Takie rysunki - to już coś! Rysowanie nie wychodzi Ci wcale tak źle jak o tym piszesz
Nadal mam wątpliwości, czy tam masz miejsce na ŚŚ i czy nie będzie Ci wchodziła na elewację. Bo to nie byłoby coś, co Cię uszczęśliwi

Może jakieś szczepione drzewko byłoby lepsze? Masz małą koronę i możesz łatwiej kontrolować. Wersja pierwsza nasadzeń jest mi bliższa, nie wiem, czy lubisz kule czy proste linie, od tego zależy układ rabaty

Natomiast zdecydowanie odradzam sadzenie miskantów tak blisko tarasu, przesłonią Ci widok z okna (wyglądasz i widzisz miskanty, a mogłabyś mieć znacznie więcej

oraz są to trawy dość ostre, przechodzenie obok nich i ocieranie się - nie będzie przyjemne, oj nie, a poza tym miskant szybko zawładnie tarasem, a przynajmniej jego częścią znaczną, bo będzie się przewieszał nad nim na metr, jak już wyrośnie. Krótko mówiąc: miskanty niekoniecznie tu. Zestawienie roślin bodziszek, hortensje, cisy, rozplenice - podoba mi się, Bobo są małe, bardzo małe, możesz nawet rozważyć większe hortensje. I jeszcze pytanie, od jakiej strony masz ten taras?