Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Tu ma być ogród :) 12:26, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Też odniosłam takie wrażenie ... ale ja się nie wypowiadam bo mam 7 szt na krzyż i tylko limki

a czy Twoje są zwarte i sztywne, czy te cieńsze pędy z kwiatami opadają na boki, bo mamy te hortki w takim samym wieku?
Tu ma być ogród :) 12:26, 11 sie 2016

Do góry
a ja nie
Tu ma być ogród :) 12:25, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No to będziemy przykrywać Edytka nam pokaże jak to się robi

spoko, pokazać mogę, ale czy to będzie profesjonalne okrywanie, śmiem wątpić
Tu ma być ogród :) 12:10, 11 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ostatnia do limki najbardziej podobna.kolor dosc jednolity i okragly keiat

Też odniosłam takie wrażenie ... ale ja się nie wypowiadam bo mam 7 szt na krzyż i tylko limki
Tu ma być ogród :) 12:10, 11 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Świetne miejsce wypoczynkowe.
Mam pytanie: z czego masz zrobione te profile za tarasem? To jest drewno? Czy to było robione na zamówienie czy kupowane? Szukałam podobnych (na razie tylko w marketach budowlanych) ale nie mogę znaleźć. Potrzebuję do powojników.

Białe zawilce wymarzają? Kurka, a ja właśnie białe zamówiłam

No to będziemy przykrywać Edytka nam pokaże jak to się robi
Tu ma być ogród :) 11:05, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Piękne masz te zawilce
Aaa widzisz moja pani mówiła mi ostatnio, że w tym sezonie będzie miała tylko różowe bo białe wymarzają ...

to prawdę Ci powiedziała.
Nie wiem jak tam Ci ten róż pasuje do reszty, ale ja śmiało te obie odmiany mogę polecić.
Tu ma być ogród :) 11:03, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a obie odmiany kupione w tym samym czasie w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.

Piękne masz te zawilce
Aaa widzisz moja pani mówiła mi ostatnio, że w tym sezonie będzie miała tylko różowe bo białe wymarzają ...
Ogród z pergolą 10:58, 11 sie 2016

Do góry
Tak sobie mierzę i ... 1,50x1,5m to nie jest mało ... wg mnie akurat ... a jak do tego dojdzie kilka większych poletek to będzie super
Myślę tak jak Marzenka, zresztą już Ci to pisałam, sadź, obserwuj, podlglądaj u innych, rób zdjęcia obrazujące rabatę z kilku stron i ... rób ewentualne korekty

PS A w sumie zawsze możesz zrobić więcej "kostek danica" lub cisowych
Tu ma być ogród :) 10:44, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A padły Ci białe czy różowe?

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a wszystkie odmiany kupione w tym samym czasie, w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.
Tu ma być ogród :) 08:59, 11 sie 2016

Do góry
A padły Ci białe czy różowe?
Tu ma być ogród :) 23:45, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

a to zawilce nie lubią wilgoci?

Nie mam pojęcia, ale tak dedukuję, bo te sadzonki między brzozami były najmniejsze, miały po dwa listki dosłownie i one przeżyły, a duże kwitnące na jesieni, po zimie się nie obudziły - wszystko miały tak samo, jedynie warunki wilgotnosciowe się roznily .
Tu ma być ogród :) 23:24, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

poza przygotowaniem gnojówki to godzinka roboty, warto ją poświęcic, jeśli to zwiększy szanse roślin na przeżycie.
W zeszłym roku nie wiedziałam, że są tak wrażliwe, bo też bym jakoś próbowała je zabezpieczyć.
A w ogóle to w lipcu zeszłego roku dostałam od jednej Pani z ogródka 3 sadzonki z rośliny, która miała być piękna - wsadziłam na brzozowej i teraz dopiero się zorientowałam, że to właśnie zawilce jak jeden wypuścił kwiatek - one przeżyły - może dzięki temu, że brzozy spijały cały nadmiar wiosennej wilgoci.

a to zawilce nie lubią wilgoci?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:02, 10 sie 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Piękna psinka Ogród, jak zwykle, cudny - uprasza się o większą ilość fot, zdecydowanie większą!

Dziękuję Kasiu
Z fotkami postaram sie w week-end
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:01, 10 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Marzena widze potwierdz moja opinie.podlewac woda.

Dzisiaj deszcz mi pomógł
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:00, 10 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Suche brzegi grabow to wg mnie niedobory wody w czasie upałów. Glin atak wyschnie jest jeszcze gorsza, bo robi się sucha skorupa, która na dodatek nie dopuszcza powietrza do korzeni. Przebarwienia całości liści to raczej szpeciele.
Oprysk Ortusem nalezy wykonac tylko raz w sezonie. Teraz walają ze szpecielami juz sie kończy. Trzeba bedzie mocno pilnować wiosna

Dzisiaj solidnie popadało, oczywiście oprysk zrobiony Ortusem zmyło doszczętnie Będę podczytywać u Ciebie i Asi jak walczycie o graby Krzycz jak będziesz robić kolejne opryski
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:57, 10 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ja z innej beczki bo się u Justynki dziwiłaś że stipa taka wysoka może być Jest bardzo wiele odmian na rynku i nie wszystkie są do siebie podobne U nas na forum najpopularniejsza to oczywiście Pony Tails i traktuje się ją jak jednoroczną Ja w tym roku zakupiłem stipę tirsa Longifolia zbliżoną wizualnie do Pony Tails ale w pełni zimującą w naszym klimacie bo naturalnie występuje na Ukrainie Jest jej jeden mankament Tak marnie u mnie rośnie że obawiam się że nic z niej nie będzie Coś jej nie służy tylko zastanawiam się co ? bo nie ma żadnych praktycznie wymagań glebowych I bądź tu mądry

No właśnie Przemek u mnie stipa ta zwykła Pony Tails też kiepsko rośnie i niby nie jest wymagająca a nie mogę sobie z nią poradzić ... miscanty dają radę, carexy również w tym evergold a nawet AM, nawet rozplenica kupiona maciupka pod koniec maja zaczyna kwitnąć a stipa, która tak bardzo mi się podoba nie rośnieJeśli chodzi o wysokość to jednak twierdzi się,że Pony tails o tyle jest lepsza od tych wyższych, że nie pokłada się tak bardzo ...

PS Jak odkryjesz co Twojej stipie nie służy to daj znać
W Kruklandii 22:27, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

I co znowu się nie załapałam?

Niestety
Rododendronowy ogród II. 21:11, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

U mnie podobna sytuacja tylko jeszcze nie są takie rozwinięte ...
Bożenko Zastanawiam się czy jeśli u mnie jest mocno zasadowa gleba to powinnam jakoś zakwaszać glebę rodkom? A jesli tak to jak?

Reniu a czy masz jakies problemy z ich wyglądem?Przy zasadowej ziemi rh powinny rosnąc na podwyższeniu, tak żeby spływający deszcz nie zmieniał ph, ale jesli juz masz posadzone to mozna podsypac siarką.Ona od razu nie zadziała ale po roku juz zakwasi ziemię.Niestety ma to też wady bo przy czestszym stosowaniu może zasolic ziemię a to jest groźne. Jesli nie ma objawów chlorozy to wystarczą nawozy specjalistyczne do rh.
Moja codzienność - ogród Oli 20:47, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Olu
Jaka trawa Ci tu kwitnie?

sesleria jesienna i miskant Kleine Fountain
Szmaragdowy Zakątek 19:04, 10 sie 2016

Do góry
Monka – Monia, spróbuję pomóc…a wiesz jakie to odmiany?

Krys – Krysiu, najlepiej hosty dzieli się wczesną wiosną jak jeszcze nie mają liści, bo wtedy szybko się regenerują, ale tak naprawdę można je dzielić przez cały sezon. Rozmnażając teraz możesz się liczyć z tym, że liście mogą sobie trochę klapnąć i będą wyglądały blee… Wszystko zależy jak bardzo chcesz podzielić bryłę korzeniową. Jeśli dzielisz hostę na pół to nic nie powinno się dziać …no może klapną 2-3 listki. Lecz jeśli chcesz z jednej, średniej wielkości hosty zrobić kilka/kilkanaście nowych sadzonek to lepiej poczekaj do wiosny, bo teraz nie będą za piękne a i zimą mogą być bardziej narażone na przemarzanie.

ren133 – no cóż zrobić…przykre ale prawdziwe

anna_t - wykreśliłam hosty o powolnym wzroście. Bardzo szybko rośnie tylko Abba Daba Do. Pozostałe na liście średnio/zadowalająco przyrastają:
Abiqua Drinking Gourd
Blue Mammoth
Francee
Fried Green tomatoes
Gucamole
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Sagae
Samurai
Split Milk

Aniu jak hosta urośnie i jest już duża i śliczna to bierzesz szpadel ciachasz ją na pół i dzielisz się piękną sadzonką z koleżankami z forum…ha ha. A tak na serio to hosty się nie starzeją, bo na zimę tracą liście, a od wiosny znowu są śliczniutkie.

Lukijuż cię kocham !!! Tylko jak my się teraz stykniemy…nie jedziesz czasem gdzieś na wakacje w kierunku na Łódź? Chyba, że wyślesz pocztą/ kurierem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies