Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 19:22, 15 cze 2025

Lawenda kwitnie. Motyli mało, chyba pogoda je wybiła

Cale cztery figi. Z drugiej strony poobijane od gradu

Kontonaogrod 19:55, 15 cze 2025

Tunel skończony- ogarnianie na trzy cztery tygodnie gotowe. Liście wycięte, chwasty wyrwane, całość podlana.
Pół igloo to samo, w drugiej połowie rosną ziemniaki które wykopiemy jak zjemy młode kupione wczoraj.

Jutro praca a potem mamy urlop jupi

Do zrobienia pergola dla pszczół (skręcenie, pomalowanie, ustawienie). Włóknina na skarpy z boku domu i za nim. Chwasty. Układanie kamieni na skarpach. Jeśli Mateusz zrobi jeszcze trochę ocieplenia i opróżnimy garaż z wełny, pomalujemy w nim ściany.
Polon 21:15, 15 cze 2025

Płytki - jodełka rewelacyjne, coś mi się wydaje, że każdy kto przyjdzie będzie macać, bo nie uwierzą, że to nie drewno

A na piętrze to nie kładliście tych kolorowych płytek? Te kolorowe też ekstra, wydaje mi się, że z czarnymi będą wyglądać za… no super po prostu
Kontonaogrod 21:19, 15 cze 2025

Kolorowe płytki na półpiętrze i w dużej łazience. I pewnie w małej też, jak wystarczy.

Jodełka na zdjęciu wygląda bardziej jak drewno niż na żywo. Myślę nikt macać nie będzie ale pierwsze wrażenie jest “drewniane”, chyba parkietu bym nie zrobiła, bo lubię mieć luz i nie świrować jak się woda z psiej miski wyleje czy ze spodka pod doniczką z kwiatkiem.

Byle nas ta wykończeniowa nie wykończyła i będzie ok cmokam!
Kontonaogrod 12:37, 16 cze 2025

Coraz więcej jodełki

I wełny na suficie

Konieczki 13:42, 16 cze 2025

Prawie jak dziennik na Muratorze... Ale ogrodowo też jest
Ja uwielbiam takie tematy
Kontonaogrod 13:52, 16 cze 2025

Nie chce mi się robić dziennika na Muratorze, miałam z pierwszym domem Za dużo ludzi pytających o szczegóły i nikt się nie zna bo wszyscy budują pierwszy raz (i ostatni) chyba jestem jedną z niewielu nienormalnych buahahaha budujących więcej niż raz

Dzieje się, to cykam i wrzucam tu. Sama mogę zobaczyć większe zdjęcia na komputerze niż na komórce hihi

Na środę mam umówionego pana Mirka z koparką i pana Cześka z transportem kamienia. Będziemy robić miejsce pod panele fotowoltaiczne (zapłaciłam zaliczkę, realizacja za 2 tygodnie) - 18 paneli na stojaku na gruncie, 2 rzędy po 9 sztuk. Zrobimy też miejsce pod pszczoły (włóknina i żwir na nią), potem 4 nogi i pergola - zadaszenie nad ule. I fundamenty pod zamówioną szklarnię.

Panele będą na skarpie którą planowałam obłożyć kamieniem skarpowym, ale wystarczy sama włóknina (a głazy by przeszkadzały w zakotwieniu stelaża) - więc pan Mirek żeby je przewieźć i obłożyć mniejszą skarpę za domem

Pewnie jeszcze poproszę go o rozwiezienie wiórków drzewnych bliżej roślin - żebym miała miej wożenia taczką. Przekopanie pod rurę z odprowadzeniem wody z przyszłej oczyszczalni i doprowadzenie prądu do szklarni.

M zamówił pompę solarną do oczka i małże filtrujące. Zachmurzyło się, ciekawe czy będzie lało - a Młoda w Energylandii dzisiaj. Może wytrzyma?

Umywalka przyszła do naszej łazienki, jeszcze jedna potrzebna, ale to jak powiesimy te - bo zgłupiałam gdzie co ma iść i czy się zmieści.