Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:02, 13 sie 2021

Do góry
Joann napisał(a)
Kawa w takich okolicznościach przyrody musi smakować wyśmienicie Pięknie! Co za widok na te graby!

Bardzo Ci Joanna dziękuję
Kawa pyszna!

W samym słońcu 16:42, 13 sie 2021

Do góry

I Pissardi- dobrze wygląda? Nie ciąć?

W ogródku Martki 16:34, 13 sie 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Martka poranny obchód ogrodu to u mnie też norma Lubie tak rano, świeżo, chłodno, cicho - pospacerować, coś skubnąć, pooglądać

Graby zapowiadają się bardzo dobrze. Zastanawiam się czy dasz radę je ciąć całe? Wyglądają na wysokie

Miluniu, jakbym czytała własne myśli, tak właśnie rano odczuwam ogród - z wyjątkiem "skubnąć" u mnie jest albo kontemplacja niezmącona chęcią pracy - albo praca ukierunkowana na "zakończyć i mieć czas na pierwsze".

Graby mają 3m wysokości, ja z wyprostowanymi ramionami prawie dwa plus drabina i długość nożyc. Dajemy radę  Wyżej nie pozwolę im rosnąć i będę bezlitosna.

ElzbietaFranka napisał(a)

A może jest tak, że do pewnych roślin nie masz ręki jak ja do pnączy. Mam Hakomy ale też przeżywam męki bo nie mam ich tyle ile bym chciała a tak sobie rosną. Nie tak jak u Irenki czy u innych.

Elu, ale cóż tu może ta biedna ręka... przyczyny tkwią raczej nie w niej Wiem, że tak się mówi I oczywiście, aby nie było, to mam też takie hakone które rosną nawet na wklejonych powyżej zdjęciach. To nie jest tak, że wszystkie jak jeden mąż odeszły. Niektóre przyrastają bardzo ładnie. Ale skłonność hakonek jest jasna: glina nadaje się słabo, piasek idealnie.

MartaCho napisał(a)

Dzięki bardzo za info
Myślę o nich na rabatę tarasową- zaczęłam ją wczoraj przekopywać, teraz jakiś plan nasadzeń by się przydał, hahah

Plan jest wręcz konieczny Możesz wyjść od inspirek i potem sprawdzać stanowiska, czy odpowiadają Twojemu, ale też sprawdzić w wyszukiwarkach jakie rośliny nadają się na Twoje stanowisko. Ogrodeus na przykład ma takie informacje, duże szkółki internetowe z dobrymi wyszukiwarkami. Taras to ważne miejsce

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja jak szykowałam rabatę na hakonki to całą rabatę przekopywałam z dobrociami a nie same dołki... stanowisko sloneczne nie ma nic do tego... moje Macry rosną na patelni i mają się super...

Molinie Heidebraut masz takie same,też mnie zachwycają a jeszcze jak się jesienia przebarwią to będzie czad

Wiolu, myślę, że nawet glina glinie nierówna, u Ciebie chyba jest tylko na jednej rabacie. Z widłami to dobry pomysł. Ja zasadniczo rabaty przekopywałam po całości z kompostem i obornikiem, ale tę gdzie rośnie Limelight ze względu na jej rozmiary nie, zrobiłam rów po całości z kwaśnym podłożem dla hortensji i potem dla pozostałych roślin już tylko dołki zaprawiałam. Teraz myślę, że wyjmę wszystkie hakone na obwódce i również zrobię po całości głęboki rów z piaskiem zmieszanym z resztą. Moja glina niby jest jednak taka zła, bo kiedyś na etapie trawnika była rozluźniana piaskiem, mam zatrzęsienie dżdżownic, woda po opadach deszczu nie stoi. Ale mimo wszystko nie sprzyja hakonkom... Co do molinii, to z braku efektownych okazów u siebie wklejam jeszcze raz zdjęcie ich u Danusi

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:32, 13 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Oooo orientalne elementy wprowadzasz Miejsca z trawka pomiędzy zębami pod klony na ciekawą ławeczkę lub krzesełko bym wykorzystała

O Ty! Jaki extra pomysł! I nawet wiem jaka ławeczka tam mogła bym dać. Widziałam taka bambusową

Pasowałaby

A spod spodu mogłyby hakonki wystawać

Tak, jakoś nas ciagnie w tamta stronę, może dlatego, że mąz niedługo udaje się w daleka podróż do Tajlandii, Wietnamu i Kambodży

Dzięki Sylwia
Ogród pod lasem 15:22, 13 sie 2021

Do góry
Aż poszłam sprawdzić i widzę, że w cieniu i pod brzozą ładnie radzi sobir Silver Dollar.

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:22, 13 sie 2021

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Nowe kule już umiejscowione

Świetne te kulki wiklinowe, kiedyś sobie je kupię

Dominika11 napisał(a)
A tak w trakcie i po

Co ta za patent z tą pelerynką do cięcia? Gdzie można takie coś kupić?

Umywalka bardzo fajnie wygląda i jest praktyczna. Moja to taka atrapa - kwietnik

Ogród piękny!

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:18, 13 sie 2021

Do góry
Dziękuję
Stipy niestety nieco przyschły ale zielone widać. Z jednej to na pewno nic nie będzie, mam nadzieję że reszta da radę.
Pogoda u mnie też nie pomaga. Sucho strasznie, teraz ciut lepiej bo popadało ale ja w niemocy i tak cały czas w tym sezonie. Taki front był w tym tygodniu. Na szczęście tylko postraszyło i obyło się bez nawałnicy. Ale popadało sporo.

Rabaty mi troszeczkę podupadły, muszę przekwitnięte byliny powycinać, szczególnie złocienie co po deszczu się położyły. Bardzo je lubię ale po przekwitnięciu straszą.
Dla odwiedzających zostawiam krzesełka pod brzozami.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:55, 13 sie 2021

Do góry
Niewinna nieplanowana wizyta w Obi skończyła się tak:

donica głowa na orientalny taras

i bambusowy leżak również na ten sam taras, będzie fajnie grał z tymi rattanowymi meblami z Casto

Kiedyś rośliny a teraz ozdoby ogrodowe, ehhh. Nigdy nie będę bogata jak tak dalej pójdzie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:45, 13 sie 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Wszystkie ozdoby na piku ptaszki i inne usuwam i chowam z ogródka
wnusia może sobie zrobić krzywdę lubi je wyciągać, ptaszki lubi
bardzo, bardzio…i rozdawać
Niunie to sama słodycz♥️
Takie jeżówki upolowałam czekają na posadzenie, moczą się

Niedoczas to normalka nawet nie mam czasu żeby fotki pocykać z ogrodu, macham

cudne te jeżówki

zostawiam pozdrowionka
Zacisze Alicji 12:54, 13 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Kolejny piękny cienisty zakątek u Ciebie. Piękne hosty!

Bluszcz na drzewach też mi się podoba

Agnieszko! Bardzo dziękuję za miłe słowa. Teraz nie mam już wiele koloru w ogrodzie.
Zostały tylko jeżówki i floksy. Pozdrawiam.

Zacisze Alicji 12:52, 13 sie 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Alicjo, jestem na 20 stronie i już zakochałam się w Twoim ogrodzie
Gdybym miała duży ogród, to byłby w takim stylu, koniecznie ze stawem
Idę oglądać i czytać dalej, zawsze ogarniam cały wątek, bo lubię poznawać historię powstawania ogrodu i jego właścicieli

Gogo! Bardzo dziękuję za odwiedziny. Miło mi, że spodobał Ci się mój ogród.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam.

Blaski i cienie nowego życia 12:51, 13 sie 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ula ta ukorzeniona hortensja wygląda na Phantom. One mają takie trochę spłaszczone kwiatostany.
Kiedy najlepiej przesadzać hortensję bukietowe takie już podrośnięte?
Rdest himalajski bardzo ładnie się rozrasta. Ja swój będę już dosadzać w nowe miejsce jak tylko uda się je przygotować.
Wcześnie kwitnące hortensję to Polestar niziutka i Wims Red. Też chcę takie wczesne.

To nie Phantom ani Polar bear bo obie mają pełne kwiatostany. A moje jakieś ażurowe wyszły. Zrobiłam zbliżenie.

Myślę że od sierpnia do września najlepiej przesadzić. Ale mam trudne doświadczenia bo czasami są tak delikatne te korzonki że można uszkodzić. Najlepiej z całą bryłą ziemi przesadzać.

To ten ciemny rdest to himalajski-ok a ten drugi u mnie to Golden Arrow. Oba mi się podobają.
Zacisze Alicji 12:50, 13 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To prawda, piękne liście tej makleji.
Moją już postanowione, przesadzam na wiosnę.

Aniu! Wydaje mi się, że to dobry pomysł, trzeba próbować.
Teraz cieszą hortensje, chociaż u mnie w tym roku ogrodowe mają parę kwiatków na dole, a nawet niektóre bukietowe słabo kwitną. Oczywiście na zdjęciach te ładniejsze.

Ogrodowe wariacje 12:48, 13 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Zrobiłam fotkę rabaty miejskiej z rozplenicami rubrum i zastanawiam się czy obe tam zimują, nie bardzo chce mi się wierzyć,że są sadzone co sezon

myślę, że tak

robiłam doświadczenie i niestety nie przetrzymały, a u nas niby najcieplej i nie dały rady.

Trzeba je traktować jako jednoroczne niestety, no chyba, żeby jakoś bardzo dobrze zabezpieczać, może byłaby szansa - choć słabo o widzę
Ogród zacząć czas. 12:45, 13 sie 2021

Do góry
MartaCho napisał(a)
No klaro Zawsze mogę na nią liczyć

cudowności
Zacisze Alicji 12:25, 13 sie 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mało kiedy udaje mi się widzieć ogród po deszczu, Chyba, że mu prysznic odgórny zrobię. Przeważnie w niepogodę nie wybieram się ogrodować. Dziękuję za piękny widok.

Hanusiu! Lubię ogród po deszczu (oczywiście nie wielkiej ulewie), zieleń jest wtedy bardziej zielona, wszystkie kolory bardziej żywe i jest tak świeżo.
Dziękuję za odwiedziny.

Przedziwny Ogród 12:22, 13 sie 2021

Do góry
AgataM napisał(a)

u ciebie jak zawsze pieknie.

ciągle podziwiam i zachwycam się twoimi przepięknymi dekoracjami sezonowymi
Ogrodowy Kalejdoskop 11:57, 13 sie 2021

Do góry
Posadziłem wiosną zdobyczną dziką śliwę ale się niestety nie przyjęła. Po długich namysłach zdecydowałem się na głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet. Udało się kupić dużą sadzonkę. Już przycięta i posadzona, teraz czekamy na wiosenny efekt Ale cieszę się z tego zakupu bardzo.
Ogród do odnowy 11:49, 13 sie 2021

Do góry
Ogród do odnowy 11:48, 13 sie 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies