Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 16:02, 02 lip 2021

Do góry
Basiu, niewiele straciłas, u mnie nic nowego, ale miło, że jesteś. Zdrowia dla Ciebie i rodziny życzę.

Częstuj się.

Zieleń, drewno i antracyt 16:02, 02 lip 2021

Do góry
Yenna napisał(a)

Ale Ci zarasta przy tym oczku już!

I pięknie dalie kwitną

Celowo wybierałam koło oczka szybko rosnące rośliny. Najlepiej się teraz spisują odmianowe mięty i werbena cytrynowa. Przy okazji wykorzystuję je do napojów
Dalie bardzo miło mnie zaskoczyły. To kolejna moja ulubiona W przyszłym roku muszę jej w nogi dać te miniaturowe łososiowy cynie(jedna się pomarańczowa trafiła). Na żywo mają przyjemnie delikatny kolor.
Ogród z koniczynką 16:00, 02 lip 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)

Rzeczywiście masz festiwal różany, pięknie i bardzo obficie kwitną. Ten różany łuk wspaniały.
Bardzo ładne szałwie, powojniki i rojniki, super.
No i oczywiście koniczynka dla owadów, świetna sprawa.
Sezon 2017 u Hanusi 15:57, 02 lip 2021

Do góry
Cieszę się, Izabelko. Ja Ciebie na FB serduszkami obdarzam. W poniedzuiałek idę na pocztę. Mam zaległości w wysyłkach. Dziś pada deszcz u mnie, nawet ogród czeka.

Masz fajny sposób na mycie talerzy, nie ma to jak reklama. Pomysłowa.

Jak byłam mała, to mama mi mówiła taki wierszyk:

Przyleciał gołąbek na wysoki dąbek, zajrzał do Hanusi, czy u niej porządek.
A u tej Hanusi, pieski łyżki myją, a miski pod ławą zarosły murawą.

Pozdrawiam, w murawie najbardziej czekam na małe kaczuszki. U Ciebie!

Zieleń, drewno i antracyt 15:56, 02 lip 2021

Do góry
frezja napisał(a)

Piękności Ascot urocza, moja jeszcze młoda ale już pokazuje na co ją stać. Ciekawa jestem, co z moim Chopinem..jutro szukam
W kilku krzaczkach nie mam kartek..

Moja Ascot też młoda, ale już się chyba zadomowiła.
Chopiny lubię za elegancję i bezproblemowość, chociaż tegoroczny mróz skosił je prawie do zera. Z kwitnieniem tym roku nie za bardzo chciały czekać na białe lilie.

Za to przepiękne lilie od Helen już rozpoczynają Muszę je tylko przesadzić bardziej na prawo, bo odcieniem nie zgrywają się z Louise Odier. Z buraczkowym (nie pamiętam czym?) stworzą lepszy duet.

Do raju daleko - u Ewy 15:47, 02 lip 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Elfe

Cudna ta róża. Inne róże w Twoim ogrodzie, hortensje i powojniki też piękne.
Świdośliwa dojrzewa, ale czy dojrzeje? U mnie ptaki są szybsze, nie mogę zdążyć.
Różowe i niebieskie to przetaczniki? Śliczne.
Ania -Spełnione marzenie 15:34, 02 lip 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ależ piękne te róże, pierwsza niezwykły kolor, druga układ i ilość płatków, kolor też ładny.
Ptasi gaj 15:24, 02 lip 2021

Do góry
CD

W każdą stronę porosły wysokie i oo deszczu kwiaty ciężkie

Moje nędzę ostróżki, ale w przyszłym roku mam nadzieję że dochowam się piękności.

Ptasi gaj 15:08, 02 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Gratuluję ogrodowych warzyw. Ładnie się panoszą! Cukinia już z owocem, moja dopiero ma zamiar kwitnąć. Ale moja rośnie dopiero od czerwca wysiana w grunt. Nic, doczekam i ja, każdego dnia widać postępy we wzroście. a jak się jest co trzeci dzień, to nawet bardzo widać.
Róże, i nie tylko, juz Tobie robią pokaz. Cudne lato.

Haniu największe skok w przyrostach to widać po wyjeździe wakacyjnym. To i chwasty i rośliny wyrastają. Zazwyczaj rośliny zaniedbane ale cóż nikt tak nie zadba jak właściciel.
Jak jestem codziennie robię obchód a wieczorem znowu taki bzik.
Twoje cukinię na pewno urosną teraz lato bywa nawet w październiku jak to miało miejsce przez ostatnie lata.
Pomidory mają owoce, ale boje się aby jakaś zaraza nie przyszła.

W tym roku mam bardzo słabe winogrona w ogóle groń nie widzę.bwszystko co metr nad ziemią roslinto oberwało przymarzły. Idę zaraz przycinać latorośle bez groń bo długie na 2 metry.

Przed chwilą wróciłam ze spaceru pole z dzikim szczawiem

Do raju daleko - u Ewy 14:51, 02 lip 2021

Do góry
Trochę różności

Do raju daleko - u Ewy 14:46, 02 lip 2021

Do góry
Świdośliwa zaczyna dojrzewać

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 14:21, 02 lip 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu piękne lawendy, szałwię i ostróżki. Czy ostróżki z siewu. Ja wczoraj zasiałam jestem ciekawa czy coś powschodzi. Zasiałam też sasanki i pierwiosnki trochę późno ale jak dobra ziemia to powinny nadgonic.
Tak lubie ostróżki miałam taką piękną i w zeszłym roku miska ostatnie kwitnienie. Co to za szałwia tak rowno kwitnie.

Anabelki masz w słońcu czy w półcieniu. Sgerując się wpisami z internetu posadziłam w lasku i chyba źle zrobiłam jak myślisz.

Elu moje ostrozki z siewu. Maja juz z piec lat. Wysiewalam je wczesna wiosna do inspektu. Pamietam ,ze nie wszystkie wtedy zakwitly ale kolejny sezon byl duzo lepszy. Faktycznie pozno wysialas. W kazdym razie szykuje sie piekny sezon za rok u Ciebie.
Szalwia to kompaktowa odmiana Deep in blue .Tez bardzo ja lubie.
Co do Anabelek to wieksza przy tarasie ma slonce do godziny 14-ej. Natomiast na murku cien utrzymuje sie do godziny 13-ej.
W lasku moga miec za duzo cienia. Tak tez ma posadzone moja mama i tam slonca jest za malo. Paki kwiatow trzy razy mniejsze jak u mnie. Troche kiepsko. Anabelki kupilam namie w zeszlym roku fajne duze juz krzewy. Jestem sama ciekawa w jakim czasie osiagna taki rozmiar jak moje.

Anabelki przy tarasie.

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 13:45, 02 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,

Od dłuższego czasu przyglądam się Waszym przepięknym ogrodom i szukam inspiracji jak z mojego łysego pola stworzyć przytulny zakątek. Ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem (to za dużo powiedziane) liczę na Waszą pomoc i mam nadzieję że za kilka lat będę mogła się pochwalić pięknym ogrodem

Przesyłam kilka zdjęć obecnego stanu.

Ale zacznijmy od początku, zupełnie niespodziewanie kupiliśmy dom z działką 1200 metrów, w pierwszej kolejności chciałam się osłonić od ulicy i sąsiadów ponieważ mamy zero prywatności na naszym podwórku. Posadziliśmy na szybko tuje - bo tanio i szybko. Mimo grubej warstwy kory, perz i inne chwasty z ugoru za siatką zaczęły przerastać nasze tuje, wyrywałam na bieżąco całymi dniami ale niestety bez skutku. Wobec czego wyłożyliśmy tuje "szmatą" i przykryliśmy kamieniem.. wiem że to nie jest dobre dla roślin ale niestety póki nie znajdziemy funduszy na nowe ogrodzenie musi tak zostać.

Przy drugiej siatce rośnie 8 sztuk tuj i jest istny bałagan, pozwoliłam dzieciom wsadzić pomiędzy nasionka słonecznika i niespodziewanie odbiła paulownia zadeptana wcześniej przez psa. Cala południowa strona jest do przeorganizowania w następnym etapie

To na czym chciałabym się aktualnie skupić to ogrodzenie od frontu które ma ok 30 metrów. Posadziłam tam 6 klonów globosum, a pomiędzy klonami miskanty gracilimus.Od ulicy powsadzałam korzenie miskantów zebrinus (również zadeptane przez psa) i zaczęły rosnąć. Chciałabym żeby ogrodzenie od frontu prezentowało się schludnie i jednocześnie tworzyło przesłonę przed przechodniami. Nie zależy mi na całkowitym odgrodzeniu się od świata i żywopłocie na 3 metry. Proszę o rady co mogę posadzić od strony ulicy, zastanawiałam się nad berberysami lub trawami o pokroju kolumnowym (tylko króte wcześnie zaczynają wegetację?).
Kilka moich pomysłów:
Od ulicy:
1.berberysy
2. miskanty zebrinusy
3. cisy
4.trzcinniki
5.laurowiśnia
6.graby

od podwórka:
1.miskanty gracilimus
2.hortensje
3.byliny/krzewy?
4.mix traw

Zapomniałam dodać że ogrodzenie jest wystawione na wschód, słońce świeci aż do ok 18stej gdy dom sąsiada rzuca cień na ogrodzenie. Z czasem klony trochę zacienią ogrodzenie.

Będę wdzięczna za każdą propozycję

Mój plan w etapach:
1. Obsadzenie frontowego ogrodzenia
2. Trójkąty na wejściu do domu
3. Porządek z tujami/słonecznikami itp.
4. posadzenie drzew dających cień
5. drzewa owocowe
6. rabaty
7. roślinność wokół altanki
8. warzywnik
9. tył domu
10. jeszcze nie wiem ale etapów będzie coraz więcej
Sezon 2017 u Hanusi 13:10, 02 lip 2021

Do góry
Geażynko,
wprawy z brokułami nie mam, ale dostałam nasionka, to wysiałam. Cóż wyczucia z brokułami nie mam, tak jak z kapustą pekińską.
Czy wysieję jeszcze raz? Jeszcze nie wiem. Kilka roślin w poczekalni jeszcze siedzi. Kiedy to zrobić? Przydałabyś się u mnie, zaraz by było zrobione, co nie?

Elisko,
na goździki zawsze zapraszam w czerwcu, na początku miesiąca, w tym roku wyjątkowo później są. A sadzonki są łatwe do ukorzeniania. Z nasionami nie próbowałam, b o zawsze po kwitnieniu wycinam kwiatostany. W tym rloku wyjątkowo zostawkiłam pierwiosnki z nasiennikami. Może się wysieją. Trochę mi rogaty rozbebeszył rabaty. Mus pouzupełniać we wrześniu. A jakby się Tobie nie udały jednak, służę sadzonkami.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:52, 02 lip 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Co to za powojnik - ze zdjęcia w pierwszym poście z 21.24 z wczoraj? Bardzo ładny. Twoja różanka zapadła mi w pamięć .
Dziękuję Jolu, różanka po ostrym cięciu powoli się odradza

Jeśli chodzi ci o ten powojnik to nazywa się Multi Blue

Ptasi gaj 12:22, 02 lip 2021

Do góry
Trochę kwiatów lilie zaczynają kwitnąć

Po prawej ładna różyczka, ale ma zwisające kwiaty i trochę słabo rośnie zobaczymy w przyszłym roku

9 szt donic pomidorów mam pod balkonem

Ptasi gaj 12:16, 02 lip 2021

Do góry
Na rondlu rosną arbuzy i melony nie wiem co jest co rozrosły się i kwitną obficie. Miałam trochę miejsca więc posadziłam je tam a one zawładnęły całym terenem no cóż nauczka.

Jeszcze mam dynie sporych rozmiarów nie sfocilam ich

Ptasi gaj 12:08, 02 lip 2021

Do góry
Pokaże to co mam zasiane i co rośnie do spożycia wczoraj robiłam porządki w foliaku jeszcze nie skończone ścieżka nie wyrównana. Pomidorki rosną i kwitną.

Po prawej zasiewy ostróżki i sasanki

To cukinię i papryczki

Ogród z widokiem na jezioro 11:53, 02 lip 2021

Do góry
yolka napisał(a)

Witaj Jolu... z Twoich nasionek ostróżkowych wyrosły mi fajne okazy...cieszą mnie ogromnie, bo takiego intensywnego kolorku moje nigdy nie miały, a teraz ogród wzbogacił się o te od Ciebie... Pozdrawiam i życzę zdróweczka.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:46, 02 lip 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)

Dzisiaj u nas pare niespodzianek

Nie mogą oderwać oczu od tej fotki...przecudna...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies