Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ania z zielonego wzgórza :-) 20:47, 27 paź 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu,,,tworzysz cudowny ogród,,,a szałwia -marzenie...serdecznie pozdrawiam...cofnęłam się kilkanaście stronek...było warto.

Dziękuję Bogusiu i zapraszam do mnie czasem
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:57, 27 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Na chwilę zmykam i zostawiam fotki
a i posadziłam szałwie, a liliowce nadal w kolejce czekają; ciekawe, czy ta szałwia przezimuje, mwóili, że tak, ale Danusia nie była przekonana

Jakieś takie mam........ tylko nie wiem czy prawa czy lewa.... to zimuje, a druga coś próbowała się odbić po zimie, ale nędznie..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:00, 27 paź 2012

Do góry
Na chwilę zmykam i zostawiam fotki
a i posadziłam szałwie, a liliowce nadal w kolejce czekają; ciekawe, czy ta szałwia przezimuje, mwóili, że tak, ale Danusia nie była przekonana
Rajski ogród Ani 21:43, 26 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

W ogrodzie robi się pustawo i widać krecią robotę, zmasowały chyba swój atak ;(

Jakie pustawo!? Jeszcze sporo barw masz. A te niebieskości i różowości, to co? bo nie rozpoznaję
U mnie kretów od dawna nie ma. Wyniosły się w lepsze, żyźniejsze pod względem zdobycia pokarmu miejsca I dobrze dla nich i dla mnie
Basiu to jest szałwia trójbarwna, wysiała się sama, urosła nie wiem kiedy i jak wyrwałam cynie i astry to się ujawniła i dobrze, bo smutno już by było
Ania z zielonego wzgórza :-) 20:39, 26 paź 2012

Do góry
Aniu,,,tworzysz cudowny ogród,,,a szałwia -marzenie...serdecznie pozdrawiam...cofnęłam się kilkanaście stronek...było warto.
Ogród średniowieczny i nie tylko 12:09, 26 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ależ wysoka ta szałwia...
Różyczki masz miodzio

No jakoś tak wyrosła ponad 60 cm
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:49, 26 paź 2012

Do góry
Ależ wysoka ta szałwia...
Różyczki masz miodzio
Ogród w Alei Lipowej... 21:41, 24 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Nie tylko pooglądałam pismo obrazkowe, ale nawet poczytałam Pięęęękne kolory jesieni u Ciebie - i hortensje i żurawki i hosty - u mnie wszystko już zbrązowiałe, hosty poobcinane, szałwia też. A ta aleja lipowa - mmmm...... dalej mnie zachwyca, jak za dawnych lat.
Po zdjęciach tej rabaty z małymi tujkami w tle widać, jak wszystko rośnie! Przecież te tuje i klonik są minimum 3 razy większe! Niesamowite - w rok!
No i nie mogę nie zachwycić się dekoracjami, które robisz! Podziwiam i talent i to, że znajdujesz czas na tworzenie takich aranżacji!

O tak aleja jest fajna, jeszcze muszę zrobić zdjęcia bez mgły.

Cieszę się że mam zdjęcia , bo można porównać. Klonik niestety muszę chyba stamtąd przesadzić ale nie wiem gdzie
I dziękuję za dekoracje
Ogródek na trzy lata 19:29, 24 paź 2012

Do góry
W warzywniku najładniejsza jest teraz róża z ciemnoczerwonymi owocami. Rosnie przy niej szałwia lekarska i jej jasne liście pięknie z czerwonymi owocami kontrastują, ale niestety zwykle z Jeepem sąsiada w tle , więc nie zrobiłam takiego zdjęcia pokazującego szałwię z przodu .

Miewamy też różnych gości, a może to raczej my u nich gościmy przez te trzy lata (chociaż zanim posadziłam rośliny to tylu ich tutaj nie było). Ten gość akurat chyba jest już po przejściach, sądząc z ilości odnóży:

Ogród w Holandii 13:35, 23 paź 2012

Do góry
Jesień w Warszawie była przepiękna - żółto-czerwona, słoneczna, niesamowita.
U mnie tak trochę jesieni, a trochę ciągle jeszcze lata.
Szałwia omączona jednoroczna kwitnie niezmordowanie cały czas od momentu kiedy ją posadziłam chyba w czerwcu. Za nią gaura - kwitnie równie niezmordowanie, ale ma jeszcze tę zaletę, że jest wieloletnia i się rozrasta, co najlepiej widac u Ani Monteverde

i gaura jeszcze raz

nadal kwitną żurawki

i nasturcja

Ogród w Alei Lipowej... 09:30, 23 paź 2012

Do góry
Nie tylko pooglądałam pismo obrazkowe, ale nawet poczytałam Pięęęękne kolory jesieni u Ciebie - i hortensje i żurawki i hosty - u mnie wszystko już zbrązowiałe, hosty poobcinane, szałwia też. A ta aleja lipowa - mmmm...... dalej mnie zachwyca, jak za dawnych lat.
Po zdjęciach tej rabaty z małymi tujkami w tle widać, jak wszystko rośnie! Przecież te tuje i klonik są minimum 3 razy większe! Niesamowite - w rok!
No i nie mogę nie zachwycić się dekoracjami, które robisz! Podziwiam i talent i to, że znajdujesz czas na tworzenie takich aranżacji!
Marzy mi się Siedlisko.... 08:10, 23 paź 2012

Do góry
gregx napisał(a)

[

Ja chciałem tylko dodać, że eksperymenty genetyczne na roślinach powinny odbywać się w ściśle strzeżonych laboratoriach, a nie przy domach.

A tak serio, jestem tu od niedawna, ale ta rabata w mojej ocenie the best of the best !

A teraz zestaw pytań nr 1 :
a) Ile sztuk na tej rabacie jest posadzonych?
b) czy wytrzyma w półcieniu. po południu mój płot rzuca głęboki cień

Witam w moim ogrodzie i dziękuję za "the best" jak miło

No tak niektóre rośliny rosną jak zmutowane i ciągle zaskakują
Jeśli chodzi o rabatę, to tak spróbuję, ale ciężko będzie to teraz policzyć
trawa pampasowa 1
turzyca 1
marcinki 2
szałwia niska 2
chryzantema 1
trawa Trzęślica modra"Variegata" 1
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka 3
astry (marcinki) za rh 1
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże 3,1,3
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy" 5,1
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa 2
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce) 1
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa" 3,5,1
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie) 1
hortensje ogrodowe 3
dalej jeszcze jeden miskant i róże 1, 4
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce 10,6,2,1,3

tak mi wyszło, że ok 70 szt.

Ta rabata ma słońce od rana do ok. 14 potem cień.

Pozdrawiam
Pszczelarnia 23:14, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.

Danuś, mówimy o róży, nie powojniku
Pszczelarnia 23:02, 22 paź 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:13, 22 paź 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Witaj Moniko, dzięki za odwiedziny, ładna szałwia, ja dziś widzalem czerwoną pięknie wyglądała. Miałem do Ciebie zajechać ale w tym roku wszystkie moje plany się pozmieniały za sprawą mojego długiego wyjazdu. Pozdrawiam Cię

Dzięki Robercie zapraszam następnym razem pozdrawiam m
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:00, 22 paź 2012

Do góry
To zielone to szałwia Zerwałam, choć nie wiem czy użyję...
borówki są wymagające, ale jak owocują - cudo! I ładnie teraz wyglądają, listki im się wybarwiają

pozdrawiam!
Ania i róże i cała reszta :) 13:57, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.

Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)

Czerwone kółka- azalie
żólte- przywrotnik
Zielonym kostrzewy
granat- szałwia
fiolet- lawenda
niebieski-amsonia

I teraz mam czarno na białym, tzn. tak kolorowo, jak mi potrzeba było , jestem wzrokowcem a wyobraźnia bez obrazka nie działa u mnie, jak trzeba .
Lawenda i szałwia w dwóch rzędach, a kostrzewa?
Białe kółeczko to floksy?
Dziękuję i buziam w podzięce
Ania i róże i cała reszta :) 09:08, 22 paź 2012

Do góry
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.

Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)

Czerwone kółka- azalie
żólte- przywrotnik
Zielonym kostrzewy
granat- szałwia
fiolet- lawenda
niebieski-amsonia
Mój ogródek pod Gdańskiem 22:43, 21 paź 2012

Do góry
Witaj Moniko, dzięki za odwiedziny, ładna szałwia, ja dziś widzalem czerwoną pięknie wyglądała. Miałem do Ciebie zajechać ale w tym roku wszystkie moje plany się pozmieniały za sprawą mojego długiego wyjazdu. Pozdrawiam Cię
Rajski ogród Ani 19:02, 21 paź 2012

Do góry
Aniu szałwia, jeżeli kwitła to na bank wyrośnie wiosną młode siewki nasionka dyni obiecuję - masz z werbenek chyba tez będą nasionka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies