Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 23:24, 18 lis 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gratuluję wyczucia okiem

To wyczucie mam chyba dobre, bo już wielokrotnie moje spostrzeżenia, że coś jest nierówne, sprawdzały się...a Tata mi mówił, że mam "poziomicę w oczach"...
Pamiętam, jak na początku pan koparkowy równał nam działkę - 80 wywrotek nawiezionej ziemi - następnie sami rozsypaliśmy 10 wywrotek czarnoziemu, po tych pracach stwierdziłam, że jest nierówno...no i rzeczywiście tak było, ale eM nie chciał tego poprawiać, a ja zawzięłam się i szpadlem zbierałam ziemię do taczki i wysypywałam tam gdzie było niżej...Udało się więc wyrównać, narobiłam się ale byłam szczęśliwa

A wcześniej sama rozsypałam 6 wywrotek ziemi, usypując 2 metrowy pas, przy ogrodzeniu, by koparkowy nie musiał podjeżdżać tak blisko, gdyż widziałam u sąsiadów, jak nieopatrznie zawracał i zerwał im część siatki...Może to był koparkowy pierdoła, no ale im uszkodził...

ed. chciałam wkleić to zdjęcie, ale coś nie udało się... A jednak się udało...

Basieksp 11:52, 19 lis 2021

Jak patrzę na te chałdy ziemi, uf ile pracy włożyliście podziwiam, bo ja pewnie bym trochę nierówności zostawiła, ale ja ze wszystkim tak mam, jak to mówi moja córka, taki " artystyczny nieład " obie tak mamy w przeciwieństwie do mojego męża i syna
Joku 12:31, 19 lis 2021

Zaciekawił mnie oprysk octem na chwasty. Jaki użyć? Nierozcieńczony ze sklepu? Mam trochę takich chwastów do wytępienia.

Rany, tyle wywrotek ziemi do rozplantowania. Ja sobie zafundowałam jedną i było mi bardzo trudno. A M powiedział że to największy obciach i najchętniej by rozwoził w czapce niewidce
Rumianka 12:41, 19 lis 2021

Ocet stosowałam pół na pół z wodą...jak trawa lub chwast spali się, to łatwiej się je usuwa. Ale chwast jak to chwast odrasta po czasie.
A co do rozplantowania ziemi, to na samą myśl tamtego wyczynu zaczyna boleć mnie kręgosłup... Byłam młodsza o 15 lat więc więcej się ryzykowało...
Martka 21:55, 19 lis 2021

Elisko, zaglądam do Ciebie, na razie tylko jesienne fotki, zimową porą przejdę przez wszystkie pory roku Więcej rabat = mniej trawnika = słuszny kierunek My to wiemy Gratuluję. Spodobała mi się Twoja czerwona ławeczka, o tej porze roku idealnie zgrana z berberysami (to one przed ławeczką?) Ja lubię u siebie linie proste, ale w innych ogrodach podziwiam falujące, zdaje mi się, że one są bardziej wymagające. Zgrać kształty, proporcje. U Ciebie to świetnie wygląda Pozdrawiam, Rumianko!

zawitka 10:48, 20 lis 2021

No no robota niczego sobie ale bicepsy sobie wyrobiłaś no i brzuszek nieco spadł .Cięzka robota czasami w ogrodzie jest ale za to ile radochy .

Wiem ze układałaś cegły na nowej rabacie .Ciekawa jestem czy mrówki się nie będa chować pod nimi .Miałam plagę i musiałam pozdejmowac wszystkie cegły kamienie .Wywracałam wszystko do góry nogami lałam gorącą wodę w gniazda bo nic nie pomagało więcej.
Rumianka 15:47, 21 lis 2021

Basieksp napisał(a)
Jak patrzę na te chałdy ziemi, uf ile pracy włożyliście podziwiam, bo ja pewnie bym trochę nierówności zostawiła, ale ja ze wszystkim tak mam, jak to mówi moja córka, taki " artystyczny nieład " obie tak mamy w przeciwieństwie do mojego męża i syna

Basiu, gdy się jest młodym, to i góry człowiek by przewrócił, a co dopiero te "trochę" ziemi...No było ciężko, nie powiem...pot leciał po d....
Rumianka 15:52, 21 lis 2021

Martka napisał(a)
Elisko, zaglądam do Ciebie, na razie tylko jesienne fotki, zimową porą przejdę przez wszystkie pory roku Więcej rabat = mniej trawnika = słuszny kierunek My to wiemy Gratuluję. Spodobała mi się Twoja czerwona ławeczka, o tej porze roku idealnie zgrana z berberysami (to one przed ławeczką?) Ja lubię u siebie linie proste, ale w innych ogrodach podziwiam falujące, zdaje mi się, że one są bardziej wymagające. Zgrać kształty, proporcje. U Ciebie to świetnie wygląda Pozdrawiam, Rumianko!

Przed czerwoną ławeczką to oczywiście berberysy miniaturki, nazwa w tej chwili mi uleciała z głowy. Linie proste rabat, to już miałam, ale jakoś mi zgrzytało i zmieniłam na falujące...Zapraszam do wątku na zimową lekturkę...
Rumianka 15:55, 21 lis 2021

zawitka napisał(a)
No no robota niczego sobie ale bicepsy sobie wyrobiłaś no i brzuszek nieco spadł .Cięzka robota czasami w ogrodzie jest ale za to ile radochy .

Wiem ze układałaś cegły na nowej rabacie .Ciekawa jestem czy mrówki się nie będa chować pod nimi .Miałam plagę i musiałam pozdejmowac wszystkie cegły kamienie .Wywracałam wszystko do góry nogami lałam gorącą wodę w gniazda bo nic nie pomagało więcej.

Halinko, gdy było tyle ciężkiej pracy na początku ogródkowania, to nie było ani brzuszka, ani sadełka, a teraz różnie z tym bywa...
Na nowej rabacie ułożyłam brzegi z kostki betonowej...a mrówki? Jakoś wiele ich nie ma, czasem latem gdzieś się zagnieżdżą, ale uciążliwe nie są...
Rumianka 16:00, 21 lis 2021

Trawy związane i koniec jesiennej pracy...Byłam w Centr, Ogrodn. ale przecen nie było...