Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedogródek pod dębem 13:41, 14 cze 2021

Do góry
w Ogrodzie jest alejka z białymi różami

co roku mnie zachwyca.

Minąłem czesaną wiatrem trawę. Niestety nie znalazłem tabliczki

i ostrogowca czerwonego
Przedogródek pod dębem 13:35, 14 cze 2021

Do góry
Z daleka rzucał się w oczy ogromny krzew

to dereń Kousa

Dostrzegłem również Pokoślin Baldaszkowaty

Prawda, że uroczy?
Przedogródek pod dębem 13:29, 14 cze 2021

Do góry
nie omieszkałem zaczepić smoczycy

Dla zobrazowania wielkości tej roślinki zamieszczam zdjęcie z A.

Staw urzeka ilością i urodą lilii.

Moją uwagę zwróciła Kolkwicja chińska. Imponujący okaz. Kaskada kwiecia.
Za drzwiami do ogrodu... 13:23, 14 cze 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aniu, dziękujemy bardzo za gościnę w twoim domku i ogrodzie.
Zawsze jest przepiękny , wypielęgnowany na maxa i inspirujący.
Za fantastycznie spędzony czas z wami i Agusią.
I ten wspólnie spędzony czas .Kilka godzin jak jedna chwila.
To nic nie szkodzi, że dzisiejsza niedzielą nie dopisała ciepełkiem , czy słoneczkiem. Zapalonym ogrodowiskowym dziewczynom deszcz nic , a nic nie szkodzi. I tak wszędzie wejdą i każdej roślince się przyjrzą.

Zostawiam ku pamięci kilka zdjęć z dzisiejszego przemiłego spotkania w przepięknym i jak zawsze idealnym ogrodzie i jakże inspirującym.
Apetyt na dalsze spotykania obudzony I na nowe rośliny też

Aniu, świetne spotkanie z Wami jak zawsze i niezła pamiątka zdjęciowa : połowa czerwca , a my w kożuchach zziębnięte i zmoknięte, robimy kolejny obchód ogrodu zdjęcia i tak nie oddają tej wstrętnej aury Roślinki w deszczu też urocze , choć niektóre leżą od jego ciężaru. A dzisiaj proszę: piękna pogoda, słoneczko i już 20 stopni! Musiałam dziś te roślinki popodpierać, doprowadzić do pionu, pozakładać obejmy.
Nie zamknęłam po waszej wizycie furtki na ogród warzywny i dziś rano w pół do piątej obudził nas dziwny odgłos, pod oknem sypialni wędrował sobie taki gość: Zdjęcie niewyraźne, bo jeszcze mrok i pospiesznie robione przez szybę, a on biegał jakby szukał wyjścia z powrotem.

Przedogródek pod dębem 13:22, 14 cze 2021

Do góry

Oczywiście w ogrodzie były nie tylko kosaćce. Tamtejsi ogrodnicy dbają aby wciąż było ciekawie
Przedogródek pod dębem 13:16, 14 cze 2021

Do góry
Wczoraj pojechałem do wrocławskiego botanika. Czułem niedosyt w czasie ostatniej wizyty ponieważ ani kosaćców ani piwonii w zadowalającej mnie ilości wówczas nie było a te właśnie najbardziej chciałem zobaczyć.
Tym razem nie byłem rozczarowany. Kosaćce.

Najbardziej, tym razem spodobał mi się Burning Desire.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:16, 14 cze 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Ładnie wyszło ale czy tych zurawek nie przypala słońce ?

Może trochę je ostatnio podsuszyło od spodu, bo trochę zaniedbałam podlewanie tej rabaty. Ale uważam, że rosną w tym miejscu nad wyraz dobrze (rosną chyba ze 2-3 lata), pną się do góry i nie przymierają jak to miała w zwyczaju część żurawek w przedogródku.

EDIT: Tak sobie teraz myslę, że ja chyba po zimie nie zrobiłam z nimi porządku i nie wycięłam poschniętych liści. Jak widać, z wierzchu nic się nie przypala.

Przerwa na kawę... 13:00, 14 cze 2021

Do góry
Kasia - przetacznik Knallblau. Kwitnie stosunkowo krótko, nie powtarza, ale za to teraz robi wrażenie i świetnie gra z kocimiętką i szałwią okółkową. Potem jest po prostu ładnym zielonym krzaczkiem. Lubię go. Ewcia Anda go polecała.

Następna porcja zdjęć.
Lubię kwitnące żurawki. Nie wiem czy bardziej podobają mi się te co kwitną na biało czy na różowo.

Róża Garden of Roses - świeżynka z tego roku. Miała być do donicy ale uznałam, że jej szkoda. Znalazła miejsce w rabatce.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:49, 14 cze 2021

Do góry
@Zgr

To zależy od odmiany. Są takie, które nigdy nie przekroczą 60 cm, bo to ich docelowa wysokość.
Klasyczne odmiany, które rosną do ok. 1,5 m powinny przekroczyć metr po ok. 3-4 sezonach.

Swoją drogą, zapowiada się całkiem przyzwoity sezon:

Za drzwiami do ogrodu... 12:48, 14 cze 2021

Do góry
Daria ta jaśniutko zielona trawa to hakone... All Gold. Przed nią mam posadzone szafirki i na zdjęciu nakładają się nasienniki i liście szafirków z "hakonką" Więc może wydało C się że to jakaś kwitnąca trawa!??? Zdjęcie robione w pozycji prawie leżącej
Tu masz zdjęcie z innej (wyższej) pozycji:

Tu same szafirki. Tak mi się podobają te nasienniki, że szkoda mi ich ścinać. Ale jak hakone zacznie je pochłaniać podczas wzrostu, to je wytnę

Łączki sama nie mogę się doczekać. Oprócz gotowej mieszanki wysiałam nasionka różnych jednorocznych które nazbierałam jesienią, z brzegu rosną bodziszki, z jednego boku dalie, wsadziłam tam też lawendy, kany i jakieś zbywające bylinki, nie wiem jak to wszystko da sobie radę, na pewno jest za gęsto, jeszcze widzę,że i tak wcisnęły się osty, skrzyp, trawki i różne chwaściki, które odbijają z niewybranych dokładnie korzonków, po glebogrezarkowaniu ugoru, który tam był wcześniej Ale wszelkie owady na pewno będą zadowolone z wszelkich kwiatków
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:44, 14 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ewka ślicznie masz w ogrodzie, jest co podziwiać, na każdej rabacie jest ciekawie, ubogacone rabaty są świetne, ciągle coś zachwyca i nie mam nudy
Rabata przy oczku gwiazdorzy, że wody prawie nie widać może jeszcze gdzieś byś zrobiła takie mini oczko? Kosaćce przy wodzie to must have

Daria, dzięki kochana za tyle pochwał Bardzo bardzo mi miło staram się, żeby ciagle było kolorowo ale mam kilka miejsc, gdzie wieje nudą (np. na części rabaty ze śliwami) wiosną, tam monotonia zielona, koniecznie musze jakieś kwitnące o tej porze roku wysokie byliny wsadzić, muszę pomyśleć, o tu gdzie różowe kreski.
Co teraz ładnie kwitnie kolorowe (nie chce bieli)? Może łubiny?
Szałwie odpadają bo tam za ciasno i słońce tylko pół dnia.

Koniecznie muszę powtórzyć oczko i nawet wiem gdzie, pod nowymi klonami kawałek dalej, o tu:

Obsadzę je podobnie jak to pierwsze oczko kosaćcami, bo są boskie i jakieś trawki podzielę i wsadzę przy oczku. Kastra budowlana kupiona tylko musze wykopać dziurę a czasu na to totalnie brak. Chyba dopiero po wakacjach mi się uda.
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:36, 14 cze 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję To jest złocień różowy - bylina.
Irenko może kup materiał i obłóż nim tą leżankę dookoła i ręcznie zszyj na boku. Później przesuń szew pod spód. W ten sposób wzmocnisz to co zostało i będzie można poleżeć jeszcze.

No brawo, prześliczne piwonie.
Ja mam kilka jeszcze młodych i małych. Nawet nie wszystkie jeszcze mi zakwitną w tym roku
Róże też już ci ładnie kwitną
Ja jeszcze czekam
Paeonia - Piwonia 12:34, 14 cze 2021

Do góry
Coral sunset

Paeonia - Piwonia 12:32, 14 cze 2021

Do góry
Nn

Pachnący różami, malowany bylinami 12:30, 14 cze 2021

Do góry
ewsyg napisał(a)

Mirusiu, bardzo dziękuję. Ja lubię pastelowe kolory i zapewne one dodają delikatności.

Wysiewają się u mnie rumianki, a ja je zostawiam

Fajnie,że rumianki ci się wysiewają.
I ja je lubię. A siałaś je czy sadziłaś ?
Może i ja je zaproszę do swojego ogrodu
Irysy też masz piękne
Funkie - Hosta 12:18, 14 cze 2021

Do góry

Poker.

Brim Cup.

June.

Lakeside Little Tuft.
Paeonia - Piwonia 12:11, 14 cze 2021

Do góry

Festiva Maxima
W ogródku Martki 12:04, 14 cze 2021

Do góry
Wezmę Wasze sugestie pod uwagę już za chwilkę zbliżam się do raju!…
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:53, 14 cze 2021

Do góry
Witam szanownych Forumowiczów

Mam do Was prośbę, a w zasadzie pytanie co jest nie tak z moim trawnikiem, gdzie tkwi błąd, ze mimo postępowania wydawałoby się zgodnymi z poradami z forum odbiega on póki co od mojej wizji trawnika. Idąc po kolei:

Trawnik założony w maju zeszłego roku
Trawa Barenbrug
Regularnie nawozony, na jesień dedykowany nawóz.
W tym roku nawoz w marcu, powtórzony w zeszłym tygodniu.
Dosiewki od kwietnia, ze 20 kg poszło.
Koszony codziennie na 4 cm, podlewamy codziennie o 5 rano.
W teorii wydaje się, ze wszystko prawidłowo.
Natomiast efekt jak poniżej. Trawa na większości powierzchni, dość rachityczna, pożółkła, z widocznymi kępami lepszej. Na pozostałej części gęsta i zielona.
Teren był podwyższany i przygotowany taka sama, niestety nienajlepsza bo mocno gliniasta gleba co nie zmienia faktu, ze trawa na istotnej części radzi sobie bardzo dobrze. Jakis pomysł? Nawozić, czekać aż się wyrówna? Zryc i wymienić podłoże?
Nie mam koncepcji...
Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Przerwa na kawę... 11:52, 14 cze 2021

Do góry
Różanka przy tarasie - nie wiem co zrobić z jej tyłami. Przy samych tujach tu akurat niewiele chce rosnąć. Tam gdzie słońce jest to bujnie a dosłownie za judaszkiem - 10 cm dalej - pustki. Miałam piękne białe ostróżki - jakieś resztki z nich zostały. Krwawnica dopiero z ziemi wychodzi, krwiściągi marnie. Trawy też dramat a wybierałam niby takie odmiany, które cień lepiej znoszą. Jedynie hortka na pniu sobie radzi. dorzuciłam teraz do tego rutewkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies