Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 13:45, 02 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,

Od dłuższego czasu przyglądam się Waszym przepięknym ogrodom i szukam inspiracji jak z mojego łysego pola stworzyć przytulny zakątek. Ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem (to za dużo powiedziane) liczę na Waszą pomoc i mam nadzieję że za kilka lat będę mogła się pochwalić pięknym ogrodem

Przesyłam kilka zdjęć obecnego stanu.

Ale zacznijmy od początku, zupełnie niespodziewanie kupiliśmy dom z działką 1200 metrów, w pierwszej kolejności chciałam się osłonić od ulicy i sąsiadów ponieważ mamy zero prywatności na naszym podwórku. Posadziliśmy na szybko tuje - bo tanio i szybko. Mimo grubej warstwy kory, perz i inne chwasty z ugoru za siatką zaczęły przerastać nasze tuje, wyrywałam na bieżąco całymi dniami ale niestety bez skutku. Wobec czego wyłożyliśmy tuje "szmatą" i przykryliśmy kamieniem.. wiem że to nie jest dobre dla roślin ale niestety póki nie znajdziemy funduszy na nowe ogrodzenie musi tak zostać.

Przy drugiej siatce rośnie 8 sztuk tuj i jest istny bałagan, pozwoliłam dzieciom wsadzić pomiędzy nasionka słonecznika i niespodziewanie odbiła paulownia zadeptana wcześniej przez psa. Cala południowa strona jest do przeorganizowania w następnym etapie

To na czym chciałabym się aktualnie skupić to ogrodzenie od frontu które ma ok 30 metrów. Posadziłam tam 6 klonów globosum, a pomiędzy klonami miskanty gracilimus.Od ulicy powsadzałam korzenie miskantów zebrinus (również zadeptane przez psa) i zaczęły rosnąć. Chciałabym żeby ogrodzenie od frontu prezentowało się schludnie i jednocześnie tworzyło przesłonę przed przechodniami. Nie zależy mi na całkowitym odgrodzeniu się od świata i żywopłocie na 3 metry. Proszę o rady co mogę posadzić od strony ulicy, zastanawiałam się nad berberysami lub trawami o pokroju kolumnowym (tylko króte wcześnie zaczynają wegetację?).
Kilka moich pomysłów:
Od ulicy:
1.berberysy
2. miskanty zebrinusy
3. cisy
4.trzcinniki
5.laurowiśnia
6.graby

od podwórka:
1.miskanty gracilimus
2.hortensje
3.byliny/krzewy?
4.mix traw

Zapomniałam dodać że ogrodzenie jest wystawione na wschód, słońce świeci aż do ok 18stej gdy dom sąsiada rzuca cień na ogrodzenie. Z czasem klony trochę zacienią ogrodzenie.

Będę wdzięczna za każdą propozycję

Mój plan w etapach:
1. Obsadzenie frontowego ogrodzenia
2. Trójkąty na wejściu do domu
3. Porządek z tujami/słonecznikami itp.
4. posadzenie drzew dających cień
5. drzewa owocowe
6. rabaty
7. roślinność wokół altanki
8. warzywnik
9. tył domu
10. jeszcze nie wiem ale etapów będzie coraz więcej
Sezon 2017 u Hanusi 13:10, 02 lip 2021

Do góry
Geażynko,
wprawy z brokułami nie mam, ale dostałam nasionka, to wysiałam. Cóż wyczucia z brokułami nie mam, tak jak z kapustą pekińską.
Czy wysieję jeszcze raz? Jeszcze nie wiem. Kilka roślin w poczekalni jeszcze siedzi. Kiedy to zrobić? Przydałabyś się u mnie, zaraz by było zrobione, co nie?

Elisko,
na goździki zawsze zapraszam w czerwcu, na początku miesiąca, w tym roku wyjątkowo później są. A sadzonki są łatwe do ukorzeniania. Z nasionami nie próbowałam, b o zawsze po kwitnieniu wycinam kwiatostany. W tym rloku wyjątkowo zostawkiłam pierwiosnki z nasiennikami. Może się wysieją. Trochę mi rogaty rozbebeszył rabaty. Mus pouzupełniać we wrześniu. A jakby się Tobie nie udały jednak, służę sadzonkami.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:52, 02 lip 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Co to za powojnik - ze zdjęcia w pierwszym poście z 21.24 z wczoraj? Bardzo ładny. Twoja różanka zapadła mi w pamięć .
Dziękuję Jolu, różanka po ostrym cięciu powoli się odradza

Jeśli chodzi ci o ten powojnik to nazywa się Multi Blue

Ptasi gaj 12:22, 02 lip 2021

Do góry
Trochę kwiatów lilie zaczynają kwitnąć

Po prawej ładna różyczka, ale ma zwisające kwiaty i trochę słabo rośnie zobaczymy w przyszłym roku

9 szt donic pomidorów mam pod balkonem

Ptasi gaj 12:16, 02 lip 2021

Do góry
Na rondlu rosną arbuzy i melony nie wiem co jest co rozrosły się i kwitną obficie. Miałam trochę miejsca więc posadziłam je tam a one zawładnęły całym terenem no cóż nauczka.

Jeszcze mam dynie sporych rozmiarów nie sfocilam ich

Ptasi gaj 12:08, 02 lip 2021

Do góry
Pokaże to co mam zasiane i co rośnie do spożycia wczoraj robiłam porządki w foliaku jeszcze nie skończone ścieżka nie wyrównana. Pomidorki rosną i kwitną.

Po prawej zasiewy ostróżki i sasanki

To cukinię i papryczki

Ogród z widokiem na jezioro 11:53, 02 lip 2021

Do góry
yolka napisał(a)

Witaj Jolu... z Twoich nasionek ostróżkowych wyrosły mi fajne okazy...cieszą mnie ogromnie, bo takiego intensywnego kolorku moje nigdy nie miały, a teraz ogród wzbogacił się o te od Ciebie... Pozdrawiam i życzę zdróweczka.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:46, 02 lip 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)

Dzisiaj u nas pare niespodzianek

Nie mogą oderwać oczu od tej fotki...przecudna...
Ptasi gaj 11:44, 02 lip 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Pomysl z jeczmieniem super, tylko gdzie ja go tu znajde.

Kasiu kilka stron wstecz na moim wątku opisywałam o ekstrakcie z jęczmienia. Pokaże jeszcze raz butelkę zapisz sobie powinnaś u siebie go tam dostać.
Ja tego używam bo nie za bardzo mam gdzie słomy dostać tutaj nie sieją jęczmienia.

Są też mniejsze opakowania to jest litrowe. U nas kosztuje ok 100 zł kupowałam przez internet.

Sezon 2017 u Hanusi 11:43, 02 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

Hanuś, pospacerowałam po Twoim ogrodzie, nawąchałam się przecudnych kwiatów, a te goździki zabieram ze sobą... miałam kiedyś identyczne, ale gdzieś zanikły kilka lat temu...teraz mam inne ale dopiero pierwszy rok, zobaczę czy przezimują... A ta róża pomarańczowa cudna...mam podobną ale baaardzo wysoką...
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:42, 02 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,
Może ktoś mi doradzi i powie co robię nie tak. Mój dwu miesięczny trawnik zaczyna robić się żółtawy. Ma coraz jaśniejsze źdźbła.
Teraz wygląda tak:

Miesiąc temu wyglądał tak:

Miesiąc temu rozsypalismy nawóz ręcznie, trawnik jest regularnie podlewany.
Zastanawiam się czy to nie jest kwestia braku nawozu (lub za dużej ilości), tego że trawnik ostatnio kosiliśmy 1,5 tyg temu albo braku napowietrzenia (ok 7 cm poniżej ziemi rozsypanej pod trawnik jest podłoże gliniaste)

Czy ktoś może mi coś poradzić ? Zastanawiałam się nad napowietrzaniem i rozsypaniem nawozu, ale nie wiem czy to dobry moment na to.
Ogród do odnowy 11:30, 02 lip 2021

Do góry
też pocięte kwiatostany rzucam w nogi rośliny matecznej, ostatnio tak brunery potraktowałam bo mnie wkurzyły w końcu

Kocimiętki przycięłam i na bio wywalam bo cały ogród mam w nowych krzaczkach

pochmurno ale nie pada

Wyleciały młode lęgi muchołówki szarej, a wczoraj w końcu umilkła dziupla z dzieciołami - błoga cisza

W ogródku emerytki 11:25, 02 lip 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Ten też lubię

Na dziś koniec

A tu rozsiadam się i już mnie nikt stąd dzisiaj nie ruszy...poproszę nieśmiało o kawusię i gazetkę...
W ogródku emerytki 11:23, 02 lip 2021

Do góry
gogo napisał(a)

Na potwierdzenie moich działań są zmiany na baliowej

Chylę czoła przed mistrzynią ilości kompozycji... w tej nic nie zmieniaj, jest w sam raz...
Hortensjowo 11:06, 02 lip 2021

Do góry

Hortensjowo 11:03, 02 lip 2021

Do góry
Kilka fotek z wczoraj i dziś

Róże w naszych ogrodach 10:47, 02 lip 2021

Do góry
Nostalgia cztery dni przemian 29.06 - 2.07

1

2

3

4
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:45, 02 lip 2021

Do góry
Nostalgia czyli historia pewnej znajomości
cztery dni przemian

1

2

3

4
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:38, 02 lip 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Rabaty podlewałam, ale trawnik usechł. Miałam ostatnio 3 x deszcz, może i trawnik się zregeneruje. Masz rację po deszczu sporo mumii porobiło się z kwiatów róż.

To tez Garden of roses?
Mój ogrodowy pamiętnik 10:32, 02 lip 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Co ja bym wrzucała gdyby nie róże .
Również posadzona z donicy na rabatę róża Sourire du Havre.

Cudny kolor-duza rosnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies