Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod lasem 19:19, 21 paź 2024

Do góry
No, to u mnie w końcu jakieś się pokazały

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:07, 21 paź 2024

Do góry
Bateria pod oknem na srodku wanny, nie na srodku okna?

Ogród w malinówkach 18:30, 21 paź 2024

Do góry
Ambrowiec nr 1 (kolor jak u świdośliwy):

Ambrowiec nr 2 (kolor jak u trzmieliny oskrzydlonej)

Stanowisko i gleba mają jednak ma znaczenie. Który lepszy? Bo ja nie umiem wybrać

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:21, 21 paź 2024

Do góry
Na taczce

W trakcie

I posadzone

Ogród prawie wymarzony … 18:20, 21 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

No w sumie racja - tulipany ratują mój ogród a i wrzośce - mam nadzieję że w przyszłym roku zakwitną

Odnośnie sadzenia hort i traw- rabatę z ambrowcami robiłam w połowie listopada .
Jeśli to rośliny z donic to nawet i później można oczywiście aby zdążyć przed mrozem

Marcin moje ambrowce łapią kolory - dopiero

To jeszcze dość zielone. U nas przebarwione i liście już lecą. Ale i tak podobają mi się
Grzebiuszka ziemna 17:03, 21 paź 2024

Do góry
Dzisiejsza ofiara kotów :

Szkoda, bo to ryjówka, pożądana w ogrodzie ze względu na to, że odżywia się ślimakami, pędrakami itp , nie niszczy roślin w porównaniu do nornic, ale jak wpłynąć na kota, żeby rozróżniał gatunki?

A poniżej przyjemniejsza część natury, 21 październik i kilka truskawek Frigo kwitną jeszcze i mają sporo owocków Albion i Andreas:

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:02, 21 paź 2024

Do góry
Dzieki. Jeszcze jeden tylko zostal, w tym miejscu buahaha

Tu dziura po wykopanym miskancie

Magary Dramaty z Rabaty 16:00, 21 paź 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Juzia - espeszialy for ju - kaszubska myśl technologiczna w temacie bram drewnianych (a może jeszcze się komuś przyda)

Brama, wygląd od drogi, ale już teraz należy zwrócić uwagę na najważniejszy element - betonową "łapę", obitą blachą, element stabilizujący

Zamykanie górne:

Zamykanie dolne:

Łapa w zbliżeniu:

Mocowanie skrzydła po otwarciu:

Jakieś pytania?

OMG.
Nie no.... żadnych pytań.... wolę nie pytać, wolę nie robić

Ale brama jaka oryginalna!!!
Pięciolonia, klucz... i narzędzia ogrodowe?
A to jest rzeźbione w drewnie???

Ogrodowe wariacje 15:31, 21 paź 2024

Do góry
Laurowiśnie na tą chwilę nie powalają Podwiędnięte czubki, podlewam.
Bliskie odległości, jeszcze szansa na zmianę, albo może lepiej nie, bo całkiem klapną

Edit: Szaro buro i jakoś tak od początku mnie nie powaliły, a tak je chciałam. Liczę na przyszły sezon, mam nadzieję, że się polubimy
Ogrodowe wariacje 15:25, 21 paź 2024

Do góry
Hameln Gold dla Patrycji

Jommenik

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:13, 21 paź 2024

Do góry
Dużo symetrii się wkradło…oto pierwsza wersja.

Amanogawy posadzone co 2,5 metra, ich pnie otoczone Hameln Gold + zawilce białe. W dwóch przestrzeniach molinie o wysokości mniej więcej do ogrodzenia, a przy moliniach jeżówki z rozchodnikami.

Macie pomysł na inną wersję ułożenia lub zmiany roślin?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:05, 21 paź 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dostałam 2 rady dawno temu odnośnie odległości sadzenia plus czytałam w necie jak inni sadzą. Jedna z nich zakłądała nawet 1 m, inna 70-80 cm. Ci co posadzili co 50 cm mówili, że za gęsto. Zdecydowałam się na odstępy co 80 cm. My też ryzykujemy. Zobaczymy co będzie. Całej działki nie obsadziliśmy, więc w razie co nie będzie aż tak żal.

Ja mam co 40 cm najwyżej wysadzę co drugą
Co do Hameln Gold, mam u siebie i one są większe niż zakładałam, ale mają juz kilka lat.
W porównaniu ze zwykłą Hameln są podobne wzrostem u mnie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:48, 21 paź 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Widzę świeży żywopłot, masz dużo większe odległości od siebie niż ja posadziłam. Tak zalecają, aby odległości były spore. Ja z racji małej ilości i chęci szybkiego efektu posadziłam gęsto Tak mi radzono przy tego typu sadzonkach i moich założeniach, mam nadzieję, że nie będę przeklinać tych laurowiśni. Dużo osób na nie narzeka, ale sama się muszę przekonać

Dostałam 2 rady dawno temu odnośnie odległości sadzenia plus czytałam w necie jak inni sadzą. Jedna z nich zakłądała nawet 1 m, inna 70-80 cm. Ci co posadzili co 50 cm mówili, że za gęsto. Zdecydowałam się na odstępy co 80 cm. My też ryzykujemy. Zobaczymy co będzie. Całej działki nie obsadziliśmy, więc w razie co nie będzie aż tak żal.
Ogród prawie wymarzony … 13:14, 21 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dzisiejszy poranek ❤️

Przepięknie! Nieustannie!
Ogród prawie wymarzony … 12:57, 21 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dzisiejszy poranek ❤️

Jaki piękny oranżowy poranek, chyba za długo śpię
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:46, 21 paź 2024

Do góry
Udało się dziś posadzić połowę cebulek zaplanowanych w wąskich zanim dziecię straciło zapał i dało dyla.

Zrobiłam też zdjęcia omawianej rabaty. Jej długość to 8 metrów.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:42, 21 paź 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kupiłam latem promocyjne sadzonki hortensji Polar Bear. Czy to ta odmiana czy coś pomylone? Na liściach widać jakieś niedobory składników. Czy mogę je teraz czymś zasilić czy dopiero na wiosnę?

One chyba bardzie stożkowe są

Nie zasilaj
Posadź docelowo, podlej i przypadkiem nie obcinaj

Jezu czytam wybiórczo
Jak Ona już posadzona to zostaw ją w spokoju- zaraz zapadnie w sen
Ja swoje horty tnę już pod koniec lutego
Możesz pod koniec listopada sypnąć kulki ale ja pod horty ich nie będę dawała
- sypnę im w marcu zwykły nawóz do kwiatów a w sezonie podleje nawozem do hortek ( taki pomarańczowy)
Zieleń, drewno i antracyt 11:36, 21 paź 2024

Do góry
Opróżniłam donice po zewnętrznych pomidorach i ostrych papryczkach(zostały jeszcze donice w szklarni ). W przyszłym roku ostrych już wysiewać nie będę, prócz super ładnych od Ewy

Udało mi się posadzić prawie wszystkie zadołowane róże.
Przeraziła mnie suchość ziemi... Całe szczęście zaplanowałam na tej rabacie resztę wypełnień bardziej suszoznośnych.

Na koniec wygrabiłam 4 taczki orzechowych liści. Chciałam zrobić zdjęcie przed i po, ale ciemno się zrobiło W planach miałam nie ruszać w tym roku w ogóle liści na rabacie tylko na ścieżce, ale bez tego nie miałam szans wyzbierać orzechów - a konkurencja nie próżnowała Na dole towarzyszył mi największy fan włoskich Wyszukiwał je spod liściastej kołderki jak trufli Za to nad głową, szalał dzięcioł. Pierwszy raz widziałam, jak zrywa z drzewa orzechy, które nie zdążyły spaść i z nimi odlatuje. Wracał po kolejne kilka razy. Niestety zdjęcie nie zdążyłam mu zrobić.

Dzisiaj w ogród ruszył mężaty, murawa w końcu doczeka się strzyżenia

Z ciekawostek wstawię jeszcze zdjęcie kosmosa giganta. Okazało się, że
kwiaty sięgały mu 2,5m
Ogród prawie wymarzony … 11:24, 21 paź 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)

Tak - już trzeci raz tak sadzę
Robię dziurki w tych „ siedziskach” wkładam cebulki dociskam do ziemi i voilá

Tu z ubiegłorocznej wiosny bo w tym roku zjadły mi je norniczki

Zieleń, drewno i antracyt 11:09, 21 paź 2024

Do góry
Weekend był cudny pogodowo i pracowity ogrodowo
Rozpoczęłam jesienne porządki w skrzyniach warzywnych. Wycięłam fenkułowy las i kosmosy. Wywiozłam tego dobra 2 tyczki, 2 kolejne z nadmiarem zielonej materii trafiły do kompostownika. Resztę ogarnę jak w końcu wykopię buraki...oby w tym tygodniu. A zostało tego ogarniania całkiem sporo. Chciałam skrzynie kartonami przykryć, ale na razie jeszcze sporo zielonego z niej zjadamy. Może to jednak nie będzie dobre rozwiązanie...zobaczymy.
W każdym razie po wycięciu wyższego piętra odzyskałam ładny widok na wiejską
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies