Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:38, 27 lut 2014

Do góry
No, wiedziałam, że u Ani Monte pączki jeszcze zastanę
Chętnie się poczęstuję, bo to pierwszy dzisiaj.
Pychotka
Ogród u stóp klasztoru 22:35, 27 lut 2014

Do góry
Zaraza to pisałam ja, Ewka pisała, że wiosna

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:33, 27 lut 2014

Do góry
A które zamówiłaś?
A miało być tak pięknie.... 21:44, 27 lut 2014

Do góry
Nosi Cię?
U mnie co noc poniżej zera, aż do niedzieli ma tak być.
Ja poczekam ...z tymi, co ich jeszcze nie ciachnęłam.
Żywopłotki cisowe. 21:30, 27 lut 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Haniu, prosisz o radę, ale jakoś dziwnie widać w tym programie, jakoś wielkie i płaskie obszary.
Nie umiem sobie tego zwizualizować.

Tess, jak rozbiorą szkl. zrobię zdjęcia terenu.
W tym projekcie wymiary działki oznaczone są dobrze, ale wychodzi wszystko mało rzeczywiste. Drzewa też określam w/g wymiarów a nie są realne.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:06, 27 lut 2014

Do góry
Promanal wycofali? Pojęcia nie miałam.
Ogród u stóp klasztoru 21:03, 27 lut 2014

Do góry
Alinko, widziałam że przedogródek na tapecie.
Wszyscy niemal jakieś rewolucje planują.
Zaraza jakaś, czy co?
Co z tym ogródeczkiem począć 20:24, 27 lut 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Nie ma? Coś z nim zrobiła?
Ale zatem to mus, żeby był

No nie ma
Jako że nie wiedziałam do końca co zrobię na bukszpanowej ,to bukszpan przesadziłam na różankę i kwadracik z tuja na pniu .Ale posadzę tam bukszpan bo ładnie tam wygląda i będzie typowo zimozielona rabata
Żywopłotki cisowe. 20:20, 27 lut 2014

Do góry
Haniu, prosisz o radę, ale jakoś dziwnie widać w tym programie, jakoś wielkie i płaskie obszary.
Nie umiem sobie tego zwizualizować.
Co z tym ogródeczkiem począć 20:15, 27 lut 2014

Do góry
Nie ma? Coś z nim zrobiła?
Ale zatem to mus, żeby był
Ogród niby nowoczesny ale... 20:05, 27 lut 2014

Do góry
Przylazłam zobaczyć, co podziałałaś w ogrodzie, a tu jedynie protest song awatarkowy.
Pieniński zakątek 20:01, 27 lut 2014

Do góry
ale tam macie cudne widoki!
Już się cieszę, bo zaplanowałam, że w czerwcu albo we wrześniu jadę w Pieniny.
Buziam
Co z tym ogródeczkiem począć 19:59, 27 lut 2014

Do góry
Deszczułki popielate to bardzo dobry pomysł.
Oczywiście, że bukszpan nie zmieści się od strony drzwi.
Ale wystarczy że żywopłocik przedłużysz, to od strony domu już nie będzie widać studni.
Pszczelarnia 19:52, 27 lut 2014

Do góry
Oj, przykro mi
Trzymam kciuki za ten drugi.
Co z tym ogródeczkiem począć 23:12, 26 lut 2014

Do góry
Jakim cudem dziś doszły, jak niedawno były 300 km od Ciebie?
Fajnie, że nareszcie są.

Kółko by nie pasowało.
Zywopłocik oczywiście wysokości na tyle, aby nie przeszkadzał w pobieraniu wody.

ewa004 napisał(a)

Patrze na to zdjęcie i myślę sobie czy nie ładniej by wygladało jak by ta studnia i ewentualnie ściana była z takich samych deseczek jak płot .To jest jak by na jednej linii wzroku ......czy już przesadzam ???

Przesadzasz. W tych deseczkach jest to "coś", co powoduje, że są ciekawe. W deskach nie ma nic. Zresztą uważam, że sprawa ew. deseczek jest nadal do rozważenia - mnie w tym miejscu wcale, ale to wcale nie pasują. Są rzeczywiście fajne, ale może znajdziesz im inne miejsce?
Zaczątek ogrodu 21:33, 26 lut 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Asiek, nie fochaj się
Zaglądamy, tylko nie zawsze ślad się zostawia.
Ja się nie wychylam, bo na projektowaniu się nie znam.
Widziałam, że Agnieszka z Jurajskiego dzielnie Ci pomaga.
Bardzo ładne propozycje Ci przedstawiła.
Szczególnie ta z łezką mnie urzekła.
Nie podobają Ci się?
Buziam

Dziękuje Teresko. Oczywiście, że mi się podoba Agnieszka bardzo się mną zajęła Chwała jej za to.
Ogród w lesie 20:23, 26 lut 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Aga, wyjdź z tego projektowania, żeby częściej Cię widzieć i odwiedzać

Postulat popieram.
Napisałam u siebie o cisach.
Buziaki
W Gąszczu u Tess 20:01, 26 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Czekamy Tesiu na sprawozdanie z prac w ogrodzie

Raportuję.

1. Wygrabiłam dokładnie trawnik. U siebie i w ogródku który był ogródkiem Babci Danusi. U siebie już drugi raz.
Niech nikt nie wierzy, że drzewa liściaste śmiecą. Prawdziwe śmieciuchy to tuje. Podkrzesane tuje.

2. Potraktowałam cisy i bukszpany Promanalem. A, i conikę też. Muszę pamiętać, żeby w przyszłym roku kupić większe opakowanie - 250 ml to za mało. Nie wystarczyło na rozczochrańca rosnącego w przedogródku Babci Danusi.

3. Poekperymentowałam z sadzonkami cisa i bukszpana Poważnie. Zrobiłam sadzonki. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie.

4. Zrobiłam sadzonki werbeny. Goopia, wsadziłam do doniczek. Dopiero później zobaczyłam u Małej Mi, że świetnie ukorzenia się w wodzie.

5. Podkrzesałam jeszcze wyżej dwie tuje złociste. Tę przy ogrodzeniu i tę w środku rabatki niezapomnajkowo-andzeikowej. Na marginesie - tulipany już wychodzą.

6. Rozgarnęłam kopczyki hortkom bukietowym. Za wcześnie chyba, sądząc po obecnych temperaturach.
Dziś rano było -4, a teraz jest już -1. Chwilowa przerwa w pisaniu niniejszego postu spowodowana była tą temperaturą - pobiegłam okryć roślinki. Od kilku dni tak latam - wieczorem okrywam, rano odkrywam.

I najważniejsze -

7. kupiłam maty wiklinowe i przyczepiliśmy je do ogrodzenia od strony sąsiada. Widzieliście już je na zdjęciach. I moim zdaniem to dzięki matom ogród wydaje się czyściutki i uporządkowany. Zakryły niezbyt ładną przestrzeń za ogrodzeniem.
I o dziwo, sprawiły, że ogród optycznie wydaje się szerszy.

edytuję, bo zapomniałam napisać, że:

8. umyłam kule

9. podlałam powojniki miksturą Alinki,

10. posiałam werbenę - już wschodzi,

11. zazdraszczając posiadaczom niewątpliwej ozdoby ogrodu jaką jest drewutnia, a w zasadzie ułożone w niej drewno, zrobiłam u siebie swoistą namiastkę - ułożyłam z drewna "ściankę przy pergoli. Całkiem fajnie wygląda, naszym zdaniem.

W Gąszczu u Tess 19:53, 26 lut 2014

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)

Tess, jakiego cisa masz u siebie?

Mam różne.
W przedogródku mam Taxus baccata. Szybko przyrasta, i lubię kolor jego nowych przyrostów - brązowawy.
Na rabacie z trawkami mam Hicksi. Posadzony dopiero w ubiegłym roku jesienią, więc na razie nie wiem, jak szybko rośnie (u szkółkarzy czytałam, że szybko, w 10 lat osiąga 2 metry)
Przyrosty ma jasnozielone, dlatego zabrałam w przedogródka wcześniej tam rosnący jeden egzemplarz, bo optycznie kłócił się z baccatami.

Mam też kilka siewek.

A nawet jeden egzemplarz Fastigiaty. Pomyłkowo zakupiony
W Gąszczu u Tess 19:44, 26 lut 2014

Do góry
Fotek nadal niet. Upredzam od razu

Agnieszko Jurajska - ja też zwolniłam. To znaczy podziałałam ogrodowo, ale nic nie tnę.

Kasieńko - fajnie, że znowu jesteś, bo też tęskniłam.

Haniu - zdrówko wróci, bo musi wrócić. I wówczas budki zrobisz.

Asiek (podwójny)

Boćku Kasiu już wiem, bo zaglądałam do Ciebie, że już jednak trawki pocięłaś. Po zielonym już Wegetacja ruszyła z kopyta. Normalnie nienormalne.

Madżen, działałam, aż do nocy

Ula, masz rację - zimozielone są niezastąpione w ogrodzie. Dopiero na O. to odkryłam i je wprowadzam do ogrodu.

Irenko, Vivo, Bawarko, Magdo - buziaczki ślę

A Agentka czego się tak dziwuje? No w ogrodzie, a co nie wolno?

Bawarko nie ma fotek. Będzie opisówka W opuchlakach byłam, ale tam jakieś łamigłówki rozwiązywać każą... Za trudne dla posiadaczki szarej komórki jedynaczki

Motylku, no jakiegoś wiosennego speeda dostałam. Ale zwolniłam, bo u mnie znowu zimno. Wiosna się waha...

Beatko - to duża zasługa zimozielonych i odrobinę biżuterii ogrodowej I czegoś jeszcze, z czego chyba nikt z zaglądających nie zdaje sobie sprawy... O tym potem.

No, nareszcie ktoś, kto ze zrozumieniem przyjął fakt braku innych zdjęć, niż niedawno przecież pokazane Dzięki, Aguś, mamo pięknej Igi

Bogusiu, odpozdrawiam

Dziękuję za to, że zaglądacie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies