Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Leny. 09:28, 09 cze 2012

Do góry
Marzenko,Marto,Diano,Aniu witajcie i dziękuję za miłe słowa

Moje nowe nabytki - szałwia -nowość
Mnie zachwyca,zielone listki,białe kłosy a kwiatki niebieski - cud natury

Bukszpany na dokończenie obwódki

Jednoroczna nowość - jak dla mnie

Co dalej z tym ogrodem?? 09:07, 09 cze 2012

Do góry
Cześć Wiolu,
ja też ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że lista jest zbyt długa. Ja też tak mam, niestety .
Próbuję to jakoś uporządkować u siebie i doszłam do takich wniosków, które - mam nadzieję - pomogą Tobie:
1. określić miejsce największych okazów, wokół których buduje się całą kompozycję
2. określić kolorystykę
3. zatroszczyć się o dobre tło tj. ekran zielony lub jakikolwiek inny (ja zdecydowałam się na ekran z żółtych pęcherznic i cisów - czy dobrze?... czas pokaże

Jeśli zaś chodzi o róże, przeczytaj może ten artykuł jestem pewna, że Ci nieco rozjaśni sytuację
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
a szczególnie fragment " Najchętniej uprawiamy przy różach byliny w odcieniach niebieskich, głównie ze względu na to, że tej barwy nie ma wśród róż a także ze względu na dobre zgranie tego koloru z różowym i żółtym.

Niebieskie i fioletowe kwiaty szczególnie pięknie komponują się z białymi i żółtymi różami, pasują także do różowych odcieni. Bardzo często spotykana jest przy różach lawenda, którą można stosować na obwódki przy wyższych odmianach róż, podobne zastosowanie ma szałwia omszona. Korzystnie w tych odcieniach wyglądają także ostróżki, floksy i łubiny, które jako wyższe sadzi się z tyłu rabaty."

Mam jeszcze prośbę - mogłabyś wkleić zdjęcie tej części rabaty, nad którą teraz pracujesz?
Pozdrawiam Cię ciepło
Ev
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:06, 08 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Róże prezentują się wspaniale może rzeczywiście przesunąć termin Święta,żeby każdy mógł osobiscie podziwiać ich piękno

W zeszłym roku po CHFS jak wróciłam kwitły już obłędnie W tym roku wszystko opóźnione Chociaż wiosna wcześnie przyszła.

Róże chyba szczególnie opóźnione . U mnie kwitły razem z szałwia a ona juz przekwita a róże ledwie pąki maja i wcale nie są duże.Zima przyszła późno, wiosna wcześnie i mogło by sie wydawac że to dobry rok a jest całkiem odwrotnie. Pozdrawiam Szefową serdecznie.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:14, 08 cze 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Kasiu imponująca ta twoja kolekcja traw! szałwia biała cudo

wiśnie fajny pomysł, a ile sztuk musiałabyś posadzić? bo widzę że to dosyć długi odcinek

Dziekuje

Wisni musialabym posadzic 7 szt. zeby byly na przemian z powojnikami

OOOOOOOOOjjjj, prawie gola strzelilismy
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:32, 07 cze 2012

Do góry
Cześć Aniu, poziomki też mam i truskawki, jeszcze pojedyncze, ale... szałwia ładnie sfotografowana
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:59, 07 cze 2012

Do góry
Kasiu imponująca ta twoja kolekcja traw! szałwia biała cudo

wiśnie fajny pomysł, a ile sztuk musiałabyś posadzić? bo widzę że to dosyć długi odcinek
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:35, 07 cze 2012

Do góry
szałwia

stożek po szybkim strzyżeniu nowymi nożycami owczarskimi nabytymi na Święcie Róż

ostróżki

Perovskia
W cieniu - zacieniona 13:05, 06 cze 2012

Do góry
Naparstnica i szałwia.
W cieniu - zacieniona 12:58, 06 cze 2012

Do góry
Szałwia trójbarwna ...uszczknęłam za drugim listkiem w celu rozkrzewienia,w ubiegłym roku wyrosła za wysoko...
Moje roślinki 12:23, 06 cze 2012

Do góry
Tak,to szałwia ta różowa.A dalej fioletowa.Uwielbiam je.A goździki pachną cudnie!
W cieniu - zacieniona 11:39, 06 cze 2012

Do góry
naparstnica i szałwia trójbarwna.
Ogród u stóp klasztoru 15:13, 05 cze 2012

Do góry
dzięki za info o tych ostnicach. Mam nadzieję że i u mnie tak będzie.
Posadziłam je na skarpie, będa miały sucho, więc nie ma ryzyka że wygniją zimą.
Szałwia śliczna- moja podobna. Bardzo lubię tę roslinę- im jej więcej tym lepiej.
bardzo mi głupio, ale spytam- uszczkniesz mi jeszcze raz tojeśc orszelinowatą? Kawałeczek malutki?
Przepraszam, ale moja przemrzała, a jestem na nią strasznie napalona.
Ogród u stóp klasztoru 15:04, 05 cze 2012

Do góry
mimo deszczu szałwia dzisiaj bujnie zakwitła

Ogródkowe perypetie:) 09:25, 05 cze 2012

Do góry
między różami kwitnie szałwia o białych kwiatach..

hortensja..zakwitnie?
Ogródek Hanusi po zimie 22:16, 04 cze 2012

Do góry
Dziś słońce zaszło przed zachodem ,za chmurami i nie było kolorów na niebie.
Ale na pocieszenie aktualności z ogrodu.
Zawciąg pomorski

moje sadzonki w doniczkach -w cieniu borówki i szałwia lekarska

Rabatka różano- żurawkowa ,a przedtem krokusowo-rannikowa

Mój kawałek raju 14:26, 04 cze 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

A na co tak chuchasz i muchasz? Na szałwię?

Basiu na werbenę patagońską szałwia omszona kwitnie

Aniu, a co to za żurawka za szałwią rośnie? Bo ja takiej właśnie szukam intensywnie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:10, 04 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Obejrzałąm i widzę, że mimo twojej nieobecności nic ogrodowi sie nie stało! wyglada pięknie; bukszpany, lawendy, szałwia i kocimietka piękne, a kompozycje zachwycające; hortensje bardzo dorodne i w super cenie niech pięknie rosną

Irenko, niestety ogrodowi dużo się stało pod moją nieobecność (zwłaszcza chwastów i szkód po przymrozkach), ale jak radziła Ania asc zakasałam rękawy i heja do roboty Tam, gdzie robiłam zdjęcia już wyplewione, obmarznięte listki pousuwane. Niektórym hostom po czyszczeniu zostały 2 listki na krzyż Odbudują się, nie mają wyjścia
No i nie chcę znów wyjść na marudę, ale nawet na niektórych zdjęciach widać koniczynę i inne chwasty w trawniku... Więc jak tylko przestanie padać trawnik zostanie zabofixowany

O takim trawniku jak twój to ja mogę tylko pomarzyć!!!
taki beznadziejny jest mój, ale zostawiam sobie to na przyszły rok, bo nie wyrabiamy czasowo;
chwastów u mnie wszędzie pełno, a przecież plewię; czasami myślę sobie, że trzeba było zostawić wszystko naturze, nic nie sadzić i cieszyć się życiem!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:59, 04 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Obejrzałąm i widzę, że mimo twojej nieobecności nic ogrodowi sie nie stało! wyglada pięknie; bukszpany, lawendy, szałwia i kocimietka piękne, a kompozycje zachwycające; hortensje bardzo dorodne i w super cenie niech pięknie rosną

Irenko, niestety ogrodowi dużo się stało pod moją nieobecność (zwłaszcza chwastów i szkód po przymrozkach), ale jak radziła Ania asc zakasałam rękawy i heja do roboty Tam, gdzie robiłam zdjęcia już wyplewione, obmarznięte listki pousuwane. Niektórym hostom po czyszczeniu zostały 2 listki na krzyż Odbudują się, nie mają wyjścia
No i nie chcę znów wyjść na marudę, ale nawet na niektórych zdjęciach widać koniczynę i inne chwasty w trawniku... Więc jak tylko przestanie padać trawnik zostanie zabofixowany

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:33, 04 cze 2012

Do góry
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:45, 03 cze 2012

Do góry
Aga widzę, że nadrabiasz zaleglości Kompozycje naprawdę śliczne zne. Hortensje mam nadzieję, że jak wsadzisz do gruntu to się zagęszczą, moje sadzone w kweitniu podobnie wyglądają ...
A szałwia, kocimiętka i lawenda śliczne !!!
Bukszpany wszystkie dorodne!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies