Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:32, 29 lut 2016

Do góry

Cześć Kochane

Plan jest bardzo fajny, bardzo.
Cieszę się, bo w weekend nie zaglądałam, ale myslałam, że może niepotrzebnie zaczełam się czepiać. Ale jednak chyba potrzebnie, bo ten ogród do poprzedniego z planu będzie zupełnie inną kompozycją. Znacznie ciekawszą.

To co wg mnie warto przemyślać, czy nie darowac sobie teraz ścieżki od domu- ja bym zrobiła ją dopiero od linni rabat.

I jeszcze prawa strona- zamiast iść linią wzdłuż ogrodzenia, można ja poprowadzić prostopadle do rabat poprzecznych- wtedy z domu jest tam widok na trawnik otoczony zgrabnym prostokątem- wg mnie to będzie fajne.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:52, 29 lut 2016

Do góry
Ależ jestem ciekawa co na to Magnolia
Powojnik pod magnolią 19:39, 28 lut 2016

Do góry
Hosty o drobnych liściach i mających dość gęste kępy. Powojnik moim zdaniem odpada, chyba byłby zbyt ekspansywny. Magnolia płytko się korzeni, ma bardzo wrażliwe korzenie na grzebanie w nich, łatwo można je uszkodzić.

Polecam trzmielinę Fortunego, można nieco dalej posadzić a ona się płoży, więc pokryje ten placek ukorzeniającymi się pędami, barwinek ale ja nie lubię barwinka i nie polecam.
Mój jest ten kawałek ogrodu 18:51, 28 lut 2016

Do góry
marzena_perkowska napisał(a)
Ja z odkłada mam krzewuszkę. Masz w swoich zbiorach magnolię ja posadziłam na jesieni i nie wiem czy można już odkrywać.

ja bym juz odkryła
Moja magnolia okryta była tylko raz - pierwszej zimy po posadzeniu. Potem juz nigdy.

Przebisniegi mam juz od dobrych 2 tygodni - siedzą od wschodu w zacisznym miejscu.
Bukszpany kilka razy wtykałam w ziemie po strzyzeniu - zawsze sie przyjmowały.

Wczoraj znowu pokręciłam sie troche po podwórku - róze poczyściałm i takie tam. Widac, ze to juz wiosna lada moment. Oby tylko nie było jakiegos wrednego nawrotu zimy gdy juz wszystko ruszy na maksa.

Podlasianki, myslicie ze mozna teraz podciąć iglaki? Musze na pewno podkrzesac świerk i sosne, przydałoby sie tez podformowac to i owo. Zawsze mam problem z wyborem terminu cięcia iglaków.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:54, 28 lut 2016

Do góry
Kasia- dla Ciebie Magnolia Genie - pąki

Podwórkowa rehabilitacja 13:53, 28 lut 2016

Do góry
I coś co chciałabym mieć ale tu gdzie mieszkam się nie zmieści
Magnolia Genie ze szkółki Zymon.

Powojnik pod magnolią 12:40, 28 lut 2016

Do góry
Chciałabym posadzic pod magnolią powojnik z grupy bylinowych ,czyli takich ktorych pędy zamierają na zimę.Myślałam o Arabelli
Poniżej opis
"Jeden z najpiękniejszych powojników bylinowych. Kwiaty średnicy 7 cm, początkowo są fioletowe, a w trakcie przekwitania jasnoniebieskie z lekkim odcieniem lilaróż. Kwitnie nieprzerwanie i bardzo obficie od początku czerwca do października. Przez całe lato widać jednocześnie pąki i kwiaty w różnym stadium rozwoju. Osiąga 1,5-2 m wysokości. Zeszłoroczne pędy zamierają, dlatego w marcu należy je przycinać tuż nad ziemią. Odmiana polecana na wystawę południową, wschodnią i zachodnią. Preferuje stanowiska żyzne, stale wilgotne i przepuszczalne. Jest rośliną bardzo plastyczną, której pędy płożą się po ziemi albo wspierają o podpory, wspinając do góry."

Skoro powojniki sadzi się przy drzewach ,różach to taka magnolia wydaje się idealna
Ale mam dylemat natury technicznej.Jakie korzenie ma magnolia?
jak najbliżej mogę posadzic ten powojnik?
Dołek zamierzam wykopać delikatnie ,nawet ręcznie jeśli trzeba ,żeby ominąć korzenie
Teraz magnolia rośnie w trawie ,zamierzam wokół zrobić mini rabatę.Więc na pewno będzie jej lepiej
Co mogę dodać jako wypełniacz?jaką bylinę
Żurawki i hosty odpadają
Coś niskiego ,tworzącego kępy ozdobnego raczej z liści na sloneczne raczej stanowisko ,ale nie "patelnia"
Będę wdzięczna za opinie i pomysły
Drugi pomysł to bluszcz obrastający obficie stary 1,5 metrowy pień.Tam tez chciałam dać taki powojnik ale tu z kolei mam obawy czy bluszcz /już wiekowy/ nie zagłuszy powojnika.
Co myslicie?
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:52, 28 lut 2016

Do góry
Odmiany nie pamiętam. Mąż już ze dwa lata miał ochotę na magnolię i to jego zakup . Mnie magnolia nie kusiła bo za krótko kwitnie.
Skarbonkowy ogródek 15:31, 27 lut 2016

Do góry
Moim zdaniem jałowiec z pierwszego zdjęcia do usunięcia jak dla mnie jest paskudny i nie warto by szpecił działkę, a z wcześniejszych zdjęć wynika, że w tym miejscu mógłby rosnąć ładny nowy żywopłot z czegoś zdecydowanie ładniejszego, a przed nim rabata.
Pozostałe krzewy tak jak pisała Hania warto odmłodzić i obserwować czy będą Ci się podobać
Magnolia to piękny skarb.
Za różaneczniki pomacham plauszkiem bo spokojnie można byłoby je ładnie zaaranżować w rabatę, ale stało się i nie ma tej sprawy, będzie nowe.
Cis do zostawienia, a teren już czyścicie
Szkoda tych lip, chociaż powód usunięcie słuszny, ja mimo to ogłowiłbym je na wysokości rozgałęzienia i formował. byłby piękny reprezentacyjny wjazd.

Skarbonkowy ogródek 12:54, 27 lut 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Potrzebuje ratunku. Mam w ogrodzie roślinę. Jest duza i pięknie choć krotko kwitnie. Wydaje mi się ze to magnolia. Ale w czym problem. Wczoraj zauważyłam na tej roślinie plamy prawie na wszystkich gałęziach. Wyglądają jak plamy pleśni lub jakiegoś grzyba. Co z tym zrobić? Roślina jest piękna i chyba się zapłaczę jak ja stracę. Jak ja ratować?

Tak, to magnolia. Duży piękny egzemplarz to i pewnie lata swoje ma. Moja też tak wygląda. Nic z tym nie robię. Kwitnie a wiec dałam jej spokój.
Skarbonkowy ogródek 11:55, 27 lut 2016

Do góry
Potrzebuje ratunku. Mam w ogrodzie roślinę. Jest duza i pięknie choć krotko kwitnie. Wydaje mi się ze to magnolia. Ale w czym problem. Wczoraj zauważyłam na tej roślinie plamy prawie na wszystkich gałęziach. Wyglądają jak plamy pleśni lub jakiegoś grzyba. Co z tym zrobić? Roślina jest piękna i chyba się zapłaczę jak ja stracę. Jak ja ratować?

Kosolkowa Pasja 21:54, 26 lut 2016

Do góry
To się napracowałaś, a czytam, że jakieś grypsko Cię dopadło. Zdrówka

Magnoliowa ładnie zaczyna wyglądać. Może jednak magnolia zakwitnie? Trzymam kciuki
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:19, 26 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

w tej wersji może lepiej żeby rabata z przejściem była krótsza- za przejściem miała tyle długości co szerokości.
A reszta tak:- prawej strony nie ruszłam, może ząbek powinien byc faktycznie szerszy

to mi sie podoba plus sciezka po caloscimod domu przez rabate do warzywnika
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:10, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Lewego zeba tez nie przewidywalam.oczywiście proporcje symboliczne dlatego za duze te rabaty.
Sciezki przy tarasie tez zbyt zamkniete ale chodzilo mi o pomysl. Chcialam zrobic dwa w jednym łącząc sciecke uzytkowa z dojciem do placyku.no i schodkowa rabata zniknela,ktora mi jakos nie grala

tak, rozumiem. To jest fajne, bardzo zmienia ogród, przysuwa rosliny i masz widoki bliskie i dalekie i proporcje inne.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:09, 26 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Ta opcja jest ciekawa tylko wtedy to przejście w rabacie nijak sie ma do całości no mus tam ścieżke zrobić.

w tej wersji może lepiej żeby rabata z przejściem była krótsza- za przejściem miała tyle długości co szerokości.
A reszta tak:- prawej strony nie ruszłam, może ząbek powinien byc faktycznie szerszy

Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:04, 26 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

To jest ciekawe. ta ściezka- Ivo , może ma sens zrobienie jej do warzywnika? Tego zakrętu od lawendy nie jestem pewna. Może ścieżkę od lawendy zakręcić do tarasu i tak zakończyć, a do warzywnika niech będzie niezależna?
A może się czepiam

Podziały robią się fajne, ale wg mnie za wielkie te rabaty.
placyk na ławkę....jak mały ryneczek w miasteczku.trzeba zminejszyć lub całkiem wywalić.
W zagajniku może niech hamaki będą albo ławki.
Zagajnik jest od południ/północy do warzywnika? Zapomniałam.

Lewy ząbek bym skasowała w tym układzie- ten stary

Lewego zeba tez nie przewidywalam.oczywiście proporcje symboliczne dlatego za duze te rabaty.
Sciezki przy tarasie tez zbyt zamkniete ale chodzilo mi o pomysl. Chcialam zrobic dwa w jednym łącząc sciecke uzytkowa z dojciem do placyku.no i schodkowa rabata zniknela,ktora mi jakos nie grala
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:00, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

no i nie bij ale mnie ciągle kusi by połączyć ściezkę uzuytko do warzywnika ze ściezką rekreacyjną do placyku (tym bardziej, że tę pierwszą macie czesto uzytkować). Troszkę nabroiłam wiem ale popatrz może coś Ci się spodoba. lewa strona niedopacowana ale to na razie tylko luzna propozycja

[img size=360x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/105/1050488/original.jpg[/img]

To jest ciekawe. ta ściezka- Ivo , może ma sens zrobienie jej do warzywnika? Tego zakrętu od lawendy nie jestem pewna. Może ścieżkę od lawendy zakręcić do tarasu i tak zakończyć, a do warzywnika niech będzie niezależna?
A może się czepiam

Podziały robią się fajne, ale wg mnie za wielkie te rabaty.
placyk na ławkę....jak mały ryneczek w miasteczku.trzeba zminejszyć lub całkiem wywalić.
W zagajniku może niech hamaki będą albo ławki.
Zagajnik jest od południ/północy do warzywnika? Zapomniałam.

Lewy ząbek bym skasowała w tym układzie- ten stary
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:51, 26 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

3)Z tymi cisami rto tak jak teraz wyrysowałaś to jakoś tak dziwnie bo jak podrosna te cisy to te dwa i te trzy się złączą ze sobą i sie taka plama zrobi - ale ja sie nie znam . Może to o to chodzi.
"Jest to wolno rosnące drzewo - jego roczny przyrost to ok. 10cm, po upływie 10 lat roślina osiąga zaledwie ok. 1,5m wysokości i 40cm średnicy."
Czyli jakie minimalne odstępy między nimi ?

ja bym dała 65- 70 cm, żeby kiedyś były bliziutko siebie. Nawet jak się zetkną to nic.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:11, 26 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

frontowa grabowa- zmień troszkę hakone- nie dawaj jej tak konsekwentnie wokół buksów. Zrób też buksy bez niej, z nią z boku.. itp. I samą hakone w runiance.
Tak będzie lżej .
Chyba że tak właśnie chciałaś i koniec, to nie dyskutuję.

Cisowa:
molinie na mijankę- dobrze, szybciej zadarnią.

a układem może jeszcze bardziej swobodnie?
Nie będzie Cię drażnić?

1)Na frontowej grabowej pozmieniam bo faktycznie troche za konsekwetnie ja tak jakoś mam no
2)Na cisowej będzie na mijankę molinia
3)Z tymi cisami rto tak jak teraz wyrysowałaś to jakoś tak dziwnie bo jak podrosna te cisy to te dwa i te trzy się złączą ze sobą i sie taka plama zrobi - ale ja sie nie znam . Może to o to chodzi.
"Jest to wolno rosnące drzewo - jego roczny przyrost to ok. 10cm, po upływie 10 lat roślina osiąga zaledwie ok. 1,5m wysokości i 40cm średnicy."
Czyli jakie minimalne odstępy między nimi ?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:53, 26 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
dzisiaj i ja spotkałam takie ciemierniki jak i Ty. Cena nie była aż tak powalająca, choć i tak duuuża- 123 zł

jeszcze była świetna misa z narcyzami. Pewnie z 50 cm średnicy

i taki widoczek

super!!
co to za CO? rozumiem, ze okolice Warszawy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies