Na tapetę jako pierwszy idzie buk Purple Fountain .
Czy dobrze kombinuję, że trzeba mu ociąć ten idący w bok przewodnik nr 2?
Kiedy? teraz czy w styczniu/lutym?
Jak blisko przewodnika idącego w górę? Jak najbliżej czy zostawić kawałek z 1-2cm?
Przewodnik idący w górę - pewno trzeba będzie go zmobilizować do wyprostowania się.
Kiedy? Teraz go wyprostować i przytwierdzić do palika czy bliżej wiosny jak gałązki może będą bardizej miękkie? A może te już stwardnieją?
Chyba trzeba mu palik wymienić, prawda? Po wyprostowaniu tego pędu będzie on już za króki żeby coś więcej zrobić, prawda?
Witam serdecznie w listopadowy dzień. Ogród przygotowany do zimy. Na rabatach bylinowych rozłożyłam obornik, rozsypałam mączkę skalną, trochę piasku i wszystko przykryłam kompostem. Rabat nie przekopałam, ponieważ przy kopaniu uszkadzam cebulki kwiatowe. Mam nadzieję, że taka kołderka zabezpieczy rośliny przed mrozem.
Liście z trawnika zebrałam kosiarką, to szybszy i łatwiejszy sposób, niż machanie grabiami.
Zbyt droga ta nasza inwestycja i pewnie bezzwrotna... Ale swoje pomidorki najlepsze i najzdrowsze takie swoje warzywka Oby w tunelu udało się bardziej uniknąć tej zarazy, która je atakuje w gruncie. Ostatnio zbyt krótki zbiór A tak może będą wcześniej i dłużej
Bardzo jestem ciekawa tych nowych dla mnie doświadczeń tunelowych
Ogród nadal czeka na mnie, liście niedograbione, wycinanie bylin nie skończone trawy nie powiązane, cebule też jeszcze czekają, a ja kuruję zatoki, oprócz pracy dodatkowo babciuję na pełen etat, bo wnuki też na razie nie w przedszkolu
Cóż- życie! Mam tylko nadzieję ,że pogoda jeszcze trochę wytrzyma i da jeszcze porobić co zaplanowałam?! Ale przebieram łapkami niecierpliwie!
Jesień pięknie malowała ogrody,łysawo już, ale coś tam jeszcze nawet kwitnie
To wyczucie mam chyba dobre, bo już wielokrotnie moje spostrzeżenia, że coś jest nierówne, sprawdzały się...a Tata mi mówił, że mam "poziomicę w oczach"...
Pamiętam, jak na początku pan koparkowy równał nam działkę - 80 wywrotek nawiezionej ziemi - następnie sami rozsypaliśmy 10 wywrotek czarnoziemu, po tych pracach stwierdziłam, że jest nierówno...no i rzeczywiście tak było, ale eM nie chciał tego poprawiać, a ja zawzięłam się i szpadlem zbierałam ziemię do taczki i wysypywałam tam gdzie było niżej...Udało się więc wyrównać, narobiłam się ale byłam szczęśliwa
A wcześniej sama rozsypałam 6 wywrotek ziemi, usypując 2 metrowy pas, przy ogrodzeniu, by koparkowy nie musiał podjeżdżać tak blisko, gdyż widziałam u sąsiadów, jak nieopatrznie zawracał i zerwał im część siatki...Może to był koparkowy pierdoła, no ale im uszkodził...
ed. chciałam wkleić to zdjęcie, ale coś nie udało się... A jednak się udało...
Posadz graby co co 30cm ilość dostosuj do podstawy jaką ma mieć stożek w podstawie
Chyba że stożek ma być na pniu wtedy szukaj graba z wyraźnym przewodnikiem i dużą ilością odchodzących od niego gałązek bocznych
Ogromne ambrowce za jedyne 385 EUR.
Zrobiłam sobie spacer po części gdzie są drzewka do kopania - na zdj green pillar, piękny.
Pięknie podkrzesane kameleon z dyniami.