Dzień dobry,
Od dłuższego czasu przyglądam się Waszym przepięknym ogrodom i szukam inspiracji jak z mojego łysego pola stworzyć przytulny zakątek. Ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem (to za dużo powiedziane) liczę na Waszą pomoc i mam nadzieję że za kilka lat będę mogła się pochwalić pięknym ogrodem
Przesyłam kilka zdjęć obecnego stanu.
Ale zacznijmy od początku, zupełnie niespodziewanie kupiliśmy dom z działką 1200 metrów, w pierwszej kolejności chciałam się osłonić od ulicy i sąsiadów ponieważ mamy zero prywatności na naszym podwórku. Posadziliśmy na szybko tuje - bo tanio i szybko. Mimo grubej warstwy kory, perz i inne chwasty z ugoru za siatką zaczęły przerastać nasze tuje, wyrywałam na bieżąco całymi dniami ale niestety bez skutku. Wobec czego wyłożyliśmy tuje "szmatą" i przykryliśmy kamieniem.. wiem że to nie jest dobre dla roślin ale niestety póki nie znajdziemy funduszy na nowe ogrodzenie musi tak zostać.
Przy drugiej siatce rośnie 8 sztuk tuj i jest istny bałagan, pozwoliłam dzieciom wsadzić pomiędzy nasionka słonecznika i niespodziewanie odbiła paulownia zadeptana wcześniej przez psa. Cala południowa strona jest do przeorganizowania w następnym etapie
To na czym chciałabym się aktualnie skupić to ogrodzenie od frontu które ma ok 30 metrów. Posadziłam tam 6 klonów globosum, a pomiędzy klonami miskanty gracilimus.Od ulicy powsadzałam korzenie miskantów zebrinus (również zadeptane przez psa) i zaczęły rosnąć. Chciałabym żeby ogrodzenie od frontu prezentowało się schludnie i jednocześnie tworzyło przesłonę przed przechodniami. Nie zależy mi na całkowitym odgrodzeniu się od świata i żywopłocie na 3 metry. Proszę o rady co mogę posadzić od strony ulicy, zastanawiałam się nad berberysami lub trawami o pokroju kolumnowym (tylko króte wcześnie zaczynają wegetację?).
Kilka moich pomysłów:
Od ulicy:
1.berberysy
2. miskanty zebrinusy
3. cisy
4.trzcinniki
5.laurowiśnia
6.graby
od podwórka:
1.miskanty gracilimus
2.hortensje
3.byliny/krzewy?
4.mix traw
Zapomniałam dodać że ogrodzenie jest wystawione na wschód, słońce świeci aż do ok 18stej gdy dom sąsiada rzuca cień na ogrodzenie. Z czasem klony trochę zacienią ogrodzenie.
Będę wdzięczna za każdą propozycję
Mój plan w etapach:
1. Obsadzenie frontowego ogrodzenia
2. Trójkąty na wejściu do domu
3. Porządek z tujami/słonecznikami itp.
4. posadzenie drzew dających cień
5. drzewa owocowe
6. rabaty
7. roślinność wokół altanki
8. warzywnik
9. tył domu
10. jeszcze nie wiem ale etapów będzie coraz więcej