Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kondziowy Ogród :) 22:52, 15 gru 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Szałwia omszona... cieszę się, że ci się spodobała
bo myśle o roślinach do warzywnika a ta by pasowała
Kondziowy Ogród :) 22:50, 15 gru 2012

Do góry
Szałwia omszona... cieszę się, że ci się spodobała
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:52, 15 gru 2012

Do góry
Rozmaryn też uprawiam w doniczkach, ale zwykle mam problem z jego zimowaniem.
Oprócz tradycyjnych ziół mam też trochę ciekawostek. Z czasem chciałabym te ziółka posadzić blisko siebie, w ogródku ziołowym, teraz mam je wszędzie.
Czosnek niedźwiedzi, powoli zaczyna mi się już siać.

Calaminta

Szałwia lekarska, to w środku nie wiem i agastache

pseudo żeń-szeń ) wszechlek, cała roślina ma ładny pokrój i prawie czarne pędy.

czosnek słoniowy, kwitnie, ale niestety nie zawiązuje nasion.

Marzy mi się Siedlisko.... 23:54, 11 gru 2012

Do góry
O jak miło zobaczyć takie letnie zdjęcia (dziękuję) szczególnie, że teraz za oknem mamy tak

więc czas spędzam na odśnieżaniu, a śnieg wciąż pada.

Jeszcze kilka dni temu śniegu było trochę mniej

Slawko ta trawa to owies wiecznie zielony, a szałwia omszona i jedna i druga tylko trafiły się różne odmiany, oczywiście sprzedawane jako no name.

Zuza dzięki za pamięć, piękne, bajkowe krajobrazy mamy za oknem. Teraz pyszne zajęcia nas zajmują, tym razem ciasteczka imbirowe.

Pozdrawiam bardzo ciepło
Ogródkowy chaos u monitki 21:10, 06 gru 2012

Do góry
Ewciu ty już o Sylwestrze...a mnie święta o zawrót głowy przyprawiają
za pozdrowienia serdecznie dziękuję i odpozdrawiam

Ewa to zwykła szałwia lekarska ale jest niezawdna, bardzo ją lubię.

grembosiu no niestety jesieni już nie ma ...zima nastała...biało, zimno, ślisko, katar się przypałętał. Takie uroki
Ogród dla Agusi 22:21, 05 gru 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
To jednak "wielkoróż"! Masz coś pod nimi podsadzone?

Dosadziłam ją do różanki gdzie rosną lilie św.Antoniego,rozwary,szałwia,niskie tawułki,perowskie i okręgiem kostrzewa sina.Widać ją na takiej kompozycji na tle perukowca purpurowego,ale nie pamiętam strony.Nawet jeśli nie przemarznie wiosną ją przytnę o 2/3 aby sie rozkrzewiła i może tak nie wystrzeli.Też bym wolała niższą.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:19, 05 gru 2012

Do góry
dajana napisał(a)

Dajanko potuptałam sobie po twoim ogrodzie i zostawiam trójkolorowy ślad

Jaka piękna !! to chyba jest ta szałwia która tak bardzo mi się podoba .Masz ją u siebie Aniu ? Sprawdzę kiedy wrócę do domu ,niestety muszę zając sie teraz bilansem .Bardzo dziekuję za odwiedziny i sliczne kolorki .Dobrego dnia
Dajano szałwię sprowadziłam do mojego ogrodu w ubiegłym roku, zachwyciłam się pięknymi kwiatuszkami i Bogusi z zacienionej, wypytałam o wszystko Bogusię i wiosną jak wysiewałam nasionka do skrzynek okazało się, że ją wcześniej już kupiłam tylko...zapomniałam Mam ją drugi rok i zamierzam wysiewać w następne lata, chociaż sama też się wysiewa, tylko trzeba uważać przy pieleniu, żeby jej nie zniszczyć
Miłego wieczoru życzę
Ogródkowy chaos u monitki 22:14, 04 gru 2012

Do góry
własnoręcznie rozmnożona tawułka

niezmordowana szałwia

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 09:14, 03 gru 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Dajanko potuptałam sobie po twoim ogrodzie i zostawiam trójkolorowy ślad

Jaka piękna !! to chyba jest ta szałwia która tak bardzo mi się podoba .Masz ją u siebie Aniu ? Sprawdzę kiedy wrócę do domu ,niestety muszę zając sie teraz bilansem .Bardzo dziekuję za odwiedziny i sliczne kolorki .Dobrego dnia
Mój kawałek raju II 20:18, 29 lis 2012

Do góry
Koperek i szałwia Elizko
Ogród u stóp klasztoru 22:07, 28 lis 2012

Do góry
dobry wieczór wszystkim .
świerczek już wiadomo jaki - dzięki , bo sama zapomniałam , a nie zapisywałam wtedy zakupów , teraz co innego - pełna dokumentacja . porządek musi być .

POPCAROL - Karolinko to dzwonki Kropkowane . uroda ich tak subtelna że pozwalam się im wysiewać . idealne do iglaczków .

IRENKA - szałwia u mnie już przycięta przy ziemi . tak na ok. 5 cm nad ziemią . jednak polecam zostawianie na zimę , bo czasem jak nie mroźna zima to nasionka samosiejki , pięknie na wiosnę wschodzą

BOŻENKO - jak masz juz sadzonkę białej to na wiosnę rozerwij i podziel ją . muszę jednak uprzedzić że po rozsadzeniu marnieje część nadziemna . jednak za jakiś czas
( niekiedy dopiero pod koniec sezonu )mamy nowe sadzonki . nie zawsze tak jest , ale uprzedzam , żeby nie wyrzucać zbyt wcześnie, tylko przyciąć część zmarniałą i pokornie czekać . też się w tym roku dorobiłam obwódki z białej szałwi
Ogród u stóp klasztoru 13:24, 28 lis 2012

Do góry
Alinko, jeszcze do tej pory nie tęskniłam do wiosny i lata. Po oglądnięciu twoich - zdjęć. Szałwia - to prawie łan szałwii. Kupiłam w tym roku chyba taką samą odmianę, ale białą. Mam nadzieję, że dorówna twojej.
Ogród u stóp klasztoru 11:58, 28 lis 2012

Do góry
haha, ja też niby wszystko wiem, a ile roślin wyrzucam padłych co chwilę... buu...
Alinko tęsknię do takich widoków i słońca!!! byle do wiosny!!
szałwia przecudna, muszę się wiosną koniecznie zaopatrzyć!

pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 11:51, 28 lis 2012

Do góry
podobnie ja...nie liczę start, raczej planuję nowe...nie straty, nasadzenia!
a czy teraz jak ta moja szałwia jest zielona, przyciąć ją przy ziemi?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 07:48, 28 lis 2012

Do góry
Szałwia tricolor,raz zasiejesz i masz potem stale.Są trzy kolory fiolet,róż i biały.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 01:10, 28 lis 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Szałwia tróbarwna/trójkolorowa/

Haniu szafwia jest tak piękna ?czy zdjęcie podrasowane.Jeśli tak wygląda w rzeczywistości to ja muszę ją mieć Nie dość że zioło to jeszcze takiej urody Ale ty jesteś mądra Haniu nie tylko w rozpoznawaniu roślin
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:03, 27 lis 2012

Do góry
Szałwia tróbarwna/trójkolorowa/
Ogród u stóp klasztoru 18:46, 27 lis 2012

Do góry
witajcie dziewczyny . teraz jak szaro to będę wrzucać fotki bardziej słoneczne , co byśmy się doświetliły . szałwia rozrasta się super , jednak co roku przed wysypaniem kory dosypuje kompostu i mieszam ze stara korą a dopiero potem nowa kora . robię tez swoje nowe sadzonki i to poletko jest dokładnie z jednej sadzonki szałwii , co roku rozmnażam przez podział

BASIU - ja też na wiosnę sieje dynię . pozazdrościłam tych jesiennych ozdób
SYLA - propozycja aktualna , jak tylko będziesz bardziej czasowa
IRENKO - na wiosnę zakochasz się w szałwii , po przekwitnięciu obetnij to jeszcze raz zakwitnie we wrześniu
KASIU - mierz zamiary na możliwości , nic na siłę , bo zamiast cieszyć będzie męczyć . warzywniak trzeba co najmniej 2 razy wyplewi , to czasochłonne .a ty na razie skup się na juniorze . przyjdzie czas to i on ci pomoże

TESSKO -pozdrawiam i pędzę do ciebie na terapie fotami

EWKA - podglądam cały czas twoje plany i poczynania . pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies