Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 09:28, 12 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To rudbekie to jest gatunek jak na fiszce są różne kolory

I na koniec kolorowo

Śliczne te ciemne rudbekie.
Moja ciemna niestety nie przezimowala
Moja działka na Dębowym Lesie 08:57, 12 lip 2019

Do góry
U mnie nie ma tyle kwiatów. Teraz czekam na hirtensje
Lilie u mnie zawsze spóźnione wszędzie przekwitają a u mnie zaczynają kwitnac taki to klimat mam. Teraz noce zimne.
Ani byłam wczoraj i guzik napadało podlewalam.

Ptasi gaj 08:52, 12 lip 2019

Do góry
Kasiu dzisiaj się dowiem
Bluszcze puściłam tylko na sosnach i 2 metasekwojach.
Ptasi gaj 23:49, 11 lip 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Oglądałam fotki cudownie u Ciebie nie widać suszy w ogrodzie

Bożenka bo podlewamy.
W Wawie lało i to sporo a kilka kilometrów od Wawy nie widać deszczu.
Pojechaliśmy dzisiaj myślę pochodzę nie trzeba podlewać atu guzik

Mam postawione wiadro miarkę ile na padało a w wiadrze sucho.
Ptasi gaj 23:45, 11 lip 2019

Do góry
Aniu nic nie wiem o szkodliwości. Na działkę jadę przez Konstancin, Zalesie rosną tam stare sosny olbrzymie i też są porośnięte bluszczem zimozielonym. Bluszcz aby się wspiąć na sosnę o wys ok 25 m musi długo rosnąć i nie widać aby sosna coś szkodziło.

Słyszałam też że bluszcze na domach są nie wskazane a to nieprawda.

Ja specjalnie bluszcz zimozielony posadziłam pod sekwojami w lecie piękne igliwie a w zimie Łyse. Chce aby zima były zielone.
Ptasi gaj 23:27, 11 lip 2019

Do góry
Jeszcze inne

Bardzo podobają mi się drzewa porośnięte bluszczem, też takie chciałabym mieć! Podobno jednak, to szkodzi drzewom! Co myślisz na ten temat?
Ptasi gaj 23:18, 11 lip 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:14, 11 lip 2019

Do góry
Jeszcze inne

Ptasi gaj 23:09, 11 lip 2019

Do góry
Byłam dzisiaj na działce u mnie nie padało. Dalej sucho można się załamać.
Podlewalam.

Fotki dla Anki ten mniejszy kosztował 89 zł a wyższy w zeszłym roku 289 zł zmetek

Mirkowy ogród (początki) 20:35, 11 lip 2019

Do góry
Też się cieszę niech pada. Myśmy podlewali brzozy to pijawki wypijały wszystko dokoła a korzenie mają szeroko od pnia.
Inne rośliny usychaly.
W tym roku wszystkie rośliny mają ładne przyrosty. Patrzę na twojego Serba to ten rozłożysty ma piękny przyrost o ile się nie mylę to drugi rok w tym miejscu rośna. Teraz będą śmigać.
Elu tak serby tu rosną 2 sezon.W tym roku ładnie przyrosły.
Co do brzuzek to będę je wykopywać za rabatą trawiastą bo mi wodę z rabaty wypijają ,posadzę na ich miejsce brabanty.
Tu po prawej stronie za trawami mam brzozy.

jutro zrobię lepsze zdjęcie
Ostnica - Stipa 23:10, 10 lip 2019

Do góry
Kiedyś czesałam i rzeczywiście są nasionka wyglądają jak plemniki tylko w dużym pomniejszeniu. Zasiałam i stipy wyrosły i mam swoje.
Jak czytam na forum wysiewają się same i wszędzie to problem u niektórych.

U mnie też już stipy przekwitły, ale trzeba by spróbować wyczesać i zobaczyć, czy ziarenka sa twarde czy nie.
Chwasty w trawniku 23:04, 10 lip 2019

Do góry
Zanim o coś zapytacie czy pokażecie fotki sprawdzajcie kilka stron wstecz. Chwastnica tutaj na tym wątku jest szeroko komentowana więc porady można otrzymać od zaraz.

Przede wszystkim chwastnicę najlepiej wycinać czy wyciągać z korzeniem razem z kwiatostanami bo się rozsiewa. Na kompost się nie nadaje trzeba ją najlepiej wysuszyć na jakiejś folii i później spalić.

Drugi ratunek to preparat "puma" ale można uszkodzić niektóre trawy też nie zawsze działa. Trzeba by było pędzelkiem "chwastnicę" pomalować. Albo nałożyć na gumowa rękawicę nałożyć bawełnianą maczać w płynie i "głaskać" chwastnicę.
Paradise czyli mój kawałek raju 22:49, 10 lip 2019

Do góry
Ten tata to duży worek ma z kasą - daje ci kart blanche z zakupami. Ładne zakupki. tak jak Kasia napisała New dawn szybko rośnie i cały sezon kwitnie też szybko zrzuca kwiaty ale szybko zawiązuje nowe więc cały czas ma kwiaty. Posadź ją tak aby ci nie zaśmiecała za bardzo najlepiej w trawie.

Błękitny anioł bardzo ładny powojnik mam go 2 sezon już się dosyć dobrze rozrósł, ale powojniki to dopiero po 3 roku dają czadu. Jesienią przysyp mu korzenie (kopczyk) kompostem lub obornikiem jak masz dostęp. Na wiosnę go trzeba przyciąć na wys. ok. 30 cm ładnie się rozkrzewi.

Ciemna lilia bardzo ładna może znasz nazwę.
Ptasi gaj 22:16, 10 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajnie masz Elu,ze więcej deszczu popadało u ciebie. U mnie tylko w nocy trochę. Ech i dalej sucho.
Ładne te cieniste zakątki. Dobrze widzę ?Świecznika tam kwitnie ?Czy cos innego ??

Tak Aniu to świecznica. Fotki nie oddają tego co tam jest w tym zakątku jak się wejdzie to ma się wrażenie jak by to dżungla była. Na ziemi płoży się bluszcz który już wrasta na drzewa. Bo sąsiedzi za tzw. szmatą którą siatkę zasłoniłam też mają sosny i brzozy więc widok bardzo ładny. Chciałam aby bluszcz obrósł drzewa ten zimozielony, ale nie wychodzi mu muszę drabinki dać. Winorośl za to rośnie aż do czubków sosny.

Jestem dzisiaj tak zmęczona, padam siędzę przed stacjonarnym i oczy mi się zamykają (spada ciśnienie).

Troche popadało, ąle to wciaż za mało 2 dni słońca i znowu susza. Przechodza chmury dzisiaj rano ładnie lunęło. Zawsze to coś i mniej podlewania.
Ptasi gaj 21:56, 10 lip 2019

Do góry
To rudbekie to jest gatunek jak na fiszce są różne kolory

I na koniec kolorowo

Ptasi gaj 21:49, 10 lip 2019

Do góry
Kasiu byłam i zrobilam fotki w szkółce więc najpierw tawuła arendsa

Zobacz jak się liscie przebarwiają nie znam nazwy bo nie pytałam chmura nadchodziła więc zamykałam w stronę domu dowiem się.

Ptasi gaj 14:26, 10 lip 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Przepiękne te 2 zdjęcia z lasku. Zapiszę sobie na pintereście jeśli pozwolisz
Mam u siebie takie miejsce, gdzie powoli dosadzam różne rośliny do cienia. Dawno juz wpadłam na pomysł lasku i powoli, bo musiały drzewa urosnąć realizuję. Myślę, że jesienią już będzie widać efekty Ale Astilbe tam nie sadziłam, a widzę, że to ładnie wygląda

Dziewczyny, jak wczoraj koło południa zaczęło padać (Ela, napisałam ci), lekki deszczyk, tak po pół godziny i przerwa 10-15 min, to padało do wieczora. Po zmroku zaczęło mocniej i dłużej, aż w końcu ze 20 minut lało pokaźnie. W nocy też padało. Jest na razie pochmurno i wszystko wilgotne, chociaż już po 10 rano. Oby tak dalej.

Kasiu tawuły bardzo ładnie wyglądają różowe rozjaśniają kat trzeba posadzić w kepie. Wczoraj widziałam bardzo piękne u sąsiada w szkółce takiego jeszcze nie widziałam i dopiero teraz zaczyna kwitnac. Może wyjdę wcześniej i zrobię trochę fotek to pokaże.
Nakupilam żurawek nie mogę już nic kupować bo mnie eM z domu wyrzuci. Teraz muszę to przewieźć Matko jak ja to zrobię. Zapisuj.

Popadało trochę dzisiaj też i się cieszę
Ptasi gaj 14:17, 10 lip 2019

Do góry
Też ten zakątek bardzo lubie odkąd został zrobiony. Tyle lat miałam tam duży bałagan. Składowisko chwastów po pieleniu, trawa po koszeniu, patyki przemielone brzozy, sosem igliwia, liście brzozy.
Jesienią 2017 r. Ostatnie liście brzozy wysypał zrobiłam dołek w ziemi i powoli przesypywalam mieszając wszystko. Wczesna wiosns przerobiłam jeszcze raz z ziemią i workami kory. Zrobiła się sterta no i później sądziła.
Irenka mówiła co posadzić i tak powstał taki kącik cienisty.
Bluszcze były wcześniej ok 6 lat. Bardzo źle rosły podlałam gnojówka z obornika i się zaczęło. Pną się po drzewach tak jak chciałam stertę z nasadzeniami też okrywają.

Damian juki jak wszystkie rośliny mają swoje chory. W tym roku kwitną przepięknie w zeszłym roku ani jedna nie zakwitła zdarzyło się to pierwszy raz u mnie

Ta roślina to świecznika są o zielonych liściach i czekoladowycj
O czekoladowych pachnie trzeba je sadzić w cieniu.
Ptasi gaj 08:30, 10 lip 2019

Do góry

To jest to tło teraz jeszcze ładniejsze.

Ale tu pięknie
Takiego cienistego zakątka mi właśnie brakuje
Ptasi gaj 08:22, 10 lip 2019

Do góry

Jest to róża bezimienna jedną z pierwszych u mnie przesadzana kilka razy. Tło jest naturalne.
Tygrysia to młoda lilia w tym roku posadzona. Też kocimiętki ścięłam mam ich sporo.
Dąb błotny to przepiękne drzewo. Liście ma takie jak widzisz na fotce błyszczące lekko tlustawe. Deby nie chorują mam je drugi rok. Inne drzewa mają w tym różne plagi te nie mają żadnego grzyba ani robactwa.
Podlewam je raz na tydzień jedno wiadro pod drzewko i tyle.
No choina kanadyjska, metasekwoja też potrzebują dużo wilgoci, ale nie specjalnie je traktuje.

To jest to tło teraz jeszcze ładniejsze.

Dziękuję za info o dębie. Zdjęcia Twojego lasku cudne, masz tam sosny chyba, mają korzeń palowy więc pod nimi może coś rosnąć, ja mam brzozy ,modrzewie i świerki, jedno i drugie płytko się korzeni, ale też obsadzam i podlewam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies