Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Marzy mi się Siedlisko.... 21:58, 08 sie 2012

Do góry
[

Witaj
Zaczęłam podczytywać Twój watek i tu mnie wcięło!!
Pięknie!! moje kolory!!
Nie moge sie napatrzeć na bodziszki!! A co to takie po lewej stronie niebieskie kłosy?
Przetacznik ?szałwia?
Między bodziszkiem a piwonią- hosty?
jeszcze raz powiem -piekna kompozycja! gratuluję.bedę czytać dalszy ciąg!.Pozdrawiam

Ogród w Holandii 21:55, 08 sie 2012

Do góry
popatrzyłam i wtrącę się ) najpierw bym wyciągnęła zza drzewa i drabiny bukszpana bardziej do przodu, może nawet w to miejsce gdzie obecnie masz irysy bo nie będzie go widać jak rabata zarośnie. Może tam od tyłu dasz irysy? ale żeby się wychylały ) ja bardzo lubię irysy i mam ich już sporo i napewno będą u mnie )

Jak róże to koniecznie musi być lawenda (jak dla mnie oczywiście)

a do tego A. mollis )

Szałwia pięknie i dość wysoko rosnie, ale np. w tej chwili ścięłam ją i wygląda nieciekawie ) sugeruję nie sadzić na pierwszym planie ale warto ją mieć

aaaaa, i pod bukszpany - trawki

To tak na gorąco
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:25, 08 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

[img

Boćku, głupio zapytam.............ale co to jest ??? szałwia biała ? czy gadam od rzeczy.............

Anulka, tak, to biala szalwia Adrian Gadasz jak najbardziej do rzeczy Ciezko ja dostac Wysoka na jakies 30-40 cm, kompletnie bezproblemowa i kwitnie bardzo obficie - teraz juz drugi raz w tym roku
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:12, 08 sie 2012

Do góry
bociek napisał(a)
[img

Boćku, głupio zapytam.............ale co to jest ??? szałwia biała ? czy gadam od rzeczy.............
Ania z zielonego wzgórza :-) 20:43, 08 sie 2012

Do góry
Aniu, masz PRZE - PIĘ - KNIE !!!!
ogró jak z katalogu cudnie, no słów brak!

a szałwia....jak namalowana, jak z gardenpuzzle! nieprawdopodobna ! też tak chcę !
Rajski ogród Ani 20:33, 08 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

To niebieskie Elizo to szałwia trójbarwna

a to fotka z ub. roku

Piękna ta szałwia, jest tyle gatunków szałwii, że człowiek się gubi. To na jednej roślince listki różowe i niebieskie, czy to dwie roślinki?
Elu tam jest kilka roślinek, ta szałwia jest jednoroczna
Rajski ogród Ani 20:29, 08 sie 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

a to fotka z ub. roku

Piękna ta szałwia, jest tyle gatunków szałwii, że człowiek się gubi. To na jednej roślince listki różowe i niebieskie, czy to dwie roślinki?
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:03, 08 sie 2012

Do góry
Gabik dzięki za info o spotkaniu ja też się piszę. szałwia kwitnie dość długo i szybko drugi raz zakwita.

Danusiu bardzo dziękuję za słowa uznania, staram się chodź czasu mało, thuje rzeczywiście się zebrały co do zdjęć to rzeczywiście dobry pomysł
Ania z zielonego wzgórza :-) 11:48, 08 sie 2012

Do góry
i szałwia powtarza kwitnienie ...

a w zielniku szałwia jednoroczna szaleje i mięta też
W cieniu - zacieniona 09:00, 08 sie 2012

Do góry
Różowy tytoń i szałwia trójbarwna.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:06, 07 sie 2012

Do góry
Sonka napisał(a)

Dzisiaj byłam także u Ani

Szałwia jest olśniewającej urody

Witam Cię Aniu, piękny ogród staje się piękniejszy, po raz pierwszy jestem u Ciebie,słów mi brak na wyrażenie zachwytu, jak oglądam wasze ogrody, no to ja jestem w czarnej dziurze.
Aniu jaka nazwa tej pięknej kompaktowej szałwii, może wiesz , piękna, pozdrawiam

Szałwia omszona, tylko nisko cięta
Rajski ogród Ani 21:09, 06 sie 2012

Do góry

a to fotka z ub. roku

Nasz mały raj na ziemi :) 12:11, 06 sie 2012

Do góry

Wyciągnęłam już trochę kłosów zbóż bo było ich za dużo i myślę czy szałwię nie zamienić na rdest i chabry... Szkoda że lawendy miałam tak mało ale mam nadzieję że będzie jej coraz więcej i w przyszłym roku może powstanie wianek z samych zbóż i lawendy... Taki bardzo się mi spodobał...

W domku też bukiet przyniesiony z wczorajszego spaceru... Rumianek i nie jestem pewna ale to chyba szałwia... Może ktoś z Was rozpozna?

Do kłosów które wyciągnęłam z wianka dodałam rdestu i mamy bukiecik jeszcze na kominku

Mój ogródek pod Gdańskiem 20:39, 05 sie 2012

Do góry
A teraz trochę aktualności z ogrodu:
rozchodnik okazały, dopiero szykuje się do kwitnienia - bardzo go lubię i mam u siebie 6 szt. różnych gatunków ten jest największy, ale tez jako największy go kupiłam, pozostałe u mnie "dojrzewają"

Przetacznik i szałwia już nie kwitną, teraz czekam na "drugą odsłonę" przetaczników i zakwitnięcie rozchodników:

Ogród zmyślony 12:17, 05 sie 2012

Do góry
dziękuję bardzo, w ten upał, kiedy można jedynie leżeć plackiem i czekać na wieczór, chociaż oglądanie zdjęć daje trochę radości i nic to, że nóżki przebierają do roboty ziemnej, trzeba skupiać się na przetrwaniu
no to jeszcze parę zdjęć
tu pod scianą mają być same hortensje, ale ciągle w towarzystwie. Te dokupione w tym roku jeszcze nie kwitną

szałwia zacznie za chwile drugi pokaz

trochę patyków brzozowych
W Gąszczu u Tess 13:28, 03 sie 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

Widziałam, jak klientce wcisnęli szałwię srebrzystą, twierdząc, ze to szałwia omszona i "będzie, prawie na pewno, różowa"
.

O, tę szałwię trudno pomylić z jakąkolwiek inną (u mnie ani razu nie zakwitła, i na całe szczęście, bo mi się jej kwiatostany nie podobają). A nie mogłaś uświadomić biedaczki. Ja tak czasami robię.

Mogłabym, gdybym wówczas byla pewna, że to są dwie różne szałwie
Coś tak mi się wydawało, ze to nie to, więc kobiety nie uświadomiłam.
I sama nie wziełam, pomimo tego, ze mi też to usiiłowali wcisnąć (bo na hasło "szałwia omszona" poleciałam ją wziąć, bo bardzo mi się podoba u Ani z Zielonego Wzgórza)
Nawet kilka razy pytałam sprzedawczynię, czy to aby na pewno omszona?

Wzięłam jednak na wstrzymanie i w domu się upewniłam, że to dwie różne szałwie.
W Gąszczu u Tess 13:20, 03 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Widziałam, jak klientce wcisnęli szałwię srebrzystą, twierdząc, ze to szałwia omszona i "będzie, prawie na pewno, różowa"
.

O, tę szałwię trudno pomylić z jakąkolwiek inną (u mnie ani razu nie zakwitła, i na całe szczęście, bo mi się jej kwiatostany nie podobają). A nie mogłaś uświadomić biedaczki. Ja tak czasami robię.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:55, 03 sie 2012

Do góry
U mnie w sadzie też podagrycznik, dziurawiec, koniczyna biała i różowa, coś jakby szałwia dzika, mnóstwo pokrzyw, mięta, oset i jakiś wysoki chwast, który kwitnie jak mlecz na takich długaśnych łodygach. Pewnie jeszcze cała masa innych, których w ogóle nie rozpoznaję. Tyle, że u mnie sad jest zupełnie oddzielony od części przydomowej, więc żyje swoim życiem. Tam zawsze będzie dzika łąka.

U mnie w nocy popadało, rano też, zrobiło się przyjemnie.
W Gąszczu u Tess 09:55, 03 sie 2012

Do góry
Raport ze zmagań
Byłam w sklepie, po dokładym przyjrzeniu się tym odłożonym trawkom okazało się, że żadna z nich to L.M. Czy V. Oczywiście, nie mają ani jednego, ani drugiego a klientom kit wciskają, że to własnie to, czego szukają

Muszę w okolicy poszukać jakiejś szkółki, bo ten sklep mnie już irytuje.

Kupiłam cóś, choć wcale nie to, co powinnam Wiem, że grzech główny ogrodowy popełniłam, ale musiałam sobie nastrój porawić

Kupiłam rodgersję kasztanowcolistną, lawendę angustifolia (mała ale wzięłam, żeby podrosła); perowskię (strasznie się z niej cieszę, choc jeszcze nie zdecydowałam, czy pójdzie na słoneczną rabatę w Gąszczu - mam, mam kawłaeksłonecznej rabaty czy nad rozlewisko - gdzie też bardzo by pasowała).
I hortensję grandoflora. Myśle gdzieś na tle muru ją dać. Limlajtki - jak już je kupię - bedą w dużych ilościach w innych częściach ogrodu.
No wzięłam też trawy - jednego zebrinusa (podoba mi się, choć do przedogródka nie pójdzie) i miskanta Kleine Silberspinne. Spodobał mi się, jest taki delikatny, ma cieniutkie liście i paseczek.
Spodobał się także mojemu kotu Ledwie trawki z samochodu wyjęłam, mój kot już go podjadał

Czas tak szybko biegnie, że po wizycie w sklepie wiele czasu na prace w ogrodzie już nie miałam. Obowiązkowe podlewanie tylko wykonałam.
A wieczorem, w domu, bo już ciemno było w ogrodzie, zrobiłam kolejną partię sadzonek z cisa, z tych ścinków, co mi po cięciu roztrzepańca zostały.
Dla odmiany czas na zmiany... 20:53, 02 sie 2012

Do góry
beta napisał(a)
cześć Madziu

Sylwia to takie pomysły ma, że za każdym razem jak tam zaglądam to napatrzeć się nie mogę, niby proste zestawiania, ale takie ze smakiem, przemyślane, ahhh...

projektowanie pytasz, no cóż, narazie na projekcie się tylko zazieleniło

teraz aktualnie siedzę i myślę co na rabatę pod szopę dać

i wymysliłam tak:

glicynie biała
róża pnąca, myslałam o New Dawn,
powojnik Montana van Runbens- tak bliżej do winogrona go "przytulić"
potem- powojnik Huldin-myślałam o połączeniu z różą
przed nimi, jeszcze nie wiem w jakiej kolejności idą:
szałwia omszona rose Queen
lawendę tez bym chciała
przetacznikm kłosowy "Alba", lub pink goblin
o trawach myslałam , ale to już chyba by było za dużo?
aha podoba mi się jeszcze Mikołajek płaskolistny

i myslałm jeszcze o obwódce z bukszpana, może w jakiejś części, potem lawenda, a mejbi żurawki

co o tym myslicie?

nie chciałabym też bez przerwy siedzieć i chwaściorków z tamtąd wyrywać, więc musiałoby to być dość ciasno chyba?

aha , mam jeszcze niezadużego ciska, któego mogę gdzieś tam,

no nie wiem proszę o sugestie

nie wiem czy z tymi roślinami co wymieniłą ta rabata nie będzie za mdła

booszsz ale się rozpisałam, nie wiem czy ktos to wogólę przeczyta, ale licze na Was

Jeśli wolno się wtrącić..
glicynia zarosnie Ci wszystko dokumentnie i jeszcze zje szopę.
do jasnoróżowej rózy jak najbardziej pasują niebieskie kwiatki - możesz dac kilka róznych plam przedzielonych np. średniowysokimi trawami
zrezygnowałabym z żurawek bo źle się z rózami komponują, a zwłaszcza z różowymi - przećwiczyłam u siebie
dodałabym coś biłego do tych niebieskich - np.floksy
... i pieknie
jak chcesz to możesz zamarkować bukszpanem koniec rabaty, ale takiego żywopłociku to bym nie robiła, bo wprowadza bardzo formalny element, a my tu o rabacie pod szopą mówimy; ale to moje zdanie odrębne, bo jak zapytasz kogokolwiek innego to bukszpan wymieni w pierwszej kolejności. Ale może to i dobrze, że wszystkie ogrody zaraz będa takie same, bo przynajmniej ładne. Ładne i oryginalne to już trochę wyższa szkoła jazdy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies