uważam, że to świetna roślina, idealna do zasłaniania pustych miejsc.
W Kruklandii 20:33, 29 mar 2025

Do góry
Juzia napisał(a)

Tu już całkiem wiosennie, białe krokusy pod białymi pniami cudnie wyglądają.
W Kruklandii 20:31, 29 mar 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
Doberek

Co prawda zdjęcie sprzed dwóch tygodni i takie mało wiosenne, ale musiałam zacytować, ależ u Ciebie jest elegancko,
pięknie nawet bez kwiatów i traw.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:21, 29 mar 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Nie dojechałam na działkę, auto zapakowane, jutro wstanę rano i pojadę od razu.

A po powrocie i śniadaniu coś z warzywnikiem podziałam dalej.

Dziś wypieliłam parę skrzyń w tunelu, ciepło i chwasty rosną. Jeszcze niecałe dwa tygodnie i pomidory będę sadzić tamże. A w igloo papryki.
Za rok bakłazany wysieje w styczniu razem z papryką bo strasznie wolno rosną i słabo kiełkują. Pierwszą partię chyba nasiona stare czy co bo mam dwa bakłasany wielkości 2 cm i trzy listki. Nowe wykiełkowały lepiej ale mają po 1 liściu właściwym póki co… heh może gdzieś kupię rozsadę

U mnie ładnie wykiełkowała odmiana „Bonica” z Chiltern Seeds. Za rok sobie musisz z UK przywieźć. Co prawda siałam faktycznie w styczniu, ale patrząc na ich aktualny rozmiar mogłam później. Mam je w P11 i chyba muszę już je do docelowych donic dać
Za drzwiami do ogrodu... 19:39, 29 mar 2025

Do góry
anpi napisał(a)

OMG, Aniu, ależ cudna jest ta magnolia, niesamowite, że tak rozkwitła w domu, świetny pomysł.
Ranczo Edy 19:34, 29 mar 2025

Do góry
eda napisał(a)

Edytko, bardzo już wiosennie w ogrodzie, sporo już kwiatów, piękne masz ciemierniki.
Glina i zielsko 19:23, 29 mar 2025

Do góry
Wykonałam jeden z pkt planu na weekend. Czyli posiałam mój mikrowarzywnik.
Posiałam pietruszkę, seler, rzodkiewkę, lubczyk. Dosadziłam cebulki na szczypior.

W maju jeszcze posieje cukinie, jarmuż i testowo w rabaty ogórki.

Kilka słonecznych dni i kwitna kępki prymulek od Olcimanolci.

Porozsadzam je po kwitnieniu na kortową.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:22, 29 mar 2025

Do góry
Monika83 napisał(a)

Monika, to już prawdziwa ciemiernikowa łączka, pięknie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:16, 29 mar 2025

Do góry
Same niespodzianki z nasion. Większość wysiałam, kilka zostawiłam na przyszły rok. Ciekawa jestem jakie bulwy zdążą wytworzyć.

A co do niespodzianek to miałam mieć mnóstwo narcyzów Thalia… a pierwsze jakie wyszły to takie malutkie żółcieluchy. A co ciekawe to irysy z rabaty obok też miały być białe, a wyszły żółte

Anna i Ogród 2 19:06, 29 mar 2025

Do góry
Pomidory mają takie systemy korzeniowe że nie nadążam podlewać. Ziemia wysycha w oczach.

Musiałam zacząć przesadzanie do większych doniczek 11x11x19. Wsadziłam 10 cm głębiej niż były.

Zacisze Alicji 19:05, 29 mar 2025

Do góry
Ostatnie tej wiosny zdjęcia krokusowej łączki, krokusy kończą kwitnienie, powoli ustępują miejsca innym kwiatom.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies