Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 22:55, 28 lut 2014

Magda70 napisał(a)
O jaka pracowita pszczółka z Ciebie...no, no...brawo

Siem proszę nie naśmiewać.
Mam tylko weekendy na pracę w ogrodzie, więcej nie dałam rady zrobić

gusiarz napisał(a)
Tesiu... otworzyłam stronkę i patrzę punkt po puncie i wciąż kolejny punkt i kolejny i końca nie widzę... aż sie za głowę złapałam, bo ja zdecydowanie spokojniej działam... bo wciąż coś innego niż ogród wychodzi... a to trzeba przy lekcjach pomóc, a to zawieźć poopska moje na zajęcia dodatkowe... i tak w koło Wojtek .
Ja jeszcze nie pryskałam promanalem... czas najwyższy się wziąć za to. Odgrzebałam z suchalców jedną taka rabatę przy klonie... i dumam co posadzić zamiast bodziszków... bo one ładne są tylko miesiąc a potem szpecą .... może bergenię...

Poopska to latorośle?
Bergenia to niezły pomysł, bo zimozielona jest.

Kindzia napisał(a)
Matko! Kobieto! Kawał roboty odwaliłaś.
Moje bukietowe też odgrzebane, dadzą radę.
Jutro chcę róże odgrzebać.

Pewnie że dadzą radę, mrozy w nocy u mnie nieduże, do -3.

as226 napisał(a)

Teresko rozległe to Twoje sprawozdanie

O, kolejna siem naśmiewa
A co, ma się w końcu tę wprawę w pisaniu rozległych sprawozdań z działań niewielkich tudzież dokonań nieistotnych

JoannA napisał(a)

Tesiu, ogrom pracy, podziwiam. A powiedz mi jakie rośliny tak okrywasz i odkrywasz?
U mnie cału czas zimnica, rano-4, a później po południu też ziąb aż mi sie nie chce do ogrodu wychodzić.
Jednak poczekam na ocieplenie, sprawdzałam 16-dniową, następny tydzień nie napawa optymizmem, ale później to już prawdziwa wiosna z temp. ok. +20. Oby się sprawdziła

Asiu, przyznaję, że to moje okrywanie takie nieco na wyrost jest, bo mróz w nocy niezbyt duży, ale na zimne dmucham Okrywam hortensje ogrodowe, lawendę oraz ciemierniki w donicach. Choć tych rosnących w gruncie nie okrywam (ot, logika) Ale te w donicach niedawno dopiero wyniosłam do ogrodu, całą zimę były w domu, na chłodnej klatce schodowej, gdzie teraz było im już za ciepło.
Ja się cieszę, że wiosna trochę przystopowała.

monteverde napisał(a)

Ale z Ciebie pracusia już porobiłaś sadzonki cisów i bukszpanów? a można zobaczyć jak duże szczególnie cisa? powojniki też podlane? moje jeszcze pod kopczykami, a bukietówkom nie daję kopców po wycięciu gruszy ledwie łażę nawet ciężko mi siedzieć, musiało mnie zawiać, robótka musi poczekać

Oj Aniu, i po co było się tak forsować?
Postaram się jutro zrobić zdjęcia sadzonek cisów. Dotychczas robiłam malutkie (10 centymetrowe a nawet mniejsze), bo miałam tylko ścinki z cięcia, ale teraz zdobyłam trochę większe.
A ja hortensjom (zarówno ogrodowym jak i bukietowym) robię kopczyki z kompostu trochę dla ciepełka a trochę dla papu - bo to straszne żarłoki są.

Macham wszystkim Miłym Gościom
Kindzia 20:25, 01 mar 2014

Zaraziłam się i dzisiaj też sprawozdanie zrobiłam...nie tak długie było, ale się trza pochwalić przecież

Moje powojniki też rozgrzebane, liściorki już mają...

Brzoza przegrała...Ale za głos dziękuję

Buziolek
Madzenka 21:17, 01 mar 2014

Tesiu a fotki bendom?
Nadrobiłam zaleglości z ubieglego tygodnia. Za sprawdozdanie uniżenie dziękuję, całkowicie ustatysfakcjonowana
Mala_Mi 21:50, 01 mar 2014

Tesiu... poczytam jutro.. ale zostawiam wątek otwarty.... by nie umknął
Rench 22:55, 01 mar 2014

Tess napisał(a)

Raportuję.

1. Wygrabiłam dokładnie trawnik. U siebie i w ogródku który był ogródkiem Babci Danusi. U siebie już drugi raz.
Niech nikt nie wierzy, że drzewa liściaste śmiecą. Prawdziwe śmieciuchy to tuje. Podkrzesane tuje.

2. Potraktowałam cisy i bukszpany Promanalem. A, i conikę też. Muszę pamiętać, żeby w przyszłym roku kupić większe opakowanie - 250 ml to za mało. Nie wystarczyło na rozczochrańca rosnącego w przedogródku Babci Danusi.

3. Poekperymentowałam z sadzonkami cisa i bukszpana Poważnie. Zrobiłam sadzonki. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie.

4. Zrobiłam sadzonki werbeny. Goopia, wsadziłam do doniczek. Dopiero później zobaczyłam u Małej Mi, że świetnie ukorzenia się w wodzie.

5. Podkrzesałam jeszcze wyżej dwie tuje złociste. Tę przy ogrodzeniu i tę w środku rabatki niezapomnajkowo-andzeikowej. Na marginesie - tulipany już wychodzą.

6. Rozgarnęłam kopczyki hortkom bukietowym. Za wcześnie chyba, sądząc po obecnych temperaturach.
Dziś rano było -4, a teraz jest już -1. Chwilowa przerwa w pisaniu niniejszego postu spowodowana była tą temperaturą - pobiegłam okryć roślinki. Od kilku dni tak latam - wieczorem okrywam, rano odkrywam.

I najważniejsze -

7. kupiłam maty wiklinowe i przyczepiliśmy je do ogrodzenia od strony sąsiada. Widzieliście już je na zdjęciach. I moim zdaniem to dzięki matom ogród wydaje się czyściutki i uporządkowany. Zakryły niezbyt ładną przestrzeń za ogrodzeniem.
I o dziwo, sprawiły, że ogród optycznie wydaje się szerszy.

edytuję, bo zapomniałam napisać, że:

8. umyłam kule

9. podlałam powojniki miksturą Alinki,

10. posiałam werbenę - już wschodzi,

11. zazdraszczając posiadaczom niewątpliwej ozdoby ogrodu jaką jest drewutnia, a w zasadzie ułożone w niej drewno, zrobiłam u siebie swoistą namiastkę - ułożyłam z drewna "ściankę przy pergoli. Całkiem fajnie wygląda, naszym zdaniem.

Ciebie to dopiero nosi
Mala_Mi 09:10, 02 mar 2014

Poczytałam.... tylko dlaczego tak mało fotek
gusiarz 19:11, 03 mar 2014

Tesiu o dzieci mi chodziło
I co... posialas czosnki? Nie opisałam dokładnie jak i co, bo dopiero próbuje z siania mieć cebulowe. Czy się uda nie wiem... Podobno będą kwiaty za cztery lata...
Kindzia 20:08, 03 mar 2014

Jumanji wielka za 10 lat będzie Tessiu, sąsiada i moje tuje mi wywali Dumam sobie powolutku nad ścieżką do mojego przyszłego śmietnika, teraz to taka zagroda, że niektórzy myślą na wsi, że psa tam będę trzymać...psa!!! Czujesz to? Za kratkami...Tam ze trzy bym mogła sobie posadzić...takie bielutkie...

A na zdjęcia też nadzieję miałam...
Bogdzia 20:14, 03 mar 2014

Ale pracuś z Ciebie , mnóstwo tych punktów.Pozdrawiam.
grembosia 23:00, 03 mar 2014

Pozdrawiam serdecznie bardzo pracowitą ogrodniczkę.