Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród kwiatowy 16:06, 22 cze 2021

Do góry
Alabaster

Lavender Flowers Circus

Leonardo da Vinci

Benjamin Britten
Mały podmiejski 16:05, 22 cze 2021

Do góry
Dawno mnie nie było na Ogrodo. Stęskniłam się. Nadrabiam straty. Trochę wyłączyły mnie sprawy prywatno -zdrowotno - zawodowe, ale mam nadzieję, że to już za mną i w końcu będę mogła zająć się ogrodem.
U mnie przez ten czas nic szczególnego się nie działo ogrodowo. Z większym spraw to zrobiłam taras Nareszcie mam gdzie usiąść. W przyszłym roku zrobię pergolę, ale teraz musi mi wystarczyć ten ohydny parasol plażowy. Za domem wybraliśmy też gruz, ziemię i cały ten bałagan który jeszcze został po budowie. Dziś mają dowieźć porządne podłoże.
Jak dobrze znów tu być

Co się dzieje z rododendronem? Żółknące liście zamkn. 16:05, 22 cze 2021

Do góry
Ogród Moniki z nutą czerwieni 16:04, 22 cze 2021

Do góry
Inversa mi żółknie jakby usychał i drugi świerk w innym miejscu też, to z suszy czy to jakieś paskudne choróbsko?
Miniary Megabasi :) 16:02, 22 cze 2021

Do góry
Ostatnie zdjęcia sprzed trzech lat....troszkę mam zaległości . Ale cieszę się, że Ogrodowisko nadal jest i nadal inspiruje - dziękuję Pani Danusiu. Mimo, że nie piszę, zaglądam szukając pomocy lub po prostu z ciekawości. To olbrzymia skarbnica wiedzy. No i fajnie się ogląda swój zielony zakątek sprzed paru lat
pozdrowienia dla wszystkich!
A obecnie jest tak:
Ogród kwiatowy 15:56, 22 cze 2021

Do góry

Lola

Geoff Hamilton

Poppy Rose
Ogród Moniki z nutą czerwieni 15:53, 22 cze 2021

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 15:53, 22 cze 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No i rabata, która rośnie powoli bo sucho i trochę do góry nogami bo jeżówki przerosły na razie hortki bukietowe. I koloru póki co brak totalnie.
Zielenina straszna .

Stipa fajniutka, taka najładniejsza jak teraz
Moja nie przezimowała...

Co tutaj masz za drzewko? Nie mogę rozszyfrować, judaszowiec?
Ogród kwiatowy 15:50, 22 cze 2021

Do góry
Glamis Castle

Sibelius

Ballerina

Melina

Ogród kwiatowy 15:43, 22 cze 2021

Do góry
Bajazzo

Jeszcze nigdy ta róża nie kwitła razem z krzewuszkami.
Elmshorn

Florentina
Ogród z koroną w tle 15:42, 22 cze 2021

Do góry
Najbardziej je lubie gdy kłosy są już żółte... Ale w tym sezonie zachwycają mnie w każdym momencie

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:41, 22 cze 2021

Do góry
effka napisał(a)

Daria, dzięki kochana za tyle pochwał Bardzo bardzo mi miło staram się, żeby ciagle było kolorowo ale mam kilka miejsc, gdzie wieje nudą (np. na części rabaty ze śliwami) wiosną, tam monotonia zielona, koniecznie musze jakieś kwitnące o tej porze roku wysokie byliny wsadzić, muszę pomyśleć, o tu gdzie różowe kreski.
Co teraz ładnie kwitnie kolorowe (nie chce bieli)? Może łubiny?
Szałwie odpadają bo tam za ciasno i słońce tylko pół dnia.

Koniecznie muszę powtórzyć oczko i nawet wiem gdzie, pod nowymi klonami kawałek dalej, o tu:

Obsadzę je podobnie jak to pierwsze oczko kosaćcami, bo są boskie i jakieś trawki podzielę i wsadzę przy oczku. Kastra budowlana kupiona tylko musze wykopać dziurę a czasu na to totalnie brak. Chyba dopiero po wakacjach mi się uda.

Też mam taką rabatę, którą muszę wzbogacić o kwiaty kwitnące przed latem, dam tam orliki, łubiny i nie wiem co by jeszcze
Teraz kwitną łubiny, naparstnice, ostróżki daj tam je koniecznie będzie im tam dobrze

Pod klonami miejsce na oczko idealne, ja co prawda najpierw miałam oczko potem sadziłam wokół klony hihi ale to zawsze do siebie pasuje

Żeby Cię zmobilizować to powiem, że na jesień nie będzie już takiego efektu jak latem, więc pomyśl o tym niewielkim dołku ja takie kopię jak chcę coś posadzić typu drzewko lub krzew dasz radę Ewka
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:38, 22 cze 2021

Do góry
Dzień dobry, zwracam się z uprzejmym pytaniem do doświadczonych forumowiczów. 2 tygodnie temu wysialiśmy trawę - 3 kg na ok 100 m2, użyliśmy trawy samozagęszczającej. Nasion nie przykrywaliśmy dodatkową ziemią, tylko zagrabiliśmy i zwałowaliśmy (większość została widoczna na wierzchu, wbita w ziemię).

Jako że jest sucho (a od kilku dni również upalnie), trawę podlewamy obficie rano (ok 4:00-5:00) i drugi raz późnym popołudniem, w ciągu dnia zraszamy jeśli jest bardzo sucho.Niestety część nasion została również wymyta przez burzę w pierwszym tygodniu (jednak nie zupełnie, w większości miejsc jest wciąż sporo leżących nasion).

Po dwóch tygodniach efekt jak widać - kępki trawy, bardzo rzadkie wschody w innych miejscach, sporo nasion nadal leży.
Stąd pytanie - co dalej? Uzbroić się w cierpliwość i podlewać jak dotąd - jest jeszcze na co czekać? A może dosiewać albo podjąć inne radykalne kroki?
Z góry dziękuję za wszelkie rady

Dziwne białe nitki na trawie, jak makaron sojowy. 15:36, 22 cze 2021

Do góry
Czy udało wam się dojść co to jest ? no i czy trzeba to coś zwalczać czy niegroźne ? Pojawiły się takie same "makarony" na moim trawniku. Pierwszy raz więc jeszcze nie wiem czy panikować czy nie

U mnie tak to wygląda:

Ogród kwiatowy 15:32, 22 cze 2021

Do góry

Migawki z ogródka 15:30, 22 cze 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
Widok z leżanki na przerwane roboty. Trochę buszu.dzwonek kremowy pożera mi rabatę.

Tu nie ma kwiecia, a tak bardzo mi się podoba...
Fajna fotka!
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:24, 22 cze 2021

Do góry
Kasia, Twój basen robi wrażenie. Normalnie ideał. Sama o takim marzę, na czas zbierania $ mam niebieski rozkładany.
Kasya napisał(a)
Ostatni dzień lenistwa przed deszczem
Ogród kwiatowy 15:18, 22 cze 2021

Do góry
Lola

Bad Birnbach, w tle Waterloo

Reine des Violettes

Migawki z ogródka 15:15, 22 cze 2021

Do góry
Widok z leżanki na przerwane roboty. Trochę buszu.dzwonek kremowy pożera mi rabatę.

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 15:15, 22 cze 2021

Do góry
Dzień dobry,
W moim ogrodzie rosną dorosłe już Jodły Kalifornijskie posadzone w rzędzie (kilkanaście sztuk)
Trzy z nich zaczęły nagle obsychać. Czy to możliwe że zaatakował je jakiś szkodnik? (czy sąsiad? )
Mają bardzo dziwne nacieki na pniu. Przeglądnąłem całe forum ale takich nacieków nie widziałem.
Będę wdzięczny za pomoc
Paweł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies