Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:50, 15 cze 2014

Do góry
Gosiu pewnie, że nie całkiem bo rośliny jeszcze nie wsadzone, ale przy takiej zmianie muszę się dłużej poprzyglądać zanim coś wsadze. Kolorów u mnie w nadmiarze tym bardziej na tej rabcie. Miaął być stonowana, a wyszła mega pstrokacizna

Bogda tutaj praca była w miare lekka bo skalniaczki lekkie. Widziałaś to co miałąś zobaczyć?

Ula Southern Comfort bardzo łądnie rośnie, jest wielka jeżeli się jej nie dzieli, chociaż nawet dzielona ma ogromne liście. Na patelni sobie poradzi, ale w czasie upałów trzeba się liczyć z tym, że starsze liście będą blaknąć i zasychać.
Polecam bardzo

Mileno bardzo mi miło i dziękuje za tyle kompementów. Moje rabaty fakt są nieposrabialne bo nikt o zdrowych zmysłach nie będzie tak upychał roślin... może nie wszędzie, ale już prawie na każdej rabacie jest zbyt duży tłok

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:44, 15 cze 2014

Do góry
Kasiu może rabaty wyglądają coraz lepiej (sporo im brakuje) ale niestety całość ogrodu pozostawia wiiiiiiiiele do życzenia, ale są to rzeczy nie do przeskoczenia nie tylko ze względów finansowych, ale również prze opóźniającą się budowe kanalizacji, a maj mi kopać przez środek podwórka

Marysiu bardzo dziękuje

Aniu troszke długo zdjęcia się wgrywały, dlatego to tak długo trwało Cały czas chodze i coś poprawiam. Zaraz jakieś fotki dorzuce.

Aniu MałaMi, powiem Ci tyle i po co mi ten remont jak miałobyć więcej miejsca na zachcianki, a już nie mam gdzie wepchnąć kilku roślin. Znowu będzie bardzo tłoczno, a o resztkach, któe mi zostały nawet nie wspominam, jest tego bardzo dużo.

Asiu bardzo mi miło do tła jeszcze coś dojdzie.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 16:38, 15 cze 2014

Do góry
No tylko mogę się pozachwycać bo jest cudownie, a czy ta szkółka nie jest czasem ...... Rajem Moje stałe miejsce zaopatrzenia w byliny. Jeżeli jest jeszcze inna o której nie wiem to proszę o info
Moja "przyziemna" :) pasja 16:28, 15 cze 2014

Do góry
Albo ja coś przegapiłem, albo jeszcze nie pokazywałaś ujęcia spod drzewa (wierzby?)
No ja to się nie dziwie, ze jesteś zadowolona bo świetnie to wygląda
Plany już mi się podobają...intrygujące
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:22, 15 cze 2014

Do góry
Świetne te porównania, bo nie widziałem wcześniej wszystkich zdjęć początków rabat. No i tak jak piszesz, ogród potrzebuje czasu i chcąc czy nie trzeba być cierpliwym... no wiadomo można to wszystko przyśpieszyć, ale co potrzebne to również oczywiste
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:14, 15 cze 2014

Do góry
No i co z tego, że też mam funkcje panoramy jak u mnie nie ma nigdzie takiego szerokiego kadru Chociaż może by się dwa ujęcia znalazły.

Aniu, a czy ty wiesz, że ja bardzo lubie ciąć krzewy

Gardenarium napisał(a)
Panoramy mię się spodobały, jak robiłaś? Też takie chcę

Danusiu ja znam dwa sposoby. Trudniejszy dla profesjonalistów, czyli robienie kilkunastu zdjęć a później składanie ich w programie graficznym.
Drugi i łatwiejszy sposób to aparatem z wbudowaną funkcją panoramy, aparat sam skleja sobie serie zdjęć w całość
Postawić trawkę nad i... 13:40, 15 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Luki kupić takie graby jak aga po 6,80 to cud. Moje gorsze były po 19 zł... Więc nie żaluj, bo Twoje też urosną.
Aga żywopłot będzie piekny, tylko ja nie lokalizuję gdzie on będzie.

...przecenione z 9 sprzedają w naszym nadleśnictwie... grabowy będzie za ścianą lustrzaną tą z cegły, w projekcie miały byc cisiy ale za duzo iglaków wkoło i jeden cisowy już mam...dlatego poszłam w graby...mam jeszcze inspirację od Kapiasów...
Moja "przyziemna" :) pasja 12:15, 15 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jagodo bardzo mnie twój ogród intryguje, strasznie jestem ciekaw co tam dalej wymyślisz bo jak do tej pory pomysły masz świetne

Luki, z nowych-starych pomysłów to kontynuacja wielkiej donicy za tujami, przenosiny warzywnika i rabata z brzozami. Zanim tego nie zrobię, chyba nic innego nie będzie się działo...
Postawić trawkę nad i... 11:21, 15 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ehh jak patrze na te graby to nie moge uwierzyć we własną goopote a było trzeba brać większe i troszke doinwestować, a nie takie małe badziewie, które w połowie się nie przyjęło

Luki kupić takie graby jak aga po 6,80 to cud. Moje gorsze były po 19 zł... Więc nie żaluj, bo Twoje też urosną.
Aga żywopłot będzie piekny, tylko ja nie lokalizuję gdzie on będzie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:14, 15 cze 2014

Do góry
Mirko rozwalałęm otoczenie skalniak czekał na swoją kolej i mam nadzieję, że będzie dużo lepiej, a i za skalniakiem kryje się pewna tajemnica
Żurawki czerwone na patelnie: Rio, Cherry Cola, Galaxy(połączenie ciemnych liści z czerwonymi plamkami)
Do bordowego trudno przypasować konkretne żurawki: Sparkling Burgundy, XXL, najlepsza i najbardziej bordowa jak na mój talent rozpoznawania kolorów to odmiana Beaujolais.
Żółtych ja na patelnie nie polecam w ogóle, ale kilka odmian sobie radzi: Lime Marmalade, Solar Eclipse, Solar Power.. reszta się przypala, a w upały całkowicie traci na urodzie.

Agato troszke brakuje do końcowego efektu, ale wszystko co mi potrzebne raczej mam tylko trzeba posadzić

Agnieszko dziękować dziękować, fakt bałągan mam zacny
Przecież jak już przerabiać to na całego... jeszcze kilka rzeczy chce wykopać ale tego już nikt widzieć z domowników nie może bo zaczynają na mnie dziwnie patrzeć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:03, 15 cze 2014

Do góry
Ewo pracowity, ale tylko w kwesti ogrodowej... z resztą spraw troszke muszę się zmuszać

Basiu dziękuje, czasem się zastanawiam czy nie czasem za kolorowo, ale jeżeli mój ogród marzeń ma być bardzo nowoczesny to muszę się teraz wyszaleć

Polinko ja również ubóstwiam granit i dla mnie to najodpowiedniejszy kamień do ogrodu
Zawijasek dziękuje

Marzenko cieszy mnie to bardzo, a nie jest czasem zbyt kolorowo?

Olu czasem chyba za bardzo... dobrze, że jeszcze sporo mam do ogarnięcia bo zanudziłbym się

Alka każdy ogród jest niepowtarzalny.. tylko niektóre schematy powielamy, ale bardzo dziękuje za to, że tak uwarzasz

Konrad do skończenia jeszcze troszke zostało, ale dziękuje. Szkoda, że fotek nie masz, ale jak już wrócisz/lub już wróciłęś to jakieś fotki będą no i oczywiście opinia o szkółkach również będzie cenna bo chce się kiedyś wybrać

Kondziowy ogrod cz II 10:31, 15 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Byłeś u Grochowskiego dlaczego ja się przyczepką nie podpiąłem i jak warto jechać? Mam nadzieję, że masz dużo zdjęć, bardzo mnie tym zaciekawiłeś
odpisalem u ciebie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:00, 15 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ogród nieustannie zachwyca i widzę, że rabatka się robi
Duże krzewy i drzewa to jednak podstawa w ogrodzie, nawet najładniejsze byinowe rabaty bez takich wypełniaczy nie będą miały tego 'czegoś'

Te duże nasadzenia starałam się obsadzać na samym początku, jeszcze mam miejsce, a czego mi brakuje jeszcze tulipanowca i zastanawiam się nad wiśniami Umbrami, ale w tym roku już kończę wydatki roślinne, bo brakuje mi czasu nad pielęgnacją i wykończeniem rabat, które już mam, a budżet się kończy,

Byliny też wymagają pracy, ale z efektów już istniejących jestem zadowolona
Ogródek Ewy 00:13, 15 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Szukałem i niestety fotki nie mam, tylko kwiaty załąpały się na zdjęcia, ale tak do metra średnicy może mieć. Pięknie wtedy wygląda, w tym roku troszke u mnie mniejsza bo troszke drastycznie była przesadzana

No to pięknie...gdzie ja je wszystkie wsadzę.
Ogródek Ewy 23:59, 14 cze 2014

Do góry
Szukałem i niestety fotki nie mam, tylko kwiaty załąpały się na zdjęcia, ale tak do metra średnicy może mieć. Pięknie wtedy wygląda, w tym roku troszke u mnie mniejsza bo troszke drastycznie była przesadzana
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:54, 14 cze 2014

Do góry
Sebek mam nadzieję, że będzie lepiej bo w tym przypadku nie jest to pewne

Ewo szczerze to robie na wyczucie, jakieś plany tam mam , ale wszystko wychodzi w praniu

Paweł dokłądnie po co się rozdrabniać na efekt po będzie trzeba troszke jeszcze poczekać a na taki planowany efekt to do przyszłego roku, bo na pewne cebulowe już za późno.

Aniu zobaczymy czy efekt 'po'będzie lepszy... mam taką cichą nadzieję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:47, 14 cze 2014

Do góry
No i takie mam ostatnie zdjęcie bo zrobiło sie ciemno... nie rozumiem 21:30 i ciemno

Skończyłbym wszystko gdyby nie deszcz i konieczny wyjzad po dodatki do domu na co zmarnowałem 4 godziny.
Większość roślin niewsadzona bo muszę się jeszcze z każdej strony poprzyglądać czy to dobrze wygląda, a może też będą jakieś sugestie co zmienić.

Co jest najlepsze.. skalniak powiększyłem o dośc spory kawałek i dodałem tylko 4 nowe roślinki, a tyle dobra mi zostało

Dorzuce jeszcze takie okropne zdjęcie, statyw się gdzieś zapodział i każdfotka się rozmyła, ale może lepiej bo nie widać wszystkiego dokładnie, a dodatki dochodzą

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:40, 14 cze 2014

Do góry
... oczywiście to taki mały żarcik
trzeba było zacząć rozkładać rośliny i kamole, z nich bym mógł zrezygnować bo w sumie i tak zajmują miejsce, ale jednak jakoś muszę się poruszać po skalniaku, a można też zawsze jakiś wywalić i coś dosadzić

dokłądanie kolejnych roślin
na bałagan nie patrzeć

Wstępne ustawienie, musiałem posadzicrośliny bardziej wrażliwe na brak wody

Później wsadziłem jeszcze kilka innych roślin i zrobiłem kilka zdjęć.
Ta perspektywa spodobała mi się najbardziej... wczęśniej nie było żadnego efektu

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:33, 14 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)

I tak sobie pomyślałem.. po co marnowac tyle miejsca na skalniak jak mogę posadzić inne rośliny, które chce mieć...

chyba jednak poczekam... Luki ale budujesz napięcie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:31, 14 cze 2014

Do góry
Musiałem się uwiecznić jako pamiątka mojego szaleństwa przy okazji widać, że teren zmian jest malutki.

Trzeba było zacząć porządkować miejsce zbrodni... na zdjęciach tego nie widać, ale troszke jeszcze podniosłem cały teren

I tak sobie pomyślałem.. po co marnowac tyle miejsca na skalniak jak mogę posadzić inne rośliny, które chce mieć...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies