Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

gusiarz 22:17, 10 sty 2013

Nieszko -wiatm serdecznie Będę spontanicznie z kosiarką biegać

Janinko - miałam wpaść dzisiaj do Ciebie, a Ty już u mnie! Mówisz dylemat serby czy cisy? Serby wysokie rosną a cisy na niższą wysłonę dobre będą.

Lecę do Was kochani - dziękuję za wizyty
Toszka 01:44, 11 sty 2013

Agnieszko, radze cisy. Ponad dwa lata temu biłam się z takimi samymi myślami. Posadziłam troche szmaragdów takich ok. 80cm wys. i zaczełam sadzić cisy. Małe cisy ok. 60cm. Cena za cisy była ok.20zł. W zeszłym roku przejżałam allegro i znalazłam kilka okazji cenowych na cisy ok 1,2-1,6m. Ceny były od 40-80zł(baccata i hiksii) - owszem, kopane, ale na prośbę z wieeelką bryłą korzeniową. Trzeba było tylko TŻ wysłać ok.250km po zakup A i tak się opłacało. Teraz plujemy sobie w brody, że od razu nie posadziliśmy tylko większych cisów.
Dodam, że młode szmaragdy rozkladają mi się od nawet niewielkiego śniegu. Cisy pod tym względem "som twarde sztuki".
gusiarz 09:21, 11 sty 2013

Toszka - dziękuję za podpowiedzi. Jestem wdzięczna, że dzielisz się wiedzą i swoimi spostrzeżeniami. Mam wewnętrzne przekonanie, że to powinny być cisy, ale kieszeń podpowiada coś innego. Myślę, że decyzja powinna być dokładnie przemyślana, bo to nie jest jedna czy dwie roślinki, które można wymienić na inne, gdy nie spodobają się nam. Wolę trochę więcej finansowo dołożyć, nawet kosztem innych tegorocznych planów. Pozdrawiam cieplutko
anula_wn 10:02, 11 sty 2013

cześc Aguś
wpadam na chwilkę i powiem, że z tym śniegiem to prawda! nie wiem jak sie cis zachowuje pod śniegiem, ale tujki.....marnie ! wyginają się, łamią.... no i łysieja od środka....

sadź cisy, ja też muszę w tym roku ok. 30 zakupic
Magda70 14:32, 11 sty 2013

też jestem za cisami...
parę lat temu posadziłam thuje bo tańsze, bo okazja itd...
Teraz troszkę zółkną i brązowieją, rozłażą się no i szyszkują niestety....

Więc chyba mniejsze cisy jeśli chodzi o finanse
gusiarz 17:28, 11 sty 2013

Aniu, Magdziu - więc zdecydowałam, że będą ciski. Teren, który chcę obsadzić ma 23metry długości - trochę tego jest. Licząc 3-4 szt. na metr wychodzi ok.90 szt. Więc koszt z trzema zerami będzie...
aneta230972 19:16, 11 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Aniu, Magdziu - więc zdecydowałam, że będą ciski. Teren, który chcę obsadzić ma 23metry długości - trochę tego jest. Licząc 3-4 szt. na metr wychodzi ok.90 szt. Więc koszt z trzema zerami będzie...

Też na samym początku myślałam o cisach ( naprawde są super) ale niestety u nas by tego baaaardzo dużo weszło. Zdecydowaliśmy się na świerk serbski i tuje aerospicata. Wprawdzie znajomy ma swoją szkólkę ze szmaragdami i mielibyśmy dobrą cenę ale szczerze mówiąc w naszej okolicy to wszędzie te szmaragdy i już mam dość. Drzewka potrzebujemy takie minimum 1.20-1.30m. Świerka ok. 150 szt i 100 szt. tuja.Miałam spory problem ze znalezieniem szkółki sprzedającej tuje aerospicata. Podobno sa mało popularne w małopolsce Teraz czekam na odpowiedż od dwóch szkółek w sprawie świerków. Cieżko znależc taką ilość w jednym miejscu. Całe szczęście tuje udało mi sie namierzyć. Jesteśmy umówieni na marzec.
Aga a te ciski to trzeba tak gęsto sadzić : 3-4 szt/metr? Na jakie się zdecydowałaś i jakie są duże?
Tess 19:19, 11 sty 2013

Bierz cisy. Zdecydowanie. Kasy dużo, ale jaki efekt.
Potwierdzam info o tujach krzywiących się pod śniegiem. Po tym pierwszym tego rocznej zimy (z 27 października) do dziś nie chcą u mnie wrócić do piony, choć je powiązaliśmy pasami.

Jestem znowu na bieżąco

Daj namiar na PW te na pięknościowe donice, plisss

Plany podziwiam, purpurą się oblewawszy, bo żadnych nie robię, a i wizji ogrodu nie mam jeszcze żadnej.
Jak widzę ogród Madżenki, to chcę mieć rabaty takie jak ona. Kiedy jestem w ogrodzie zimozielonym, chcę żeby mój był podobny, itd, itp. Ech, w końcu, jak będę tak zdecydowana, niczego nie będę miała
Pozdrawiam
Gosiniak 20:35, 11 sty 2013

A u mnie nic z tujami szmaragd się nie dzieje, nie wykrzywią się od wiatru czy śniegu nawet jak napada, może to zależy od tego jakie duże są, ja swoje kupowałam jak miały 1,20 po 3 sezonach mają około 2 metrów. To o czym dziewczyny piszą dzieje mi się dokładnie ale na cyprysikach, które muszę wiązać żeby się nie rozpłaszczyły pod ciężarem śniegu. A jeśli chodzi o brązowienie to owszem w środku sypią się, ale zupełnie tego nie widać, można otrzepywać, ale nie koniecznie. Nie namawiam cię do nich, bo mi też się zdaje że cis fajniejszy, ale to w ramach obrony szmaragdów, żeby nie było że takie straszne są......hehe
Borbetka 21:05, 11 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Ściągnęłam od Anuli_wn z Mojego małego raju na ziemi - wkleić muszę inaczej się uduszę - te fijolety moje ukochane...i szrości i lawenda i szałwia... nic tylko tyrać w ogrodzie dla takiego widoku!!!!!!
zobaczcie sami

Ale stronę wynalazłyście! Boska! Muszę się wpatrzeć bardziej, żeby mnie nic nie ominęło. U siebie robię też listę spraw ogrodowych.