Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Dominika11 10:43, 19 paź 2015

dobry plan i dasz radę - my będziemy cię wspierać
sylwia_slomc... 10:55, 19 paź 2015

Dzięki Dominiczko
Agania 12:27, 19 paź 2015

Sylwia pogoda nam się już poprawiła...fajne wam wyszły te drabinki i obeliski z gałązek brzozy.

Pracę z warzywnikiem, podziwiam, mój kawałek cały do przekopania, jeszcze raz do czyszczenia się nadaje....chwast, perz, nie wyrabiam na zakrętach

Wyczyn w Waszym wydaniu...nic tylko bańki puszczać

Trzymam kciuki za przyjęcie się świeżo posadzonych drzewek
Życzę słoneczka, bo pracki to Wam nigdy nie brakuje
sylwia_slomc... 13:51, 19 paź 2015

O pogodzie Agatko słyszałam, że lepsza na krótko , a potem ma znowu lać.........zobaczymy czy się im sprawdzi , u mnie w warzywniku też chwastów trochę było, ale już nie tyle co rok temu. Jak będzie w przyszłym sezonie to się okaże bo do kompostu w tym roku dodaliśmy końskiego obornika więc i chwasty mogą być w większych ilościachPracy u nas zawsze w nadmiarze, ale to chyba normalne przy tej powierzchni i młodym ogrodzie. Tak sobie dziś stanęłam i popatrzyłam na działkę to jednak bardzo dużo w tym roku roślin dosadziłam, a plany były na zaledwie kilka krzewów....... wiec się cieszę, że już tyle rośnieAle jeszcze masa przed nami.
13:51, 19 paź 2015
wyczyszczenie warzywnika ...pierwsza liga ...chyba też muszę coś odchwascić i wygłaskać ...bo poziom zaniżam
sylwia_slomc... 13:53, 19 paź 2015

Pytanie za 100 punktów

Ktoś wie jak rozmnożyć trzmielinę oskrzydloną???

Zdecydowanie chcę jej więcej w ogrodzie niż 1 mieć śliczna teraz i kolor na fotkach w necie, ani trochę nie przekłamany
sylwia_slomc... 13:55, 19 paź 2015

eee_taam napisał(a)
wyczyszczenie warzywnika ...pierwsza liga ...chyba też muszę coś odchwascić i wygłaskać ...bo poziom zaniżam

Nie wierzę Ty!!! Chyba ją podnosisz niemiłosiernie U Ciebie spore odległości między roślinkami to i plewisz co krok. Ja oprócz trocin to sadzę dość gęsto, żeby chwasty już miejsca nie miały
Dominika11 13:56, 19 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pytanie za 100 punktów

Ktoś wie jak rozmnożyć trzmielinę oskrzydloną???

Zdecydowanie chcę jej więcej w ogrodzie niż 1 mieć śliczna teraz i kolor na fotkach w necie, ani trochę nie przekłamany
znalazłam takie cosik

Trzmielina oskrzydlona - rozmnażanie

Trzmielinę oskrzydloną rozmnaża się wegetatywnie za pomocą sadzonek pędowych. Tak uzyskane sadzonki trzmieliny oskrzydlonej możemy wykorzystać do obsadzenia np. żywopłotu. Rozmnażanie trzmieliny oskrzydlonej polega odcięciu sadzonki długości 10 cm z dobrze zdrewniałych pędów z piętką lub kawałkiem 2 letniego drewna. Sadzonki najlepiej pobrać w sierpniu. Następnie sadzimy sadzonkę trzmieliny w inspekcie w mieszaninie piasku z torfem (w proporcji 1:1). Sadzonkę dodatkowo można zamoczyć przed sadzeniem w ukorzeniaczu (IBA). Na zimę pozostawiamy sadzonki trzmieliny oskrzydlonej w zimnym inspekcie, w temperaturze 10°C, aż do czasu sadzenia wiosną na miejsce stałe.
bdan 13:58, 19 paź 2015

W warzywniku miałam pomocników: a starszy synek kompost rozrzucił.

Sylwia a kompost do warzywnika to się jesienią daje, ja myślałam, żeby dopiero wiosną w moich skrzynkach wymieszać ?
13:58, 19 paź 2015

Nie wierzę Ty!!! Chyba ją podnosisz niemiłosiernie U Ciebie spore odległości między roślinkami to i plewisz co krok. Ja oprócz trocin to sadzę dość gęsto, żeby chwasty już miejsca nie miały

bo pokupiłam po 5 szt zamiast 50 ...miałam dzielic wiosna ...ale zebrałam nasionaka i zobacze co wychoduję

plewenie nie jest moim hobby
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies