Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:35, 14 gru 2018

Do góry
Moje ulubione miejsce, nawet ławka ma taki napis Lieblings Platz

To miejsce od jutra zacznie ulegać zmianie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:33, 14 gru 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:30, 14 gru 2018

Do góry
Te długie "ogonki" to Sanguisorba hakusanensis 'Lilac Squirrel'

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:27, 14 gru 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:27, 14 gru 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:21, 14 gru 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:19, 14 gru 2018

Do góry

Żółtego mam jak na lekarstwo, zwłaszcza w tak delikatnym odcieniu, żółte są oczka floksa

Ulubiona ławka, tyłem do słońca, pod jabłonią

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:19, 14 gru 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:18, 14 gru 2018

Do góry
Wspomnienie pysznego lata, tęsknię

Funkie - Hosta 21:55, 14 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W lodówce bez światła na pewno nie przetrzymają. Posadź do doniczki i przetrzymaj w garażu na małym plusie.
Wyjmij z folii bo zgniją bez powietrza.

W tym sęk, że nie mam garażu mam tylko piwnicę w bloku na duuużym plusie
Te woreczki są dziurkowane, hosty siedzą w nich już tak ok miesiąca...niestety za późno kupiłam, bo wyprzedażowa cena mnie skusiła. Ale też wysłali już takie z wyrośniętymi kłami. Na razie obserwuję i nic złego się nie dzieje.
Funkie - Hosta 21:38, 14 gru 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
A moje hosty i tawułki siedzą w lodówce obok kiełbasy i pierników
Jak chciałam je wkopać to przyszedł mróz a teraz to pewnie za późno...
Myślicie, że przetrzymają tak do wiosny?

W lodówce bez światła na pewno nie przetrzymają. Posadź do doniczki i przetrzymaj w garażu na małym plusie.
Wyjmij z folii bo zgniją bez powietrza.
Pszczelarnia 20:23, 14 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pamiętam koniec lat siedemdziesiątych, pocz. osiemdziesiatych - osiedle mieszkaniowe, działki w wieczystą dzierżawę - na froncie każdego domku - kopiec z kamieni i aksamitki - w większości takie to były ogrody.

A ja chyba pierwszą kosiarkę to miałam w 1983 roku, po naszym ślubie, gdy zaczynałam robić ogród (Ogród Babci Jasi) - Witek skonstruował ją z silnika do pralki, bo w poprzednim (pierwszym) to ścinałam trawnik ...nożem, osobiście. Rabatę miałam otoczoną kamieniami, ale kopca nigdy nie robiłam.

Wtedy zaczynały się w Polsce nieśmiało tworzyć ogrody "przydomowe" na działkach 600 i więcej metrów. Kolekcjonowało się skalniaki i byliny. Ja masowo sadziłam niesamowite lilie..zamawiane z pism ogrodniczych (oferty amatorskie).

Ja mieszkam na wsi i od zawsze towarzyszył mi ogródek, pamiętam ogródki mojej mamusi zawsze były ukwiecone. Pamięcią sięgam do początku lat siedemdziesiątych. W ogródkach mamusi królowały mieczyki,cynie i róże.
Soliter - drzewo liściaste 19:36, 14 gru 2018

Do góry
Trochę cienia da drzewo o ażurowej koronie, np. brzoza pożyteczna.
Klon o czerwonych liściach 19:35, 14 gru 2018

Do góry
Nie jest kulista.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:30, 14 gru 2018

Do góry
Ja też na siłę nie szukam tylko jestem chyba już tak "zblazowana" dekoracjami, że najchętniej to bym powiesiła gołe gałązki świerkowe.

Nastąpił przesyt.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:28, 14 gru 2018

Do góry
Na razie w tym ogrodzie cisza. Czas zacząć jakieś dekoracje.. Ale śnieg pada więc sprzątanie jest niemożliwe.
Pszczelarnia 10:26, 14 gru 2018

Do góry
Pamiętam koniec lat siedemdziesiątych, pocz. osiemdziesiatych - osiedle mieszkaniowe, działki w wieczystą dzierżawę - na froncie każdego domku - kopiec z kamieni i aksamitki - w większości takie to były ogrody.

A ja chyba pierwszą kosiarkę to miałam w 1983 roku, po naszym ślubie, gdy zaczynałam robić ogród (Ogród Babci Jasi) - Witek skonstruował ją z silnika do pralki, bo w poprzednim (pierwszym) to ścinałam trawnik ...nożem, osobiście. Rabatę miałam otoczoną kamieniami, ale kopca nigdy nie robiłam.

Wtedy zaczynały się w Polsce nieśmiało tworzyć ogrody "przydomowe" na działkach 600 i więcej metrów. Kolekcjonowało się skalniaki i byliny. Ja masowo sadziłam niesamowite lilie..zamawiane z pism ogrodniczych (oferty amatorskie).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:01, 14 gru 2018

Do góry
Ewciu, Ty to zawsze wiesz czym człowieka pocieszyć
Iwonko, dzięki za inspiracje.

Bardzo miłe wpisy, ale powiem Wam, że z biegiem lat stwierdzam "wszystko już było!", co tu jeszcze można wymyślić? To trudne..bardzo.

No i po jakimś czasie robię...o..tego jeszcze nie było. No więc w tym roku mam nowy materiał na wianki, tego jeszcze nie robiłam... Waham się czy dawać bombki, czy nie dawać bombek i chyba zrobię tak - na nowy ogród dam bombki, a na bukszpanowy nie dam bombek na wianek

Miło wspominam wianek w tonacji czerwieni, z użyciem ostrokrzewu.Ten wianek bardzo mi się podobał. I światełka w lampionach z bombkami, były takie kolorowe i prawdziwie świąteczne.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:07, 13 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To może być Chamaecyparis lawsoniana 'Pembury Blue'-
cyprysik Lawsona 'Pembury Blue'. Będzie miał pokrój regularnego stożka, ładna barwa igieł.

Bardzo dziękuję za wskazówkę. Rzeczywiście podobny ale jak zerknęłam na zdjęcia w internecie wydaje mi się, że cyprysik ma takie bardziej gęste i symetryczne gałązki a ten jest jaśniejszy, taki bardziej rozczochrany i mało zwarty (za to ma miękkie jakby zamszowe gałązki).
Może to coś bardziej pospolitego zimozielonego bo mam go trzeci rok, nigdy nie okrywałam go na zimę, był już przesadzany i jest rzadko podlewany a rośnie bezproblemowo (chociaż wolno bo jakieś 5-7 cm na rok). Kupiłam go w odległej szkółce bez etykiety razem z innymi roślinami, właściciel podał mi nazwę ale nie zanotowałam i oczywiście zapomniałam . Więc nie wiem jak go pielęgnować, nawozić czy przycinać?
W żadnej innej szkółce takiego nie znalazłam. No cóż chyba pozostanie bezimienny .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:43, 13 gru 2018

Do góry
Dzisiaj jestem obolała, bo sprzątałam garaż, przestawiałam dalie i kanny, żeby więcej miejsca było, wytaszczyłam wszystkie możliwe bombki i dekoracje wiankowe. Teraz mogę zaczynać prace, bo mam czym

Ogród bardzo ładnie wygląda, nazamiatałam się chodników, nagrabiłam na razie z przodu, trawniki ponownie zagrabione.

Już coś świątecznego jest, początki a jakże, ale całkowicie to jeszcze niegotowe. Nie mogę się zdecydować na kolor.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies