Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Wnieść do ogrodu trochę radości - prośba o pomoc 09:10, 26 lip 2012

Do góry
Pod iglakami pogrupuj po kilka sztuk tam gdzie więcej miejsca - hortensje Limelight albo Phantom, a tam gdzie mniej - posadź po kilkanaście sztuk - ładne odmiany żurawek - takie rozświetlające - w cieniu Citronelle (żółta) a w słońcu np. Berry Smoothie, Autumn Leaves, 'Marmalade', rewelacyjną 'Georgia Peach'.

Potrzeba też np kolorowych berberysów żółtych i bordowych, ale małe odmiany.

Potem kolorowe trzmieliny Fortunego

i tak modne trawy

miskanty polecam głównie Morning Light i Variegatus, potem niższe Carex i Stipa no i rozplenice Pennisetum
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:12, 25 lip 2012

Do góry
Ja też nie przepadam za takimi gazonami chociaż nawet popełniłam kiedyś o nich artykuł.
Ale szare mogą być, gorzej jakby były czerwone.

Myslę że trzeba je obsadzić irgą Dammera Major lub Mooncreper a na wierzchu trawy, najlepiej coś włochatego w rodzaju ostnicy (Stipa), chyba fajnie będzie.

Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 12:15, 25 lip 2012

Do góry
A tutaj kolejna inspiracja - dla Danusi i miłośników bukszpanów

http://seasonsgardendesign.com/GardenChirps/wp-content/uploads/2011/02/Nassella-Perovskia-Buxus.jpg

stipa, bukszpan i perovskia
Ogród zmyślony 12:01, 22 lip 2012

Do góry
lawendę trzeba będzie już sciąć, zastanawiam się czy do zera nie próbować

stipa zaczyna być widoczna

wczoraj dłubany kawałek z trawami, brakuje marginesu z bukszpanu

kupiłam taką inną werbenkę- jest bardzo wyraźna na rabacie i podkusiło mnie na nowozelandzkie carexy-tak mi się spodobały u Danusi

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:49, 21 lip 2012

Do góry
Agata - tej trawy u mnie nie ma - będę chyba zamawiać, albo kupię w jej miejsce carex amazon mist - tez ma gęste cieniutkie źdźbła...

Kasiu - ale fajnie, że do mnie zajrzałaś Nad stipa dumam, bo faktycznie jest urzekająca...a zadaszenie polecam! Choć u mnie będzie jeszcze podiweszony material pod spodem (o ile w końcu wezmę się za szycie)

Karolka - o dzięki, to chyba faktycznie kyushu

Asiu, na to liczę, że z roślinkami calość się ładnie zamknie i będzie spójnie

Ja już po urodzinkach małej Zuzi (och obraziłaby się za tą małą, w końcu idzie od września do szkoly) zaraz wkleję torcik - namęczyłam się nad dekoracją 2 godziny
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:11, 21 lip 2012

Do góry
Aniu - nad trawkami myslę intensywnie i nad tym jak to wszytko połaczyć w calość...chcialabym jeszxcze tam jakieś smukłe drzewo...
Trawy na liscie:
- stipa tenuissima
- carex evergold
- carex Amazon Mist
Na razie probuję ułozyć sobie to wszystko...żeby bylo dekoracyjnie caly rok...dlatego stawiam na zimozielone (prócz lawendy)

Anula
- no niestety, ręce opadaja...z tarasem będziemy negocjowac cenę, bo w sumie czasowa obsuwa o miesiąc. Szkoda, że M nie podpisal umowy, ja nie znoczę takich 'na gebę"...ale fachowiec o tyle pokorny, że sam powiedzial, że zjedzie z ceny...no i zrobi mi z tego drewna wielką ramę do lustra w lazience

Agata - ja jestem bardzo zadowolona z tego połączenia drewna z kostką...dlatego też poszerzamy placyk z kostki przy tarasie
drewno do bangkirai

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:37, 20 lip 2012

Do góry
przyłączam się do zachwytów, Danusiu. trawy, hosty, biała lawenda i cudowna stipa t., prawda że ma przyciąga wzrok? szkoda że w Szkocji prezentuje b. mizernie. za deszczowo.
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 21:37, 19 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)
buuuu...płaczę za zlotowlosą Ale kupię sobie jeśli znajdę i zaryzykuję, jednak w naszym rejonie dosc ciepło...jedna ostnica mi przezimowala i wty toku pięknie kwitnie (festuca ovina)....

Ana festuca to kostrzewa Ostnica to stipa Daj Boze, zeby przezimowala, ja mam zamiar zwiazac sie z nia do smierci, nawet jesli bede musiala ja co roku sadzic na nowo

Betysia, wypozycz sasiada Ja mila jestem, umiem po francusku pare slow powiedziec I to kulturalnie, zeby nie bylo, ze tylko jakies wulewu i azurdli
Ogród z lustrem 20:24, 19 lip 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ahhhh ta stipa mnie kusi

Kupuj
Ogród z lustrem 20:23, 19 lip 2012

Do góry
Ahhhh ta stipa mnie kusi
Ogród z lustrem 20:03, 19 lip 2012

Do góry
Stipa tenuissima

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:52, 19 lip 2012

Do góry
ale cudnie Danusiu!
Juz sobie przy okazji doczytałam odpowiedź na dręczące pytanie - czy Stipa tenuissima zimuje Chyba zaryzykuję z nią, bo wygląda zjawiskowo!!!
A czy Turzyca amazon mist nie rośnie podobnie (bo ją mogę kupić na miejscu)....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:13, 18 lip 2012

Do góry
Matko z córką, jak mi się podobają te trawiszcza wsród topiarów. Jest bosko!
Awatarek przecudny i zdjęcia na łące w kwietnej chuście wspaniałe.

Stipa u mnie niby przezimowała -do marca była zielona, później jednak wypłowiała. Nadal fajnie wyglądała na rabacie, bo jej deszcze nie zlały. Zeschnięte kłoski powyciągałam chyba początkiem czerwca, jak już było widać nowe stipki samosiejki. Jest ich całkiem sporo, ale nie wyglądają jeszcze tak okazale jak te Danusine. Takie to będą pewnie za 3-4 tygodnie.

Gorąco pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:21, 18 lip 2012

Do góry
Cudnie Danuś, i przed i po Trawy przesliczne i ta ich delikatność..... A Stipa to u nas zimuje?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:20, 18 lip 2012

Do góry
Nowe kompozycje na stole z użyciem ostnicy (Stipa tenuissima).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:12, 18 lip 2012

Do góry
Pojawiła się Stipa tenuissima kupiona w zeszłym tygodniu - nie tylko na rabacie ale i w kompozycjach na stole tarasowym

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 15:53, 18 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Bocku....
tak jak obiecalam lawenda...
dzisiaj migawka z obrzezy wzdluz chodnika... w dorodze do piekarni po bagietki

no jak juz tak "wylewala sie " na chodnik,to i kilka galazek do bukietu zerwalam co by pachnialo do sniadanka

Betysiu, jestem w ogrodowym niebie!!! to połaczenie trawy i lawendy jest GENIALNE!!! Nie wpadłabym na to sama chyba!!!
Tylko jaka to trawka?????

To Stipa tenusissima - ostnica.

Obrazki dla Stipa tenuissima
Rabaty, kompozycje z traw 15:15, 17 lip 2012

Do góry
A teraz pytanie dotyczące stipa tenuissima pony tails - czy ta trawa się rozrasta na szerokość? To znaczy wiem, że nie jest ekspansywna, ale czy mała kępa szybko się rozrośnie czy trwa to długo? Ma ktoś doświadczenie z tą trawą? Pozdrowienia
Ogród w Holandii 21:36, 15 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?

Agatko przyszłam Cię odwiedzić w Twoich włościach
Super klimat tego miejsca.
Już wiem, że w obronie płotu nie trzeba głosować piękna historia powstawania plotki
Ogród w Holandii 19:43, 15 lip 2012

Do góry
)]
agata_chroscicka napisał(a)
No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?

]

Rewelacja, z klimatem, to jest to. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies