Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W cieniu - zacieniona 21:09, 29 maj 2014

Do góry
Krzewuszkę masz Bogusiu ładnie poprowadzoną ja te swoje co rosną z przodu porządnie poprzycinam bo zrobiły się za szerokie a między nimi jest kalina i boję się, że ją zagłuszą a lilie będą kwitły no i bodziszek ładnie się rozrasta a jak pomidorki?
Na Francuskiej 19:26, 29 maj 2014

Do góry
Iwonko, dla Ciebie i innych zaglądających - nowe zdjęcia, cyknięte na szybko w deszczu.

Zacznę od hortensji ogrodowej w donicy Uwielbiam ją w takiej postaci

Lilie w donicach- pąki są, ale spodziewałam się większej ilości. Zobaczymy, jakie będą kwiaty.

Kwiatowy ogródek Monteverde 12:59, 29 maj 2014

Do góry
viva napisał(a)
Aniu, nadrobiłam troszkę zaległości U Ciebie już lilia kwitnie? Chyba z wiosennego zakupu i podpędzana w doniczce?

Tak Vivo kwitnie z doniczki ale nie podpędzana rosły w donicach na tarasie w rajskim wyciągnęłam tylko z piwnicy nawet ziemi im nie zmieniałam tylko podsypałam osmocote to są lilie niskie ale zaraz rozkwitną już "józefki" które mam w ziemi i też nie pędzone pozdrówka
Ogród Danuszy - odsłona 2 12:38, 29 maj 2014

Do góry
trochę kwiecia

krzewuszka zaczyna kwitnąć

lilie wodne

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 10:47, 29 maj 2014

Do góry
Aniu zdjęcia słodziaśne , ja też tego poskrzypkowego dziada miałam na liliach, zamordowałam go chemią. Bo się brzydzę dziada takiego hi hi hi. W zeszłym roku zjadły mim lilie .
Pozdrawiam
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 10:16, 29 maj 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Aniu- zdjęcia super. Też -od kiedy mam lepszy aparat - uwielbiam robić takie zbliżenia. Oczywiście ładne są jak jest co obfocić, ale jak widzę, to nawet wstręciucha , robaka ustrzeliłaś. I jak się prezentuje?
Ale nie ma co- ogródek piękny, to i zdjęcia nie mogą być inne.

Buziak, a na fiołki się piszę. Pamietasz

Dziękuję Kasiu za pochwałę fotek A ten wstręciuch to taki ładny - no w każdym razie mnie siem podoba - jednak no niestety - lilie podobają mi się bardziej
O fiołkach pamiętam oczywiście, że tak ... Posłać Ci je? Miałam zamiar do Kindzi je dostarczyć ale Kindzia nie wracała do Pszczyny przed Bogdzią a ja i tak nie byłam w posiadaniu autka więc nic mi z tego nie wyszło....
Fajnie bylo Cię zobaczyć na fotkach
W cieniu - zacieniona 21:47, 28 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu Twój ogródek się odnawia jak Feniks z popiołu będzie dobrze
...odnowi się...ale ile to potrwa? Cały sezon stracony.Ciekawe,czy lilie będą kwitnąć....
Moje zmagania ogrodowe 20:06, 28 maj 2014

Do góry
Marta, w ogrodzie mnóstwo pracy, niepotrzebnie brałam się za robienie rabaty przed płotem - podłe miejsce do pracy - glina pomieszana z dachówkami i cegłami (pozostałości po starej drodze), a w tym wszystkim rośnie perz i skrzyp. Kręgosłup odmówił posłuszeństwa i domaga się kilku dni urlopu. Upały dały się we znaki trawnikowi, który brzydko wygląda, więc latałam i wszystko podlewałam (pewnie i dlatego kręgosłup siadł). Ale nie narzekam, kwitną orliki (zakochałam się w nich dzięki Małej Mi), naparstnice i czosnki, zaraz zakwitną jeżówki i lilie, także coś się dzieje ciągle
Żurawki od Igi żurawkowej (dokładniej mogę Ci na PW podać), mam już u niej specjalny rabacik i sadzonki bez niespodzianek, więc najczęściej u niej się zaopatruję.

W balii tym razem bez hortensji, które w takim słońcu nie wytrzymywały, a aksamitka i pełne petunie/surfinie dają radę (dosadziłam jeszcze z przodu małą hostę i "chochlę", która gdzieś w cieniu się marnowała)

nowy pierwiosnek

i ptaszek, który usilnie od kilku dni próbuje wejść do domu (tu akurat uciekł w inne miejsce, ale generalnie siedzi na kuchennym oknie i nas podgląda )

Ogród, który ciągle zmieniam 14:30, 28 maj 2014

Do góry
Matylda u mnie zimno ,mokro brrrr i cały czas siąpi
Zapraszam do oczka kiedy tylko chcesz ,będzie mi miło posiedzimy razem na pomoście i pooglądamy lilie
fotka dla Ciebie
Ogród, który ciągle zmieniam 14:22, 28 maj 2014

Do góry
Piękne lilie- z braku jakichkolwiek zbiorników wodnych będę do Ciebie przychodzić by patrzeć na lilie...
Jak tam u Ciebie pogoda? Bo u mnie od wczoraj prawie cały czas pada
Rabata pod ścianą...od nowa 11:32, 28 maj 2014

Do góry

Reni zrób tak jak zaprojektowałaś sobie na pierwszym zdjęciu. tylko złotą trawę nie inną. Będzie kontrastem pomiędzy lawendą a rózami.
Bo gdy posadzisz trawę zieloną to się zleje w całość z lawendą i pozostałą zielenią.
Natomiast złota trwa będzie bardziej kontrastowa z czym ja bym jeszcze dołożyła białe lilie pomiędzy różami za trawą
Nie jestem dobrym rysownikiem

Ogród, który ciągle zmieniam 09:36, 28 maj 2014

Do góry
zakwitły następne lilie wodne

roślinki wodne- tymotka

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:33, 27 maj 2014

Do góry
Dzisiaj zacznę od Irysów bródkowych

bodziszek dalmacki

trzykrotka wirginijska albo Andersona zawsze są omyłki z nazwą

heliotrop

houtunia sercowata czyli tułacz pstry

zaczynają lilie kwitnąć
Ogród cioci 14:38, 27 maj 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Gosiu, wspaniały weekend masz za sobą. Spotkania w takim towarzystwie i w takich ogrodach niezastąpione. Szczerze to chętnie pobiegałabym boso po tej trawie wśród tych barwnych kwiatów…

Zdjęcia komunijne śliczne: wspaniała młodzież i fajne miejsce na sesję.
To zdjęcie w hostach bardzo urokliwe.
Wiesz co najbardziej ujmuje mnie w Twoim ogrodzie? Że ciągle masz tam festiwal kolorów. Odnosi się wrażenie, ze każdy zakątek kwitnie, jakby bez ustanku.

U mnie kwitły cebulowe, teraz jeden rododendron, surfinie bo niewiele zasadzone. Ale muszę poczytać, podpatrzeć i znaleźć rośliny dla siebie, które cieszyły by oczy przez całą wiosnę i lato. Bo póki co łyso. I najlepiej, by były to rośliny wieloletnie.
Gosiu, a możesz napisać mi, które rośliny kwitnące, wieloletnie warto mieć w swoim ogrodzie (którymi jesteś najbardziej zachwycona?)

I jeszcze jedna sprawa: to robactwo na różach. U mnie też coś się pokazało (maleńkie, zielone, mnóstwo tego na pączkach). Czym to pryskać?

Gosiu tak właśnie chciałam aby stale było kolorowo U mnie najpierw są krokusy później tulipany, po nich azalie i rh, dalej ostróżki i lilie które uwielbiam, jeszcze później floksy, mieczyki i hortensje. Mieczyki niestety wykopywać trzeba. Wszystko to jeszcze jednorocznymi uzupełniam. Koloru dodają też kolorowe żurawki

Co do robaczków to mszyca i jest na nią wiele preparatów u ciebie później napiszę jaki stosuję
Moja "przyziemna" :) pasja 22:12, 26 maj 2014

Do góry

Pierwszy raz widziałam lilie wodne w dzikiej naturze i zaskrońce (kilkanaście!!!)
Ogród, który ciągle zmieniam 21:10, 26 maj 2014

Do góry
jeszcze raz oczko i lilie

iryski fioletowe

iryski żółte
Zagospodarowanie rabatki 20:06, 26 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lilie pasują ale powinny rosnąć pomiędzy różami, a tu gdzie lilie posadź coś wyższego na pniu, żeby korony górowały nad różami. Ogród nie będzie pusty i nudny.

Wokół rabatki posadź obwódkę z bukszpanu.

Przepraszam za krzywy rysunek, ale coś ręka mi drży

1. Lilie przesadzone w róże (najlepiej białe wszystkie
2. Trzmielin na pniu (żółte)
3. Lawenda Hidcote
4. Obwódka z bukszpanu gęsto posadzona i ładnie przycięta

Dodaj też jeszcze jedną różę. Obok tych.

Witam serdecznie . Chcę się pochwalić że dziś zakupiłam na tą rabatę trzmielinę (mam jej 3 szt.) , lawendę(12 szt) i bukszpan(12szt. może być za mało) na obwódkę . Wszystko według Pani projektu
Już niedługo będą zdjęcia
Zastanawiam się czy ważną sprawą jest przestrzeganie dni z kalendarza ogrodnika- księżycowego do nasadzeń roślin w ogrodzie...? Bo jeśli jest to ważna sprawa , to będę musiała poczekać .
Dziękuję P. Danusiu i pozdrawiam .
I co dalej w moim ogrodzie ? 13:31, 26 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Jula w prawym rogu zrób jakąś rabatę z większymi roślinami, a róże koło domu, by móc je z bliska podziwiać i wąchać.
Przepraszam, że zadam pytanie - czy nie myślałaś by osłonic się od drogi? By uzyskać w ogrodzie zacisze i intymność?
Danusia dała ci pomysł na róże i lilie koło domu. A może bliźniaczą różankę ( z tych róż w trawniku) zrobić w innym miejscu...?

Dziękuję Toszka za podpowiedź i odpowiedź
Chciałbym zrobić coś pod płotem od drogi ale nie mam pomysłu. Przy wjeździe na posesję przy chodniku mam rabatę iglaków i wrzosów. Pd płotem od sąsiada rosną tuje które wypielę i podsypie korą tak jak mi radziłaś. Po środku ogrodu rosną różaneczniki i róże . Róże które rosną po środku ogrodu w znacznej odległości od siebie myślę zostawić , bo tak jak Pani Danusia podpowiedziała by przestrzeń między tymi różami wypełnić tuławą japońską .
Cytuję słowa Pani Danusi : "Kulki żółtej tawuły posadź albo na brzegu, albo pomiędzy różami posadzonymi rzadko. Jednakowe róże, jednakowe kulki, urok tkwi w prostocie"
I teraz pytanie... mianowicie co pod płotem od drogi by była spójność w ogrodzie z całością ??
A może w rabacie z iglaków i wrzosów jest za gęsto i przenieść niektóre egzemplarze pod płot i zestawić z innymi ?

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:14, 26 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Anek jestem w szoku ze tulipanowiec Ci zakwitł!!!!!! poleciałm do ogrodu ogladać mojego i doopa Anek ile lat ma ten szczęśliwiec ???bo nie wiem jak długo przyjdzie mi czekac na pierwszy kwiat.... w literaturze piszą 20 lat ,w Hiszpanii widziałam takie kwitnące drzewa że dech zapierało ...no ja się u nas tego nie spodziewam ale moze chociaż jeden kwiatuszek
lilie tez mi zaczęły kwitnąć maam nadzieję ze sie wyspałaś po tylu wrażeniach i śniły Ci sie rh Bogdzi

Jagoda, kupiłam spore drzewko... i jest u mnie chyba 4 lata.... miałam już nic nie kupować, ale Pan mi dał na kreskę.. wsadziłam do osobowego auta, ale ledwo upchaliśmy... i tak legły po raz kolejny moje przyrzeczenia, ze ja nic już nie kupuję .. I mój szczepiony czy jakiś tam i Pan mówił, że zakwitnie dość szybko... jak piszesz że 20 lat trzeba czekać, to te 4 lata to faktycznie szybko Miałam posadzić ambrowca, a wpadł w ręce tulipanowiec
Ale kwiaty trzeba wypatrywać, bo od liści się nie różnią.. widzisz go??
I co dalej w moim ogrodzie ? 11:43, 26 maj 2014

Do góry
Jula w prawym rogu zrób jakąś rabatę z większymi roślinami, a róże koło domu, by móc je z bliska podziwiać i wąchać.
Przepraszam, że zadam pytanie - czy nie myślałaś by osłonic się od drogi? By uzyskać w ogrodzie zacisze i intymność?
Danusia dała ci pomysł na róże i lilie koło domu. A może bliźniaczą różankę ( z tych róż w trawniku) zrobić w innym miejscu...?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies