Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 12:46, 25 sty 2013

Ewa...na was już czeka odłożona!

Magnolia

jeszcze pomyślałam o;
1. goździki
2. jeżówki, mam nasiona różowych z ciemnym środkiem
3.rdest wężownik
4. tawułka różowa i biała

ale co będzie kwitło np od sierpnia do października, będa zdobić trawy i stożki?
Milka 12:47, 25 sty 2013

magnolia napisał(a)
Muszę wyjść na trochę.

Potem podzielimy na główne gatunki i dodatki

to czekam jestem ci bardzo wdzięczna, mam nadzieję, że winkiem się poczęstowałaś, nalałam ci kieliszek

już jest nowy artykuł Danusi, i roślina która mnie zachwyca Astilbe
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/367-astilbe-delikatne-pioropusze
magnolia 13:36, 25 sty 2013

dzięki, za winko- pyszne!

Astilbe tez by mogła byc jesli masz tam wilgotno. Jak nie to posadź ją gdzieś w cieniu/półcieniu.
Ja ją tez lubię za liscie, bardzo piekne.

od sierpnia- trawy, jeżówki, werbena, może jakaś róża i przetacznik christa może być ( ale ja go mam od jesieni, więc trzeba sie dowiedziec czy rzeczywiście ładny jest do mrozów)

magnolia 13:37, 25 sty 2013

Piet Outdolf sadzi astilbe wielkimi łanami, dobiera tak żeby np biały przechodził w jasny róż, a ten w ciemny.
Milka 13:43, 25 sty 2013

wilgotno jest po lewej stronie i tam może być i takie przejście kolorystyczne - piękne;
prawa strona bardziej sucha, ale generalnie nie ma u mnie takiej suszy, mamy dość wysoki poziom wód gruntowych, no i podlewanie
zatem, gatunki wybrane
magnolia 13:50, 25 sty 2013

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?)
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, naparstnice, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, bodziszek wspaniały, ostróżki, niskie i średnie cebule, jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 1-3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, może miecznica wąskolistna

- pomiędzy , w nierównych odstępach , czasem nawet po 2 - 3szt obok siebie stożki.

najlepiej to narysować, wtedy łatwiej będzie powtarzać, sadzić obok siebie kwiaty z różnych pór.

magnolia 14:02, 25 sty 2013

chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica
Milka 14:09, 25 sty 2013

wspaniale to brzmi!
ale ja jestem wzrokowcem, więc jakoś w kolorach mus to na papier przelać; łatwiej będzie wyliczyć ile w sumie roslin z każdego gatunku
Sebek 14:11, 25 sty 2013

irena_milek napisał(a)
Sebciu, dzięki...jak ja rozszyfruję te łacińskie nazwy, bo powiększyć, to powiększyłam!!
a ty masz gdzieś jeszcze parę projektów Danusi, może pamiętasz, bo nie przekopię twojego wątku!

Mam Tylko rabaty angielskie to nie są
kaisog1 14:11, 25 sty 2013

Magnolia, myśl, myśl i ja skorzystam hahahahha Ja nie wiem jak Tobie i Danusi z taka łatwością przychodzą takie zestawienia?! Ja mimo, że wiem co chcę, w jakich kolorach i konkretne rosliny to zestawic to ze soba dla mnie graniczy z cudem