Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 10:49, 06 cze 2025

MagdaLenka napisał(a)
Juzia, a nie masz dostępu do podłoża popieczarkowego?

Nie mam. I nie wiem czy bym chciała, bo ponoć to też nie jest za "czysty" towar

Ale dam radę bez tego
Końska kupa i poplon i będzie ok

Zresztą... i tak będę robić podwyższone grządki.
Oby tylko jakaś trawa najpierw tam wyrosła!
MagdaLenka 10:59, 06 cze 2025

Masz sporo czasu, powinnaś zdążyć wysiać poplon kilka razy (ja miałam dwa razy wysiany w ciągu jednego sezonu). To już dużo materii organicznej, a jak dorzucisz do tego kupę, to w ogóle zrobi się świetne podłoże.
Gdy będziecie już mieć przyłącze wody, to można rozważyć podlanie biohumusem (najlepiej takim podłączanym do węża ogrodowego). Trochę zabawy z tym jest na takim areale, ale warto.
Juzia 15:32, 06 cze 2025

MagdaLenka napisał(a)
Masz sporo czasu, powinnaś zdążyć wysiać poplon kilka razy (ja miałam dwa razy wysiany w ciągu jednego sezonu). To już dużo materii organicznej, a jak dorzucisz do tego kupę, to w ogóle zrobi się świetne podłoże.
Gdy będziecie już mieć przyłącze wody, to można rozważyć podlanie biohumusem (najlepiej takim podłączanym do węża ogrodowego). Trochę zabawy z tym jest na takim areale, ale warto.

Kupa już raz była. Poplon wysiany już drugi raz.... i nie jest jeszcze dobrze
To martwa glina. Nie tak łatwo to użyźnić.

Woda już jest, ale raczej całego pola lać nie będę. Jak już będę miała chociaż wytyczone grządki, to może wtedy ten humus.
Eupraksja 15:44, 17 cze 2025

Juzia napisał(a)
Z lepszych wieści... warzywnik się w końcu zapełnia

Też tak masz, że warzywnik zawsze zapełnia się właśnie za szybko i jeszcze chciałoby się więcej tam wcisnąć?
Z desperacji chcę spróbować część warzyw uprawiać na hałdzie skoszonej trawy i zrębków, które się kompostują Próbuję sobie nie robić za dużych nadziei, ale to by mnie trochę poratowało powierzchniowo. Dynie na pewno tam pójdą, i może fasolka szparagowa, i pomidorki, i... i... i...
Juzia 20:11, 17 cze 2025

Eupraksja napisał(a)

Też tak masz, że warzywnik zawsze zapełnia się właśnie za szybko i jeszcze chciałoby się więcej tam wcisnąć?
Z desperacji chcę spróbować część warzyw uprawiać na hałdzie skoszonej trawy i zrębków, które się kompostują Próbuję sobie nie robić za dużych nadziei, ale to by mnie trochę poratowało powierzchniowo. Dynie na pewno tam pójdą, i może fasolka szparagowa, i pomidorki, i... i... i...

No ja to mam tylko trzy skrzynki i trzy donice takie okrągłe na warzywa..... ciut mało

Na hałdzie dynie powinny sobie poradzić, co do reszty to nie wiem.
U mnie pierwszy rzut fasolki nie wylazł. Będę próbować drugi raz.
Pomidorków koktajlowych mam... klęskę urodzaju
ALe ogólnie to mam nerwa w tym roku, bo to co chcę to nie rośnie.... a reszta zasuwa i jest aż za dużo

Makao 21:59, 17 cze 2025

Hehe, niestety u mnie też tak jest. Papryki i kapusty coś mi nie idą ale za to bób i sałata szaleją jak głupie.
Juzia 23:55, 17 cze 2025

Makao napisał(a)
Hehe, niestety u mnie też tak jest. Papryki i kapusty coś mi nie idą ale za to bób i sałata szaleją jak głupie.

O mamo....sałata!
Jak chwast
Hahaha!
LIDKA 00:10, 18 cze 2025

Juzia napisał(a)
Coś się dzieje

Glina ze gary można lepić. U mnie majstry zdecydowały że nawet deskowanie fundamentu nie potrzebne.
Juzia 20:54, 24 cze 2025

LIDKA napisał(a)

Glina ze gary można lepić. U mnie majstry zdecydowały że nawet deskowanie fundamentu nie potrzebne.

No glina jest konkretna
ALe o dziwo woda po ulewach nie stała!
Juzia 20:58, 24 cze 2025

Trochę zarastam....
Na rabatach jeden wielki kołtun