Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:04, 29 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Pięknie będzie

Też tak myślę, a ta część będzie oddzielać ogród rekreacyjny od bardziej parkowo leśnego.

Przydałoby się jak te brzózki podrosną skombinować jakoś pień z konarami takiej powalonej brzozy i położyć w łące pod brzozami też byłoby fajnie, albo taka ławeczka zrobiona z brzozowych konarów........oj uruchomiły mi wyobraźnię
Już męczę eMa
Komendówka 17:39, 29 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
pocieszające, że brzozy szybko rosną i maluchy szybko aklimatyzują się
Zawsze jakiś plus w minusie trzeba znaleźć

A nawet z dwóch minusów zrobić plus! Poprawię się i zrobię zdjęcia w przyszłą sobotę. Mąż dostał zadanie bojowe wyrysowania działki, bo jak ja rysuję, to już wiesz... Będzie łatwiej to ogarnąć i podsunąć pomysły.
Wilcza Góra 17:36, 29 wrz 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
Pozdrawiam z życzeniami zdrówka i żadna nowość: podziwiam. I ogród i zdjęcia. Przypomniałam sobie, jak cztery lata temu gnałam z wrzaskiem na całą wieś na widok zaskrońca. Czego przyroda nie uczy... Dziś czekam, aż odpełzną, choć nie powiem, że bez dreszczy...

Aaa zazdraszczałam (ale milutko) zagajnika brzozowego. Sadzę swój, małe patyczaki, ale mam nadzieję doczekać małego brzozowego lasku.

ja na widok jednego nie panikuję, ale jakoś w tym sezonie więcej tych "osobników"...ropuchy taż sobie umiłowały nasz ogród i tym samym towarzystwa nie brak

brzozy...one tak pędzą ku niebu, że ani się obejrzysz, a lasek będzie gotowy...
macham z Wilczej
Gunnera - parzeplin 16:48, 29 wrz 2015

Do góry
Sylwia trochę za wcześnie postarałaś się o te brzozy liście jeszcze zielone. Zrób jak napisał Mariusz. Obsyp korzenie dobrze rozdrobnionym podłożem i regularnie podlewaj, żeby nie przeschło.
Mój ogród nad rzeką... 11:20, 29 wrz 2015

Do góry
Atena napisał(a)
Witaj
masz przepiękny dom i śliczny ogród tworzysz.
Brzozy nadają bajkowego klimatu działce.
Wszystko takie przemyślane, wypielęgnowane, bardzo mi się podoba.
Będę zaglądać pozdrawiam

Witaj Ateno
Dziękuję bardzo za miłe słowa
Twój ogród też piękny, przemyślany i wypielęgnowany. Dodatkowo w trudnym terenie.
Byłam u Ciebie, jednak nie zostawiłam śladu. Poprawię się , obiecuję
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:13, 29 wrz 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witam, przeczytałam kilka strom z początku, kilka stron od tyłu, podziwiam że ogarniasz ten ogrom powierzchni do zagospodarowania.
Ja mam ok 1500m2 i jak miałam to obsadzić 20 lat temu to panikowałam. Zrobiłam kilka błędów które teraz trudno poprawić, jak np posadziłam za dużo świerków , brzozy które teraz mi wysysają wodę spod rododendronów. Rabaty wyznaczaliśmy z mężem na chybił trafił i od razu robiliśmy obmurowanie z kamienia wokół nich. Teraz poprawienie ich linii to spore koszty, więc większość zostawiłam, tylko te naprawdę denerwujące poprawiłam. Dlatego zastanów się przy planowaniu jakie duże drzewa i krzewy będą za 10-20 lat, bo wtedy będzie za późno na ich przesadzanie. Ile cienia będą rzucać wysokie drzewa, i co w ich cieniu się znajdzie?
Zgadzam się że byliny można sobie sadzić na razie gdzie popadnie, ale drzewa i krzewy należałoby sadzić już w miejsca docelowe.
Będę śledzić Twoje poczynania, ciekawi mnie jak ogród będzie się zmieniał na przestrzeni lat
Zapraszam też do siebie, widzę że zaczęłaś sadzić róże, ja też je kocham, może u mnie coś Ci się spodoba?

Witam Cię Mireczko u mnie i poczytam u Ciebie koniecznie
staram się sobie wyobrazić jak te drzewka, które maja teraz od 20- 100 cm będą wyglądały za paręnaście lat, chciałabym, żeby było troszkę parkowo przy domu i troszkę leśnie na samej górze, zależy mi na oazie dla ptaków, bo u nas dookoła łyse pola i większość ptaków to kuropatwy i bażanty, a śpiewających mało. Na razie ogród bardziej bylinowy, bo bylinami łatwo w szybkim czasie zbudować ogród, a szkielet potrzebuje czasu, żeby się rozrosnąć. Ale z wiekiem pewnie będzie mi sił ubywało, a chcę , żeby potem było mniej pracy, a efekt, żeby był ładny. Dużo rozwiązań u mnie tymczasowych z braku środków, ale ogólne założenie w głowie mam.

Marzy mi się coś podobnego do Leśnego ogrodu Grzegorza Śleziaka- perełkę stworzył, ale kasę na to miał, ja usiłuję coś w podobnym charakterze uzyskać, a w każdym razie jest dla mnie inspiracją
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:28, 29 wrz 2015

Do góry
Witam, przeczytałam kilka strom z początku, kilka stron od tyłu, podziwiam że ogarniasz ten ogrom powierzchni do zagospodarowania.
Ja mam ok 1500m2 i jak miałam to obsadzić 20 lat temu to panikowałam. Zrobiłam kilka błędów które teraz trudno poprawić, jak np posadziłam za dużo świerków , brzozy które teraz mi wysysają wodę spod rododendronów. Rabaty wyznaczaliśmy z mężem na chybił trafił i od razu robiliśmy obmurowanie z kamienia wokół nich. Teraz poprawienie ich linii to spore koszty, więc większość zostawiłam, tylko te naprawdę denerwujące poprawiłam. Dlatego zastanów się przy planowaniu jakie duże drzewa i krzewy będą za 10-20 lat, bo wtedy będzie za późno na ich przesadzanie. Ile cienia będą rzucać wysokie drzewa, i co w ich cieniu się znajdzie?
Zgadzam się że byliny można sobie sadzić na razie gdzie popadnie, ale drzewa i krzewy należałoby sadzić już w miejsca docelowe.
Będę śledzić Twoje poczynania, ciekawi mnie jak ogród będzie się zmieniał na przestrzeni lat
Zapraszam też do siebie, widzę że zaczęłaś sadzić róże, ja też je kocham, może u mnie coś Ci się spodoba?
Komendówka 09:28, 29 wrz 2015

Do góry
pocieszające, że brzozy szybko rosną i maluchy szybko aklimatyzują się
Zawsze jakiś plus w minusie trzeba znaleźć
Ogród Loczka 18:43, 28 wrz 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
A co tam jeszcze posadzisz? Sporo miejsca jeszcze zostało . Nie wierzę, że to już koniec

Hej. No ma razie trawnik zieleni tam mało sam bruk wszedzie, po prawej stronie dzialki tez pas zieleni bedzie szer 5x40 metrow tam chce brzozy posadzic. Jak juz trawnik urosnie to mysle o trawkach duzoooo trawek pomiedzy drzewami, ale to juz kolejny sezon.
Ogród niby nowoczesny ale... 17:46, 28 wrz 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Cudnie jest.
Te rozplenice to?

Działka z linią brzegową czy z dostępem? Duża? Drzewa duże tam masz?

Halmen

Kochanie do jeziora ze 200m...duże drzewa są w granicach dzialki...brzozy, modrzew i 2 świerki
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 15:30, 28 wrz 2015

Do góry
ivo napisał(a)
Mikami coraz piękniej u Ciebie Tez planuje zagajnik brzozowy. A jakie brzozy sadziłaś Doorenbos? I po ile kupowałaś.

Witam na plakietce pisało tylko brzoza brodawkowa z grzybnią a kupowałam po 25 zł nie wiem czy to dużo czy mało jak je kupowałam nie miałam jeszcze za bardzo rozeznania w cenach ale rosną jak na drożdżach
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 13:18, 28 wrz 2015

Do góry
Mikami coraz piękniej u Ciebie Tez planuje zagajnik brzozowy. A jakie brzozy sadziłaś Doorenbos? I po ile kupowałaś.
W Kruklandii 10:21, 28 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Super te ścieżki wygladają... Jakie są szerokie?
Widziałam ostatnio jeszcze jedną fotę u Ciebie, chciałam zacytować, ale nie mogę teraz znaleźć... z brzozami.... już bardzo klimatycznie jest u Ciebie
W jakich odstępach ma brzozy?
Ja mam ostatnio kryzysa Nie wiem czy wszystko zdąże zrobić przed zimą...

Nie mierzyłam
Wiczorem Ci odpiszę o odstępach i ścieżkach, bo nie mam pojęcia

Ja wiem na pewno, że nie zdążę dlatego nie kupuję żadnych cebul. Wiosną dalej będę kopać...
W Kruklandii 10:17, 28 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Super te ścieżki wygladają... Jakie są szerokie?
Widziałam ostatnio jeszcze jedną fotę u Ciebie, chciałam zacytować, ale nie mogę teraz znaleźć... z brzozami.... już bardzo klimatycznie jest u Ciebie
W jakich odstępach ma brzozy?
Ja mam ostatnio kryzysa Nie wiem czy wszystko zdąże zrobić przed zimą...
Mój ogród nad rzeką... 23:00, 27 wrz 2015

Do góry
Witaj
masz przepiękny dom i śliczny ogród tworzysz.
Brzozy nadają bajkowego klimatu działce.
Wszystko takie przemyślane, wypielęgnowane, bardzo mi się podoba.
Będę zaglądać pozdrawiam
Mój jest ten kawałek ogrodu 20:04, 27 wrz 2015

Do góry
Za makulaturę wzięłam trzy brzozy i zastanawiam się czy warto je sądzić na moim areale. Mąż kupił czerwoną leszczynę.
Biało różowy ogród za płotem. 13:27, 27 wrz 2015

Do góry
Łukasz nie bój się tych brzóz. U mnie jest rabata bylinowa pod ogromnym orzechem i rośliny dzielnie sobie radzą, a żadnej linii kroplującej nie mam. Dwie brzozy małe jeszcze mam posadzone na rabacie trawiasto-hortensjowej. Zamówioną mam jeszcze Gracilis . Z brzozami będzie bajka, sadź .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:00, 26 wrz 2015

Do góry
Aria - https://www.ogrodowisko.pl/watek/5238-brzozy-i-swierki-na-dlugiej-i-waskiej-dzialce
Brzoza - Betula 09:12, 26 wrz 2015

Do góry
anex napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź.

Z tym, że tuje "robią" za żywopłot i mają za zadanie dodać w przyszłości intymności memu przyszłemu ogrodowi. Zamierzam je posadzić trzcinnikiem Karl Forester lub szpalerem z lawendy, bo tam niewiele miejsca na co innego już będzie...no i tak wymyśliłam sobie z drugiej strony te brzozy - które notabene uwielbiam w każdej postaci.☺

Czyli co, pani Danusiu - nie widzi pani tej koncepcji??

Wklejam zdjęcia

To wchodząc do ogrodu (za niebieską beczką ścieżka i rabata skręcają w prawo)

A to jest częściowy widok z tarasu.

Proszę nie patrzeć na te plastikowe obrzeża (służą mi do wytyczania rabat )i ogólny nieład.

Tuje są za rzadko, nie dają ściany jaką powinny dać. Brzoza jest jako dominujące drzewo na tej osi za słaba, za rzadka za mało widoczna.
Komendówka 17:58, 25 wrz 2015

Do góry
Ewo, tu ci umknęło, bo początek pomysłu z nasadzeniem był gdzie indziej, w innym wątku. Wybieramy rośliny niewymagające, proste, niemal pospolite, a dające efekt i cieszące oczy.

Odnosnie kopania i sadzenia takich roslin - nie wszystkie to zniosą, m.in. brzozy i dla przykładu niektóre jałowce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies