Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród wyrozumiały 19:25, 20 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Oooo taki kształt miałam na myśli by te brzozy wydzielić kamykiem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=141

Fajny pomysł Chodzi Ci też pewnie żeby wykorzystać te tony żwirku? I w tym żwirku pod brzozami co miałoby być? Hosty jak na łowieckiej? Czy jednak red baron? Ale wtedy buksiki z przodu to już chyba odpadają?

PS Ja cały czas coś przesadzam, nawet w te upały, i nic mi nie padło
Ogród wyrozumiały 15:43, 20 wrz 2015

Do góry
Oooo taki kształt miałam na myśli by te brzozy wydzielić kamykiem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=141
Ogród wyrozumiały 15:36, 20 wrz 2015

Do góry
O jeju dziewczyny ,dzięki !! Teraz Was czytam i analizuję

Ensata -

Ania - dzięki za info w sprawie mchu,rozchodniki z rozplenicą u Zety znam...tylko mi tak trudno do siebie te inspiracje przenosić, dostosowywać...niekiedy myślę,ze ja w sprawie ogrodu to niereformowalna jestem i nigdy się nie nauczę ,ale staram się - podglądam Was ciągle !

Edytka - zaraz pójdę ,dziękuję za linka

Reniu- no fajnie z tą łezką..a gdyby Red barona tam przesadzić z kosodrzewiną ,to by to było coś z tego?,Czy wtedy Red Baron zasłoni to co ewentualnie znajdzie się pod brzozami?
3 kulki buksów rosną mi w innym miejscu i mogę je stamtąd przesadzić tu ,tak jak narysowałaś. Można teraz przesadzać buksy?

Jeszcze kołatało mi się po głowie gdyby taką elipsą jakby otoczyć tylko te 4 brzozy.Tuje w korze ,brzozy w elipsie z kamieniem i dać tam berberysy i trawy,przód w korze...? Głupio?
Ogród wyrozumiały 12:55, 20 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Dziękuję Reniu za poświęcony mi czas !
Wasze pomysły,propozycje są dla mnie nie do przecenienia,bo ja sama tego nie ogarniam. Coś wymyślę i po drodze gubię się....
Wcześniej bałam się traw ze względu na ich podział późniejszy,bo przecież nie dam rady,ale pomyślałam,że będzie mus zaangażować męża i tyle
Podoba mi się i plan B i pomysł rozplenice plus rozchodniki.

A ze żwirkiem to myślisz taką łezkę,która obejmowałaby buka z berberysami ,tę obecnie pustą ziemię i red barona, a brzozy nie.

Mam 20 sadzonek Ice Dance do wykorzystania.
Widzisz/widzicie je gdzieś tutaj ??

Berberysy z hostami super ,widziałam zdjęcie od Kapiasa (bagatelle i hosty)Chyba Ty pokazywałaś ?? U Ciebie mi umknęły,przejrzę sobie jeszcze.
U mnie zostanie chyba tak jak jest ta plama,ja nie umiem takich przeplatanek,przerastają mnie

Z tą łezką to chodziło mi o coś takiego:

Przepraszam za jakość ... nie jestem w tym rysowaniu komputerowym dobra
Między buksiki można dać ID, które masz, dorzucić może bordową żurawkę To jasnozielone to hosty ... red barona przydałoby się jeszcze więcej tak by dochodziły do tej brzozy po lewo Obok tej brzozy po lewo można dać ze dwa miscanty
Ogród wyrozumiały 11:06, 20 wrz 2015

Do góry
Dziękuję Reniu za poświęcony mi czas !
Wasze pomysły,propozycje są dla mnie nie do przecenienia,bo ja sama tego nie ogarniam. Coś wymyślę i po drodze gubię się....
Wcześniej bałam się traw ze względu na ich podział późniejszy,bo przecież nie dam rady,ale pomyślałam,że będzie mus zaangażować męża i tyle
Podoba mi się i plan B i pomysł rozplenice plus rozchodniki.

A ze żwirkiem to myślisz taką łezkę,która obejmowałaby buka z berberysami ,tę obecnie pustą ziemię i red barona, a brzozy nie.

Mam 20 sadzonek Ice Dance do wykorzystania.
Widzisz/widzicie je gdzieś tutaj ??

Berberysy z hostami super ,widziałam zdjęcie od Kapiasa (bagatelle i hosty)Chyba Ty pokazywałaś ?? U Ciebie mi umknęły,przejrzę sobie jeszcze.
U mnie zostanie chyba tak jak jest ta plama,ja nie umiem takich przeplatanek,przerastają mnie
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:29, 20 wrz 2015

Do góry
babka napisał(a)
Molinię to ja chciałam z berberysami połączyć
Nie mam pojęcia o sadzeniu róż więc Ci nie pomogę ale zdjęciami pozachwycać się i owszem Molinia i róża, będzie mega zwiewnie

Z berberysami? Takimi kulkami?
Byliny też będą te co teraz tylko w innej konfiguracji Jak uda mi się stipę wysiać z sukcesem to też tam dosadzę

Anda napisał(a)

Ładne połączenie róż z molinią. Zależy jakie róże chcesz sadzić, ale myślę, że co 1,5 m powinno wystarczyć

No właśnie mam mega problem... Bo mam zarówno róże rabatowe, parkowe, wielkokwiatowe.... w kolorze purpury, bladoróżowe i krem-cytryna-budyń.... Myślę jak to połączyć? Znasz jakiś dobry klucz doboru?

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja zrobiłam rabatkę na której mam róże okrywowe w połączeniu z rozplenicami od Ani i od Alinki I nie mam pojęcia co z tego będzie, ale może coś fajnego

Rozplenica też ładnie wyglada z różami, ale dopóki jest mała. Ona z sezonu na sezon potrafi tak przybrać, że przyćmi róże. Ja rozplenice planuje klasycznie pod brzozy

Juzia napisał(a)
A mi molinia nie chce rosnąć

Ciekawe czemu?
Ja z nią naprawdę nic nie robię... nie nawoże, nie podlewam... Ale u mnie pole było kiedyś uprawiane i chyba dość dobrą ziemię mam.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:06, 20 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Dobrze znaszą to przesadzanie A jak brzozy? zostaja?

Gosia
Az sama sie dziwię , ze zawilce jeszcze daja radę, ale slabiej kwitna w tym roku. Nie wiem czy z powidu przesadzania czy raczej suszy
O brzozy nie pytaj, M by mnie golymi rękami udusił i byłaby to niepodważalnie zbrodnia w afekcie.

Teraz drązę temat platanów zamiast kiku-shidare
Ogród wyrozumiały 19:10, 19 wrz 2015

Do góry
Wiecie co ?

Widzicie te kupki kamienia pod brzozami?
Mam zamiar częściowo go użyć na tej rabacie i nie mogę wymyślić jaki by to miało mieć kształt..
Wcześniej,tzn. do dzisiaj myślałam,by otoczyć ekobordem brzozy i w srodku ten kamień..Teraz przesadziłam berberysy pod buka i patrzę a to bardzo blisko tej piątej brzózki,że nijak tam zatoczyć jakiś kształt....O losie!
A gdyby otoczyć tylko te 4 brzózki?
I w ogóle jak patrzę to fajnie by było gdyby red baron był na kamieniu,ale wtedy to tym kamykiem musiałabym dojść do brzegu rabarty,buuuuu i nie wiem o zrobić.
Może red barona posunąć pod brzozy,rabata ma wystawę południową to i tak trochę słońca by miał....
Czacha mi dymi ,jutro pewnie padnę,albo nie, w ogóle nie wstanę
A jeszcze myślę ,by może tego klona CS, zabrać stamtąd?
Mam zaorane od frontu to miejsce dla niego by się znalazło.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:46, 19 wrz 2015

Do góry
Dobrze znaszą to przesadzanie A jak brzozy? zostaja?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:32, 18 wrz 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
A pokażesz jakieś fotki?? Drzewa ponoć wsadzilas i w ogóle..

Dokładnie - drzewa wsadziłam ( z naciskiem na "wsadziłam", jedno zdjęcie pokażę, ale beznadziejne, muszę szerszy kard zrobić, żeby z brzozami pokazać; będę tu rabatę robić tzn. śliwę i brzozy razem, dosadzę vanilki przy śliwie i jakieś rozplenice wśród brzóz. Rabata nie będzie połączona z tą z tyłu, będzie tu przejście, taka "Aleja". Mała Mi wymysliła swoją aleję Konstancji, u mnie będzie też aleja tylko imię muszę dodać

Ogród wyrozumiały 16:25, 18 wrz 2015

Do góry
w pierwszej kolejności to musiałam sobie wyguglować te odmiany hortensji bo do tej pory mi nieznane - szczególnie ta red wins mi się podoba.

Zadałam Ci dużo pracy, ale będzie łatwiej coś doradzić.

Tak myślałam, że to Admiration bo na jednym zdjęciu 3 ostatnie było lepiej widać, ale to może nawet lepiej bo do innych planowanych roślin (Red Baron, Orange Rocket) on lepiej pasuje kolorystycznie niż Bagatelle.

Jeśli przeniesiesz Admiration pod buka to wydaje mi się, że do tych tawuł ja bym nic nie dodawała, tylko wtedy kilka wysuń do przodu w nieregularnej linii.

Pomysł na Gracki z Orange Rocket mi się podoba - też je mam pod brzozami i jeszcze rozplenice Hameln - dobrze to wygląda A u Ciebie brakuje tam traw.

Już masz spore Red Barony swobodnie możesz sobie je podzielić i zrobić większe poletko tej trawki.

Co do brzozy to mi by było szkoda, bo już taka duża, to że taka pokrzywiona to można uznać za jej atut, ale jak ją usuniesz to na złe nie wyjdzie - taki bardziej uporządkowany zrobi się ten fragment.

Czekaj Iza na podpowiedzi innych bo ja to taka marna doradczyni, zawsze lepiej poznać kilka spojrzeń i na koniec coś wybrać.

A na jaki kolor będą kwitły liliowce?
Ogród wyrozumiały 15:10, 18 wrz 2015

Do góry
W ogóle to kusi mnie by pozbyć się tej brzozy krzywej (najbardziej wysuniętej na prawo)
Mój ogród nad rzeką... 14:25, 18 wrz 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Olka, ależ pięknie . Ogród dosłownie pięknieje w oczach, niesamowicie jest. Te brzozy tworzą niesamowity klimat i są takim szkieletem ogrodu. Miałam pisać, czy nie kusi Cię, żeby pod nimi biało obrzeżone hosty posadzić, ale widzę, że jakieś tam już rosną. Oluś, a może po drewutni puściłabyś biało kwitnący powojnik? Maria Curie no? Łanie wyglądałby na tle ciemnej drewutni, no i z pniami brzóz by się zgrywał. Naprawdę jest cudownie, miło spacerować. Więcej fot proszę, masz co pokazywać dziewczyno . Pozdrawiam .

Kasiu właśnie wyrzuciłam te hosty ☺☺☺
Na razie nie będzie nic oprócz kory. Te kamyki też wymienię na korę ale to na razie nie jest robota pierwszej potrzeby.
Powojnik to genialny pomysł. Myślałam o bluszczu albo hortensji pnącej.
Ale jeśli powojnik da radę w cieniu to pomysł jest trafiony w 10 !
Czy on musi mieć jakieś podpory albo kratkę ?
I dopiero na wiosnę bo od kwietnia wchodzi do mnie dekarz zrobić dach i dojść nie może. Dziękuję za słowa uznania ☺
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:42, 18 wrz 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Ty się nie smiej

Ok z brzozy się wytłumaczyłas, a co to za bylinki pod nimi rosną? Tworzysz nowe gatunki? Hahahahahahah

naturalistyczna łąkę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:54, 18 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Hahahahahahahahaha to są przemarzniete brzozy i pytanie czy będą miały jeszcze pokrój brzozy jak im stozek wzrostu wymarzony

Hahahahahahahhaha

Ty się nie smiej

Ok z brzozy się wytłumaczyłas, a co to za bylinki pod nimi rosną? Tworzysz nowe gatunki? Hahahahahahah
Mój ogród nad rzeką... 09:03, 18 wrz 2015

Do góry
Olka, ależ pięknie . Ogród dosłownie pięknieje w oczach, niesamowicie jest. Te brzozy tworzą niesamowity klimat i są takim szkieletem ogrodu. Miałam pisać, czy nie kusi Cię, żeby pod nimi biało obrzeżone hosty posadzić, ale widzę, że jakieś tam już rosną. Oluś, a może po drewutni puściłabyś biało kwitnący powojnik? Maria Curie no? Łanie wyglądałby na tle ciemnej drewutni, no i z pniami brzóz by się zgrywał. Naprawdę jest cudownie, miło spacerować. Więcej fot proszę, masz co pokazywać dziewczyno . Pozdrawiam .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:27, 17 wrz 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

a o co tu chodzi? Hmm chwasty i patyczaki czyżby nowa inspiracja

Hahahahahahahahaha to są przemarzniete brzozy i pytanie czy będą miały jeszcze pokrój brzozy jak im stozek wzrostu wymarzony

Hahahahahahahhaha
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:43, 17 wrz 2015

Do góry
To te brzozy co przemarzly im czubbki i odbilh dolnymi galazkami. Czy beda z nichbjeszcze drzewa czy dużo zabawy S kosztowały 5 zl wiec nie będę płakać. Ich siostra co nie przemarzly jest od nich już dwa razy wieksza.
W Kruklandii 16:49, 17 wrz 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Justynko super ta rabata wygląda.Ach...i te brzozy

Dzięki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:53, 17 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Brzozy Ci przemarzly ? Loj oby sie pozbieraly .....czekam ...... )))))

Tez zaczelam wolec cisy od bukszpanow bardziej

kochana to takie 1 m brzózki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies