Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 19:37, 17 paź 2012

Do góry
Witaj Slawko,

Robisz piekne zdjecia i widze, ze lubisz trawy Stipa jest cudna, u mnie nie przetrwala ostatniej zimy, jak zreszta prawie wiekszosc traw w moim ogrodzie. A ta trawka z rozowa czuprynka jest przecudnej urody. Ciekawe jak z jej zimowaniem u nas - pewnie tak sobie

Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:44, 13 paź 2012

Do góry
Ewalm - mam dużo traw na każdym kroku, futerkowo się zrobiło, to wpływ Sky Garden Gavina
Swiatowy trend też jest taki, bo nawet ogrody duże publiczne w zabytkowych donicach mają np. ostnice (Stipa). Najbardziej zachwyca mnie Hakonechloa i Carex elata "Aurea".

Aniu - musisz mnie odwiedzić koniecznie

Marzenko - wróciłaś, śledziłam twoje zdjątka, i potwora u Bogdy widziałam Lecę do Ciebie i Twojego ślicznego ogrodu
Chelsea Flower Show 2012 21:27, 13 paź 2012

Do góry
Jak dobrze, że zachowałem ulotki z wszystkich ogrodów

Cisy i bukszpany były w ''posadzone'' normalnie, reszta użytych roślin z listy to
asplenium scolopendrium
hedera helix Woerner
primula vulgaris Alba
soleirolia soleirolii
stipa lessingiana
viola odorata Alba
Blaski i cienie nowego życia 11:06, 10 paź 2012

Do góry
Ula ale lista!!
Jeśli mogę coś podpowiedzieć - ostnicę (stipa) i kocimiętkę możesz wiosną posiać sobie - nasiona do kupienia w większych punktach; moja siana kocimiętka właśnie kwitnie, jest już spora, z paczki nasion zrobiłam ze 30 doniczek Czesc rozdalam kilkanascie mam pod różami
A ostnica się sama rozsiewa, widziałam nasiona ostatnio...
Trawy kupiłabym jeszcze teraz - teraz są najładniejsze; kupiłabym dużą kępę, podzieliła na sadzonki i czekała; wiosną trudno dostać trawy, bo nie widać ich urody, małe są, to i mało można zarobić

Golden gem jak gdzies znajdziesz - podzielisz sie zrodlem? nie ma w okolicy, w sieci tez - brak (wymarzly w zimie). Danusia znalazla ale w Wawie, a po 2 sadzonki nie bede specjalnie jechac..

pozdrawiam!
Moja największa pasja - ogród 23:09, 08 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jeszcze pokaże na dobranoc ogród wrześniowy, zdjęcia zrobiłam ostatnio, jak była cudownie piękna pogoda

Masz rację zlikwiduj to drewniane obrzeże. Masz bardzo dużo lawendy (aż zazdroszczę ) brakuje w tej rabacie żółtych i kolorowych akcentów.
Bo to masz chyba południową rabatę??
To trawy by wytrzymały, hakone by ożywiła. Red baron jesienią by zdobił, bordowe żurawki, żółte żurawki byłyby śliczne ale nie wiem czy miejsce dla nich.
Fajnie masz bo do takiej rabaty zarośniętej niewiele wystarczy żeby ją upiększyć. A i trawy mi się przypomniały te co Danusia ostatnio namiętnie sadzi: Stipa tenuissima.

Nie pogniewasz się że się porządziłam na Twojej rabacie? Chciałabym mieć już tak dużo roślin, a ja dopiero w powijakach. Ostatnio rządziłam się na rabacie u Irenki Miłek. Pomarzyć zawsze można.

Kochana możesz rządzić u mnie, ja się cieszę, bardzo lubię, jak ktoś mi poddaje nowe, fajne pomysły na aranżacje

Ta rabata ostatnio już przeszła lifting, ma nową wiśnię Umbraculifera, dostanie na wiosnę żurawki, wczoraj dosadziłam miskanta stipę na wiosnę, bo boję się, że mi ją zima wykończy
tak, że mamy podobne pomysły super
Moja największa pasja - ogród 12:20, 08 paź 2012

Do góry
Ymma napisał(a)

Jeszcze pokaże na dobranoc ogród wrześniowy, zdjęcia zrobiłam ostatnio, jak była cudownie piękna pogoda

Masz rację zlikwiduj to drewniane obrzeże. Masz bardzo dużo lawendy (aż zazdroszczę ) brakuje w tej rabacie żółtych i kolorowych akcentów.
Bo to masz chyba południową rabatę??
To trawy by wytrzymały, hakone by ożywiła. Red baron jesienią by zdobił, bordowe żurawki, żółte żurawki byłyby śliczne ale nie wiem czy miejsce dla nich.
Fajnie masz bo do takiej rabaty zarośniętej niewiele wystarczy żeby ją upiększyć. A i trawy mi się przypomniały te co Danusia ostatnio namiętnie sadzi: Stipa tenuissima.

Nie pogniewasz się że się porządziłam na Twojej rabacie? Chciałabym mieć już tak dużo roślin, a ja dopiero w powijakach. Ostatnio rządziłam się na rabacie u Irenki Miłek. Pomarzyć zawsze można.
Ogród u stóp klasztoru 22:36, 05 paź 2012

Do góry
Moniko z trzmieliną oskrzydloną to trawka stipa - pony tail czyli koński ogon jak ja po polsku nazywam
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 08:48, 04 paź 2012

Do góry
Witaj Sławku.
Pytałeś u Danusi o ostnice.
Ja mam od kilku sezonów stipa capilata, zimuje i sieje się. Nie mam z nia problemów, ale rosnie w słońcu i moja ziemia jest bardzo przepuszczalna, piaskowa.
Stipa tennuisima Pony Tails będzie zimowac u mnie pierwszy raz, ale jestem dobrej myśli. Najważniejsze żeby woda wokół niej nie stała zimą. Widzę już że tez mocno się sieje- pewnie i u Ciebie znajdziesz cieniusieńkie , maleńkie trawki- to właśnie siewki Stipy. Mam nadzieję że przezimują, a jak nie, to pewnie wyjdą z nasion wiosną.
Innych stip nie znam osobiście. Smal - hodowca od trawek pisze o nich, że zimują pod warunkiem że nie wygniją.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:43, 04 paź 2012

Do góry
Ewalm - Dziękuję miłym porankiem. po pchlich targach ? widziałam takie ale nie dało rady, bo byśmy do ogrodów się spóźnili Więc jechaliśmy dalej, ale w jednym z ogrodów miałam "raj drobiazgów"

Sławko - Stipa tenuissima jest po prostu niezastąpiona, nie ma drugiej takiej. Nieco (ale tylko nieco...) podobny jest śmiałek Deschampsia cespitosa "Goldschleier" lub "Goldtau" i Molinia "Poul Petersen". Mnie się podoba wielka Stipa gigantea także i właśnie znalazłam jej odpowiednik - Molinia caerulea "Overdam" trochę niższa, potem odmiana "Moorhexe" wyższa i "Cordoba" - najwyższa. Obydwie ostatnie mam

'Overdam'

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:01, 04 paź 2012

Do góry
Troszkę sobie sam odpowiem Znalazłem takie gatunki: Stipa tenuifolia, capillata, tirsa i polskie gatunki jak Stipa Jana... zależy mi aby były tak dekoracyjne jak Stipa tenuissima.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:53, 03 paź 2012

Do góry
Danusiu, szukam gatunków Ostnic (Stipa), które mają duże szanse przezimowania w naszym klimacie. Bardzo mi się podoba Stipa tenuissima ale wiem, że ona ciężko ma z zimowaniem u nas i szukam jej odpowiedników i jakby były także wyższe gatunki podobne, to też chętnie skorzystam... pozdrawiam...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:30, 25 wrz 2012

Do góry
To stipa łądnie się rozsiewa; frosted curls u mnie tez nie zamierza kwitnąć - może i lepiej, bo chyba mi się podoba bardziej bez kwiatostanów
U Marzenki cudne te trawy!! haha, brązowe kupowałam po 7 zł, przecenili w lokalnym ogrodniczym "bo nikt ich nie chciał kupować bo myślą ludzie że uschnięte sprzedajemy" . Mnie się podobają

pozdrawiam!!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:08, 25 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
To która Ci się bardziej podoba, Marzena?

Aga nie ma prostych odpowiedzi Kulkowanych bukszpanach stipa!!! Ale przy roślinach z podłużnymi liśćmi piękna byłaby frosted curls. Wszystko zależy od otoczenia. Chyba jednak ta stipa pony tails
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:08, 25 wrz 2012

Do góry
U mnie w Brico stoją Frosted Curls od wiosny, spora donica ok. 1-1,5 l za 17 zł, ale wypełniona trawą po brzegi. Można zrobić z tego masę sadzonek. Tak na wiosnę kupiłam carex Ice Dance i Ptasie Łapki. Podzieliłam i rosną. Nad tą się zastanawiałam, bo nie wiedziałam czy zimuje. Teraz dalej mam zagwozdkę. Czy ona się zdąży nasiać? A czy ona w ogóle się nasiewa? Bo to chyba stipa się łątwo sieje.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:34, 25 wrz 2012

Do góry
W bukszpanach posadzona jest stipa

A przy kulkach frosted curls - trochę jednka wygląda inaczej niż ubiegłoroczna frosted więc być może byla źle opisana.

Obie sadzone w tym samym czasie (w dniu orgodowiska u Finki )w glinie lekko rozpiaszczonej w pełnym słońcu. Stipa była przesadzana miesiąc temu.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:18, 25 wrz 2012

Do góry
to nie jest zły pomysł. Ja tak w dużej mierze kupowałam i kupuję.Tylko zwykle kupuję po 2-3 żeby było co mnozyć, albo żebym była pewna że nie padło z jakiś innych powodów niż mróz. Potem rozmnażam jak mi odpowiada, albo oddaję komuś jeśli nie.

W tym sezonie, teraz jesienią wymieniłam na święcie kwiatów u Surowińskich palczatkę ( tak jej nie lubię, że wywaliłam ją pod modrzew w nadziei że zimy nie przeżyje jak jej nie podleje porządnie ale żyła i rosła cały sezon)na miłkę okazałą- jej, dla mnie to cudo, zachwyciłam się jak ja zobaczyłam na żywo.
Za seslerię która mam w nadwyżkach dostałam kostrzewy cieniutkie- podobne do owczych, ale jeszcze cieńsze, bardziej 'mopowate', i kupiłam jeszcze trzcinnik krótkowłosy bo od dawna za mną łazi.

Ze stipa arundinacea nie wiem jak będzie.
Mój M. przyciągnął kiedyś koelerię - strzęplicę. Tej tez nie cierpię. Część jej juz oddałam komuś kto ją chciał, resztę narazie obchodzę udając że jej nie ma.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:41, 25 wrz 2012

Do góry
Ta też jest ładna, ale wątpliwa w zimowaniu
http://trawki.pl/?17,stipa-arundinacea-pheasants-tail
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:14, 25 wrz 2012

Do góry
A to pocieszające co piszesz. Właśnie buszuję po trawki.pl i czytam co pan Smal napisał. STipa capilata też ładna. Dużo się różni od Pony T.?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:03, 25 wrz 2012

Do góry
róznią się, bardzo. Frosted curls to turzyca- kwitnie wiosną, nisko, ma grubsze liście, które na końcu skrecają się w 'loki'. U mojej siostry przezimowała, choć dość długo się zbierała po zimie. U mnie była turzyca Amazon Mist i padła, ale Surowiński tłumaczył że pod tą nazwą sprzedają często Carex abula, która nie zimuje.Trzymam się tego i liczę że loczki dadzą radę.
Powinna zimować jak nie będzie wokół stojącej wody.
Stipa o której piszecie to właśnie stipa Pony Tails czyli ostnica- ona kocha słońce, nie wiem jak sobie radzi tam pod drzewami na zdjęciu.I lubi sucho, szczególnie zimą. Pięknie się sieje, co widziałam u myszorka i widzę u siebie. U Myszorka przezimowały chyba młode siewki , no i ruszyło po zimie co się zasiało,teraz ma pole stip a w nich lawendę.
Ja mam ją od wiosny, tez mi sie posiała, rośnie na małej skarpie gdzie jest sucho jak pieprz. Dobrze się ma. Smal od trawek.pl pisze, że ona zimuje, choć może wygniwać.
Ja mam inną stipę kilka lat- stipę capilatę i zimuje bez kłopotów, liczę że i Pony Tails będzie taki wdzięczny.
U Alinki co roku się wysiewa, ale nie pamiętam czy stare egzemplarze zimują.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 06:41, 25 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Nie, nie mam. Ona nie zimuje. I nie wiem jaka trawa tego typu zimuje. Pytałam Danusię w ogrodzie z lustrem, ale mi nie odpisała. Nie wiem czy te Pony Tails i Frosted Curls to jedno licho ze Stipą. U Myszorka któraś się wysiewa.

Na trawy raczej nie, choć mnie korci. Zgłosiłam M propozycję, ale nie był uradowany. Poza tym w sobotę u nas wykopki, więc nie będzie mi się chciało chyba ruszać z domu. Na huśtawce się ostatni dzionek pobujam

Wiosną odpowiem Ci czy stipa i frosted curls u nas zimują ....
Mam obie posadzone i się nimi zachywcam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies