Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

kasik778 07:17, 10 paź 2012

Hortensji 20 sztuk??? Jak rany Julek, Ula gdzie ty to wsadzisz?
Kindzia 08:29, 10 paź 2012

Urszulla napisał(a)
A ostatnio siedziałam i przeglądałam wątki Danusi (podaję linki będzie szybciej jeśli ktoś chce kuknąć)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Ten drugi jest cudowny, najbardziej przypadł mi do serca.
I jeszcze mam zapamiętaną rabatę preriową

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=16#post_8

I przez to wszystko powstała w mojej głowie koncepcja na część ogrodu, która jest obecnie w stanie rozkładu.
Posiedziałam więc trochę i stworzyłam zapotrzebowanie na rok 2013 (to plan minimum, a co jeszcze wymyślę dodatkowo w zimowe wieczory, to nawet nie chcę wiedzieć)
Oto listy:

1.Kocimiętka-(to na skwerek poza ogrodem)

RABATA OGRODOWA kwitnąca
2.Rh Cunnin. White 3szt.(nie kupiłam w tym roku więc przesuwam zakup na wiosnę jako pierwszy)
3.Hortensja Limelight 10-20szt.
4.Bukszpany formowane w kulki 20szt i więcej...
5.Hosty "Fire&Ice" 10szt.
6.Żurawka:Marmelade, Georgia Peach
7.Lawenda "Blue Scent"poleca Finka jako ładna co roku 10szt.
8.Miskant Morning Light 3szt.
9. Miskant Variegata 3szt.

RABATA JUKOWO-PREROWA
10.Choina kanadyjska Jeddoh 3szt.
11.Kosodrzewina 3szt.
12.berberysy Starburs i inne pojedyncze
13.Rozplenica japońska- kilka
14.Trawy czerwiniejące: Carex Prairie Fire, Aneimanthere lessoniana, Carex testacea
11.Ostnica:Stipa tenuissima- dużo
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
14.Ilex crenata golden gem-10szt.
15.Cebulki

Allllllle lista Ciekawe ile ja będę musiała zaplanować na drugą rabatkę?
Musisz w totolotka grać
Urszulla 11:03, 10 paź 2012

Kasie!
Rzeczywiście lista imponująca, sama nie wiem jak to załatwię. Ale jednego życie mnie nauczyło: trzeba mieć jakieś marzenia i plany (więc je snuję) a w życiu bywa i tak różnie, więc jak się coś się nie zrealizuje to nie będę rozpaczać, ale przesunę dalej.
A marzenia się spełniają.....i to rzeczywista prawda....potrzeba tylko cierpliwości.

A na dowód tego co piszę: już z tej listy mam lawendę do sadzonkowania i rozplenicę, a miskanty też prawie załatwione. Nauczyłam się od Alinki dużo o rozsadzaniu i u niej widziałam jak to robi. Mi brakuje tylko kompostu dobrego, ale już go produkuję.

Limelight też będę sobie rozmnażać, bo chcę dwa takie półokrągłe szpalerki na widok z tarasu. A naprawdę mam duży i pusty ogród. Mam gdzie wsadzać.

Najdroższe w tym wszystkim to będą bukszpany, bo długo rosną, a żeby kupić dorodne już potrzeba trochę więcej kasy. Nawet cisy nie są tak drogie..
popcorn 11:06, 10 paź 2012

Ula ale lista!!
Jeśli mogę coś podpowiedzieć - ostnicę (stipa) i kocimiętkę możesz wiosną posiać sobie - nasiona do kupienia w większych punktach; moja siana kocimiętka właśnie kwitnie, jest już spora, z paczki nasion zrobiłam ze 30 doniczek Czesc rozdalam kilkanascie mam pod różami
A ostnica się sama rozsiewa, widziałam nasiona ostatnio...
Trawy kupiłabym jeszcze teraz - teraz są najładniejsze; kupiłabym dużą kępę, podzieliła na sadzonki i czekała; wiosną trudno dostać trawy, bo nie widać ich urody, małe są, to i mało można zarobić

Golden gem jak gdzies znajdziesz - podzielisz sie zrodlem? nie ma w okolicy, w sieci tez - brak (wymarzly w zimie). Danusia znalazla ale w Wawie, a po 2 sadzonki nie bede specjalnie jechac..

pozdrawiam!
popcorn 11:08, 10 paź 2012

Ula bukszpany tez nie rosna wcale tak wolno - sama widze - moje patyczki po 90 groszy sadzone wiosna teraz maja po kilka galazek i sa o polowe wieksze
Kupilabym sporo malych sadzonek, wsadzila w kompost i czekala
A na allegro czasem mozna trafic na okazje - kupowalam buskzpany ok 50 cm po 9 zl (zimą, 11 krzaków); 2 nie przeżyły, ale i tak się opłaciło, mam z nich spore prawie-kule już
KasiaWB 11:13, 10 paź 2012

Witaj Ula dawno mnie nie było. Jak wspaniale poczytać o Twoich działaniach ogrodowych i planach zestaw roślin z listy bardzo mi się podoba będziesz miała ogród z bajki Marzenia to dobra rzecz Ja też ich trochę mam
Kiedy dzieliłaś miskanty?

Pozdrawiam!!!
KasiaWB 11:18, 10 paź 2012

Dziewczyny, u mnie Golden Gem dostałam tylko w jednym sklepie, mała sadzonka po 14 zł.... Kupiłam bo nigdzie więcej nie było, ale uważam że to drogo..

Dzięki Karolinko - i ja skorzystam z Twojej rady i chyba podzielę miskanta, bo brakuje mi jednej sadzonki nie byłam tylko pewna czy teraz można dzielić

Pozdrawiam!
Urszulla 11:18, 10 paź 2012

Karolinko, masz rację.
Aurat z tej listy kocimiętka wypadła za radą Alinki bo na suchym miejscu nie będzie rosła, więc ją zamieniam na lawendę.
A ostnica to rzeczywiście drobna sprawa. Kupię na jesień za rok jak już rabata będzie miała jakiś wygląd i kształt żebym widziała gdzie posadzić. Masz rację trawy można podzielić.
Jednym słowem się nie stresuję. Tą listę piszę po to żeby nie zapomieć na wiosnę co zaplanowałam jesienią po mam krótka pamięć a jak wchodzę do szkółki to wszystko bym kupiła i nie zawsze to jest właściwe. O już....taki mam charakter....czy Ty byś uwierzyła, że nie cierpiałam nigdy grzebać w ziemi?.....Życie nam płata figle.....i tu powtórzę słowa Kindzi......NIDGY NIE MÓW NIGDY
popcorn 11:35, 10 paź 2012

Kasiu golden gem nie jest tani, ale pewnie mozna go jakos rozmnozyc samemu? Nawet go na zywo nigdy nie widzialam, ale potrzebuje 2 zolte zimozielone krzaczki i nie mam lepszego pomyslu co by to moglo byc; trzmieliny nie chce.
Lawenda w suchym miejscu jak najbardziej, wilgoci nie lubi zbytniej...
powodzenia, pozdrawiam!

PS poziomki tez mozesz posiac; mam ze 20 krzaczkow z wlasnego siewu - sialam w lutym, teraz owocuja
pare sadzoneczek Ci doloze do lawendy
KasiaWB 11:36, 10 paź 2012