Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 15:01, 06 lip 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)

Dziękuję!!! Co ja się naszukałam tej rabaty i nie mogłam sobie przypomnieć u kogo ją widziałam A to Twoje dzieło Piękna jest!!!Powiedz mi jak długo masz te rozplenice czy sadziłaś już duże kępy?

Jak to miło się dowiedzieć, że komuś się podoba to co sami wymodziliśmy.
Rozplenice kupowałam 1.06. 15

To te z tyłu na zdjęciu

A tutaj zdjęcia obsadzonej rabaty z 18.06.15, Hameln mało co było widać jeszcze wtedy.

Tu ma być ogród :) 14:48, 06 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Na specjalne życzenie rabata brzozowa - trochę mnie w tym roku wkurza, bo brzozy uginają się pod ciężarem owoców i nie wygląda to najlepiej, a niewysokie tuje nie zasłaniają zachwaszczonej góry ziemi i blaszaka u sąsiada, ale wszystko rośnie i z czasem będzie coraz lepiej.

Dziękuję!!! Co ja się naszukałam tej rabaty i nie mogłam sobie przypomnieć u kogo ją widziałam A to Twoje dzieło Piękna jest!!!Powiedz mi jak długo masz te rozplenice czy sadziłaś już duże kępy?
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:39, 06 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ta co widziałam mogła mieć z 7 bocznych odnóg, więc sadzonki wyglądały konkretnie.
A jeszcze miałam zapytać, dobrze widzę, że masz różową gipsówkę w donicach? Jak ona kwitnie, bo ja mam od tygodnia i sporo kwiatuszków przekwitło.
Docelowo chcę w donicy na tarasie trzymać.

Bardzo szybko się rozrasta. Nic oprócz podlewania z nią nie robię
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:36, 06 lip 2016

Do góry
aga_pe napisał(a)
Perovskia po 8 zł, ale nie wiem jaka to odmiana. Wzięłam 1 sztukę, żeby sprawdzić czy w moim ogrodzie da radę. Taki test w tym roku na razie zrobię, ewentualnie dokupię.
15 zł to fajna cena jak na rozkrzewioną sadzonkę. W ubiegłym roku dużą donicę widziałam za 27 zł i cena mnie zniechęciła

ta co widziałam mogła mieć z 7 bocznych odnóg, więc sadzonki wyglądały konkretnie.
A jeszcze miałam zapytać, dobrze widzę, że masz różową gipsówkę w donicach? Jak ona kwitnie, bo ja mam od tygodnia i sporo kwiatuszków przekwitło.
Docelowo chcę w donicy na tarasie trzymać.
Tu ma być ogród :) 14:16, 06 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
no to super ze jest material pewnie zaraz gnasz do krawcowej.a widoczki szybko zarosna zobaczysz

pognałabym, ale dziś mam wakacyjne przedszkole u siebie w domu, więc na jutro to zostawiam, a może się uda jeszcze dziś jak dzieciaki się rozjadą do domów
Pianki będą w piątek do odebrania, a może na koniec przyszłego tygodnia już poduchy będą gotowe.
Tylko nie wiem co tam z cynkowaniem i malowaniem, bo Pan, który mi to zawoził i przywiezie spowrotem do końca tygodnia jest na urlopie, więc cierpliwie czekam.
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:12, 06 lip 2016

Do góry
Co innego napisać, można w kółko powtarzać to samo, że pięknie jest!
Akurat też jestem na etapie szycia poduch na meble i oczywiście również szare.
Czy jesteś zadowolona ze swojej huśtawki bo masz ją kilka lat, a ja dumam już jakiś czas czy drewniana, czy taka metalowa podobna do Twojej?
Tu ma być ogród :) 14:09, 06 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Na swoje rośliny nie narzekam, drażnią mnie tylko te widoki za płotem, a w tym miejscu akurat rok temu mi tuje chorowały i musiałam im powycinać zainfekowane gałązki, przez co są o wiele niższe niż wszystkie pozostałe.

P.S. Kodura już wymieniona, dziś rano mi kurier dostarczył - teraz jest 100% zadowolenia
no to super ze jest material pewnie zaraz gnasz do krawcowej.a widoczki szybko zarosna zobaczysz
Zielonym do góry... 14:02, 06 lip 2016

Do góry
zapożyczam wiedzę

lindsay80 napisał(a)

Jolu, ja nigdy nie siałam, a dzieliłam do tej pory tylko raz wiosną, ale w zeszłym roku taka instrukcja odnośnie jeżówek krążyła, ja tu chyba zebrałam to co radziła Magnolia i Mała Mi

"ABC uprawy jeżówek

Kochane moje, nauki w sprawie jezówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawa jeżówek. To mi o nich powiedziała i dziele się z Wami ta wiedzą

1. Nie wolno sadzić głebko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie moga stać w wodzie, wrażliwe sa na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rosliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijaja się choroby grzybowe. Jak jezówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzaja i zanikają. Nie bac się dziewczynki, ja dzieliłam i maja się dobrze.
5. Dzielimy wiosną

Urwij / utnij młode gałązki- od kępy na dole, albo rozgałęzienie z pędu. U niektórych też pęd kwiatowy się nada , tylko zetnij pączek. I do wody na dwa tygodnie, a potem do doniczki i trzymaj w wilgoci. Jak puszcza nowe listki, zmniejsz podlewanie. Jak da Ci się urwać z piętką z rosliny to od razu do ziemi. Ziemię daj neturalną jak do warzyw- źle znoszą kwaśną. Najlepiej idzie mnożenie wiosną az do lipca, późnym latem i jesienią ciut gorzej"
Tu ma być ogród :) 14:02, 06 lip 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Całuski za instrukcję jeżówkową Skopiowałam sobie i na pewno spróbuję

Prosze bardzo, też mi się wydaje, że to zestaw bardzo pomocnych informacji.
Dzielenia się nie bój, jeśli nową sadzonkę posadzisz w cieniu i regularnie będziesz podlewać to na pewno się wszystko uda i za rok podwoisz ilość jeżówek.
Ja z 12 Butterfly Kisses kupowanych dokładnie rok temu mam teraz koło 30 szt. i krzaczki porosły dorodne, a kwitnienie zapowiada się bardzo obfite.
Tu ma być ogród :) 13:59, 06 lip 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Mi brzozowa rabatka też się bardzo podoba. Masz tam rozplenice? Jak Ci zimują i czy zabezpieczasz je?

Tak Karol, tam są rozplenice Hameln, przezimowały idealnie, zresztą jak wszystkie trawy u mnie, a jedyne co zrobiłam to związałam je, no i ja mam dosyć grubą warstwę kory na rabatach bo sypałam jakieś 6 - 7 cm, więc to też pewnie swoje zrobiło.
Tu ma być ogród :) 13:55, 06 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Nie narzekajbrzozowa boska.

Na swoje rośliny nie narzekam, drażnią mnie tylko te widoki za płotem, a w tym miejscu akurat rok temu mi tuje chorowały i musiałam im powycinać zainfekowane gałązki, przez co są o wiele niższe niż wszystkie pozostałe.

P.S. Kodura już wymieniona, dziś rano mi kurier dostarczył - teraz jest 100% zadowolenia
Tu ma być ogród :) 13:52, 06 lip 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Brzozowa zachwycająca!
Ascot piękna!

Jeśli się podoba mimo mankamentów, o których napisałam to mogę się tylko cieszyć.
Ascot na razie bardziej czerwona niż malinowa, ale to chyba się zmieni.
Tu ma być ogród :) 13:51, 06 lip 2016

Do góry
aga_pe napisał(a)

Ano troszkę mniej czasu miałam. Teraz trochę więcej luzu, to i w ogrodzie podganiam prace. Po wątkach biegam, czasami coś napiszę. Ogarnąć wszystkich wątków już nie dam rady. Lecę pismo obrazkowe. Słowo pisane wybiórczo

pozdrawiam

ja mam podobnie, niby w lecie miało forum zwolnić, ale nie zauważyłam, żeby tak się stało, więc najczęściej tylko obrazki oglądam w zaprzyjaźnionych wątkach, bo na czytanie czasu nie starcza.
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 13:49, 06 lip 2016

Do góry
fajne zakupy, też tylko perovskią i lawendę rozpoznałam, ale już napisałaś o reszcie.
Jaka to odmiana perovskiej i po ile?
Widziałam piękne rozkrzewione Lacey Blue po 15 zł i na razie nie brałam, ale korci mnie, żeby po nie wrócić jednak.
Tu ma być ogród :) 13:40, 06 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Miło, że zaglądasz Aga, bo chyba ostatnio coś mało jesteś na forum?

Będę chciała spróbować z tym wrzecionem, mam lawendę Viva, więc nada się wyśmienicie, bo kwiatostany ma długaśne.

Ano troszkę mniej czasu miałam. Teraz trochę więcej luzu, to i w ogrodzie podganiam prace. Po wątkach biegam, czasami coś napiszę. Ogarnąć wszystkich wątków już nie dam rady. Lecę pismo obrazkowe. Słowo pisane wybiórczo

pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 13:36, 06 lip 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Brzozowa fajna. Faktycznie jakiś rok jest ,że wszędzie gdzie obserwuję to brzozy pouginane .Ciekawe dlaczego tak jest.Pierwszy raz w tym roku się z tym zetknęłam..

Iza, u Ciebie brzozy też tak mają?
Ktoś pisał, że wpłynęły na to upały... nie wiem, może coś w tym jest.
Kilka osób ma taką samą sytuację i ładnie to nie wygląda niestety, ja nawet trochę tych owoców oberwałam, z gałązek, które były nimi najbardziej oblepione, ale nie pomogło to specjalnie.
Tu ma być ogród :) 13:32, 06 lip 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
przedpłocie piękne i bardzo eleganckie

Dziękuję, nie wiem czy kiedyś nie zrezygnuję z szałwii, a zostaną same trawy, ale póki rośliny małe to szałwie zapełniają przestrzeń i robią dobrą robotę.

Pamiętasz jak mówiłaś, że Ascot zakwitnie w tym sezonie?
Jestem w szoku jak w kilka tygodni krzaczki urosły i od wczoraj są pierwsze kwiaty.

Ty jesteś miłośniczka róż więc jeszcze Edenkę zostawiam, reszta róż obcięta i czekam na drugie tłoczenie.

Tu ma być ogród :) 13:27, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wczoraj byłam u Kulasa obok siebie to miał taką ponad 3m za 260zł sporo nie wydaje Ci się?chociaż ona wolno rosnie podobno to pewnie dlatego

Bardzo drogo, ja swoją kupiłam za 50 zł Ma co prawda 2 m i nie jest za bardzo rozkrzewiona, ale za tą cenę to nawet się nie zastanawiałam, urośnie.
Tu ma być ogród :) 13:25, 06 lip 2016

Do góry
Basiula napisał(a)
Przedpłocie boskie! a jaka szybka zmiana, rosną te rośliny jak szalone

To prawda, dopiero jak się zdjęcia porównawcze wstawi, to aż człowiek sam się dziwi, bo my tacy niecierpliwi jesteśmy, a rośliny robią co mogą.
Tu ma być ogród :) 13:24, 06 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I raczej trzeba bylo zyc nierokwitnietej lawendy by sie nie sypala i by pachniala

u mnie Viva akurat w dobrej fazie, żeby to zrobić.
Mam nadzieję, że za rok będzie tak gęsta jak u Ciebie i wtedy ją polubię, na razie moja wygląda tak.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies