Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:56, 17 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Odebrałam. Mogę napisać tak.
Rośliny zdrowe, ładnie i dokładnie zapakowane, w stanie idealnym dotarły, sadzonki nie do podziału niestety, opisane, ale cena adekwatna bym powiedziała, za to dodatkowo w gratisie słoneczniczek szorstki. Przyda się w łąkę więc nie narzekam

Taśmę na dole rozcięłam sama do wypakowania roślin

Sadź póki mokro
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:55, 17 sie 2021

Do góry
Taka przepuszczalność tego "naszego" mułu, ze po każdym deszczu woda stoi w zagłębieniach

wszystkie odkopane rośliny stoją jak w miednicy z wodą, przez to też zdychają
jak nie odgrzebane się duszą, jak odgrzebane topią

Czy to jest miejsce gdzie działała koparka? Nie za fajny widok. A czy po 1 dniu to schodzi chociaż?
Te dołki przy roślinach nie są dobre, u mnie rabata jest wyniesona a wokół gdzie kant jest niżej więc tam woda spływa i nawet bywa że stoi. Więc jak odgrzebujesz to musisz całą rabatę odmulić i zrobić rowek na obrzeżu.
Ogród z fortepianem 15:39, 17 sie 2021

Do góry
Dzięki dziewczyny! Fortepian rzeczywiście dopełnił ogrod.
Wymieniłam w nim kwiatki po dalie nie pasowały i teraz jest lepiej
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:02, 17 sie 2021

Do góry
Był pan, drugi raz dziurę mierzyć...
Fotkę strzeliłam ustaleń, ciekawa jestem, czy teraz mnie jeszcze coś zaskoczy w wykonaniu...
Kolor mam dziś podać, bo niby w przyszłym tygodniu montaż, ale już do wszelakich terminów to nie mam złudzeń.

Pytałam, czy różnica między jasnym a ciemnym kolorem zrobiłaby różnicę w temperaturze w miejscu, gdzie stoją samochody skoro drewno to jest rodzaj izolatora, a i deski mają mieć przekrój 4,5x8cm więc tak jakby jest te 8cm izolacji... Nie potrafił powiedzieć Jasne drewno też się bardzo nagrzewa od strony południowej.

Udokumentowałam ustalenia. Taka będzie ścianka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:52, 17 sie 2021

Do góry
Taka przepuszczalność tego "naszego" mułu, ze po każdym deszczu woda stoi w zagłębieniach

no a dziś to porządnie jeszcze dolało, to masakra. A przed deszczem było w miarę przeschnięte?
Zacisze Alicji 13:48, 17 sie 2021

Do góry
Zacisze Alicji 13:41, 17 sie 2021

Do góry
Doczekałam się agapanta, w końcu zaczyna kwitnąć. Wiem, że nie ma się czym chwalić, bo kwiaty są tylko dwa, ale tak mnie cieszą, że muszę je pokazać.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:35, 17 sie 2021

Do góry
tu posadzona

był problem z wykopaniem uschniętej lespedenzy, trzeba bylo siekiera rąbać od korzenia bo złamała łopatę i wygięła widły, czemu padła nie wiemy skoro korzeń taki miała nie do wykopania....

tu przeniesiona ze ścieżki Sunsation

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:30, 17 sie 2021

Do góry
wysiadywanie w winogronie

z trzech jajek wylęgło się dwoje..., chyba, że trzecie pod spodem

mam Gienkę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:21, 17 sie 2021

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:00, 17 sie 2021

Do góry
Odebrałam. Mogę napisać tak.
Rośliny zdrowe, ładnie i dokładnie zapakowane, w stanie idealnym dotarły, sadzonki nie do podziału niestety, opisane, ale cena adekwatna bym powiedziała, za to dodatkowo w gratisie słoneczniczek szorstki. Przyda się w łąkę więc nie narzekam

Taśmę na dole rozcięłam sama do wypakowania roślin
Sezon 2017 u Hanusi 13:00, 17 sie 2021

Do góry
Mam taki jeden krzak borówkowo "jagodowy" ale go trzymam, bo owoce są słodsze od tych odmianowych. To jest moja sadzonka sprzed 40 lat. co jakiś czas ją odmładzam. A owoce tylko ja z niej zbieram, bo nikomu takich maleństw się nie chce. Używam je do pierogów, i zawsze pojemnik w zamrażarce jest właśnie z tymi. No i do małych placuszków się nadają, mniej soku i nie skwierczy na patelence.

Sylwio, trudno z tą kędzierzowatością. U mnie też się trafia mimo oprysków. Szczególnie w takim kompleksie ogrodowym, na mojej części jest 200 ogrodów, a na drugiej, wcześniejszej- 1200 albo i więcej.

Pryskam jesienią raz miedzianem, czasami powtarzam, jak pogoda sprzyja. Wiosną jak zdążę to jeszcze raz z dodatkiem bioczosu. I to wszystko. Czasami nic nie ma, a czasami trzeba skubać liście na bieżąco. W tym roku ledwie zdążyłam, bo już były pąki kwiatowe tuż przed rozkwitem.

Mirkowy ogród (początki) 12:56, 17 sie 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Mireczko no fajnie, że masz sadzonki hortek z własnego eksperymentu. Dobrze, że posadziłaś gałązki w piasek - przynajmniej ziemia nie była zbita

Rozchodniki piękne, piękny kolor, takie ciemne najbardziej lubię - też je lubię, ale teraz ich nie mam.

Mirelko do Polarków to już pare razy robiłam podejście i nic aż znalazłam sposób na ukorzenianie.
Rozchodników mam kilka odmian . Jak zakwitną to zrobię zestawienie.Niebawem białe Stardust powinny kwitnąć a te zwykle na końcu.
Stipa w takiej fazie najładniejsza lubię jak otula inne roślinki
Mirkowy ogród (początki) 12:50, 17 sie 2021

Do góry
gobasia napisał(a)

Gratuluję

mnie nie udało się ukorzenić nawet jednej sadzonki no raz jedna z Phantoma.Probowałam już różnych metod.

Basiu spróbuj jak ja zrobiłam. Tylko nakryłam torebką foliową a potem zmieniłam na taki plastikowy przezroczysty kubełek po kapuście i zraszałam wieczorem całe patyki a potem wietrzyłam i zraszałam .
Próbuj powodzenia

Mirkowy ogród (początki) 12:31, 17 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Nie wiem czy ktoś pamięta ale wiosną ukorzeniałam Hortensje Polar Bear.
To już moje któreś z kolei podejście do ich ukorzeniania bo ukorzeniają się ciężko albo wcale.
Zrobiłam eksperyment i po ścięciu patyków wiosną trzymałam miesiąc w w torebce foliowej w lodówce.
Ku mojemu zaskoczeniu po miesiącu zaczęły rozwijać się pączki to wsadziłem w ukorzeniacz i do samego piasku posadziłam.
Ukorzeniło się siedem sadzonek hurra

Gratuluję

mnie nie udało się ukorzenić nawet jednej sadzonki no raz jedna z Phantoma.Probowałam już różnych metod.
Mirkowy ogród (początki) 12:12, 17 sie 2021

Do góry
Rozchodniki moje ulubione bezproblemowe rośliny dziele przesadzam po całej działce
Tu są dwa różne a tak podobne do siebie.

Mirkowy ogród (początki) 12:09, 17 sie 2021

Do góry
Nie wiem czy ktoś pamięta ale wiosną ukorzeniałam Hortensje Polar Bear.
To już moje któreś z kolei podejście do ich ukorzeniania bo ukorzeniają się ciężko albo wcale.
Zrobiłam eksperyment i po ścięciu patyków wiosną trzymałam miesiąc w w torebce foliowej w lodówce.
Ku mojemu zaskoczeniu po miesiącu zaczęły rozwijać się pączki to wsadziłem w ukorzeniacz i do samego piasku posadziłam.
Ukorzeniło się siedem sadzonek hurra

Sezon 2017 u Hanusi 11:55, 17 sie 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ogólnie odpowiem: borówka wędruje do słoików, Na nalewkę, na dżemik, na dodatek do brzoskwini, albo maliny jako kolejny dżem, na sok, na rozdawnictwo dla wnuków, na pojedzenie na bieżąco, na podzielenie się z ptakami, jak już nie chce mi się zrywać.

A, i robię suszoną borówkę jako lekarstwo na biegunki i grypy żołądkowe, do herbaty owocowej z suszu innych owoców: jabłek jarzębiny, głogu, porzeczki czarnej tez ją używam. Czyli mnóstwo zastosowania. Warto mieć kilka krzaków, szczególnie jak są dzieci w domu.

Nooo Proszę Pani ! Jak pani nie wstyd pokazywać takie dobroci? Slina cieknie aż po kolanach

a tak na serio ,piękne zbiory ,takie dorodne ..gratuluję

Muszę kupić nowe krzaczki borówek a te co mam wywalić no może jedna zostanie .Owocują koniec czerwca i drobne jak jagody.Tak to jest jak się kupuje na targu bez etykiety
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:36, 17 sie 2021

Do góry

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:35, 17 sie 2021

Do góry
Trawy teraz najładniejsze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies