Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 20:26, 18 sie 2021

Do góry
Edytko, Sylwio, Grażynko, u mnie na razie, wszystko gra, oprócz pogody. Ale z pogoda jak z loterią, przeważnie nie wygrywasz.
Jestem mentalnie przygotowana, że od 15 sierpnia nie ma co się spodziewać upałów, a jeżeli już, to jednodniowych. Sprężam się z pracami ogrodowymi, ale póki co, są kulinarne, bo pada deszcz od poniedziałku. Jutro może uda się wpaść na godzinę w ogród i znów ma być deszczowo. Taki tydzień Zaniosło się.

Mam w planie przesadzanki, ale kiedy? Może po niedzieli? A tymczasem oglądam Wasze ogródki i się inspiruję.
Moje jeżówki z siewu: bliźniaczki sjamskie.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:24, 18 sie 2021

Do góry
Zakwitł hibiskus od Dzidki
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:23, 18 sie 2021

Do góry
A co to się wysialo ?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:23, 18 sie 2021

Do góry
Poszerzyłam rabatke o 40 cm

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:21, 18 sie 2021

Do góry
Ale to nie znaczy ze w ogrodzie nic…
Sprzedałam 1 magnolie kupiłam parocje

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:16, 18 sie 2021

Do góry
JuliaFrey napisał(a)
Witam serdecznie.

Od miesiaca nie mogę powstrzymać procesu żółknięcia i gubienia igieł. Sosenka ma 3 lata i jest w donicy na balkonie. Na wiosnę miała duzo przyrostów, zagęściła się i pięknie wydłużyły jej się igły. Wytworzyła nawet malutkie szyszki. Nagle z początkiem lipca zaczęła usychać całymi partiami. Dwa opryski na przędziorka i tarczniki nic nie dały. Dziś znowu usunęłam następną partię suchych igieł! Cały dół już ma praktycznie łysy. Korzenie sprawdziłąm i są ok. jasne i suche.
Co mogę jeszcze zrobić? Co zastosować, by ją uratować? Z dnia na dzien jest coraz gorzej, co widać na zdjęciach. Przetrwała wszystkie zimy na balkonie, a latem takie coś
Bardzo proszę o radę!

Sośnie nic nie jest, poza tym że balkon to nie jest dla niej najlepsze środowisko. Sosny tak mają, że tworzą pień, a stare 3 letnie igły mają taki swój żywot i potem trzeba je zdejmować, dgy drzewo jest wielkie, nikt już nie jest w stanie czyścić ze spadających igieł i dlatego tak smętnie sosny wyglądają. W lesie też igły spadają, a sosny są zdrowe, tworzy się ściółka.
Tak więc opryski są zbędne. Nie zalewaj sosny zbyt obficie.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:15, 18 sie 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Kasiu przepraszam coś mi poszło nie tak ze zdjęciami .

Zaczarowany ogród Kasi. Więcej zdjęć póżniej bo coś mi nie wchodzą.

[iNo koty to widać ze mają u Ciebie raj.

[Dzięki za to co robisz z moimi dzikusami.

[

Dzieki Halinko
Mirkowy ogród (początki) 20:11, 18 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Hortensje w tym roku mam ogromne

Faktycznie ogromne.
I piękne!
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:11, 18 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, gdzie jesteś? Tęsknimy

April napisał(a)
Hej, a ciebie gdzie wcięło?

A jakos tak zeszło trochę ze mnie powietrze…duzo zajęć z 4 urwisami którymi się tymczasowo opiekuje i szukam domków
A tu i tak mało kto zagłada

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:57, 18 sie 2021

Do góry
Przy wejściu, w gustownych szklarniach jest kawiarenka i sklepik z akcesoriami dekoracyjno-ogrodowymi.

Wiele budynków gospodarczych (i nie tylko) miało dachy obsadzone roślinnością.

Zaskoczyło mnie zwieńczenie kopuły księżycem. Zastanawiałam się, skąd tutaj elementy religii muzułmańskiej? A to był fragment bliskiej nam trójcy: Ziemi, Słońca i Księżyca.

W ogródku Martki 19:57, 18 sie 2021

Do góry
Chwile euforii znów przeplatały się z planami, tymi bliższymi.

Gdzie znaleźć brakującego graba na cisowo-grabową? Halo Mazowsze, czy coś wiecie? Jak to grabowa bez grabów... Dwa padły, jeden dosadziłam, czyli stan minus jeden.

Jak "wzbogacić" (znów termin Judith) tę rabatę z klonami? (a klony są już trzy, mały z lewej strony nie załapał się) Jakoś tu pusto, hakonki wypadły, bodziszek mi nie pasuje, kwiecia mało, zmiany trzeba zrobić. I kancik.

Co z obwódką z hakone na rabacie Annabelle, czy już teraz wysadzać te egzemplarze które "jeszcze" mam i przekopać cały rów z piaskiem wzdłuż rabaty, w to sadzić jeszcze raz? Może nie ma co zwlekać? Tak wątłe egzemplarze mogą nie przeżyć zimy...

Mój ogrodowy pamiętnik 19:55, 18 sie 2021

Do góry
Werbena rozsiała się nawet nieźle ale tam gdzie bym chciała to jakoś nie chce .

Mój ogrodowy pamiętnik 19:48, 18 sie 2021

Do góry
Kwitnące wrzosy są fajne ale trącą jesienią niestety .

Mój ogrodowy pamiętnik 19:45, 18 sie 2021

Do góry
Ketmia niezawodna jak co roku.

W ogródku Martki 19:44, 18 sie 2021

Do góry
Wśród myśli targanych wizjami zdarzały się też chwile czystej, niezmąconej przyjemności
Nad Leonardo.

Nad Piano, które wsmyknęło się na rabaty zupełnie nie wiem jak...

Nad ciemnym fioletem szałwii Caradonna, która w tym przypadku drugie kwitnienie ma obfitsze od pierwszego... oraz produkuje siewki, czy ona się wysiewa??

Nad wyprostowanym Chopinem, któremu w tym pomogłam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:44, 18 sie 2021

Do góry
W Ramme odbywają się koncerty, spektakle teatralne. W pobliżu nad morzem można zobaczyć dom i posiadłość Edvarda Muncha.
Jedną z głównych osi widokowych ogrodu wieńczy amfiteatr szekspirowski. W okienkach tej drewnianej konstrukcji występują aktorzy. Pomnik Williama musiał się tu znaleźć.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:42, 18 sie 2021

Do góry
Piękne światło na tle domów

Mój ogrodowy pamiętnik 19:39, 18 sie 2021

Do góry
Napstrykane, uwiecznione .

W ogródku Martki 19:38, 18 sie 2021

Do góry
Tylko on i ja, dwa i pół dnia!!!

Takie plany na najbliższy czas, a mowa oczywiście o ogrodzie. Praca na świeżym powietrzu oczyszcza umysł, dodaje energii, w dodatku można się do woli gapić na rabaty przy okazji prac pielęgnacyjnych. Dziś było pół dnia pielenia rabat i oglądania roślinek z bliska. Oraz dumania o przyszłości, zwanego przez Judith knuciem

Hmmm... Gdzie by tu mogła stanąć kiedyś mała oranżeria? Obok?

Hmmm... Jak poprowadzić obrzeża, gdzie dosadzić kolejne róże!?!?

Hmmm... Jak powiększyć warzywnik, gdzie zmieścić kolejne skrzynie?...

Hmmm... a gdyby tak za cisami dać ładny, drewniany ekran, może to sposób, aby uporządkowało tło rabaty? Świerki sąsiadów też nie zawsze będą "aktualne" jako tło, prędzej czy później ogołocą się.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:36, 18 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeszcze trzeba skombinować nowe pieńki do siedzenia I przynajmniej jedno miejsce będzie ogarnięte jak liliowce posadzę

Sylwia! Podziwiam Was, tyle pracy, chyba w ogóle nie śpicie, albo u Was doba ma więcej godzin???
Świetne to miejsce na ognisko, super!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies