Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielonym do góry...

Zielonym do góry...

Krakus 09:28, 22 cze 2016

no juz drugi rok z rzędu się robi niebiesko różowa...chociaż róż delikatny..

Konieczki 16:45, 22 cze 2016

Hortki to dokładnie jak piszesz - nie lubią przeciągów. Mnie ewidentnie ogrodowe nie lubią. U sąsiada przepiękne, a u mnie klapa. Mam nadzieję że Polarne Miśki sie odwdzięczą (na razie drobne patyczaki są) Co bym dała za taki okaz
Konieczki 14:51, 29 cze 2016

No to najlepszego
Krakus 13:18, 01 lip 2016

wcięło mi posta przedwczoraj i nie sprawdziałem... a pisałem:

dzięki za zyczenia...
słynne imieniny to i kilka osób pamiętało i nawet jakie "kwiatki" dostałem

zna ktoś tę odmianę?

Krakus 14:02, 06 lip 2016

zapożyczam wiedzę

lindsay80 napisał(a)

Jolu, ja nigdy nie siałam, a dzieliłam do tej pory tylko raz wiosną, ale w zeszłym roku taka instrukcja odnośnie jeżówek krążyła, ja tu chyba zebrałam to co radziła Magnolia i Mała Mi

"ABC uprawy jeżówek

Kochane moje, nauki w sprawie jezówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawa jeżówek. To mi o nich powiedziała i dziele się z Wami ta wiedzą

1. Nie wolno sadzić głebko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie moga stać w wodzie, wrażliwe sa na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rosliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijaja się choroby grzybowe. Jak jezówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzaja i zanikają. Nie bac się dziewczynki, ja dzieliłam i maja się dobrze.
5. Dzielimy wiosną

Urwij / utnij młode gałązki- od kępy na dole, albo rozgałęzienie z pędu. U niektórych też pęd kwiatowy się nada , tylko zetnij pączek. I do wody na dwa tygodnie, a potem do doniczki i trzymaj w wilgoci. Jak puszcza nowe listki, zmniejsz podlewanie. Jak da Ci się urwać z piętką z rosliny to od razu do ziemi. Ziemię daj neturalną jak do warzyw- źle znoszą kwaśną. Najlepiej idzie mnożenie wiosną az do lipca, późnym latem i jesienią ciut gorzej"
nicol21 18:24, 07 lip 2016

hey, witam się u Ciebie! Przebiegłam przez Twój wątek, głównie po zdjęciach. Fajnie działasz! Podziwiam zapęd i zacięcie Fajnie, że ciągniesz i dom i ogród. Wszystko będzie piękne i soczyste jak już tam zamieszkacie - chyba że już mieszkacie.
Powierzchni zazdraszczam bo możesz sobie spokojnie wydzielić wiele części i każda będzie duża
a potyczki z roślinami - wtopy zakupowe, wypadające rośliny, miłe zaskoczenia to cały urok ogrodnictwa

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Krakus 08:16, 08 lip 2016

witam.
powierzchnia duża więc plusy i minusy za dużo nie działam ale juz mieszkamy i troszkę więcej czasu niby jest na ogród ale troszkę jeszcze rzeczy budowlanych jest...

samą prawde o Ogrodnictwie piszesz jednym słowem pokory uczy ale tez łapię sie na tym że bardziej doceniam otaczający świat i rozmach z jakim np tworzą kompozycje w mieście

u Ciebie cieplejszy klimat więc raczej problemów z wypadaniem roślin nie masz

pozdrwiam i zapraszam..
Krakus 21:05, 11 lip 2016

u mnie nic ciekawego ale jak pisałem zachody uwielbiam u siebie "na wsi"

Toszka 21:28, 11 lip 2016

któraś z dziewczyn właśnie tą 'Aromatico" posadziła, Czas pokaże co ta lawenda potrafi
Marzenaka 23:42, 11 lip 2016

Kupiłam taką samą lawendę. Mam nadzieję, że będziemy z niej zadowoleni.